Jazz/World

New Jazz Update 2008

2008.10.10. 00:00
Ajánlom
Úgy tűnik, a norvégok felismerték, hogy a jazz múltja már nem lehet az övék, rágyúrtak hát a jazz jövőjére. Az utóbbi másfél évtizedben a leginnovatívabb és legizgalmasabb kezdeményezések már nem a tengerentúlról indultak, hanem a fjordok vidékéről.

Régen elmúlt már az az időszak, amikor az álmából felébresztett jazzrajongónak Norvégiáról csak Jan Garbarek juthatott eszébe. A műfaj konzervatívabb hívei között természetesen azonnal félreverik néhányan a vészharangot, amikor azt hallják, hogy a swinges lüktetés helyét drum’n’bass és trip-hop alapok veszik át, hogy az akusztikus hangzás helyett/mellett az elektronika kezd teret hódítani. A konzervatívok érvrendszerét persze rendesen aláássa, hogy az egykor széles körben népszerű és táncorientált jazz eredendő szellemiségéhez mintha mégiscsak ezek az új kezdeményezések lennének igazán hűek: a nu-jazz vagy future jazz kategóriájába sorolt északi kollégák lemezei százezres nagyságrendben kelnek el, zenéjüket pedig egyszerűen képtelenség egy helyben ülve hallgatni.

Az Őszi Fesztivál monstre koncertje felvonultatja a norvég jazz krémjét, betekintést nyújtva napjaink jazzéletének talán legfortyogóbb boszorkánykonyhájába – és nyilván nem véletlen, hogy valamennyi művész ugyanahhoz az „istállóhoz”, a Bugge Westeltoft által alapított Jazzland Recordshoz tartozik. Az est folyamán fellép a negyedik albumánál tartó Beady Belle, a varázslatos hangú énekesnő, Beate S. Lech irányításával. Belvedere című legfrissebb lemezük, amely a soulos hangzásával a zenetörténet „legfeketébb” északi lemeznek tekinthető, idén tavasszal jelent meg.

A futurisztikus elektro jazzt képviselő duó, a Humcrush a jellemezhetetlen hangú északi istennőt, Sidsel Endresent fogja kísérni: Endresen többször is járt már Magyarországon, de vokális képességeivel érdemes újra és újra szembesülni. Hangszálaival a legkülönfélébb hangzásokat képes előidézni, amikor pedig hagyományos módon énekel, egyszerre ránk szakad mindaz, amit az északiak tudnak a hosszú télről és az egyedüllétről.

Az est legnagyobb durranása minden bizonnyal az ifjú kora ellenére is legendának számító zongorista, az „istálló” gazdája, Bugge Wesseltoft fellépése lesz, aki szólóprodukciója mellett a Mungolian Jet Set elnevezésű DJ-kollektívával is bemutat néhány kötelező gyakorlatot. A jazz-zongorázás klasszikus virtuózaként induló Wesseltoft – aki manapság is előfordul hagyományosabb formációkban, például Joe Scofield vagy Joshua Redman oldalán - az 1990-es évek közepén kötött azóta sem felmondott házasságot az elektronikus tánczenével. 1995-ben alapította meg saját kiadóját, és megjelentette a szerénytelen című, de valóban korszakalkotó, Grammy-díjat érő lemezét, a New Conception of Jazzt, a következő felvételét pedig a BBC jazzkritikusa már mint a „jazz új világrendjének” képviselőjét méltatta.

Bugge Wesseltoft persze már az új világrenden is túl van, hiszen legújabb projektjében [Ragatronics] a távol-keleti zenekultúrák és a nyugati elektronikus tánczene egyesítésén dolgozik. Wesseltoft nyitottsága soha nem a különféle tradíciók lerombolását célozza: a kéznél lévő, egymást látszólag kizáró hagyományok egybeépítésével vált az ezredforduló egyik legjelentősebb, és – jó eséllyel kijelenthető - legnagyobb hatású jazzmuzsikusává.

