Jazz/World

New Jazz Update 2008

2008.10.10. 00:00
Ajánlom
Úgy tűnik, a norvégok felismerték, hogy a jazz múltja már nem lehet az övék, rágyúrtak hát a jazz jövőjére. Az utóbbi másfél évtizedben a leginnovatívabb és legizgalmasabb kezdeményezések már nem a tengerentúlról indultak, hanem a fjordok vidékéről.

Régen elmúlt már az az időszak, amikor az álmából felébresztett jazzrajongónak Norvégiáról csak Jan Garbarek juthatott eszébe. A műfaj konzervatívabb hívei között természetesen azonnal félreverik néhányan a vészharangot, amikor azt hallják, hogy a swinges lüktetés helyét drum’n’bass és trip-hop alapok veszik át, hogy az akusztikus hangzás helyett/mellett az elektronika kezd teret hódítani. A konzervatívok érvrendszerét persze rendesen aláássa, hogy az egykor széles körben népszerű és táncorientált jazz eredendő szellemiségéhez mintha mégiscsak ezek az új kezdeményezések lennének igazán hűek: a nu-jazz vagy future jazz kategóriájába sorolt északi kollégák lemezei százezres nagyságrendben kelnek el, zenéjüket pedig egyszerűen képtelenség egy helyben ülve hallgatni.

Az Őszi Fesztivál monstre koncertje felvonultatja a norvég jazz krémjét, betekintést nyújtva napjaink jazzéletének talán legfortyogóbb boszorkánykonyhájába – és nyilván nem véletlen, hogy valamennyi művész ugyanahhoz az „istállóhoz”, a Bugge Westeltoft által alapított Jazzland Recordshoz tartozik. Az est folyamán fellép a negyedik albumánál tartó Beady Belle, a varázslatos hangú énekesnő, Beate S. Lech irányításával. Belvedere című legfrissebb lemezük, amely a soulos hangzásával a zenetörténet „legfeketébb” északi lemeznek tekinthető, idén tavasszal jelent meg.

A futurisztikus elektro jazzt képviselő duó, a Humcrush a jellemezhetetlen hangú északi istennőt, Sidsel Endresent fogja kísérni: Endresen többször is járt már Magyarországon, de vokális képességeivel érdemes újra és újra szembesülni. Hangszálaival a legkülönfélébb hangzásokat képes előidézni, amikor pedig hagyományos módon énekel, egyszerre ránk szakad mindaz, amit az északiak tudnak a hosszú télről és az egyedüllétről.

Az est legnagyobb durranása minden bizonnyal az ifjú kora ellenére is legendának számító zongorista, az „istálló” gazdája, Bugge Wesseltoft fellépése lesz, aki szólóprodukciója mellett a Mungolian Jet Set elnevezésű DJ-kollektívával is bemutat néhány kötelező gyakorlatot. A jazz-zongorázás klasszikus virtuózaként induló Wesseltoft – aki manapság is előfordul hagyományosabb formációkban, például Joe Scofield vagy Joshua Redman oldalán - az 1990-es évek közepén kötött azóta sem felmondott házasságot az elektronikus tánczenével. 1995-ben alapította meg saját kiadóját, és megjelentette a szerénytelen című, de valóban korszakalkotó, Grammy-díjat érő lemezét, a New Conception of Jazzt, a következő felvételét pedig a BBC jazzkritikusa már mint a „jazz új világrendjének” képviselőjét méltatta.

Bugge Wesseltoft persze már az új világrenden is túl van, hiszen legújabb projektjében [Ragatronics] a távol-keleti zenekultúrák és a nyugati elektronikus tánczene egyesítésén dolgozik. Wesseltoft nyitottsága soha nem a különféle tradíciók lerombolását célozza: a kéznél lévő, egymást látszólag kizáró hagyományok egybeépítésével vált az ezredforduló egyik legjelentősebb, és – jó eséllyel kijelenthető - legnagyobb hatású jazzmuzsikusává.

