Jazz/World

Nyugalomterápia és reménysugár

2005.12.04. 00:00
Ajánlom
Molnár Ferenc Caramel bemutatkozó lemeze, a Nyugalomterápia egy halvány reménysugár. Esély arra, hogy végre ne csak jelentéktelen, mindenfajta tudás és tehetség nélküli, középszerűségüket devianciával elfedni igyekvő fiatalokból lehessen (média)sztár a mai Magyarországon. Caramel talentuma, ereje, kitartása, tisztessége megkérdőjelezhetetlen, az elkészült lemez pedig bátran összemérhető bármelyik világszínvonalú brit vagy amerikai rhythm and blues-produkcióval.

Az elmúlt hónapok története igencsak tanulságos. A Megasztár második szériájának győzteséért, Caramelért hirtelen elkezdtek kapkodni azok a multinacionális hanglemezkiadók, amelyeknél korábban éveken át hiába kopogtatott saját dalaival. Nem hiszem, hogy azok a menedzserek, akik a multiknál az úgynevezett A&R területért, azaz a művész- és repertoárpolitikáért felelősek, annyira süketek és érzéketlenek lettek volna, hogy nem ismerték fel Caramel tehetségét. Mégsem kellett nekik, mert túl eredeti és öntörvényű ahhoz, hogy megfeleljen annak a siralmas munkamódszernek, amellyel Magyarországon a sztárgyártás folyik. Most viszont, a Megasztár által biztosított, százmilliókban mérhető ismertség birtokában már szívesen dolgoztak volna vele. Persze csak a jól bevált metódus szerint: saját dalok helyett rutinos zeneszerzők sablonos kompozícióival, színes, élő, izgalmas hangszerelés helyett jócskán lebutítva, nehogy visszadobják a célcsoportjukat féltő rádiók. Caramel azonban nem engedett az erőszaknak és a csábításnak, inkább elvitte a lemezét egy minőségorientált függetlenhez, az ország legjobb hangstúdiójából kinőtt Tom-Tom Recordshoz.

Rhythm and blues. Ettől a stílustól a multik magyar leányvállalatainál úgy félnek, mint a tűztől. A Nyugalomterápia azonban bizonyítja, hogy ebben az afroamerikai gyökerű zenei világban is lehet első kategóriás magyar nyelvű dalokat létrehozni. Kellenek hozzá könnyen megjegyezhető, de a szirupos tucatslágerektől mégis markánsan különböző, szép dallamok. Kellenek hozzá képzett és elkötelezett hangszeres zenészek – ezen az albumon például olyan remek dzsesszmuzsikusok, mint Balázs József, Barcza Horváth József, Szendőfi Péter és Balázs Elemér –, akik pontosan tudják, hogy mikor léphetnek néhány másodpercre előre, s mikor kell inkább a háttérből segíteniük a szólistát. És persze kell a muzikalitásnak, a zene iránti alázatnak az a szintje, ami itthon nagyon ritka, de Caramelnél megvan.

Az egész lemez – bár kötődik a Megasztárhoz, s ezért a Tv2 is támogatja – csendes, de határozott állásfoglalás a tömegmédiumokból áradó brutalitás és sivárság ellen, és kiállás az emberi élet alapvető értékei mellett. A Nyugalomterápia zenei minősége mellett ezért is figyelemre méltó, fontos kordokumentum.

Caramel: Nyugalomterápia
Tom-Tom Records, 2005

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Nyolc percen át ünnepelték Kurtág operáját, a zeneszerző rádión hallgatta az előadást

Nyolc percig tapsolta Kurtág György első operájának ősbemutatóját a Scala milánói operaház közönsége csütörtök este - számolt be a Corriere della Sera olasz napilap a többnyire szakmai közönség előtt tartott előadásról.
Klasszikus

Miért nem vették fel a Zeneakadémiára ezt a tehetséges zongoristát?

Ezt kérdezte a legendás Leon Fleisher, amikor először találkozott Érdi Tamással. A torontói Királyi Konzervatórium zongora tanszakán látássérültként is elfogadták a fiatalember jelentkezését, ezt a napot örökíti meg a következő szemelvényünk a zongoraművészről szóló könyvből.
Színház

Gyertek az Átriumba, amíg lehet! - Újabb színház kongatja a vészharangot

A kulturális taotámogatás megszűnése miatt egyre több színház jövője válik bizonytalanná, ugyanis nem tudnak tervezni a 2019-es évadra.
Klasszikus

Szeretnénk vigyázni Bartók örökségére

November 25-én szólal meg a Zeneakadémián a Bartók Világverseny és Fesztivál gálakoncertje, amely egyben lezárja a zeneszerzőversenyt is. Fekete Gyulával, az intézmény Zeneszerzés Tanszékének vezetőjével beszélgettünk, aki azt is elmondta, milyen kérdést felesleges feltenni egy komponistának.
Színház

A rendező, aki megdolgoztatja a nézőt - Székely Kriszta

A saját maga körüli világégetés és az állandó csavargás már kikopott belőle; amióta rendez, a színház az élete. Székely Kriszta Kult50-ben megjelent portréja.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Jazz/World ajánló

A Dunán ringatózva mutatja be új lemezét Cséry Zoltán

A zongoraművész - zeneszerző november 24-én az A38 Kiállítótérben mutatkozik be első önálló, szólózongorás nagylemezével, a Life Is A Playground című chillout, ambient albummal.
Jazz/World

Nem kopik – Suzanne Vega elvarázsolta Budapestet

Kortalan és nemtelen, maszkulin famme fatale, bohóc bőrbe bújt díva, drámai alkat és komika, kislány és érett nő, világhírű sztár és a „lány a szomszédból” – ez mind egy személyben Suzanne Vega, és még valami: időtlen dalok énekes-dalszerzője.
Jazz/World bjo

Jazz és inspiráció - interjú Náray Erikával és Urbán Orsival

Szilveszter estéjén két vendéggel, Náray Erika és Urbán Orsi jazz énekesnőkkel egészül ki a Budapest Jazz Orchestra (BJO) a Pesti Vigadó Dísztermében hallható koncertjén.
Jazz/World hírek

Szabó Dániel jazz-zeneszerző rangos amerikai díjat kapott

Az USA legnagyobb zenei jogkezelő szervezete, az ASCAP és a Symphonic Jazz Orchestra ítélte oda neki az 5000 dollárral és egy zeneszerzői felkéréssel járó Commissioning Prize nevű díjat – írta meg a dalszerzo.hu.
Jazz/World ajánló

Tankcsapdát és Quimby-t is feldolgoz új lemezén a Sárik Péter Trió

Nemrég még Bartók jazzfeldolgozásai apropóján beszélgettünk Sárik Péter zongorista-zeneszerzővel, most azonban könnyedebb vizekre eveztünk a Jazzkívánságműsor magyarul című lemez kapcsán, amit december 14-én mutatnak be a MOMKultban.