2008. október 10. 20.30 Millenáris Teátrum
20.30 Beady Belle (N)
Tagjai: Beate S. Lech (ének), Marius Reksjø (basszusgitár), Erik Holm (dobok)
21.30 Humcrush feat. Sidsel Endresen (N)
Tagjai: Sidsel Endresen (ének), Stàle Storløkken (billentyűs hangszerek), Thomas Strønen (dobok, elektronika)
22.30 Bugge Wesseltoft Solo (zongora)
23.30 Mungolian Jet Set feat. Bugge Wesseltoft (N)

 
 

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

10 érdekesség a ma 75 éves Marton Éváról

Június 18-án ünnepli hetvenötödik születésnapját Marton Éva Kossuth-díjas operaénekes, a Magyar Szent István-rend birtokosa, a Corvin-lánc kitüntetettje, a nemzet művésze.
Zenés színház

Spontán, közös énekléssel zárult a miskolci operafesztivál

Dupla gálakoncerttel, utcabállal, remek hangulatban ért véget tegnap este a 18. Bartók Plusz. A friss Kossuth-díjas Sümegi Eszter még meg is énekeltette a Miskolci Nemzeti Színház közönségét.
Vizuál

Makulátlan pálya - a színész, akinek minden filmjét Oscarra jelölték

Marlon Brando? Daniel Day-Lewis? Esetleg Jack Nicholson? Valószínűleg ők ugranak be először, ha minden idők legjobb színészére gondolunk. Pedig a legtökéletesebb filmográfiája valószínűleg John Cazale-nak volt - ehhez azonban sajnos korai halála is hozzájárult.
Zenés színház

Díjakkal ismerte el művészei munkáját az Operaház

A 2017/18-es évad zárásaként a Csillagóra Gálaesten az intézmény legrangosabb kitüntetéseit adták át, először jutalmazva Balett- és Énekkari Kamaraművészt is.
Vizuál

Száz év magyar plakátjai a Magyar Nemzeti Múzeumban

Sör és vetőmag plakátok, színházi és politikai hirdetések is megtalálhatóak a Tolongó idők című időszaki kiállításon.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Jazz/World

Gyönyörű örmény népdalfeldolgozással jelentkezik az Antal Gábor Trió

Nem sokkal a megalakulásuk után máris nemzetközi versenyről hozta el a fődíjat a trió, akiknek örmény népzenéből ihletett új szerzeménye most a Fidelión debütál. Cikkünkben a zenekar történetéről és terveikről is mesélnek.
Jazz/World interjú

„Rockopera, csak nem rock és nem opera”

Izgalmas programzenei kísérletbe fogott a Premecz Mátyás Hammond orgonista vezette, idén 10 éves Kéknyúl Band: a bűnügyi filmek világát idézik meg a Müpa színpadán június 20-án, olyan vendégszólistákkal, mint Palya Bea és Sena. Erről kérdeztük Premecz Mátyást.
Jazz/World quincy jones

Andreas Varady nem akar iskolába menni

A magyar származású, csodagyerekként felfedezett gitáros a leghíresebb jazzmagazin, a Downbeat címlapján szereplő cikkben mondja el, miért nem akar a legjobb jazziskolákban továbbtanulni.
Jazz/World lukács miklós

Lukács Miklóssal lép fel Charles Lloyd Budapesten

A tervezettől eltérő helyszínen, a RAM Colosseumban lesz a világhírű amerikai jazzszaxofonos, Charles Lloyd és formációja, a Marvels budapesti koncertje július 1-jén.
Jazz/World ajánló

90 évesen is a legjobbak között a BJC-be látogató Lee Konitz

A Világsztárok a Budapest Jazz Clubban sorozat következő vendége az idén 90 éves Lee Konitz, aki a jazz történetének élő legendája és egyben krónikása.