Jazz/World

Norvég revival-népzene autentikus elszólásokkal

2011.05.30. 17:24
Ajánlom
Nem könnyű megtalálni, de érdemes megtapasztalni a Bakelit Multi Art Center posztindusztriális kultúrterét. A múlt hét végén itt fejeződött be a Skandináv Ház zenetörténeti estjeinek sora; ezalkalommal a háromtagú Geitungen együtteshez volt szerencsénk. A harmadik CD-nél tartó formáció élvezhető és tanulságos betekintést nyújtott a norvégiai népzene mai állásába. KRITIKA

Utóbbit egyetlen szóval így jellemezhetjük: revival. A koncerten ugyanis olyan hangszeres tánczenét, kevésbé szalonképes megfogalmazásban kocsmazenét lehetett hallani, mely már évtizedek óta elszakadt valaha volt közegétől; ma már egyszerűen hallgatásra szánt egzotikus hangverseny-zenének számít, a legkülönbözőbb irányú feldolgozások kiindulópontjának.

A Geitungen viszonylag új keletű hangszerparkja mandolinból, melodeonból (harmonika-fajta), vagy két hegedűből és gitárból áll. Utóbbin természetesen jazzesen megbolondított kíséret szól (az egyik szám bevezetése bevallottan Led Zeppelin-inspiráció). A repertoár, melyet ha nem is mellbevágó virtuozitással, de mindenképpen korrekt módon játszanak  szinte kizárólag mazurkákból, polkákból (szóhasználatukban: hopsar), keringőkből és rheinländerekből áll. Nagy kár, hogy az első részben végig gerjed az egyik hangfal. Mennyivel jobb a második félidő, melyben a zenészek lejönnek színpadról a nézőtérre, kikapcsolják az erősítést és zenei példákkal illusztrált beszélgetésbe fognak népzene- és néptánc-történetről, nemzeti romantikáról. Ha netán nem tűnne fel, el is mondják: bizony norvég népzenéjük döntő többsége a német, illetve német közvetítéssel elterjedt európai táncdivatokhoz igazodik. Mindehhez gyorsan hozzáfűzhetjük, hogy ugyanezek a divatok még a mi nyugati szomszédjaink, az osztrákok és a szlovének népzenéjére is csaknem hasonló kizárólagossággal hatottak: hát igen, a nyugat-európai népzene jelentősen eltér a kelet-európaitól...

Ami még a konferansz során elejtett megjegyzésekből, illetve a szünet alatti csevegésből kiderül: a korábbi honos népzenét kiszorító külföldi hatás ide, országos szintű egységesség oda, a norvégok igenis tudatában vannak a helyi változatok jelentőségének. A Geitungen például származása okán az ország délnyugati partvidéken fekvő Rogaland régió egyik falujának zenéjére esküszik. Viszont soha nem jártak a kérdéses faluban... Mifelénk az ilyesmi elképzelhetetlen, ott azonban már évtizedek óta nincs mit hallgatni. Marad a hangfelvételekre (azaz: nem feltétlenül lejegyzésekre) alapozott tanulás. Félreértés ne essék: mindezt nem kritikai éllel írom, csupán a tényeket rögzítem, mivel eléggé eltérnek a Kárpát-medence népzenei gyakorlatától. A Geitungen tagjainak professzionalizmusához amúgy sem férhet kétség: közülük ketten is (Vidar Skrede és Christer Rossebø) különböző fokú népzenei végzettséget tudhatnak magukénak. De ha a papírforma nem volna elég, a produkció önmagáért beszél.

