Jazz/World

Nyitva látám mennyeknek kapuját…

2008.08.22. 00:00
Ajánlom
Ezzel a címmel jelenik meg Sebestyén Márta lemeze, amelynek bemutatójára október 2-án, a Művészetek Palotájában kerül sor. A Prima Primissima-, Kossuth- és Liszt-díjas művésznő már ca. 100 lemezen énekelt, de az első olyan, amely teljes egészében saját elképzeléseire, gondolataira épül, amelyet igazán a sajátjának érez.

A lemez anyagát alkotó istenes és világi énekekből már több helyen kaphattak egy kis ízelítőt: a spanyol királyi pár palotájának udvarában vagy az Árpád-házi Jolánta – I. Jakab aragón király felesége – szarkofágjánál, a méltán híres Jordi Savall-lal, a katalán hegyekben megbúvó ciszterci kolostorban, Vallbona de Monges-ben.

Az albumon Szokolay Dongó Balázs és Bolya Mátyás muzsikál az énekes mellett. Sebestyén Márta így ír róluk a CD-hez szánt bevezetőben: "Sok örömet ad az együttgondolkodás kiváló ifjú kollegáimmal, akik társaim ebben a zenei-szellemi-lelki utazásban. "Dongó" – Szokolay Balázs – nem a szavak embere, de csodákra képes, bármilyen fúvós hangszert vesz a kezébe. "Matyi" – Bolya Mátyás – korosztályának kiemelkedő tehetségű képviselője, a pengetős hangszerek tudója, így fogalmazta meg hármunk közös gondolatait: "Fontosnak érezzük, hogy a folklór egy folyamat, amelynek résztvevői a múlt értékeit görgetik tovább. Közösségi műfaj, nem játéka mulandó divathullámoknak. Ezt az örökséget mi szabad művészeti alapanyagként használjuk. Meggyőződésünk, hogy a régiek is így gyúrták alkotóerejükkel az örökölt zenei formákat." A lemez nyolc részből, témából áll, mindegyikhez általában kettő, de olykor hét dal is kapcsolódik: Látomás, Örökség, Virágszedő, Bú-küldöző, Könyörgés, Válogatott Vitézek, Jó Mátyás Király, Estéli Ima.

Sebő Ferenc, aki Halmos Bélával együtt Sebestyén Márta tehetségének felfedezője, jelenlegi kollégája szerint a Kárpát-medencébe minden fontos nyugati hatás megérkezett, ezek elkeveredtek a hazai szokásokkal, amelyeket a 20. századig megtartott a népi emlékezet. Ezek a hagyományok – amelyeket Európa nyugati felében talán már el is feledtek – a modern világ gyökerei, ezért is fontos, hogy felismerjük, és anyanyelvi szinten használjuk kulturális örökségünket. "A szájhagyomány szembesítése az írott hagyatékkal élvezetes és tanulságos kalandozásokat eredményez. A megőrzött régies előadásmód életre kelti a halott írásjeleket, a kötéstáblákból kibomló többszólamú töredékeket, primitív kottákkal közreadott históriás énekeket. Lemezünk az európai múlt azon töredékeit sorakoztatja egymás mellé, amelyeket egykor a magyar hagyomány őrzött meg és fejlesztett tovább."

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Száz ólomkatonát cserélt egy vetítőgépre és az egész élete megváltozott

70 film, öt feleség, kilenc gyerek. A 100 éve született Ingmar Bergman titkát próbálják megfejteni hozzátartozók, munkatársak, kutatók, köztük a rendező egykori asszisztense, a magyar származású Katinka Faragó a legendás svédről készült dokumentumfilmben.
Jazz/World

Ezeket a jazzlemezeket hallgasd meg júliusban!

Új – régóta időszerű – sorozatunkban havonta ajánlunk hallgatásra érdemes lemezeket a frissen megjelent magyar és külföldi kiadványok közül. Az első cikk jogán megengedjük magunknak, hogy az előző hónapok terméséből is válogassunk.
Vizuál

Kiállítják Freud titkos gyűrűit

Az osztrák neurológus és pszichiáter a megajándékozotthoz kötődő mitológiai alakot vésetett az ékszerbe, amelyet csak a kiválasztottaknak ajándékozott.
Zenés színház

Dolhai Attila: „Egészséges versengés van bennünk”

Hagyomány és újítás jegyében rendezik meg hatodik alkalommal a nagy sikerű Palotakoncerteket a budai Vár gyönyörű díszletében. Bemutatjuk a húsz szólistát: elsőként az Operettszínház jól ismert és szeretett bonvivánját, Dolhai Attilát kérdeztük.
Klasszikus

Mozart zenéje enyhíti az epilepszia tüneteit

Egy friss kutatás szerint öt perc Mozart-muzsika is hozzájárulhat a betegek jobb közérzetéhez. Mindez azért is fontos, mert nem mindenkinek segítenek a drága gyógyszerek.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Jazz/World interjú

„Próbálok nem dobosként hozzáállni a zenéléshez”

Gyárfás Attila egy sokat gondolkodó ember benyomását kelti, de a zenében pont ennek ellenkezőjére, a lehető legnagyobb ösztönösségre és szabadságra törekszik. Zenekarával nemrég jelentette meg Cloud Factory című albumát, ennek apropóján kérdeztük zenei vízióiról.
Jazz/World blues

A blues nem más, mint életérzés

Ezt vallja a VI. Óbudai Blues Fesztivál egyik amerikai fellépője, Big Daddy Willson. A július 23. és 27. közötti eseménysorozat idén is a műfaj legfontosabb hagyományaival és a legélesebb kortárs jelenével való találkozást ígéri.
Jazz/World lemez

Ezeket a jazzlemezeket hallgasd meg júliusban!

Új – régóta időszerű – sorozatunkban havonta ajánlunk hallgatásra érdemes lemezeket a frissen megjelent magyar és külföldi kiadványok közül. Az első cikk jogán megengedjük magunknak, hogy az előző hónapok terméséből is válogassunk.
Jazz/World marokkó

Igazi riport egy marokkói popfesztiválról

Essauriában, a Gnawa és Világzene Fesztiválon járt szerzőnk, ahonnan egészen ambivalens érzésekkel távozott.
Jazz/World ajánló

Klezmer színesíti a Vajdahunyadvári Fesztivált

A 27. Vajdahunyadvári Nyári Zenei Fesztivál a hagyományos komolyzenei koncertek mellett idén is otthont ad a klezmer muzsikának. Július 16-án a Sabbathsong Klezmer Band koncertjét élvezhetjük, ezt követően pedig „Mozart est” várja a kikapcsolódni vágyókat.