Jazz/World

New Orleans újra veszélyben

2008.08.28. 00:00
Ajánlom
Három éve, augusztus 29-én történt a jazz szülővárosának legsúlyosabb katasztrófája: a Katrina hurrikán és a nyomában érkező árvíz ezeregyszáz áldozatot követelt, teljes városrészek váltak lakhatatlanná, rengetegen hagyták el otthonukat, máig a félmilliós lakosság alig kétharmada tért vissza. A szomorú évforduló viszont újabb készültségben telik, ezúttal a Gustav trópusi vihar közeleg.

Louisiana állam legnagyobb városában ismét a lakosság kitelepítésére készülnek, ugyanis az újonnan keletkezett vihar áradáshoz és földcsuszamláshoz vezetett Haitin és a Dominikai Köztársaságban, ahol már huszonketten vesztették életüket. Kuba keleti részén már közel 30 ezer embert kellett kitelepíteni, ráadásul az előrejelzések szerint a Gustav a Mexikói-öbölbe érve hurrikán erősségűvé válhat, ezért New Orleans lakossága jelenleg aggódva figyeli a friss jelentéseket, a város vezetősége pedig azon aggódik, vajon az újjáépített gátak kiállják-e a próbát.

A Katrina hurrikán több okból is kiemelkedett az elmúlt évek eseményeiből az Egyesült Államokban. Egyrészt a jazz, az „amerikai klasszikus zene” hazája a Mississippi partján sajátos kulturális keveredéseivel az ország egyik ikonja, a katasztrófa után pedig a zenei pezsgés jelentősen megcsappant. Másrészt a kormány reakciója mind a mentési munkálatokban, mind az újjáépítés során messze alulmúlta az elvárásokat, így a Katrina az éppen utolsó hónapjait töltő Bush-kormányzat egyik legjelentősebb hibájaként vonult be a köztudatba.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Klasszikus

Egyik húzza a másikat – Almási Miklós bejegyzése

Valami titkos versenyfélének tűnhet az a csoporthatás, ahogy a klasszikus zene korszakos alakjai egymás mellett és által jutottak el a csúcsig. Almási Miklós Széchenyi-díjas esztéta, filozófus, esszéíró vendégcikke.
Plusz

Szabó T. Anna: „Elkötelezem magam az irodalommal. Mindörökké.”

Egy 1988-ból származó naplórészletet osztott meg néhány nappal ezelőtt közösségi oldalán Szabó T. Anna költő.
Plusz

Cate Blanchett Virág Emesétől tanult zongorázni a Tár című filmhez

A színésznő egy fiktív női karmestert alakít a Todd Field által rendezett életrajzi filmben. A figura életre keltéséhez karmesteri és zongoratanulmányokat is folytatott, ez utóbbit Virág Emese segítségével.
Plusz

Hátborzongatóan szép történet áll Bereményi Géza legnépszerűbb dalszövege mögött

A Kossuth-díjas művészt egy rádióműsorban kérdezték halhatatlanságról és a Nagy utazás című számáról, válaszul azonban az egyik legkedveltebb Cseh Tamás-dal, a Csönded vagyok keletkezésének történetét osztotta meg, amelynek versszakaiban valójában párbeszédet folytat egy elhunyt fiúval.
Zenés színház

Nézze vissza Mundruczó Kornél müncheni Lohengrin-rendezését!

December 3-án mutatta be a Bajor Állami Opera Wagner Lohengrinjét Mundruczó Kornél rendezésében. Az előadást a színház saját streamingfelülete és a BR-Klassik is közvetítette, ahol vissza is nézhető a produkció.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Jazz/World ajánló

Középkori rock ’n’ roll – Budapesten a Bordó Sárkány

A Bordó Sárkánnyal főleg fesztiválokon lehet találkozni, de mindenkit magával ragad a zenéjük, szóljon az akár egy hagyományőrző eseményen, akár egy budapesti klubban. Dinamikus, táncra perdítő dalok, egyfajta középkori bulizene szólal meg az együttes kezei között. A közelgő Fonó-béli koncertről Szlama László mesélt.
Jazz/World interjú

„Akkor vagyok boldog, ha azt játszhatom, amit szeretek” – Beszélgetés Horváth Balázzsal

A cimbalomtól indult, a zongorához érkezett. Tanul, tanít, próbál, fellép, versenyez és új együttest alapít. Horváth Balázs jazz-zongoraművészt kérdeztük, akinek tehetségét a napokban Junior Prima Díjjal ismerték el az MVM Zrt. támogatásával.
Jazz/World ajánló

Ünnepváró forgatag a Hagyományok Házában

Karácsonyhoz közeledve ünnepi díszbe öltözik a Hagyományok Háza, ahol december 9. és 11. között adventi élményhétvégére hívják az érdeklődőket. Ünnepváró forgatagjukban többek között koncertek, bábelőadások, ringató, színpadi műsorok, mese, gyerektáncház, múzeumpedagógiai foglalkozások várják a családokat.
Jazz/World ajánló

Macskák között forgatta új klipjét a Fenyves Quartet

A zenekar novemberben megjelenő új, negyedik nagylemezükkel ünnepli ötödik születésnapját november 30-án az Opus Jazz Clubban.
Jazz/World ajánló

Pajtatulajdonosok és fesztiválszervezők találkoztak a Magyar Zene Házában

Kihívásokkal teli időszak következik a kultúrában és az élet minden területén, kérdés azonban, hogy milyen programok lehetnek életképesek. Ezzel a felvetéssel indult a Magyar Fesztivál Szövetség és a Pajtakult által szervezett kétnapos konferencia az elmúlt napokban a Magyar Zene Házában.