Jazz/World

Nyugalomterápia és reménysugár

2005.12.04. 00:00
Ajánlom
Molnár Ferenc Caramel bemutatkozó lemeze, a Nyugalomterápia egy halvány reménysugár. Esély arra, hogy végre ne csak jelentéktelen, mindenfajta tudás és tehetség nélküli, középszerűségüket devianciával elfedni igyekvő fiatalokból lehessen (média)sztár a mai Magyarországon. Caramel talentuma, ereje, kitartása, tisztessége megkérdőjelezhetetlen, az elkészült lemez pedig bátran összemérhető bármelyik világszínvonalú brit vagy amerikai rhythm and blues-produkcióval.

Az elmúlt hónapok története igencsak tanulságos. A Megasztár második szériájának győzteséért, Caramelért hirtelen elkezdtek kapkodni azok a multinacionális hanglemezkiadók, amelyeknél korábban éveken át hiába kopogtatott saját dalaival. Nem hiszem, hogy azok a menedzserek, akik a multiknál az úgynevezett A&R területért, azaz a művész- és repertoárpolitikáért felelősek, annyira süketek és érzéketlenek lettek volna, hogy nem ismerték fel Caramel tehetségét. Mégsem kellett nekik, mert túl eredeti és öntörvényű ahhoz, hogy megfeleljen annak a siralmas munkamódszernek, amellyel Magyarországon a sztárgyártás folyik. Most viszont, a Megasztár által biztosított, százmilliókban mérhető ismertség birtokában már szívesen dolgoztak volna vele. Persze csak a jól bevált metódus szerint: saját dalok helyett rutinos zeneszerzők sablonos kompozícióival, színes, élő, izgalmas hangszerelés helyett jócskán lebutítva, nehogy visszadobják a célcsoportjukat féltő rádiók. Caramel azonban nem engedett az erőszaknak és a csábításnak, inkább elvitte a lemezét egy minőségorientált függetlenhez, az ország legjobb hangstúdiójából kinőtt Tom-Tom Recordshoz.

Rhythm and blues. Ettől a stílustól a multik magyar leányvállalatainál úgy félnek, mint a tűztől. A Nyugalomterápia azonban bizonyítja, hogy ebben az afroamerikai gyökerű zenei világban is lehet első kategóriás magyar nyelvű dalokat létrehozni. Kellenek hozzá könnyen megjegyezhető, de a szirupos tucatslágerektől mégis markánsan különböző, szép dallamok. Kellenek hozzá képzett és elkötelezett hangszeres zenészek – ezen az albumon például olyan remek dzsesszmuzsikusok, mint Balázs József, Barcza Horváth József, Szendőfi Péter és Balázs Elemér –, akik pontosan tudják, hogy mikor léphetnek néhány másodpercre előre, s mikor kell inkább a háttérből segíteniük a szólistát. És persze kell a muzikalitásnak, a zene iránti alázatnak az a szintje, ami itthon nagyon ritka, de Caramelnél megvan.

Az egész lemez – bár kötődik a Megasztárhoz, s ezért a Tv2 is támogatja – csendes, de határozott állásfoglalás a tömegmédiumokból áradó brutalitás és sivárság ellen, és kiállás az emberi élet alapvető értékei mellett. A Nyugalomterápia zenei minősége mellett ezért is figyelemre méltó, fontos kordokumentum.

Caramel: Nyugalomterápia
Tom-Tom Records, 2005

Programkereső

Legnépszerűbb

Tánc

25 éve halt meg Róna Viktor, aki még Nurejevvel is jó barátságot ápolt

Adottságai egyáltalán nem predesztinálták a balettművész-pályára, szorgalmának köszönhetően mégis világhírnévre tett szert az 1994. január 15-én elhunyt Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas balettművész, aki Rudolf Nurejev pályájának is meghatározó alakja volt.
Plusz

Ilyet még nem hallottál: hódít a mongol torokének metál

Nem a hörgős metálról van szó, hanem tradicionális mongol hangszereken és énektechnikával előadott heavy metálról, aminek hirtelen rengeteg rajongója akadt világszerte.
Klasszikus

Gyönyörű Bach-klipet forgatott Yo-Yo Ma

A világ 36 helyszínére viszi el Yo-Yo Ma Bach-csellószvitjeit. Íme a projekt lenyűgöző első klipje.
Klasszikus

Ez az első élvonalbeli vonósnégyes, amelyben többségben vannak a nők

Az Artemis Quartetből kilépett két tag, nők érkeztek a helyükre. Ilyenkor felvetődik a kérdés: miért a férfiak uralják a kamarazenét?
Klasszikus

Az Óbudai Danubia mutathatja be Kurtág György operáját itthon

Előreláthatóan 2020-ban. Jövőbeli terveiről tájékoztatta a sajtót Óbuda 25 éves zenekara.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Jazz/World

Még Mohay András játéka is hallható a MAO most megjelenő lemezén

Régi és új felvételekből, kortárs zeneszerzők műveiből áll a Modern Art Orchestra (MAO) új lemeze, amit vasárnap a Budapest Music Center nagytermében mutatnak be Szilágyi Kinga hárfaművész, Borbély Mihály szaxofonos és Gőz László harsonaművész közreműködésével.
Jazz/World irodalom

Írók, akiknek szövegeiben ott lüktet a jazz

A jazz és az irodalom keveredéséből igazi varázsital jön létre, ha avatott kezek keverik. Olyan prózaírókat gyűjtöttünk össze, akik a jazz és az irodalom iránti szenvedélyüket igazi esszenciába oltották.
Jazz/World hír

Ő itt Django Reinhardt unokája, és hamarosan magyar romazenészekkel játszik

A legendás cigány jazzgitáros, Django Reinhardt unokája, Dotschy Reinhardt énekes is fellép az Európai Roma Fesztiválzenekarral február 10-én a Müpában.
Jazz/World hír

Herbie Hancock nevét viseli ezentúl a Thelonius Monk Intézet

2019. január elseje óta a fúziós jazz élő legendájának nevét viseli az intézmény.
Jazz/World interjú

Andreas Shaerer: „Hagyom magam oda sodródni, ahol az igazi varázslat történik”

Sokak szerint az egyik leginnovatívabb és legbátrabb európai, férfi jazzénekes az ECHO-díjas svájci Andreas Schaerer. A hangvirtuóz január 12-én az Opus Jazz Clubban játszik Kalle Kalima finn gitárossal, aki szerinte hozzá hasonlóan egy igazi punk zenész.