Jazz/World

Nyugat Itthon, fókuszban Észak-Magyarország

2013.03.18. 10:27
Ajánlom
A hagyomány és értékteremtés jegyében életre hívott sorozat második állomására március 27-én kerül sor a Hagyományok Házban.

Az Újnyugat Irodalmi Kör és a Magyar Turizmus Zrt. közös rendezvénye hazánk különböző turisztikai régióit az irodalom felől mutatja be. A Nyugat Itthon kampány kortárs költők és írók szemével, kiváló előadóművészek tolmácsolásában mutatja be a magyarországi turisztikai régiókat, a magyar kortárs irodalommal összefogásban, az élményt átadva csábítja kulturális barangolásokra a közönséget. A kampány két részből, egy online irodalmi utazásból és egy rendezvénysorozatból áll.

A rendezvénysorozatot havonta, budapesti helyszíneken tartott önálló estek alkotják. Ezeket minden hónapban egy-egy régiónak szentelik s összehangolják a nemzeti turisztikai marketingszervezet belföldi kampányaival is. A témához kapcsolódó irodalmi és zenei alkotások előadásával a tájegység hangulatát igyekeznek megragadni. Az összesen tizenkét rendezvény során egy év alatt az ország összes turisztikai régiója bemutatkozik. Az online kampány részeként összesen 99 db, utazásra ösztönző irodalmi mű készül.

A sorozat első részében Észak-Alföld mutatkozott be, március 27-én pedig Észak-Magyarország lesz a középpontban. A Hagyományok Házában rendezendő est művészeti vezetői Mihályi Gábor (MÁNE) és Szabó Zoltán Attila (Újnyugat Irodalmi Kör).


A program:

18:30-19:00: Borkóstolás (welcome drink)
19:00-19:05: Pál István Szalonna, a Magyar Állami Népi Együttes vezető prímása muzsikál
19:05-19:15: Kelemen László, a Hagyományok Háza főigazgatójának köszöntője
19:15-19:20: Nyitrai Kata, az est háziasszonya az Újnyugat Irodalmi Körről és a frissen íródott művekről szóló bevezetője
19:15-19:40: Irodalom & rock! (Kálloy Molnár Péter és Hrutka Róbert koncertje)
19:40-20:00: Kálloy Molnár Péter újnyugatos felolvasószínháza zenei lezárással
20:00-20:25: "Utazás Észak-Magyarországra zenével, tánccal és borral" - a Magyar Állami Népi Együttes exkluzív programja, énekel: Herczku Ági
20:25-20:40: Észak-Magyarország értékeit a Magyar Turizmus Zrt felkérésére Csernus Imre pszichiáter, borszakértő mutatja be. "Egri csillagok a Nyugat egén!"
20:30-22:00: További kóstolások, kötetlen beszélgetés

A program ingyenesen látogatható, azonban a terem befogadóképessége miatt előzetes regisztrációhoz kötött március 22-ig (jegy@hagyomanyokhaza.hu, + 36 1 225 60 56).

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Öt mesterhegedűvel gazdagodott a Liszt Ferenc Kamarazenekar

A Liszt Ferenc Kamarazenekar egyéves keresést követően öt mesterhegedűre talált rá, amelyek még magasabb művészeti interpretációt tesznek lehetővé az együttes számára a jövőben. A zenekar soron következő tavaszi koncertjein már hallhatóak lesznek az új hangszerek.
Zenés színház

KVÍZ: Felismered a musicaleket az első mondatuk alapján?

Talán nem is gondolnánk, hogy az első jelenet mennyire meghatározhatja egy darab egészét: megadja a hangulatát, előrevetíti a cselekményt, még talán a végkifejletre is utal.
Vizuál

A bárányok hallgatnak – 6 érdekesség a 30 éves film kapcsán

Tényleg sosem pislog Hannibal Lecter? És miért jut eszembe a molylepkéről Salvador Dalí? Összeszedtünk néhány érdekes tényt a film kapcsán, amely nyomán a világ megismerte az egyik leghíresebb fiktív emberevőt, Hannibal Lectert.
Vizuál

Lidérc úr és a lelki karantén: Díjnyertes rövidfilmek online

Idén januárban a Friss Hús Budapest Nemzetközi Rövidfilmfesztivál exkluzív online premierekkel lepi meg a rövidfilmek szerelmeseit. A limitált ideig látható válogatásban 4 magyar és 5 nemzetközi, díjnyertes alkotás látható a fesztivál Facebook-oldalán.
Tánc

Az Operaház külföldi balettművészei is Walesi bárdokat szavalnak

Orosz, kazah, moldvai, ukrán, belarusz és brit balettművész is szerepel abban az új videóban, amelyben Arany János jól ismert balladája hangzik el az Operaház balettosaitól A magyar kultúra napján.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Jazz/World interjú

„Réteken és mezőkön improvizáltam hosszasan”

Nyolcadik szerzői lemezét készítette el Tóth Viktor, a hazai jazz-színtér különleges alakja. A szaxofonos, zeneszerző Have No Fear című albumát a Tóth Viktor Arura Trió rögzítette, az élő anyag ihletője a természet volt.
Jazz/World ajánló

Feltörekvő fiatal jazz-zenészek veszik birtokba a Müpát

A Jazz Showcase a feltörekvő hazai jazz-zenekarok számára évek óta az egyik legfontosabb fellépési lehetőség, ahol megmutathatják magukat a szélesebb közönség és a szakma képviselői előtt. Ez idén sem változik, és bár a vírushelyzet miatt a megszokott formátumtól eltérően, de már 14. alkalommal költözik a Müpa – ezúttal virtuális – tereibe a jazz.
Jazz/World fonó

Két kvartettel áll színpadra az etno-jazz királya a Magyar Kultúra Napján

A Dresch-univerzum két meghatározó felállása hallható egy este a Fonó Online közvetítésében. Dresch Mihály a magyar jazz egyik legegyénibb zenei világát képviselő, meghatározó, irányadó szereplője. Ahogy Garbarek az észak-európai vagy Coltrane az afro zenei tradíciókat, úgy Dresch az erdélyi autentikus folk jellemző elemeit emelte be a jazzbe. Zenéje sodró, személyes és intim, erő és hit sugárzik belőle.
Jazz/World Film

Film készül Billie Holiday hírhedt kábítószeres peréről

Február végén érkezik a legendás jazzénekesnőről szóló életrajzi dráma, amely azt mutatja be, miként vált Billie Holiday az Egyesült Államok drogellenes háborújának egyik legfontosabb ellenségévé egy protest song miatt.
Jazz/World ajánló

Magyarországra jön a modern trubadúr, Estas Tonne

Estas Tonne 2020-as nemzetközi őszi turnéja a járványhelyzet miatt a 2021-es évre tolódva az eredetileg tervezett tematikával érkezik Budapestre. Csodálatos jelenséget állít a középpontba: az emberi észlelést, amit akkor érzékelünk, mikor tetten érjük a kreativitást, amely kitolja spirituális tájképünk belső határait.