Jazz/World

Nyitva látám mennyeknek kapuját…

2008.08.22. 00:00
Ajánlom
Ezzel a címmel jelenik meg Sebestyén Márta lemeze, amelynek bemutatójára október 2-án, a Művészetek Palotájában kerül sor. A Prima Primissima-, Kossuth- és Liszt-díjas művésznő már ca. 100 lemezen énekelt, de az első olyan, amely teljes egészében saját elképzeléseire, gondolataira épül, amelyet igazán a sajátjának érez.

A lemez anyagát alkotó istenes és világi énekekből már több helyen kaphattak egy kis ízelítőt: a spanyol királyi pár palotájának udvarában vagy az Árpád-házi Jolánta – I. Jakab aragón király felesége – szarkofágjánál, a méltán híres Jordi Savall-lal, a katalán hegyekben megbúvó ciszterci kolostorban, Vallbona de Monges-ben.

Az albumon Szokolay Dongó Balázs és Bolya Mátyás muzsikál az énekes mellett. Sebestyén Márta így ír róluk a CD-hez szánt bevezetőben: "Sok örömet ad az együttgondolkodás kiváló ifjú kollegáimmal, akik társaim ebben a zenei-szellemi-lelki utazásban. "Dongó" – Szokolay Balázs – nem a szavak embere, de csodákra képes, bármilyen fúvós hangszert vesz a kezébe. "Matyi" – Bolya Mátyás – korosztályának kiemelkedő tehetségű képviselője, a pengetős hangszerek tudója, így fogalmazta meg hármunk közös gondolatait: "Fontosnak érezzük, hogy a folklór egy folyamat, amelynek résztvevői a múlt értékeit görgetik tovább. Közösségi műfaj, nem játéka mulandó divathullámoknak. Ezt az örökséget mi szabad művészeti alapanyagként használjuk. Meggyőződésünk, hogy a régiek is így gyúrták alkotóerejükkel az örökölt zenei formákat." A lemez nyolc részből, témából áll, mindegyikhez általában kettő, de olykor hét dal is kapcsolódik: Látomás, Örökség, Virágszedő, Bú-küldöző, Könyörgés, Válogatott Vitézek, Jó Mátyás Király, Estéli Ima.

Sebő Ferenc, aki Halmos Bélával együtt Sebestyén Márta tehetségének felfedezője, jelenlegi kollégája szerint a Kárpát-medencébe minden fontos nyugati hatás megérkezett, ezek elkeveredtek a hazai szokásokkal, amelyeket a 20. századig megtartott a népi emlékezet. Ezek a hagyományok – amelyeket Európa nyugati felében talán már el is feledtek – a modern világ gyökerei, ezért is fontos, hogy felismerjük, és anyanyelvi szinten használjuk kulturális örökségünket. "A szájhagyomány szembesítése az írott hagyatékkal élvezetes és tanulságos kalandozásokat eredményez. A megőrzött régies előadásmód életre kelti a halott írásjeleket, a kötéstáblákból kibomló többszólamú töredékeket, primitív kottákkal közreadott históriás énekeket. Lemezünk az európai múlt azon töredékeit sorakoztatja egymás mellé, amelyeket egykor a magyar hagyomány őrzött meg és fejlesztett tovább."

Programkereső

Legnépszerűbb

Könyv

„Szégyen és gyalázat” – Írók reagáltak Demeter Szilárd publicisztikájára

Kepes András lemondta a PIM-ben megrendezendő könyvbemutatóját, Vámos Miklós melegebb éghajlatra küldte Demeter Szilárdot, Dragomán szégyennek és gyalázatnak nevezte az esetet. Felbolygatta a szakmát a PIM főigazgatójának írása.
Színház

Vecsei H. Miklós arról beszélt, miért búcsúzott el a Vígszínháztól

„Leszek én még vígszínházi tag” – mondta a Rózsavölgyi Szalon Mi jár a fejedben című műsorában Vecsei H. Miklós, akinek a neve hosszú évekre egybeforrt Nemecsekével. Most ír, rendez, zenél és újratervez.
Könyv

Nem meneszti a kormány Demeter Szilárdot az origós írás miatt

Arról kérdeztek az ellenzéki képviselők, hogy menesztik-e a Demeter Szilárdot a holokausztrelativizáló publicisztika miatt.
Könyv

Végül híres és hírhedt lett – 120 éve hunyt el Oscar Wilde

1900. november 30-án hunyt el a 19. század második felének egyik legjelentősebb írója, Oscar Wilde, aki már fiatalon elhatározta: gazdag és híres lesz.
Vizuál

Aki a lányok miatt képezte magát – 85 éves Woody Allen

Az Annie Hall és még számtalan fanyar humorú film alkotója, Woody Allen december 1-jén ünnepli nyolcvanötödik születésnapját.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Jazz/World fonó

Adventi dalokkal készülnek az ünnepre – Elindult a Fonó online sorozata

November 29-én útjára indult a Fonó online sorozata, melybe hétről hétre bárki bekapcsolódhat. Kubinyi Júlia népdalénekes, a Fonó népzenei művészeti vezetője adventi énekeket tanít vasárnaponként az érdeklődőknek, december 2-án pedig Gyimesi est várja a közönséget a virtuális Fonóban.
Jazz/World hír

Három napon át minden a jazz körül forog

A kilenc éve minden évben április 30-án megrendezett Nemzetközi Jazznap (International Jazz Day) magyar eseményeit a koronavírus-járvány miatt elhalasztották, azonban a szervezők most online pótolják az elmaradt koncerteket, amiket három napon keresztül, öt budapesti és egy felvidéki helyszínről közvetítenek.
Jazz/World videoklip

„Lesz még, aki rákérdez a hamisságra?” – Megérkezett Harcsa Veronika és Gyémánt Bálint új klipje

Harcsa Veronika és Gyémánt Bálint úgy döntöttek, hogy a pandémia okán lelassult időben nem egyben adják ki új lemezüket, hanem havonta bemutatnak egy-egy dalt. Íme a legújabb.
Jazz/World interjú

Azt követik, amit Debussy követett – Páros interjú Harcsa Veronikával és Razvaljajeva Anasztáziával

Egy hárfaművész, egy jazzénekes és elektronikus művész – nem szokványos felállás Debussy zenéjéhez. Új lemezük apropóján Harcsa Veronikával és Razvaljajeva Anasztáziával beszélgettünk. Mit tanultak egymástól, mennyiben járnak különböző és párhuzamos ösvényeken?
Jazz/World lemezajánló

Az LGT legjobb számai „csíkosítva” – Itt a Csík Zenekar új lemeze

A Locomotiv GT előtt tiszteleg A dal a miénk című új lemezével a Csík Zenekar. A rockszámok népzenei ihletésű átdolgozásairól is ismert együttes friss albumán közreműködött Presser Gábor, Karácsony János és Kovács Kati.