Jazz/World

New Yorkból hozza el a jazz nagyjait a BJC új fesztiválja

2023.07.27. 10:45
Ajánlom
2023 őszén első alkalommal rendezi meg a műfaj tengerentúli epicentrumának legjelesebb képviselőit felsorakoztató koncertsorozatát a Budapest Jazz Club. A nevek magukért beszélnek, a jazzrajongókon túl azonban a sorozatra a szélesebb közönséget is várják,

Az alábbi cikk szponzorált tartalom, nem a Fidelio szerkesztőségének tagjai írták.

Benito Gonzalez Trio W/ Jeff Tain Watts – 2023. október 31.

A New York Jazz Fesztivál első fellépője október 31-én a venezuelai születésű, de évtizedek óta New York-i bázisú billentyűs, Benito Gonzalez a világ egyik legkeresettebb, a szakma és a szélesebb közönség által is körberajongott jazz-zongoristája. Kenny Garrett zenekarával bejárta a világot, a legnevesebb nemzetközi fesztiválok és jazzklubok színpadain játszott.

2004-ben első önálló, Starting Point című lemezével zeneszerzőként is felhívta magára a figyelmet.

A formáció másik kimagasló, mára kultikus figurája a dobok mögött foglal helyet. A produkciói közben gyakran eksztatikus állapotba kerülő dobos pályáját 1981-ben a korszak első számú jazzformációjában, a ma is világklasszis trombitás, Wynton Marsalis Quartetjében kezdte.  A kirobbanó erő, káprázatos sebesség, és a komplex ritmusképletek elegye mellett Jeff Tain Watts előadásmódjában felfedezhető valamiféle ritka elegancia úgy, hogy ezzel egy időben a „dzsindzsa” őserő sem szorul háttérbe. Watts igazi újító, akinek minden alkalommal sikerül átadnia azt a varázslatot, ami mostanra védjegyévé vált.

Benito Gonzalez – zongora, Jeff Tain Watts – dob, Will Slater – bőgő

James Carter Trio – 2023. november 7.

A kívül-belül óriás James Carter generációjának egyik legkiemelkedőbb szaxofonosa. Pályája indulása óta sorra gyűjti be az elismeréseket és a díjakat. A ’69-es születésű, detroiti származású szaxofonos 11 éves korában vett először hangszert a kezébe, és 1991-ben már a legendás trombitás, Lester Bowie The Organizer című lemezén működött közre.

Carter igazi multiinstrumentalista, aki a teljes szaxofonarzenál mellett kontrabasszus- és basszusklarinéton is mesterfokon játszik,

szabadidejében pedig antik és új fúvós hangszereket, elsősorban trombitákat és kürtöket gyűjt.

November 7-i koncertjén legsikeresebb formációjával, az évek óta töretlen sikernek örvendő, izgalmas, de a jazz kedvelőinek legkevésbé sem szokatlan, ám változatlan felállású triójával látogat el immár harmadik alkalommal a Budapest Jazz Clubba.

James Carter – szaxofon, Gerard Gibbs – Hammond B3, Alex White – drums

Jonathan Kreisberg Quartet – 2023. november 13.

Jonathan Kreisberggel már találkozhatott a BJC közönsége, hiszen a legendás hammondos, Lonnie Smith kíséretében remekelt 2017 novemberében, majd 2018 tavaszán már saját zenekarával szerepelt. A New York-i gitáros már tizenévesen feltűnt a Guitar Player és a DownBeat szaklapok hasábjain. Karrierje első lökését a miami zenei egyetem big bandjének gitárpozíciója adta. Ennek köszönhetően olyan zenészekkel játszhatott együtt, mint Joe Henderson, Michael Brecker vagy Red Rodney. Húszas éveiben hosszabb nemzetközi turné után visszatért New Yorkba, ahol a legnevesebb zenekarok kapkodtak érte.

Játszott Lee Konitz, Joe Locke oldalán, és együtt alkotott Ari Hoeniggel és Don Friedmannal is.

Kreisberg eddig nyolc megjelent albumot tudhat magáénak, köztük a nagy kihívást jelentő ONE című korongot, melyen szólóprodukciója hallható. Erre a koncertjére saját, utolsó BJC-s szereplése óta a világ majd minden kontinensén turnézó zenekarával érkezik.

Jonathan Kreisberg – gitár, David Kikoski – zongora, Rick Rosato – bőgő, Colin Stranahan – dob

Kevin Hays Solo – 2023. november 14.

A Grammy-díjjal is elismert Kevin Hayst Lionel Loueke oldalán már halhatta a BJC közönsége. Ízig vérig York-i jazzmuzsikus, aki Benny Golson, majd a fiatal Joshua Redman oldalán robbant be az amerikai jazzvilág vérkeringésébe. Dolgozott Seamus Blake-kel, Eddie Hendersonnal, sőt, Sonny Rollinsszal is turnézott.

Saját triójával – oldalán Doug Weiss-szel és Bill Stewarttal – tizenöt évig járták a klubokat és fesztiválokat.

