Jazz/World

Nikis belső lobogás

2012.03.04. 17:05
Ajánlom
Heti jegyzetében kollégánk egy-egy zenei hírt, eseményt, jelenséget tárgyal E/1-ben, szigorúan a vonal alatt. Pár év alatt Szőke Nikoletta komoly nemzetközi tényező lett a jazz piacon és továbbra is feljövőben van - írja ZIPERNOVSZKY KORNÉL.

Hivatalosan február 28-án jelent meg Szőke Nikoletta új szólólemeze Japánban, amely sorrendben már az ötödik. A 29 éves Niki pályája egyenes vonalú fejlődést mutat, és ez a vonal meredeken emelkedik felfelé: első nyilvános fellépése mindössze tíz éve volt. Négy évvel később, szinte a teljes ismeretlenségből megnyerte a Montreux-i jazzfesztivál keretében az énekesek számára megrendezett Shure tehetségkutató versenyt. Azóta négy, egységesen magas színvonalú szólólemezt adott ki Japánban, és még a magyarországi bemutatkozó lemezét is átvette japán kiadója a Gramytől. És egy utolsó számadat, ami sok mindent elárul: ugyancsak tíz éve játszik azokkal a zenészekkel, akikkel az új lemezen is.

Nikinél úgy általában minden a helyén van. Azt hiszem, ezért ő talán az egyetlen magyar énekes, aki itthon élve ilyen rövid idő alatt ennyi lemezt tudott külföldön kiadni, és nem is akárhol, hanem az USA utáni második legjelentősebb jazzlemez-piacon, Japánban. Nyugodt, kiegyensúlyozott alkata, technikai eszköztára, a zenei kérdésekben lényeglátó képessége, törekvése a pontos kifejezésre folyamatosan viszik előre.

Egy jazzénekes produkciója sok olyan tényezőnek is ki van téve, amelynek a hangszeres szólistáké nem vagy csak kevésbé, ezért a produkció zenei belbecse, a szép és művelt hang még nem garancia a sikerre. Viszonylag sok magyar jazzénekes bizonyította már tehetségét, ami a hagyományos repertoár színvonalas, sőt egyéni előadását illeti, mégsem jutottak el tartósan országos ismertségi szintre, még kevesebben tudtak a nemzetközi versenyben érvényesülni.

Niki megjelenése még akkor is teljesen rendben volt, amikor terhesen rögtönzött Bobby McFerrinnel Budapesten. Színpadi jelenlétéből azt olvasom ki, hogy vannak ugyan dolgok, amiktől tart egy kicsit néha, de alapvetően békében van önmagával, helyzetével, két lábbal áll a földön, ahol a legfontosabb neki az éneklés. Erre utalt egyébként a tavalyi londoni magyar-brit jazzfesztivál szervezője, Pallai Péter is a beszámolójában, merthogy Niki azzal aratott nagy sikert a 606-ban novemberben, hogy felszabadult és erőteljes is volt, nem csak színvonalas, mint általában.

Gyakori akadály az érvényesüléshez, hogy nem mindig meggyőző néhány magyar énekes angol kiejtése, bár az utóbbi években ezen a téren jelentős előrelépés történt. Niki ebben is kiváló - egyébként előbb kezdett az angol szakon az ELTÉ-n és csak azután fordult rá a jazzpályára. Sőt, meggyőzően viszi a következő magasságot is: saját angol szövegeit énekli. Jó, ezek nem próbálják lóugrásban, sem gyök alatt megoldani a világrejtvényt, viszont ami a szívén, az a száján.

Pestiesen azt is szokták mondani az ilyen produkcióra, hogy nagyon egyben van: zene, szöveg, kiállás. Niki életrajzát honlapján teljes természetességgel a születési évszámával kezdi - persze bárki más, a világ nagyobb jazzsűrűségű országaiban is büszke lehetne arra, amit Niki elért ilyen rövid idő alatt. Viszont az a gyanúm, hogy amikor majd elmúlik harminc, sőt negyven, akkor sem fogja titkolni, mert nincs külön az énekesnő és az ember, nincs szerepjáték vagy megcsinált színpadi perszóna, Szőke Niki egyszerűen magát adja: szépen felöltözik és kiáll énekelni, mert ezt szereti és ebben találja meg önmagát, miközben nem átall kétgyerekes anyaként vagy éppen szerelmesként is megnyilvánulni. Énekel ugyan szerepként értelmezhető dalszöveget is, de azt hiszem, ami nagyon messze áll személyiségétől, azokat passzolja.

Produkciójának legnagyobb erénye a kidolgozottság - mondom ezt annak ellenére, hogy a jazz legnagyobb vonzereje, a virtus lényege a rögtönzés. A jazzénekesnek ebből a szempontból is nehezebb dolga van, mint a hangszeres társaknak - a legtöbb hangszer nagyobb hangterjedelmet kínál, a furcsa gesztusokat is hamarabb megbocsátják a hangszereseknek. Persze a kidolgozottsághoz még egy előfeltételt is teljesít Niki és zenekara az új lemezen: az énekes és az együttes tagjainak saját számaiból meg az általa igazán kedvelt, a tipikus jazzénekes repertoárban alig szereplő nótákból rakta össze az új lemezt is. Egyéniségének kifejeződése ebben is tovább finomodott, sikerül kiemelkedően egyéni repertoárt előállítani. A kidolgozottság Nikinél azt jelenti, hogy amikor belekezd egy-egy számba, már nagyon pontos képe van arról, hogy mit akar vele közölni és milyen eszközökkel, és ezt finom váltásokkal is aláhúzza, majdnem minden számra "elő tud venni" egy másik hangszínt.