2008. október 10. 20.30 Millenáris Teátrum
20.30 Beady Belle (N)
Tagjai: Beate S. Lech (ének), Marius Reksjø (basszusgitár), Erik Holm (dobok)
21.30 Humcrush feat. Sidsel Endresen (N)
Tagjai: Sidsel Endresen (ének), Stàle Storløkken (billentyűs hangszerek), Thomas Strønen (dobok, elektronika)
22.30 Bugge Wesseltoft Solo (zongora)
23.30 Mungolian Jet Set feat. Bugge Wesseltoft (N)

 
 

Programkereső

Legnépszerűbb

Plusz

Ezek a 75 éves David Gilmour kedvenc Pink Floyd-dalai

Ma ünnepli 75. születésnapját David Gilmour, a Pink Floyd szólógitárosa, aki egyébként a basszusgitártól a billentyűkön át a szaxofonig számos hangszeren játszik, mégis karakteres húrhajlításairól, összetéveszthetetlen soundjáról és kitartott hangjairól ismerünk.
Színház

Upor László beszélgetéssorozatot indít az eTrafón

Véget ért a Trafó TudásTrambulin sorozata, a nézők azonban nem maradnak online műsor nélkül: március 10-én indul a Világhazafiak, amelyben Upor László olyan magyarokkal beszélget, akiket bár számos alkalommal láthatunk Magyarországon, külföldön is jelentős sikereket értek el.
Vizuál

Elszakadás a dogmáktól – Nagy Ágnes állatszobrai bevették Velencét

Nagy Ágnes szobrai egy év leforgása alatt utaztak már repülőn az Egyesült Államokba, hajóztak a Canal Grandén és a velencei lagúnákban. Februárban a pandémia után újranyíló Velencében mutatkoztak be a patinás Albrizi-Capello palotában.
Színház

Venczel Vera előtt tiszteleg a Vígszínház

Venczel Vera 75. születésnapja alkalmából a Vígszínház műsorra tűzi az élet körforgásáról mesélő misztikus darabját, A vörös oroszlánt, melyet a művésznő előadásában március 10-én láthatnak a nézők.
Jazz/World

A zene szép, komoly játék – interjú Dresch Mihállyal

Traktoron nem szól a blues, de a csendben előjön az ének. Dresch Mihályt többszörösen díjazta a Fonó közönsége, ez alkalommal beszélgettünk vele. Arról, hogy mit jelent a népzene, és miben osztozik a jazzel, és arról, hogy miért férhet meg több dudás egy csárdában.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Jazz/World gyász

Elhunyt Almási István népzenekutató

Nyolcvanhat éves korában hétfőn Kolozsváron elhunyt Almási István Szabolcsi Bence-díjas népzenekutató, a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) rendes tagja.
Jazz/World felhívás

Küldd el saját műalkotásod, és szerepelj Csukás István-videoklipben!

Csukás István 85 éve, április 2-án született és tavaly február 24-én hunyt el. Személyének, alkotásainak, életművének tiszteletére e két időpont közötti hónapban a Bettika duóval közösen alkotói felhívást tesz közzé a Lóvasút Kulturális és Rendezvényközpont – ezúttal felnőtteknek!
Jazz/World interjú

A zene szép, komoly játék – interjú Dresch Mihállyal

Traktoron nem szól a blues, de a csendben előjön az ének. Dresch Mihályt többszörösen díjazta a Fonó közönsége, ez alkalommal beszélgettünk vele. Arról, hogy mit jelent a népzene, és miben osztozik a jazzel, és arról, hogy miért férhet meg több dudás egy csárdában.
Jazz/World klippremier

Klippremier: „Árkon-bokron” átívelő dal a Shinterztől WaTáig

Egy angolszász király által építtetett földsánc ihlette a Shinterz zenekar Varga Tamás WaTa-val közös remixét, a Dyke-ot. A trió már biztosan ott lesz idén a Művészetek Völgyében.
Jazz/World klippremier

Rózsák között ébredt egy szakállas bácsi

És nem is csak rózsákból állt az ágya, hanem mindenféle virágból. Lenyűgöző klip készült Pátkai Rozina új dalához.