Játékáról számos szakíró mellett zenésztársai, Brad Mehldau és John Scofield is elismerően nyilatkozik. Ezen az estén elmélyült, csakis önmagára és hangszerére fókuszáló oldalát ismerhetjük meg.

Kevin Hays – zongora

Részletes információk a BJC honlapján és Facebook-oldalán érhető el.

Támogatott tartalom.

Fejléckép: A New York Jazz Fesztivál fellépői (forrás: Budapest Jazz Club)

Budapest Jazz Club

Ha könnyed, mégis nívós zenei élményre vágyik, ha a jazz elkötelezett híve, vagy épp most barátkozik a műfajjal, látogasson el a főváros jazzéletének központjába, a Budapest Jazz Clubba! A különleges atmoszféra és kiváló hangminőség mellett, barátságos hangulatú jazzkávézóval és bisztró-fogásokat kínáló étteremmel is várják.

A klub-életben kuriózumnak számító világsztárok mellett, állandó fellépőik a hazai és nemzetközi jazz elismert művészei. A Budapest Jazz Club támogatja a fiatal tehetségeket, teret biztosít a hazai jazzélet szakmai eseményeinek, ám mindezek mellett létrejöttének elsődleges célja, hogy minden téren igényes közeget teremtsen a szórakozni vágyóknak.

Legolvasottabb

Könyv

Aki az irodalommal csalta meg az orvostudományt – 120 éve hunyt el Anton Pavlovics Csehov

1904. július 15-én hunyt el az egyik legnagyobb orosz író, Anton Pavlovics Csehov, aki drámáival és más prózai szövegeivel egyaránt megújította a modern irodalmat. A művész életéről tíz pontban emlékezünk meg.
Könyv

Ismét nagy színészek tolmácsolásában hallgathatunk verseket a kisföldalattin

Július 15. és július 21. között ismét klasszikus és kortárs versek szólalnak meg a Millenniumi Földalatti Vasút állomásain a Vers a peronon programsorozatban.
Színház

Kálid Artúr kapta idén a Kőszegi Várszínház Hollósi Frigyes-díját

A színművész a Hyppolit, a lakáj címszerepében nyújtott teljesítményéért érdemelte ki az elismerést, amelyről a közönség szavazatai döntöttek. Az előadás ősztől a dunaújvárosi Bartók Színház műsorán lesz látható.
Színház

Egyeztetést sürget a Színházi Dolgozók Szakszervezete a kiözelmúltbeli balesetek miatt

A szakszervezet közleményt bocsátott ki, amelyben leírták, csak azokban az esetekben tudnak aktívan fellépni, ha szakszervezeti tag az érintett, ugyanakkor kezdeményezik, hogy más színházi szervezetekkel közösen dolgozzanak ki protokollt a hasonló esetekre.
Vizuál

Játéktól a mesterségig – népi kézműves kiállítás nyílt a Hagyományok Házában

A Hagyományok Háza egyedülálló tárlattal várja a látogatókat Játéktól a mesterségig címmel, amely a népi kézműves szakképzések végzős hallgatóinak vizsgaremekeit mutatja be, szeptember 25-éig.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Jazz/World hír

Harminc feltörekvő zenész léphet fel a Magyar Zene Háza külső és belső tereiben

Idén nyáron, a Fringe program keretében zeneiskolásoknak, hobbizenészeknek, feltörekvő zenekaroknak és utcazenészeknek adnak lehetőséget a fellépésre a Magyar Zene Ház különböző pontjain.
Jazz/World magazin

Szabadnak hittük és öröknek – emlékezés Fábián Julira

A tragikusan korán elhunyt énekesnő, Fábián Juli július 9-én lenne 44 éves. Hosszú betegség után, 37 éves korában hunyt el, 2017. december 16-án. Fáy Miklós megemlékezése 2018-ban jelent meg a Fidelio Kult50 kiadványában.
Jazz/World ajánló

Csibész francia jazztrió a BJC-ben

Immár tizenöt éve kezdte meg világhódító útját a Rémi Panossian Trio. A világ nagy jazzfesztiváljain rendszeresen koncertező formáció hamarosan a Budapest Jazz Clubba látogat.
Jazz/World ajánló

A zöld-foki-szigeteki és portugál csillag, LURA és a karibi hangulatú Barrio Latino koncertje a Margitszigeten

Vegyünk egy távoli szigetvilágot, hozzá egy vibráló hangú énekesnőt, sok napfényt, fűszerezzük meg egy felfoghatatlanul gazdag zenei örökséggel, majd tálaljuk Budapest szívében, a legszebb szabadtéri színház színpadán!
Jazz/World hír

Szandai Mátyásról elnevezett díjat hozott létre Balassagyarmat városa

A település képviselő-testülete ily módon kíván emlékezni a tavaly tragikus hirtelenséggel elhunyt művészre. A Szandai Mátyás-díjat olyan zenészek kaphatják meg, akik valamilyen módon kötődnek Balassagyarmathoz.