Jazz/World

Nyitva látám mennyeknek kapuját…

2008.08.22. 00:00
Ajánlom
Ezzel a címmel jelenik meg Sebestyén Márta lemeze, amelynek bemutatójára október 2-án, a Művészetek Palotájában kerül sor. A Prima Primissima-, Kossuth- és Liszt-díjas művésznő már ca. 100 lemezen énekelt, de az első olyan, amely teljes egészében saját elképzeléseire, gondolataira épül, amelyet igazán a sajátjának érez.

A lemez anyagát alkotó istenes és világi énekekből már több helyen kaphattak egy kis ízelítőt: a spanyol királyi pár palotájának udvarában vagy az Árpád-házi Jolánta – I. Jakab aragón király felesége – szarkofágjánál, a méltán híres Jordi Savall-lal, a katalán hegyekben megbúvó ciszterci kolostorban, Vallbona de Monges-ben.

Az albumon Szokolay Dongó Balázs és Bolya Mátyás muzsikál az énekes mellett. Sebestyén Márta így ír róluk a CD-hez szánt bevezetőben: "Sok örömet ad az együttgondolkodás kiváló ifjú kollegáimmal, akik társaim ebben a zenei-szellemi-lelki utazásban. "Dongó" – Szokolay Balázs – nem a szavak embere, de csodákra képes, bármilyen fúvós hangszert vesz a kezébe. "Matyi" – Bolya Mátyás – korosztályának kiemelkedő tehetségű képviselője, a pengetős hangszerek tudója, így fogalmazta meg hármunk közös gondolatait: "Fontosnak érezzük, hogy a folklór egy folyamat, amelynek résztvevői a múlt értékeit görgetik tovább. Közösségi műfaj, nem játéka mulandó divathullámoknak. Ezt az örökséget mi szabad művészeti alapanyagként használjuk. Meggyőződésünk, hogy a régiek is így gyúrták alkotóerejükkel az örökölt zenei formákat." A lemez nyolc részből, témából áll, mindegyikhez általában kettő, de olykor hét dal is kapcsolódik: Látomás, Örökség, Virágszedő, Bú-küldöző, Könyörgés, Válogatott Vitézek, Jó Mátyás Király, Estéli Ima.

Sebő Ferenc, aki Halmos Bélával együtt Sebestyén Márta tehetségének felfedezője, jelenlegi kollégája szerint a Kárpát-medencébe minden fontos nyugati hatás megérkezett, ezek elkeveredtek a hazai szokásokkal, amelyeket a 20. századig megtartott a népi emlékezet. Ezek a hagyományok – amelyeket Európa nyugati felében talán már el is feledtek – a modern világ gyökerei, ezért is fontos, hogy felismerjük, és anyanyelvi szinten használjuk kulturális örökségünket. "A szájhagyomány szembesítése az írott hagyatékkal élvezetes és tanulságos kalandozásokat eredményez. A megőrzött régies előadásmód életre kelti a halott írásjeleket, a kötéstáblákból kibomló többszólamú töredékeket, primitív kottákkal közreadott históriás énekeket. Lemezünk az európai múlt azon töredékeit sorakoztatja egymás mellé, amelyeket egykor a magyar hagyomány őrzött meg és fejlesztett tovább."

Programkereső

Legolvasottabb

Színház

„Az operettek a szüleim, a musicalek pedig a férjeim” – 90 éve született Galambos Erzsi

Balerinának készült, az operettek és musicalek koronázatlan királynője lett. Már gyerekkorában megtalálták a kisebb szerepek, később pedig olyan színészlegendákkal lépett színpadra, mint Somlay Artúr, Básti Lajos, Latabár Kálmán vagy Honthy Hanna. 1931. december 5-én született Galambos Erzsi.
Klasszikus

Magnificat, az örömteli várakozás himnusza

Számos zeneszerzőt megihletett a bibliai szövegre épült keresztény himnusz, a Magnificat, mely hagyományosan az adventi várakozás során szokott elhangozni.
Jazz/World

Elhunyt Kóbor János

78 éves korában elhunyt Kóbor János, az Omega együttes frontembere. A zenészt hetek óta kórházban kezelték koronavírus-fertőzéssel.
Plusz

Kihirdették a 2021-es Prima Primissima Díj nyerteseit

Tíz kategóriában vehették át a Prima Primissima Díjakat a magyar szellemi élet, a művészet, a tudomány és a sport jeles képviselői a Müpában tartott pénteki gálaesten.
Klasszikus

„Fontos, hogy ismét közel kerüljünk a közönséghez” – Beszélgetés Dinyés Somával

December 16-án családjával ad koncertet az Óbudai Társaskörben Dinyés Soma, akit régizenei munkásságáról és karnagyi tevékenységéről is sokan ismernek. A művész a koncert kiinduló ötlete mellett az utánpótlás-nevelés kérdéseiről és a kóruséneklés fontosságáról is mesélt

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Jazz/World gyász

Elhunyt Kóbor János

78 éves korában elhunyt Kóbor János, az Omega együttes frontembere. A zenészt hetek óta kórházban kezelték koronavírus-fertőzéssel.
Jazz/World ajánló

Biblia Show a Zsidó Művészeti Napokon

Bibliai témájú történetekre, értékekre épülő pop-sanzonokból készít estet Kováts Kriszta színművész-énekesnő, a dalok zeneszerzője Wolf Péter, szövegírója Fábri Péter író lesz.
Jazz/World ajánló

Bacsó Kristóf és David Dorůžka közreműködésével folytatódik a MAO jazz sorozata

Folytatódik a Modern Art Orchestra "Art of Virus" elnevezésű zenei projektje. A nagyzenekarra hangszerelt, friss kortárs és jazz kompozíciók december 12-én este a Budapest Music Centerben hallhatók, a MAO 2021/22-es évadban zajló koncertsorozatának részeként.
Jazz/World ajánló

25 év után újra színpadon a Sziámi együttes

Müller Péter Sziámi egykori zenekara az 1991 és 1997 közötti felállásban a zenész december 4-i koncertjén tér vissza.
Jazz/World hír

Növények „zenélnek” két budai villamosmegállóban

Egy klímaváltozás elleni kampány részeként különleges installációt telepítettek két budai villamosmegállóba, ahol – szonifikációs technológia segítségével – növények biorezgéseiből generált zene szól.