Jazz/World

New Orleans újra veszélyben

2008.08.28. 00:00
Ajánlom
Három éve, augusztus 29-én történt a jazz szülővárosának legsúlyosabb katasztrófája: a Katrina hurrikán és a nyomában érkező árvíz ezeregyszáz áldozatot követelt, teljes városrészek váltak lakhatatlanná, rengetegen hagyták el otthonukat, máig a félmilliós lakosság alig kétharmada tért vissza. A szomorú évforduló viszont újabb készültségben telik, ezúttal a Gustav trópusi vihar közeleg.

Louisiana állam legnagyobb városában ismét a lakosság kitelepítésére készülnek, ugyanis az újonnan keletkezett vihar áradáshoz és földcsuszamláshoz vezetett Haitin és a Dominikai Köztársaságban, ahol már huszonketten vesztették életüket. Kuba keleti részén már közel 30 ezer embert kellett kitelepíteni, ráadásul az előrejelzések szerint a Gustav a Mexikói-öbölbe érve hurrikán erősségűvé válhat, ezért New Orleans lakossága jelenleg aggódva figyeli a friss jelentéseket, a város vezetősége pedig azon aggódik, vajon az újjáépített gátak kiállják-e a próbát.

A Katrina hurrikán több okból is kiemelkedett az elmúlt évek eseményeiből az Egyesült Államokban. Egyrészt a jazz, az „amerikai klasszikus zene” hazája a Mississippi partján sajátos kulturális keveredéseivel az ország egyik ikonja, a katasztrófa után pedig a zenei pezsgés jelentősen megcsappant. Másrészt a kormány reakciója mind a mentési munkálatokban, mind az újjáépítés során messze alulmúlta az elvárásokat, így a Katrina az éppen utolsó hónapjait töltő Bush-kormányzat egyik legjelentősebb hibájaként vonult be a köztudatba.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Fenyő Iván: „Úgy éreztem, hogy megszűnt az összetartás”

Idén folytatódik a „legendás” Máté-Horvai osztály előadássorozata a Jurányi Házban, amely most Fenyő Iván életével foglalkozik. Őt kérdezte a Jurányi Latte a főiskolás emlékeiről, illetve arról, miért szállt ki az AlkalMáté Trupp-ból, és vajon játszik-e majd a róla szóló előadásban.
Zenés színház

Oszvald Marika: „Semmi ok az aggodalomra, jó idők járnak az operettre”

A Halhatatlanok Társulatának tagja, Kossuth- és Jászai-díjas, és cigánykerekeiről azok is ismerik, akik nem járnak operettbe. Oszvald Marika a budavári gálakoncertről, és arról is beszélt, hogy kell-e félteni az operett műfaját.
Klasszikus

Ők a King’s Singers új tagjai

A következő évtől Edward Button kontratenor és Nick Ashby basszbariton a legendás énekegyüttes új tagjaiként állnak színpadra.
Klasszikus

Molnár Anna rangos kortárs zenei fesztiválon énekel Darmstadtban

A magyar énekesnő Eötvös Péter és Balogh Máté műveit adja elő az Internationale Freienkurse für Neue Musik fesztiválon.
Plusz

A balatonfüredi Anna-bál mítosza és a valóság

Szombaton 193. alkalommal rendezik meg a balatonfüredi Anna-bált, aminek névadó kisasszonyát lehet, hogy nem is Annának hívták.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Jazz/World quincy jones

Egy életmű megünneplésének kihívásai

Az idén 85 éves Quincy Jones prominens társasággal ünnepelte a születésnapját a Papp László Budapest Sportarénában, az ő esetében azonban egy életműkoncert kivitelezése eleve problémás, a megvalósítás viszont a kényszerből leszállított elvárásokat is képes volt helyenként alulról súrolni.
Jazz/World interjú

„Próbálok nem dobosként hozzáállni a zenéléshez”

Gyárfás Attila egy sokat gondolkodó ember benyomását kelti, de a zenében pont ennek ellenkezőjére, a lehető legnagyobb ösztönösségre és szabadságra törekszik. Zenekarával nemrég jelentette meg Cloud Factory című albumát, ennek apropóján kérdeztük zenei vízióiról.
Jazz/World blues

A blues nem más, mint életérzés

Ezt vallja a VI. Óbudai Blues Fesztivál egyik amerikai fellépője, Big Daddy Willson. A július 23. és 27. közötti eseménysorozat idén is a műfaj legfontosabb hagyományaival és a legélesebb kortárs jelenével való találkozást ígéri.
Jazz/World lemez

Ezeket a jazzlemezeket hallgasd meg júliusban!

Új – régóta időszerű – sorozatunkban havonta ajánlunk hallgatásra érdemes lemezeket a frissen megjelent magyar és külföldi kiadványok közül. Az első cikk jogán megengedjük magunknak, hogy az előző hónapok terméséből is válogassunk.
Jazz/World marokkó

Igazi riport egy marokkói popfesztiválról

Essauriában, a Gnawa és Világzene Fesztiválon járt szerzőnk, ahonnan egészen ambivalens érzésekkel távozott.