Jazz/World

Nyugalomterápia és reménysugár

2005.12.04. 00:00
Ajánlom
Molnár Ferenc Caramel bemutatkozó lemeze, a Nyugalomterápia egy halvány reménysugár. Esély arra, hogy végre ne csak jelentéktelen, mindenfajta tudás és tehetség nélküli, középszerűségüket devianciával elfedni igyekvő fiatalokból lehessen (média)sztár a mai Magyarországon. Caramel talentuma, ereje, kitartása, tisztessége megkérdőjelezhetetlen, az elkészült lemez pedig bátran összemérhető bármelyik világszínvonalú brit vagy amerikai rhythm and blues-produkcióval.

Az elmúlt hónapok története igencsak tanulságos. A Megasztár második szériájának győzteséért, Caramelért hirtelen elkezdtek kapkodni azok a multinacionális hanglemezkiadók, amelyeknél korábban éveken át hiába kopogtatott saját dalaival. Nem hiszem, hogy azok a menedzserek, akik a multiknál az úgynevezett A&R területért, azaz a művész- és repertoárpolitikáért felelősek, annyira süketek és érzéketlenek lettek volna, hogy nem ismerték fel Caramel tehetségét. Mégsem kellett nekik, mert túl eredeti és öntörvényű ahhoz, hogy megfeleljen annak a siralmas munkamódszernek, amellyel Magyarországon a sztárgyártás folyik. Most viszont, a Megasztár által biztosított, százmilliókban mérhető ismertség birtokában már szívesen dolgoztak volna vele. Persze csak a jól bevált metódus szerint: saját dalok helyett rutinos zeneszerzők sablonos kompozícióival, színes, élő, izgalmas hangszerelés helyett jócskán lebutítva, nehogy visszadobják a célcsoportjukat féltő rádiók. Caramel azonban nem engedett az erőszaknak és a csábításnak, inkább elvitte a lemezét egy minőségorientált függetlenhez, az ország legjobb hangstúdiójából kinőtt Tom-Tom Recordshoz.

Rhythm and blues. Ettől a stílustól a multik magyar leányvállalatainál úgy félnek, mint a tűztől. A Nyugalomterápia azonban bizonyítja, hogy ebben az afroamerikai gyökerű zenei világban is lehet első kategóriás magyar nyelvű dalokat létrehozni. Kellenek hozzá könnyen megjegyezhető, de a szirupos tucatslágerektől mégis markánsan különböző, szép dallamok. Kellenek hozzá képzett és elkötelezett hangszeres zenészek – ezen az albumon például olyan remek dzsesszmuzsikusok, mint Balázs József, Barcza Horváth József, Szendőfi Péter és Balázs Elemér –, akik pontosan tudják, hogy mikor léphetnek néhány másodpercre előre, s mikor kell inkább a háttérből segíteniük a szólistát. És persze kell a muzikalitásnak, a zene iránti alázatnak az a szintje, ami itthon nagyon ritka, de Caramelnél megvan.

Az egész lemez – bár kötődik a Megasztárhoz, s ezért a Tv2 is támogatja – csendes, de határozott állásfoglalás a tömegmédiumokból áradó brutalitás és sivárság ellen, és kiállás az emberi élet alapvető értékei mellett. A Nyugalomterápia zenei minősége mellett ezért is figyelemre méltó, fontos kordokumentum.

Caramel: Nyugalomterápia
Tom-Tom Records, 2005

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Hiába fest jobban Szűz Mária a restaurálás után, a tulajdonos reklamál

Ez már nem az, akit ismert és szeretett, állítja, miután egy restaurátor szebb küllemet varázsolt a szobrának. Akár bíróság elé is kerülhet az ügy. Inverz „bundás Krisztus”-eset Lengyelországból.
Plusz

Ezek a 75 éves David Gilmour kedvenc Pink Floyd-dalai

Ma ünnepli 75. születésnapját David Gilmour, a Pink Floyd szólógitárosa, aki egyébként a basszusgitártól a billentyűkön át a szaxofonig számos hangszeren játszik, mégis karakteres húrhajlításairól, összetéveszthetetlen soundjáról és kitartott hangjairól ismerünk.
Színház

Upor László beszélgetéssorozatot indít az eTrafón

Véget ért a Trafó TudásTrambulin sorozata, a nézők azonban nem maradnak online műsor nélkül: március 10-én indul a Világhazafiak, amelyben Upor László olyan magyarokkal beszélget, akiket bár számos alkalommal láthatunk Magyarországon, külföldön is jelentős sikereket értek el.
Vizuál

90 év után bukkant fel a magyar származású Amrita Sher-Gil festménye

Az indiai Frida Kahlóként is emlegetett magyar származású festőnő portréja akár a 2,8 millió dolláros (849 millió forint) leütési árat is elérheti a Christie's aukciósház árverésén.
Vizuál

Elszakadás a dogmáktól – Nagy Ágnes állatszobrai bevették Velencét

Nagy Ágnes szobrai egy év leforgása alatt utaztak már repülőn az Egyesült Államokba, hajóztak a Canal Grandén és a velencei lagúnákban. Februárban a pandémia után újranyíló Velencében mutatkoztak be a patinás Albrizi-Capello palotában.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Jazz/World felhívás

Küldd el saját műalkotásod, és szerepelj Csukás István-videoklipben!

Csukás István 85 éve, április 2-án született és tavaly február 24-én hunyt el. Személyének, alkotásainak, életművének tiszteletére e két időpont közötti hónapban a Bettika duóval közösen alkotói felhívást tesz közzé a Lóvasút Kulturális és Rendezvényközpont – ezúttal felnőtteknek!
Jazz/World interjú

A zene szép, komoly játék – interjú Dresch Mihállyal

Traktoron nem szól a blues, de a csendben előjön az ének. Dresch Mihályt többszörösen díjazta a Fonó közönsége, ez alkalommal beszélgettünk vele. Arról, hogy mit jelent a népzene, és miben osztozik a jazzel, és arról, hogy miért férhet meg több dudás egy csárdában.
Jazz/World klippremier

Klippremier: „Árkon-bokron” átívelő dal a Shinterztől WaTáig

Egy angolszász király által építtetett földsánc ihlette a Shinterz zenekar Varga Tamás WaTa-val közös remixét, a Dyke-ot. A trió már biztosan ott lesz idén a Művészetek Völgyében.
Jazz/World klippremier

Rózsák között ébredt egy szakállas bácsi

És nem is csak rózsákból állt az ágya, hanem mindenféle virágból. Lenyűgöző klip készült Pátkai Rozina új dalához.
Jazz/World hír

Dresch Mihály az idei Fonó-díjak nagy nyertese

Vasárnap este az online térben nézhette meg a közönség az első Fonó-díj átadóját. Tizenegy kategóriában osztották ki a díjakat a legjobbnak ítélt művészeknek, lemezeknek és programsorozatoknak, valamint átadtak egy életműdíjat is, amelyet a közönség szavazatai alapján Dresch Mihálynak ítélt oda a zsűri.