Jazz/World

Nyugat Itthon, fókuszban Észak-Magyarország

2013.03.18. 10:27
Ajánlom
A hagyomány és értékteremtés jegyében életre hívott sorozat második állomására március 27-én kerül sor a Hagyományok Házban.

Az Újnyugat Irodalmi Kör és a Magyar Turizmus Zrt. közös rendezvénye hazánk különböző turisztikai régióit az irodalom felől mutatja be. A Nyugat Itthon kampány kortárs költők és írók szemével, kiváló előadóművészek tolmácsolásában mutatja be a magyarországi turisztikai régiókat, a magyar kortárs irodalommal összefogásban, az élményt átadva csábítja kulturális barangolásokra a közönséget. A kampány két részből, egy online irodalmi utazásból és egy rendezvénysorozatból áll.

A rendezvénysorozatot havonta, budapesti helyszíneken tartott önálló estek alkotják. Ezeket minden hónapban egy-egy régiónak szentelik s összehangolják a nemzeti turisztikai marketingszervezet belföldi kampányaival is. A témához kapcsolódó irodalmi és zenei alkotások előadásával a tájegység hangulatát igyekeznek megragadni. Az összesen tizenkét rendezvény során egy év alatt az ország összes turisztikai régiója bemutatkozik. Az online kampány részeként összesen 99 db, utazásra ösztönző irodalmi mű készül.

A sorozat első részében Észak-Alföld mutatkozott be, március 27-én pedig Észak-Magyarország lesz a középpontban. A Hagyományok Házában rendezendő est művészeti vezetői Mihályi Gábor (MÁNE) és Szabó Zoltán Attila (Újnyugat Irodalmi Kör).


A program:

18:30-19:00: Borkóstolás (welcome drink)
19:00-19:05: Pál István Szalonna, a Magyar Állami Népi Együttes vezető prímása muzsikál
19:05-19:15: Kelemen László, a Hagyományok Háza főigazgatójának köszöntője
19:15-19:20: Nyitrai Kata, az est háziasszonya az Újnyugat Irodalmi Körről és a frissen íródott művekről szóló bevezetője
19:15-19:40: Irodalom & rock! (Kálloy Molnár Péter és Hrutka Róbert koncertje)
19:40-20:00: Kálloy Molnár Péter újnyugatos felolvasószínháza zenei lezárással
20:00-20:25: "Utazás Észak-Magyarországra zenével, tánccal és borral" - a Magyar Állami Népi Együttes exkluzív programja, énekel: Herczku Ági
20:25-20:40: Észak-Magyarország értékeit a Magyar Turizmus Zrt felkérésére Csernus Imre pszichiáter, borszakértő mutatja be. "Egri csillagok a Nyugat egén!"
20:30-22:00: További kóstolások, kötetlen beszélgetés

A program ingyenesen látogatható, azonban a terem befogadóképessége miatt előzetes regisztrációhoz kötött március 22-ig (jegy@hagyomanyokhaza.hu, + 36 1 225 60 56).

Programkereső

Legnépszerűbb

Tánc

Elhunyt Fenyves Márk mozdulatművész

A táncos-koreográfus, a magyar mozdulatművészet jelenkori képviselőinek egyike 45 évesen tragikusan fiatalon távozott. Úttörő munkásságával és az Orkesztika Alapítvánnyal élő örökséget hagyott maga után.
Könyv

„Az irodalmi életrajzok poposítása tudatos volt, a reflektorfénybe kerülés nem” – Interjú Nyáry Krisztiánnal

A virtuális és a valódi közösségi terekről, a papíralapú könyv mai napig tartó létjogosultságáról és az egy éve nyitott Magvető Caféról is kérdeztük a KULT50 magazin hasábjain Nyáry Krisztiánt, a Líra kreatív igazgatóját.
Színház

„Egy fantasztikus korszaknak bukkantam a nyomára” – interjú Szikora Jánossal

Idén már hatodik alaklommal rendezi meg a Koronázási Szertartásjátékot a Vörösmarty Színház igazgatója. Az augusztus 18-i bemutató apropóján Szikora János beszélt a kezdetekről, az idei év újdonságairól és a darab nemzeti öntudatformáló szerepéről.
Könyv

Könyvtáros osztag kutatja fel a könyveket, amikre csak halványan emlékeznek az olvasók

Előfordult már, hogy egyszerűen nem tudott kiverni a fejéből egy könyvet? Néhány részletére emlékezett, de a címre vagy a szerzőre egyáltalán nem. A New York-i Közkönyvtár a legképtelenebb esetekben is próbál segíteni.
Vizuál

Banksy nem örült neki, hogy kiállítást rendeztek a műveiből az oroszok

A graffitiművész Banksy tudta és hozzájárulása nélkül rendeztek munkáiból kiállítást Moszkvában. A művész kifogásolta, hogy elveivel ellentétben a tárlat látogatóinak még fizetniük is kell, mint mondta, ő sohasem kérne pénzt az emberektől, akik látni akarják a képeit.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Jazz/World videó

A királynő varázsol - Ikonikus pillanatok Aretha Franklin pályájáról

Az augusztus 16-án rákban elhunyt soul királynő személye már életében kultikussá vált, amiről rengeteg videofelvétel is tanúskodik. Ezekből az emlékekből szemezgettünk.
Jazz/World gyász

Elhunyt Aretha Franklin

76 éves korában elhunyt Aretha Franklin, a soul legendás királynője, akinél nyolc éve állapítottak meg rákot.
Jazz/World hír

Elhunyt a Keresztapában is szereplő jazzénekesnő

Morgana Kinget a legtöbben Don Vito feleségeként ismerik a Keresztapában. A Grammy-jelölt jazzénekesnő 87 évesen hunyt el.
Jazz/World ajánló

Ezeket a jazzlemezeket hallgasd meg augusztusban!

Júliusban indult sorozatunkban havonta ajánlunk hallgatásra érdemes lemezeket a frissen megjelent vagy megjelenés előtt álló magyar és külföldi kiadványok közül. Augusztusi válogatásunk már jellemzően az őszi hangulatra készít fel bennünket.
Jazz/World örökség

Kitagadták az örökségből Jean-Michel Jarre-t

Filmzeneszerző édesapja mindent a negyedik feleségére hagyott, Jean-Michel Jarre és féltestvére, Stéphanie azonban nem nyugszanak bele a dologba.