Ahogy önmagáért beszél néhány igazán emlékezetes pillanat is. Önkéntelenül is felkapom a fejem például a második táncfüzérben megszólaltatott régi ugróstánc (springar) melodeon-szólójánál: a dallamban ugyanis egyformán fontos szerep jut a moll és a dúr tercnek, illetve szeptimnek. Mint kiderül, az eredetileg vonós hangszeren megszólaltatott bizonytalan intonációjú hangokat (blue notes) Håvard Ims, a melodeon-játékos, a temperált hangoláshoz szelídíti. De még ebben a formában is érzékelhető a dallam különös szépsége, a későbbi stílus-rétegektől üdítően eltérő archaizmusa. A második részben pedig egyszer csak megszólal a Hardanger-hegedű, ez a pár évtizede újjáélesztett hangszer. A szokásos négy húron kívül rezgő húrjai is vannak, többszólamú játékmódja burdon-szerű tartott hangokra épül, a hegedűs Vidar Skrede nem kápánál, hanem a beljebb, a lószőrnél fogja a vonót. Nyilvánvaló, miért tekintik a Hardanger-hegedűt norvég nemzeti jelképnek: a rövid szóló kétségtelenül autentikusnak hat. Kár, hogy rövid.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Így telt Vásáry Tamás 85. születésnapja

A torta egy zongorát mintázott, számtalan zenerajongó köszöntötte, este pedig a Fővárosi Nagycirkusz is meglátogatta. Vásáry Tamás augusztus 11-én ünnepelte a 85. születésnapját.
Tánc

Elhunyt Fenyves Márk mozdulatművész

A táncos-koreográfus, a magyar mozdulatművészet jelenkori képviselőinek egyike 45 évesen tragikusan fiatalon távozott. Úttörő munkásságával és az Orkesztika Alapítvánnyal élő örökséget hagyott maga után.
Zenés színház

Decemberig nem lesz opera az Operában, de azért vannak jó híreink is

Szeptemberben Billy Elliotot játszanak az Erkel Színházban, a társulat vidéken, Székelyföldön, New Yorkban turnézik. Kihirdették a 2019/20-as évadot. Alighanem az Erkel Színház is be fog zárni két évre. Mutatunk néhány fotót az Eiffel Műhelyház és az Ybl-palota felújításáról is.
Jazz/World

Ezeket a jazzlemezeket hallgasd meg augusztusban!

Júliusban indult sorozatunkban havonta ajánlunk hallgatásra érdemes lemezeket a frissen megjelent vagy megjelenés előtt álló magyar és külföldi kiadványok közül. Augusztusi válogatásunk már jellemzően az őszi hangulatra készít fel bennünket.
Jazz/World

Elhunyt Aretha Franklin

76 éves korában elhunyt Aretha Franklin, a soul legendás királynője, akinél nyolc éve állapítottak meg rákot.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Jazz/World videó

A királynő varázsol - Ikonikus pillanatok Aretha Franklin pályájáról

Az augusztus 16-án rákban elhunyt soul királynő személye már életében kultikussá vált, amiről rengeteg videofelvétel is tanúskodik. Ezekből az emlékekből szemezgettünk.
Jazz/World gyász

Elhunyt Aretha Franklin

76 éves korában elhunyt Aretha Franklin, a soul legendás királynője, akinél nyolc éve állapítottak meg rákot.
Jazz/World hír

Elhunyt a Keresztapában is szereplő jazzénekesnő

Morgana Kinget a legtöbben Don Vito feleségeként ismerik a Keresztapában. A Grammy-jelölt jazzénekesnő 87 évesen hunyt el.
Jazz/World ajánló

Ezeket a jazzlemezeket hallgasd meg augusztusban!

Júliusban indult sorozatunkban havonta ajánlunk hallgatásra érdemes lemezeket a frissen megjelent vagy megjelenés előtt álló magyar és külföldi kiadványok közül. Augusztusi válogatásunk már jellemzően az őszi hangulatra készít fel bennünket.
Jazz/World örökség

Kitagadták az örökségből Jean-Michel Jarre-t

Filmzeneszerző édesapja mindent a negyedik feleségére hagyott, Jean-Michel Jarre és féltestvére, Stéphanie azonban nem nyugszanak bele a dologba.