Régi partnere, Oláh Szabolcs jegyzi a fondorlatosan kanyargó címadó dallamot, az Inner Blaze-t, ennek és további háromnak az angol szövegét pedig Niki. Az előző Atelier Sawano kiadású lemezhez hasonlóan, amelyet Rozsnyói Péter szerzeménye nyitott, most is a kollegialitás a fő oka annak, hogy mai magyar jazzelőadó szerzeményét választották a lemez élére a japán producerek támogatásával. Ismét hasít egy Sting-szám, ezúttal a Fields of Gold, de talán még ennél is jobban a már itthon is valamennyire ismert Michael Franks egyik emlékezetes száma, amelyet Antonio Carlos Jobim emlékére írt. Két aktuális nagymester, Chick Corea és Tom Harrell számai eléggé ritkán hallhatóak, de az utóbbi az igazán nagy dobás Niki lemezén. Két hagyományosabb, mainstream örökzöld is színesíti a lemezt. A zenekar saját számai valahol a két véglet, Henry Mancini és Stevie Wonder között keresik helyüket a stíluspalettán, de a lemez ezzel együtt is határozottan egységes hangzásvilágban mozog. A hangszerelés nagyszerű, az alap kíséretet, Szakcsi Lakatos Róbert, Barcza Horváth József és Mohay András svájci óramű pontosságával működő trióját két (náluk fiatalabb) szólista, Bolla Gábor szaxofonos és Fenyvesi Márton gitáros árnyalják néhány számban, kolosszális empátiával.

Programkereső

Legnépszerűbb

Fidelio Tours

8 kirándulóhely a Balaton körül, ahová elmehetsz idén nyáron

A hazai turizmus idén késve ébredezik. Miközben a legnépszerűbb célpontokat ellepik a látogatók, érdemes a kevésbé ismert helyszíneket is felkeresni. Összegyűjtöttünk néhány balatoni kirándulóhelyet, hogy legyen miből válogatni.
Plusz

„Legyetek jók, ha egyáltalán tudtok” – Néri Fülöp, a humoros szent

Alakját itthon szobor őrzi, életéből népszerű olasz film készült. A 425 éve elhunyt Néri Szent Fülöp azt vallotta, hogy könnyebb a vidám embert Isten útjára téríteni, mint a szomorút.
Klasszikus

Kocsis Zoltán születésnapján indul a Nemzeti Filharmonikus Zenekar bérleteinek értékesítése

Hét bérletet kínál a következő évadra a Nemzeti Filharmonikus Zenekar, az online értékesítés május 30-án indul.
Vizuál

Elhunyt Jerger Krisztina művészettörténész

Életének 72. évében, kedden hunyt el a varsói Magyar Kulturális Intézet egykori vezetője, aki sokat tett a lengyel-magyar művészeti kapcsolatokért.
Vizuál

Két tonna üvegnegatív: vidéki fényképészműtermek gyűjteménye

A kidobástól megmentett üvegnegatívokon az egyes vidékek népviselete mellett a háború előtti és alatti élet pillanatai villannak fel megmutatva azt is, mit tartottak megörökítésre érdemesnek az életükből az 1910-20-as évek táján.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Jazz/World gyász

Elhunyt Jimmy Cobb jazzdobos

A legendás amerikai zenész utolsóként távozott azok közül, akik játszottak Miles Davis ikonikus szextettjében és annak Kind of Blue című 1959-es albumán.
Jazz/World mti

Online készül a Fonó az őszi, 25. évfordulóra

Virtuálisan készül fennállásának 25. évfordulójára a Fonó Budai Zeneház, az intézmény a jubileum alkalmából 25 kategóriában várja a közönség véleményét június 15-éig arról, hogy melyek voltak az elmúlt két és fél évtized legemlékezetesebb estéi, zenéi, zenészei és lemezei a kulturális intézményben.
Jazz/World gyász

Elhunyt a Ghymes együttes billentyűse, Kún Csaba

A zenész 57 évesen, betegség következtében hunyt el.
Jazz/World hír

103 évesen újra slágerlistás lett Vera Lynn

Vera Lynn lett a legidősebb énekes, aki felkerült a legjobb 40 albumot jegyző brit slágerlistára, a 103 éves énekesnő legnépszerűbb dalainak 100 című gyűjteményével pénteken a lista 30. helyére került.
Jazz/World lemez

A magyar jazzlemez, amit egy koporsóműhelyben vettek fel

„Jazz a négy fal között” című sorozatunkban a Nigun Live Inem Sargfabrik című lemezét hallgatjuk meg.