Jazz/World

Nikis belső lobogás

2012.03.04. 17:05
Ajánlom
Heti jegyzetében kollégánk egy-egy zenei hírt, eseményt, jelenséget tárgyal E/1-ben, szigorúan a vonal alatt. Pár év alatt Szőke Nikoletta komoly nemzetközi tényező lett a jazz piacon és továbbra is feljövőben van - írja ZIPERNOVSZKY KORNÉL.

Hivatalosan február 28-án jelent meg Szőke Nikoletta új szólólemeze Japánban, amely sorrendben már az ötödik. A 29 éves Niki pályája egyenes vonalú fejlődést mutat, és ez a vonal meredeken emelkedik felfelé: első nyilvános fellépése mindössze tíz éve volt. Négy évvel később, szinte a teljes ismeretlenségből megnyerte a Montreux-i jazzfesztivál keretében az énekesek számára megrendezett Shure tehetségkutató versenyt. Azóta négy, egységesen magas színvonalú szólólemezt adott ki Japánban, és még a magyarországi bemutatkozó lemezét is átvette japán kiadója a Gramytől. És egy utolsó számadat, ami sok mindent elárul: ugyancsak tíz éve játszik azokkal a zenészekkel, akikkel az új lemezen is.

Nikinél úgy általában minden a helyén van. Azt hiszem, ezért ő talán az egyetlen magyar énekes, aki itthon élve ilyen rövid idő alatt ennyi lemezt tudott külföldön kiadni, és nem is akárhol, hanem az USA utáni második legjelentősebb jazzlemez-piacon, Japánban. Nyugodt, kiegyensúlyozott alkata, technikai eszköztára, a zenei kérdésekben lényeglátó képessége, törekvése a pontos kifejezésre folyamatosan viszik előre.

Egy jazzénekes produkciója sok olyan tényezőnek is ki van téve, amelynek a hangszeres szólistáké nem vagy csak kevésbé, ezért a produkció zenei belbecse, a szép és művelt hang még nem garancia a sikerre. Viszonylag sok magyar jazzénekes bizonyította már tehetségét, ami a hagyományos repertoár színvonalas, sőt egyéni előadását illeti, mégsem jutottak el tartósan országos ismertségi szintre, még kevesebben tudtak a nemzetközi versenyben érvényesülni.

Niki megjelenése még akkor is teljesen rendben volt, amikor terhesen rögtönzött Bobby McFerrinnel Budapesten. Színpadi jelenlétéből azt olvasom ki, hogy vannak ugyan dolgok, amiktől tart egy kicsit néha, de alapvetően békében van önmagával, helyzetével, két lábbal áll a földön, ahol a legfontosabb neki az éneklés. Erre utalt egyébként a tavalyi londoni magyar-brit jazzfesztivál szervezője, Pallai Péter is a beszámolójában, merthogy Niki azzal aratott nagy sikert a 606-ban novemberben, hogy felszabadult és erőteljes is volt, nem csak színvonalas, mint általában.

Gyakori akadály az érvényesüléshez, hogy nem mindig meggyőző néhány magyar énekes angol kiejtése, bár az utóbbi években ezen a téren jelentős előrelépés történt. Niki ebben is kiváló - egyébként előbb kezdett az angol szakon az ELTÉ-n és csak azután fordult rá a jazzpályára. Sőt, meggyőzően viszi a következő magasságot is: saját angol szövegeit énekli. Jó, ezek nem próbálják lóugrásban, sem gyök alatt megoldani a világrejtvényt, viszont ami a szívén, az a száján.

Pestiesen azt is szokták mondani az ilyen produkcióra, hogy nagyon egyben van: zene, szöveg, kiállás. Niki életrajzát honlapján teljes természetességgel a születési évszámával kezdi - persze bárki más, a világ nagyobb jazzsűrűségű országaiban is büszke lehetne arra, amit Niki elért ilyen rövid idő alatt. Viszont az a gyanúm, hogy amikor majd elmúlik harminc, sőt negyven, akkor sem fogja titkolni, mert nincs külön az énekesnő és az ember, nincs szerepjáték vagy megcsinált színpadi perszóna, Szőke Niki egyszerűen magát adja: szépen felöltözik és kiáll énekelni, mert ezt szereti és ebben találja meg önmagát, miközben nem átall kétgyerekes anyaként vagy éppen szerelmesként is megnyilvánulni. Énekel ugyan szerepként értelmezhető dalszöveget is, de azt hiszem, ami nagyon messze áll személyiségétől, azokat passzolja.

Produkciójának legnagyobb erénye a kidolgozottság - mondom ezt annak ellenére, hogy a jazz legnagyobb vonzereje, a virtus lényege a rögtönzés. A jazzénekesnek ebből a szempontból is nehezebb dolga van, mint a hangszeres társaknak - a legtöbb hangszer nagyobb hangterjedelmet kínál, a furcsa gesztusokat is hamarabb megbocsátják a hangszereseknek. Persze a kidolgozottsághoz még egy előfeltételt is teljesít Niki és zenekara az új lemezen: az énekes és az együttes tagjainak saját számaiból meg az általa igazán kedvelt, a tipikus jazzénekes repertoárban alig szereplő nótákból rakta össze az új lemezt is. Egyéniségének kifejeződése ebben is tovább finomodott, sikerül kiemelkedően egyéni repertoárt előállítani. A kidolgozottság Nikinél azt jelenti, hogy amikor belekezd egy-egy számba, már nagyon pontos képe van arról, hogy mit akar vele közölni és milyen eszközökkel, és ezt finom váltásokkal is aláhúzza, majdnem minden számra "elő tud venni" egy másik hangszínt.

