Jazz/World

Nyugat Itthon, fókuszban Észak-Magyarország

2013.03.18. 10:27
Ajánlom
A hagyomány és értékteremtés jegyében életre hívott sorozat második állomására március 27-én kerül sor a Hagyományok Házban.

Az Újnyugat Irodalmi Kör és a Magyar Turizmus Zrt. közös rendezvénye hazánk különböző turisztikai régióit az irodalom felől mutatja be. A Nyugat Itthon kampány kortárs költők és írók szemével, kiváló előadóművészek tolmácsolásában mutatja be a magyarországi turisztikai régiókat, a magyar kortárs irodalommal összefogásban, az élményt átadva csábítja kulturális barangolásokra a közönséget. A kampány két részből, egy online irodalmi utazásból és egy rendezvénysorozatból áll.

A rendezvénysorozatot havonta, budapesti helyszíneken tartott önálló estek alkotják. Ezeket minden hónapban egy-egy régiónak szentelik s összehangolják a nemzeti turisztikai marketingszervezet belföldi kampányaival is. A témához kapcsolódó irodalmi és zenei alkotások előadásával a tájegység hangulatát igyekeznek megragadni. Az összesen tizenkét rendezvény során egy év alatt az ország összes turisztikai régiója bemutatkozik. Az online kampány részeként összesen 99 db, utazásra ösztönző irodalmi mű készül.

A sorozat első részében Észak-Alföld mutatkozott be, március 27-én pedig Észak-Magyarország lesz a középpontban. A Hagyományok Házában rendezendő est művészeti vezetői Mihályi Gábor (MÁNE) és Szabó Zoltán Attila (Újnyugat Irodalmi Kör).


A program:

18:30-19:00: Borkóstolás (welcome drink)
19:00-19:05: Pál István Szalonna, a Magyar Állami Népi Együttes vezető prímása muzsikál
19:05-19:15: Kelemen László, a Hagyományok Háza főigazgatójának köszöntője
19:15-19:20: Nyitrai Kata, az est háziasszonya az Újnyugat Irodalmi Körről és a frissen íródott művekről szóló bevezetője
19:15-19:40: Irodalom & rock! (Kálloy Molnár Péter és Hrutka Róbert koncertje)
19:40-20:00: Kálloy Molnár Péter újnyugatos felolvasószínháza zenei lezárással
20:00-20:25: "Utazás Észak-Magyarországra zenével, tánccal és borral" - a Magyar Állami Népi Együttes exkluzív programja, énekel: Herczku Ági
20:25-20:40: Észak-Magyarország értékeit a Magyar Turizmus Zrt felkérésére Csernus Imre pszichiáter, borszakértő mutatja be. "Egri csillagok a Nyugat egén!"
20:30-22:00: További kóstolások, kötetlen beszélgetés

A program ingyenesen látogatható, azonban a terem befogadóképessége miatt előzetes regisztrációhoz kötött március 22-ig (jegy@hagyomanyokhaza.hu, + 36 1 225 60 56).

Programkereső

Legolvasottabb

Színház

Ők az idei Junior Prima Díjasok színház- és filmművészet kategóriában

„Senki sem születik egyedülálló művésznek, hanem a családjának, környezetének és nem utolsósorban persze önmaga kitartó, kemény munkájának köszönhetően válhat azzá” – vallja Vida József, a Takarékbank elnök-vezérigazgatója, aki a szeptember 14-i díjátadó ünnepségen hat fiatal művésznek adta át a színház- és filmművészet kategória pénzjutalommal is járó Junior Prima Díját.
Színház

A sudár mosonmagyaróvári naiva – Rujder Vivien portréja

A budapesti Katona József Színház fiatal művésze Junior Prima Díjat vehetett át szeptember 14-én. A Takarékbank Zrt. támogatásával megvalósuló díjátadón Rudolf Péter, a Vígszínház igazgatója méltatta Rujder Vivien tehetségét.
Színház

Ragyogó és huncut angyal – Mentes Júlia Virginia portréja

Zenésszínész-osztályában végzett, de nem zenés színészként gondol magára. Alakításai a szakma nagyjait is meggyőzik, tehetségét szeptember 14-én a Takarékbank Zrt. által támogatott Junior Prima Díjjal ismerték el.
Színház

Szívesen látják el szerepekkel – Gyöngyösi Zoltán portréja

A Vígszínház művészének szakmai szempontból igazán jól indult az évad: másfél hete komoly színészi helyzetben bizonyíthatott, amikor a Szerelmek városa főszerepében lépett színpadra, kiváló teljesítménnyel, szeptember 14-én pedig Junior Prima Díjat vehetett át a Takarékbank Zrt. jóvoltából. Az elismerést Máté Gábor, a Katona József Színház igazgatója adta át.
Színház

Kíváncsian villanó, világos szempár – Rózsa Krisztián portréja

Mohácsi János nem visz színre olyan darabot a Miskolci Nemzeti Színházban, amelyben Rózsa Krisztián ne kapna szerepet – nem véletlenül. A fiatal színművész tehetségét a Takarékbank Zrt. támogatásával Junior Prima Díjjal ismerték el szeptember 14-én.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Jazz/World gyász

68 éves korában elhunyt Póka Egon basszusgitáros

A zenész olyan legendás zenekarokban játszott, mint a Hobo Blues Band vagy a P. Mobil.
Jazz/World gyász

92 éves korában elhunyt Soós Tibor bárzongorista

A legendás zenész haláláról szóló hírt a Spinoza tette közzé, ahol tizenöt éven át játszott.
Jazz/World ajánló

Időutazás a Žagarral – látványos koncertshow a Margitszigeten!

A zenekar fennállásának 20. jubileuma apropóján újra együtt zenél az öttagú csapat szeptember 17-én, a Margitszigeti Színház szezonzáróján.
Jazz/World ajánló

Christian Sands Trio a BJC-ben

Christian Sands a fiatal generáció egyik legkiemelkedőbb billentyűse, aki egyaránt diktálja kortársai számára a tempót a jazz zene és a divat terén.
Jazz/World ajánló

Válogatott zenékkel vár a Fonó Selection

„Ezek azok a produkciók, amik megmozgattak minket, amik formáltak, amik meghatározták, mit gondolunk magunkról, vagy mit gondolnak rólunk, a magyar zenéről külföldön. Ha nincs sok időd koncertre járni, de szeretnél képben lenni, mire felfigyel most a közönség, a szakma és a sajtó, gyere el a Fonó Selectionre és képbe hozunk! Ha ismered a résztvevő zenekarokat, akkor úgyis itt leszel.” – írják a szervezők.