Jazz/World

Nyáresti dzsesszkoncertek gypsy-hangulatban

2006.05.25. 00:00
Ajánlom
Tony és Roby Lakatos, Szakcsi Lakatos Béla és Róbert, Oláh Kálmán, Pecek Lakatosék, Pozsár Eszter, Szalóki Ágnes - csak néhány név a kiváló dzsesszművészek közül, akiket meghallgathatunk az idei nyáron a Pesti Vármegyeháza Udvarán.

Idén nyáron sem maradnak csemege nélkül a határainkon túl is mind népszerűbb magyar cigány-dzsessz kedvelői. Bosnyák Ilona, a SAMBOSI Bt. vezetője, aki immár közel másfél évtizede foglalkozik a dzsessz, a népzene és a kisebbségi kultúrák népszerűsítésével, arról tájékoztatta szerkesztőségünket, hogy ezúttal Gypsy Festival 2006 címmel hirdette meg az évek óta sikert hozó Nyáresti Koncertek sorozatot, amelynek koncertjeit hagyományosan a Pesti Vármegyeháza Díszudvarán (rossz idő esetén a patinás épület dísztermében) rendeznek.

Szolnoki Dóra
A Sambosi Bt. szervezte koncerteken az elmúlt tíz évben több magyar származású külföldön élő művész lépett fel, akik közül a legismertebbek: Snétberger Ferenc gitárművész, Tony Lakatos szaxofonista és Roby Lakatos hegedűvirtuóz. Snétberger nem egyszer Dés Lászlóval alkotott duójával lépett a közönség elé, és a koncertek gyakori vendégsztárja volt Szakcsi Lakatos Béla is. Mindannyian szívesen látott művészek Európa és a világ jelentős dzsessz-színpadain.

E művészek nemzetközi ismertségének és a velük való együttzenélés komoly rangjának, no és persze Bosnyák Ilona elkötelezettségének is köszönhető, hogy Snétberger, Tony és Roby Lakatos oldalán nagyon sok külföldi művész is eljutott hozzánk, nívós programmal, és reális, megfizethető áron.

Az idei Nyáresti “Gypsy Fesztivál 2006" megrendezésével elsősorban pályakezdő hazai és külföldi művészeknek kíván segíteni a Sambosi, hogy szép, igényes helyszíneken léphessenek fel.

A koncertszervezőtől azt is megtudtuk, hogy az idein tavaszon rendezett magyarországi és európai lemezbemutató turné sikerén felbuzdulva augusztusban (3-án a Pesti Vármegyeháza Díszudvarán, 5-én pedig a szentendrei Barcsay Udvarban) ismét a Gypsy Colours korong anyagával áll a közönség elé Tony Lakatos, a Szakcsi Trió és a vendég Roby Lakatos társaságában.

Ismert, hogy a produkcióban szereplő minden zenész régi magyar cigánycsaládból származik. Ezek a családok, ahol a zenének tiszteletreméltó, több száz éves hagyománya van, szerte a világon népszerűsítették a cigányzenét. A felvételeken szereplő generáció azonban nagymértékben a dzsessz-improvizációnak szentelte magát. A “Cigányszínek"-kel - nyilatkozta Tony Lakatos - szeretnénk hídként összekapcsolni és így önálló egészként bemutatni ezt a kétféle zenei világot, amelyek egyébként nem állnak nagyon távol egymástól.

A Nyáresték programja egyébként így alakul:

Szalóki Ági
Kép: Egyed Péter
1. koncert 2006. július 20. (csütörtök)

I. rész "NO LIMIT" GYPSY JAZZ QUARTET (Bécs-Pozsony) (Darvas Gyula - nagybőgő, Franz Jánoska - zongora, Ernst Grieshofer - dobok, Roman Jánoska - hegedű. Vendég: A Radics Gábor Jazz Hegedű Tehetségkutató verseny I. helyezettje.)

II.rész SZOLNOKI DÓRA JAZZ QUINTET (Szolnoki Dóra - ének, zenekarvezető, Cseh László - szaxofon, Oláh Szabolcs - gitár, Oláh Péter - bőgő, Jeszenszky György - dob.)

2. koncert 2006. július 27. (csütörtök)

I. rész POZSÁR ESZTER- TRANS-FORMATION JAZZ Pozsár Eszter - fuvola, szaxofon, Eichinger Tibor - gitár, Frey György - basszusgitár, Mogyoró Kornél - percussion.)

II. rész SZALÓKI ÁGNES zenekara

"HALLGATÓ" Lemezbemutató koncert

3. koncert 2006. augusztus 3. (csütörtök)

TONY LAKATOS- GYPSY COLOURS LEMEZBEMUTATÓ (Tony Lakatos - szaxofon, Szakcsi Lakatos Béla - zongora, Orbán György -bőgő, Pecek Lakatos András - dob, Szalóki Ágnes - népdalének, Rostás Csaba - percussion, szájbőgő. Vendég: Roby Lakatos - hegedű.)