Régi partnere, Oláh Szabolcs jegyzi a fondorlatosan kanyargó címadó dallamot, az Inner Blaze-t, ennek és további háromnak az angol szövegét pedig Niki. Az előző Atelier Sawano kiadású lemezhez hasonlóan, amelyet Rozsnyói Péter szerzeménye nyitott, most is a kollegialitás a fő oka annak, hogy mai magyar jazzelőadó szerzeményét választották a lemez élére a japán producerek támogatásával. Ismét hasít egy Sting-szám, ezúttal a Fields of Gold, de talán még ennél is jobban a már itthon is valamennyire ismert Michael Franks egyik emlékezetes száma, amelyet Antonio Carlos Jobim emlékére írt. Két aktuális nagymester, Chick Corea és Tom Harrell számai eléggé ritkán hallhatóak, de az utóbbi az igazán nagy dobás Niki lemezén. Két hagyományosabb, mainstream örökzöld is színesíti a lemezt. A zenekar saját számai valahol a két véglet, Henry Mancini és Stevie Wonder között keresik helyüket a stíluspalettán, de a lemez ezzel együtt is határozottan egységes hangzásvilágban mozog. A hangszerelés nagyszerű, az alap kíséretet, Szakcsi Lakatos Róbert, Barcza Horváth József és Mohay András svájci óramű pontosságával működő trióját két (náluk fiatalabb) szólista, Bolla Gábor szaxofonos és Fenyvesi Márton gitáros árnyalják néhány számban, kolosszális empátiával.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

A pápa szeretőjét, a rettegett feministát ábrázolja Velázquez elveszettnek hitt festménye

Majdnem 300 évig azt hitték, elveszett vagy megsemmisült az a portré, ami a történelem egyik legbefolyásosabb nőjét, Donna Olimpiát ábrázolja a világ egyik legnagyobb hatású festőjének ecsetvonásain keresztül.
Klasszikus

Miskolcon találkozott Prometheus és Kékszakállú

Fanfárok, azaz harsonákon játszó zenészek figyelmeztették a közönséget az előadások kezdetére: a Miskolci Nemzeti Színház óratornyából felcsendülő ünnepélyes jeladás két előadásra invitálta meg a Bartók Plusz Operafesztivál hallgatóit, Alekszandr Szkrjabin Prometheus: a tűz költeménye című szimfonikus művére, illetve Bartók Béla A Kékszakállú herceg várára.
Könyv

Hallgass egyperceseket Örkény István előadásában!

Színdarabok és interjúk felvételei mellett felolvasások hanganyaga és fotók is elérhetőek az OSZK honlapján, amelyet a ma negyven éve elhunyt író, dramaturg emlékének szenteltek.
Klasszikus

Egy hét a kamarazene izzó bűvöletében

Több mint tíz országból érkeznek világsztárok az idei Fesztivál Akadémiára. A Budapest legszebb helyszínein július 20. és 28. között zajló kamarazenei fesztiválon hét esti nagykoncert, mesterkurzusok, ingyenes előadások, nemzetközi hegedűverseny és számtalan kísérőprogram várja az érdeklődőket.
Klasszikus

Idén is eloszlatták a felhőket a TérTáncKoncert hősei

Fischer Iván és a Budapesti Fesztiválzenekar ötödik alkalommal rendezte meg ingyenes szabadtéri programját, a TérTáncKoncertet, ahol idén is több száz hátrányos helyzetű térségből érkező fiatal táncolt együtt, ezúttal Beethoven VII. szimfóniájára.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Jazz/World ajánló

Először lép fel Magyarországon Charlotte Gainsbourg

Első lemezét még édesapja, Serge Gainsbourg írta. Azóta Lars von Tier egyik kedvenc színésznője lett és folytatja énekesi pályáját is, eddig 4 albumot jelentetett meg. Charlotte Gainsbourg a Müpában adja első magyarországi koncertjét. 
Jazz/World ajánló

Hosszabbítás: június 30-ig lehet nevezni a Fölszállott a páva gyerekévadába

A Duna Televízió és a Hagyományok Háza meghosszabbította a Fölszállott a páva következő évadának jelentkezési határidejét: egy héttel tovább, június 30. éjfélig lehet beküldeni a pályázatokat.
Jazz/World ajánló

Budapest Bár és a 100 tagú Cigányzenekar augusztusban a Fertőrákosi Barlangszínházban

Elkezdődött a vakáció, beköszöntött a kánikula, ilyenkor pezseg igazán az élet Fertőrákoson, mindenki megtalálja a kedvére valót: lehet bringázni és távcsővel madarat lesni, a borospincékben kékfrankost kóstolni, szörfözni, hajókázni a Fertő-tavon, jókat kirándulni, felfedezni a Pannon-tenger lerakódásából keletkezett Fertőrákosi Kőfejtőt, hűsölni benne és ugyanitt este meghallgatni egy kellemes konceret.
Jazz/World Partitúra

Laposa Julcsi: „Az emberek közérzetére próbálok hatni: megmutatni nekik, hogy a zene az övék”

Hogyan lesz valakiből zenei mediátor? És egyáltalán, mi az? Laposa Julcsi Junior Príma Díjas népzenésszel, zenei mediátorral a Partitúra Zala megyei adásának forgatásán találkoztunk.
Jazz/World pink floyd

David Gilmour 6 milliárd forintért adta el a gitárjait, hogy segítse a klímakatasztrófa elleni harcot

A Pink Floyd gitáros-énekese, a Wish You Were Here szerzője rekordáron adta el a hangszereit, azokat is, amiket az ikonikus lemezein használt. Egy zöld szervezetet támogat a pénzzel.