Jazz/World

Nyáresti dzsesszkoncertek gypsy-hangulatban

2006.05.25. 00:00
Ajánlom
Tony és Roby Lakatos, Szakcsi Lakatos Béla és Róbert, Oláh Kálmán, Pecek Lakatosék, Pozsár Eszter, Szalóki Ágnes - csak néhány név a kiváló dzsesszművészek közül, akiket meghallgathatunk az idei nyáron a Pesti Vármegyeháza Udvarán.

Idén nyáron sem maradnak csemege nélkül a határainkon túl is mind népszerűbb magyar cigány-dzsessz kedvelői. Bosnyák Ilona, a SAMBOSI Bt. vezetője, aki immár közel másfél évtizede foglalkozik a dzsessz, a népzene és a kisebbségi kultúrák népszerűsítésével, arról tájékoztatta szerkesztőségünket, hogy ezúttal Gypsy Festival 2006 címmel hirdette meg az évek óta sikert hozó Nyáresti Koncertek sorozatot, amelynek koncertjeit hagyományosan a Pesti Vármegyeháza Díszudvarán (rossz idő esetén a patinás épület dísztermében) rendeznek.

Szolnoki Dóra
A Sambosi Bt. szervezte koncerteken az elmúlt tíz évben több magyar származású külföldön élő művész lépett fel, akik közül a legismertebbek: Snétberger Ferenc gitárművész, Tony Lakatos szaxofonista és Roby Lakatos hegedűvirtuóz. Snétberger nem egyszer Dés Lászlóval alkotott duójával lépett a közönség elé, és a koncertek gyakori vendégsztárja volt Szakcsi Lakatos Béla is. Mindannyian szívesen látott művészek Európa és a világ jelentős dzsessz-színpadain.

E művészek nemzetközi ismertségének és a velük való együttzenélés komoly rangjának, no és persze Bosnyák Ilona elkötelezettségének is köszönhető, hogy Snétberger, Tony és Roby Lakatos oldalán nagyon sok külföldi művész is eljutott hozzánk, nívós programmal, és reális, megfizethető áron.

Az idei Nyáresti “Gypsy Fesztivál 2006" megrendezésével elsősorban pályakezdő hazai és külföldi művészeknek kíván segíteni a Sambosi, hogy szép, igényes helyszíneken léphessenek fel.

A koncertszervezőtől azt is megtudtuk, hogy az idein tavaszon rendezett magyarországi és európai lemezbemutató turné sikerén felbuzdulva augusztusban (3-án a Pesti Vármegyeháza Díszudvarán, 5-én pedig a szentendrei Barcsay Udvarban) ismét a Gypsy Colours korong anyagával áll a közönség elé Tony Lakatos, a Szakcsi Trió és a vendég Roby Lakatos társaságában.

Ismert, hogy a produkcióban szereplő minden zenész régi magyar cigánycsaládból származik. Ezek a családok, ahol a zenének tiszteletreméltó, több száz éves hagyománya van, szerte a világon népszerűsítették a cigányzenét. A felvételeken szereplő generáció azonban nagymértékben a dzsessz-improvizációnak szentelte magát. A “Cigányszínek"-kel - nyilatkozta Tony Lakatos - szeretnénk hídként összekapcsolni és így önálló egészként bemutatni ezt a kétféle zenei világot, amelyek egyébként nem állnak nagyon távol egymástól.

A Nyáresték programja egyébként így alakul:

Szalóki Ági
Kép: Egyed Péter
1. koncert 2006. július 20. (csütörtök)

I. rész "NO LIMIT" GYPSY JAZZ QUARTET (Bécs-Pozsony) (Darvas Gyula - nagybőgő, Franz Jánoska - zongora, Ernst Grieshofer - dobok, Roman Jánoska - hegedű. Vendég: A Radics Gábor Jazz Hegedű Tehetségkutató verseny I. helyezettje.)

II.rész SZOLNOKI DÓRA JAZZ QUINTET (Szolnoki Dóra - ének, zenekarvezető, Cseh László - szaxofon, Oláh Szabolcs - gitár, Oláh Péter - bőgő, Jeszenszky György - dob.)

2. koncert 2006. július 27. (csütörtök)

I. rész POZSÁR ESZTER- TRANS-FORMATION JAZZ Pozsár Eszter - fuvola, szaxofon, Eichinger Tibor - gitár, Frey György - basszusgitár, Mogyoró Kornél - percussion.)

