Jazz/World

Népzenei Nyílt Nap a Zeneakadémián

2006.11.22. 00:00
Ajánlom
November 25-én tíztől délután öt óráig mutatkozik be az új, s 2007 szeptemberétől már az oktatásban is résztvevő Népzene Tanszék. Az előadások helyszíne a Kisterem, de a táncház, a vetítések, a kézműves foglalkozás és a kiállítások kapcsán az egész ház várja vendégeit; a házigazda Halmos Béla.

Dr. Batta András, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem rektorának megnyitója után a program Richter Pál Népzene Bartók műveiben című előadásával indul, s az új tanszék egyes szakirányai mintegy harminc percet kapnak a bemutatkozásra. A nap során számos művész segíti a tájékozódást, így például az első részt a Jánosi Együttes muzsikája illusztrálja. A továbbiakban többek között fellép Dzsupin Pál és együttese, Sebestény Márta, a Vujicsics Együttes, Sebő Ferenc, Balogh Sándor és Kálmán, Kobzos Kiss Tamás, Versendi Kovács József és zenekara, a Téka Együttes, valamint a Budapest Táncegyüttes zenekara.

Az utolsó részben délután háromtól két intézmény mutatkozik be, a Zenetudományi Intézet és a Hagyományok Háza. A zárszót Andrásfalvy Bertalan mondja. Ezt követően Farkas Zoltán, a népszerű "Batyu" néptáncot tanít. Az aulában a résztvevő zenekarok, énekesek és táncosok közreműködésével igazi táncházzá válik a rendezvény.

A programmal párhuzamosan Muzsikusportékat vetítenek a 37-es teremben, míg a 18-asban gyermekfoglalkozások zajlanak Fábián Éva, Szvorák Katalin és Sándor Ildikó vezetésével. Az ingyenes rendezvény helyszínén népzenei hangszerek kiállítása és etnomuzikológiai kiadványok árusítása is folyik. Minden érdeklődőt szeretettel várnak.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Mi történik, ha Don Giovanniból RockGiovanni lesz?

Ütős napunk volt tegnap Miskolcon. Délután stand-up, este pedig a várva várt idei népopera: a RockGiovanni. Nevettünk, izgultunk, elámultunk, ünnepeltünk, kutyagoltunk, fáztunk... És persze jól el is fáradtunk. De megérte.
Klasszikus

87 évesen elhunyt Gennagyij Rozsgyesztvenszkij

A világhírű orosz karmester több ízben járt Magyarországon is. Több mint félszáz művet írtak neki kortárs zeneszerzők.
Klasszikus

Daganatos betegségből gyógyuló sorstársainak gyűjt a Virtuózok döntőse

Lukács Gergely tavaly a döntőig jutott a Virtuózok tehetségkutató műsorban. A tubaművész most egy fontos ügy érdekében kéri közönségének támogatását. A rákból felépült művész a Démétér ház daganatos betegségből gyógyuló lakóinak szeretne segíteni, akik ugyanazt a nehéz utat járják végig, amit egykor ő.
Színház

Székely Krisztát, Kováts Adélt és a kolozsvári társulatot is díjazta a POSZT

A XVIII. Pécsi Országos Színházi Találkozó szakmai, színész- és közönségzsűrije idén is döntött a fesztivál díjairól. A Kolozsvári Állami Magyar Színházé a legjobb előadásnak járó elismerés, a Fidelio támogatásával átadott legjobb 30 év alatti színésznőnek járó díjat Szakács Hajnalka vehette át. Íme a díjazottak listája!
Zenés színház

DaCapo: lehet kétszer is érdekes ugyanaz a produkció?

Ismerik azt a keserédes érzést, amikor felvirrad egy várva várt esemény utolsó napja? Ezzel ébredtünk ma Miskolcon immár túl operabáron, régi keresztény hagyományokat idéző felvonuláson, és a RockGiovanni második előadásán is.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Jazz/World quincy jones

Andreas Varady nem akar iskolába menni

A magyar származású, csodagyerekként felfedezett gitáros a leghíresebb jazzmagazin, a Downbeat címlapján szereplő cikkben mondja el, miért nem akar a legjobb jazziskolákban továbbtanulni.
Jazz/World lukács miklós

Lukács Miklóssal lép fel Charles Lloyd Budapesten

A tervezettől eltérő helyszínen, a RAM Colosseumban lesz a világhírű amerikai jazzszaxofonos, Charles Lloyd és formációja, a Marvels budapesti koncertje július 1-jén.
Jazz/World ajánló

90 évesen is a legjobbak között a BJC-be látogató Lee Konitz

A Világsztárok a Budapest Jazz Clubban sorozat következő vendége az idén 90 éves Lee Konitz, aki a jazz történetének élő legendája és egyben krónikása.
Jazz/World rustico

Alázattal kísérletezni

Kubinyi Júlia már tizenévesen nyakig benne volt a népzenei koncertéletben, hiszen a Dűvő Zenekar énekeseként rengeteg helyen játszottak. Most izgalmas mérföldkőhöz érkezett, amikor Szokolay Dongó Balázzsal és Zimber Ferenccel közös, Rustico című lemezén újraértelmezték a népi hangzásvilágot.
Jazz/World

Billy Cobhammal és Richard Bonával vár a SopronDrum Fesztivál

A június 15-én kezdődő SopronDrum ütősfesztiválon világhírű ütőszenészek és világzenei előadók muzsikáján keresztül ismerhetjük meg az ütős zene sokszínűségét a fertőrákosi barlangszínház gyönyörű környezetében és Sopronban.