4. koncert. 2006. augusztus 10. (csütörtök)

FIATAL GYPSY JAZZ ELŐADÓK KONCERTJE

I. rész PECEK LAKATOS TRIÓ (Pecek Lakatos András - dob, Pecek Lakatos Krisztián - bőgő, Ifj. Pecek Lakatos Adorján - zongora.)

II. rész SZŐKE NIKOLETTA QUARTET (Szőke Nikolett - dzsesszének, Szakcsi Lakatos Róbert - zongora, Barcza Horváth József - nagybőgő, Mohay András - dob.)

5. koncert 2006. augusztus 17. (csütörtök)

I. rész OLÁH KÁLMÁN SEXTET (Oláh Kálmán - zongora, Borbély Mihály - tárogató, szaxofonok, klarinét, Bacsó Kristóf - alt- és szoprán szaxofon, Schreck Ferenc - harsona, Szandai Máytás - nagybőgő, Balázs Elemér - dob. Vendég: Szalóki Ágnes - népdalének.)

Koncertkezdés minden alkalommal este 20 óra.

Jegyek elővételben a Sambosi Bt.-ben, valamint a helyszínen és az ismert jegyirodákban kaphatók.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Aki a lányok miatt képezte magát – 85 éves Woody Allen

Az Annie Hall és még számtalan fanyar humorú film alkotója, Woody Allen december 1-jén ünnepli nyolcvanötödik születésnapját.
Vizuál

Vásároljon bérletet, mentse meg a Cirko Mozit!

A Cirko-Gejzír Mozi közönsége segítségét kérni, és egy olyan bérletet kínál, amely onnantól érvényes, amikor a tulajdonosa használni kezdi. De nagy segítség számukra, ha már most megveszi.
Zenés színház

75 éves a színpad és a filmvászon koronázatlan királynője, Bette Midler

December 1-jén ünnepli hetvenötödik születésnapját Bette Midler amerikai színésznő, énekesnő, aki több mint fél évszázados karrierje alatt négy Grammy-díjat, négy Golden Globe-díjat, három Emmy-díjat, két Tony-díjat vehetett át, emellett hatszor kapta meg a legjobb komikának járó American Comedy Award kitüntetést.
Zenés színház

A változásra is reflektál Dolhai Attila új lemeze

A Visszatérés CD után két évvel új lemezzel jelentkezik Dolhai Attila. Az előző albummal ellentétben – ahol a színházi élmények egyfajta összefoglalása volt a cél – a színész ezúttal nem mások által megírt szerepek mentén szólal meg, hanem saját szerzeményeit gyűjtötte össze.
Jazz/World

Három napon át minden a jazz körül forog

A kilenc éve minden évben április 30-án megrendezett Nemzetközi Jazznap (International Jazz Day) magyar eseményeit a koronavírus-járvány miatt elhalasztották, azonban a szervezők most online pótolják az elmaradt koncerteket, amiket három napon keresztül, öt budapesti és egy felvidéki helyszínről közvetítenek.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Jazz/World klippremier

Egyedül a hangszerparkban – Négy dal Barabás Lőrinc készülő lemezéről

A Fidelio közönsége hallhatja elsőként Barabás Lőrinc legújabb számait, amik a következő szólólemezen is szerepelnek majd. Hangerőt fel, húszperces koncert következik az egyik legizgalmasabb jazztrombitástól.
Jazz/World fonó

Adventi dalokkal készülnek az ünnepre – Elindult a Fonó online sorozata

November 29-én útjára indult a Fonó online sorozata, melybe hétről hétre bárki bekapcsolódhat. Kubinyi Júlia népdalénekes, a Fonó népzenei művészeti vezetője adventi énekeket tanít vasárnaponként az érdeklődőknek, december 2-án pedig Gyimesi est várja a közönséget a virtuális Fonóban.
Jazz/World hír

Három napon át minden a jazz körül forog

A kilenc éve minden évben április 30-án megrendezett Nemzetközi Jazznap (International Jazz Day) magyar eseményeit a koronavírus-járvány miatt elhalasztották, azonban a szervezők most online pótolják az elmaradt koncerteket, amiket három napon keresztül, öt budapesti és egy felvidéki helyszínről közvetítenek.
Jazz/World videoklip

„Lesz még, aki rákérdez a hamisságra?” – Megérkezett Harcsa Veronika és Gyémánt Bálint új klipje

Harcsa Veronika és Gyémánt Bálint úgy döntöttek, hogy a pandémia okán lelassult időben nem egyben adják ki új lemezüket, hanem havonta bemutatnak egy-egy dalt. Íme a legújabb.
Jazz/World interjú

Azt követik, amit Debussy követett – Páros interjú Harcsa Veronikával és Razvaljajeva Anasztáziával

Egy hárfaművész, egy jazzénekes és elektronikus művész – nem szokványos felállás Debussy zenéjéhez. Új lemezük apropóján Harcsa Veronikával és Razvaljajeva Anasztáziával beszélgettünk. Mit tanultak egymástól, mennyiben járnak különböző és párhuzamos ösvényeken?