II. rész SZALÓKI ÁGNES zenekara

"HALLGATÓ" Lemezbemutató koncert

3. koncert 2006. augusztus 3. (csütörtök)

TONY LAKATOS- GYPSY COLOURS LEMEZBEMUTATÓ (Tony Lakatos - szaxofon, Szakcsi Lakatos Béla - zongora, Orbán György -bőgő, Pecek Lakatos András - dob, Szalóki Ágnes - népdalének, Rostás Csaba - percussion, szájbőgő. Vendég: Roby Lakatos - hegedű.)

4. koncert. 2006. augusztus 10. (csütörtök)

FIATAL GYPSY JAZZ ELŐADÓK KONCERTJE

I. rész PECEK LAKATOS TRIÓ (Pecek Lakatos András - dob, Pecek Lakatos Krisztián - bőgő, Ifj. Pecek Lakatos Adorján - zongora.)

II. rész SZŐKE NIKOLETTA QUARTET (Szőke Nikolett - dzsesszének, Szakcsi Lakatos Róbert - zongora, Barcza Horváth József - nagybőgő, Mohay András - dob.)

5. koncert 2006. augusztus 17. (csütörtök)

I. rész OLÁH KÁLMÁN SEXTET (Oláh Kálmán - zongora, Borbély Mihály - tárogató, szaxofonok, klarinét, Bacsó Kristóf - alt- és szoprán szaxofon, Schreck Ferenc - harsona, Szandai Máytás - nagybőgő, Balázs Elemér - dob. Vendég: Szalóki Ágnes - népdalének.)

Koncertkezdés minden alkalommal este 20 óra.

Jegyek elővételben a Sambosi Bt.-ben, valamint a helyszínen és az ismert jegyirodákban kaphatók.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Miklósa Erika az örökbefogadásról mesélt: Nagyon vártuk ezt a kislányt!

Az operaénekesnő és férje, Csiszár Zsolt a Családvarázs sorozatban mesélt arról, hogy milyen kockázatot jelentett egy olyan csecsemőt magukhoz venni, aki halva született.
Klasszikus

Fáy Miklós: „Nem a zenekar, nem a komponista, hanem maga a szimfónia a főszereplő"

Fáy Miklós hónapról hónapra programokat, könyveket, lemezeket ajánl nyomtatott magazinunk Menjél már című rovatában. Az augusztusi szám tartalmából.
Könyv

Nyáry Krisztián: Nem a politika, hanem az olvasó fogja eldönteni, milyen könyvet vesz a kezébe

A Líra Könyv Zrt. kreatív igazgatója szerint hiába erőlködnek a jobboldali, kormánypárti ideológusok, nem lehet az olvasók nélkül lecserélni az irodalmi kánont. És végső soron nem számít az író politikai beállítottsága, csak az, hogy milyen szöveget írt.
Könyv

950 személy számára állítottak ki igazolást arról, hogy Arany János rokona

Nem várt fordulat az Arany-kutatásban: az egyházi anyagkönyvek vizsgálata alapján akár 2000 élő rokona is lehet a költőnek, igaz, mind oldalági.
Jazz/World

Elkészült a Kossuth téri ünnepség és a tűzijáték zenéje

Az István király dicsérete című mű zeneszerzője Szarka Tamás, a Ghymes együttes alapító tagja, szólistaként Miklósa Erika operaénekesnő hallható.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Jazz/World gyász

Elhunyt Aretha Franklin

76 éves korában elhunyt Aretha Franklin, a soul legendás királynője, akinél nyolc éve állapítottak meg rákot.
Jazz/World hír

Elhunyt a Keresztapában is szereplő jazzénekesnő

Morgana Kinget a legtöbben Don Vito feleségeként ismerik a Keresztapában. A Grammy-jelölt jazzénekesnő 87 évesen hunyt el.
Jazz/World ajánló

Ezeket a jazzlemezeket hallgasd meg augusztusban!

Júliusban indult sorozatunkban havonta ajánlunk hallgatásra érdemes lemezeket a frissen megjelent vagy megjelenés előtt álló magyar és külföldi kiadványok közül. Augusztusi válogatásunk már jellemzően az őszi hangulatra készít fel bennünket.
Jazz/World örökség

Kitagadták az örökségből Jean-Michel Jarre-t

Filmzeneszerző édesapja mindent a negyedik feleségére hagyott, Jean-Michel Jarre és féltestvére, Stéphanie azonban nem nyugszanak bele a dologba.
Jazz/World ünnep

Elkészült a Kossuth téri ünnepség és a tűzijáték zenéje

Az István király dicsérete című mű zeneszerzője Szarka Tamás, a Ghymes együttes alapító tagja, szólistaként Miklósa Erika operaénekesnő hallható.