Jazz/World

Nyugat Itthon, fókuszban Észak-Magyarország

2013.03.18. 10:27
Ajánlom
A hagyomány és értékteremtés jegyében életre hívott sorozat második állomására március 27-én kerül sor a Hagyományok Házban.

Az Újnyugat Irodalmi Kör és a Magyar Turizmus Zrt. közös rendezvénye hazánk különböző turisztikai régióit az irodalom felől mutatja be. A Nyugat Itthon kampány kortárs költők és írók szemével, kiváló előadóművészek tolmácsolásában mutatja be a magyarországi turisztikai régiókat, a magyar kortárs irodalommal összefogásban, az élményt átadva csábítja kulturális barangolásokra a közönséget. A kampány két részből, egy online irodalmi utazásból és egy rendezvénysorozatból áll.

A rendezvénysorozatot havonta, budapesti helyszíneken tartott önálló estek alkotják. Ezeket minden hónapban egy-egy régiónak szentelik s összehangolják a nemzeti turisztikai marketingszervezet belföldi kampányaival is. A témához kapcsolódó irodalmi és zenei alkotások előadásával a tájegység hangulatát igyekeznek megragadni. Az összesen tizenkét rendezvény során egy év alatt az ország összes turisztikai régiója bemutatkozik. Az online kampány részeként összesen 99 db, utazásra ösztönző irodalmi mű készül.

A sorozat első részében Észak-Alföld mutatkozott be, március 27-én pedig Észak-Magyarország lesz a középpontban. A Hagyományok Házában rendezendő est művészeti vezetői Mihályi Gábor (MÁNE) és Szabó Zoltán Attila (Újnyugat Irodalmi Kör).


A program:

18:30-19:00: Borkóstolás (welcome drink)
19:00-19:05: Pál István Szalonna, a Magyar Állami Népi Együttes vezető prímása muzsikál
19:05-19:15: Kelemen László, a Hagyományok Háza főigazgatójának köszöntője
19:15-19:20: Nyitrai Kata, az est háziasszonya az Újnyugat Irodalmi Körről és a frissen íródott művekről szóló bevezetője
19:15-19:40: Irodalom & rock! (Kálloy Molnár Péter és Hrutka Róbert koncertje)
19:40-20:00: Kálloy Molnár Péter újnyugatos felolvasószínháza zenei lezárással
20:00-20:25: "Utazás Észak-Magyarországra zenével, tánccal és borral" - a Magyar Állami Népi Együttes exkluzív programja, énekel: Herczku Ági
20:25-20:40: Észak-Magyarország értékeit a Magyar Turizmus Zrt felkérésére Csernus Imre pszichiáter, borszakértő mutatja be. "Egri csillagok a Nyugat egén!"
20:30-22:00: További kóstolások, kötetlen beszélgetés

A program ingyenesen látogatható, azonban a terem befogadóképessége miatt előzetes regisztrációhoz kötött március 22-ig (jegy@hagyomanyokhaza.hu, + 36 1 225 60 56).

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Családi vonósok – Kokas Dóra-interjú

Májusban a bécsi Vienna Classic Strings különdíját nyerte el Kokas Dóra, akit a Fesztivál Akadémia több koncertjén is hallhatunk a nyáron. A fiatal csellóművész mindig is a színpadon létezett igazán, és hálás, amiért a családjában mindig jelen volt a zene.
Plusz

A magyar feltaláló, akit Amerikában sztárként ünnepelnek

Galériánkban megmutatjuk, hogy készült a nyolcvanas években az eredetileg a tanítványainak szánt, de végül játékká vált Rubik-kocka. Július 13-án ünnepli hetvenötödik születésnapját Rubik Ernő Kossuth- és állami díjas építészmérnök, tárgytervező. 
Jazz/World

Budapesten is bemutatják a Miles Davisről szóló friss dokumentumfilmet

Fantasztikus hír, nem csak jazzrajongóknak: augusztus 30-tól műsorára tűzi az Uránia az idén debütált, Birth of the Cool című dokumentumfilmet, amely angol nyelven, magyar felirattal lesz látható a Pannonia Entertainment forgalmazásában.
Vizuál

Colostokból és kalászból készült ruhák

Király Tamás (1952-2013) alkotásaihoz a legolcsóbb anyagokat használta fel, a ruhákat, illetve ezek elemeit is gyakran újrahasznosította. A divattervező több mint három évtizedes pályafutását mutatja be az a retrospektív kiállítás, amely Out of the box címmel látható a Ludwig Múzeum - Kortárs Művészeti Múzeumban.
Könyv

Babits a ritmusdaráló, Móricz a műparaszt

Vámos Miklós e hónapban is megmondja, mit érdemes elolvasni.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Jazz/World hír

Budapesten is bemutatják a Miles Davisről szóló friss dokumentumfilmet

Fantasztikus hír, nem csak jazzrajongóknak: augusztus 30-tól műsorára tűzi az Uránia az idén debütált, Birth of the Cool című dokumentumfilmet, amely angol nyelven, magyar felirattal lesz látható a Pannonia Entertainment forgalmazásában.
Jazz/World magazin

Amikor Andy Warhol még jazzborítókat tervezett

Persze nem akármilyeneket: többek között a jó ízléséről híres Blue Note kiadó albumaihoz adta kézjegyét, később pedig több pop és rockelőadó lemezén díszelgett műve.
Jazz/World hír

Magyar vezetéssel indul program a balkáni világzene fellendítésére

A Hangvető vezetésével és az Európai Unió támogatásával, MOST néven indul nemzetközi program a nyugat-balkáni világzene fejlesztésére.
Jazz/World ajánló

Képes mesekönyv készült Miles Davis életéről

A trombitás egyik legnagyobb hatású albuma után Birth of the Cool: How Jazz Great Miles Davis Found His Sound címre keresztelte könyvét a szerző, Kathleen Cornell Berman.
Jazz/World ajánló

Ismét beköltözik a kultúra a vajdasági löszfalak közé

Többek között a Kiscsillag, a Los Orangutanes, a Mostar Sevdah Reunion és Lajkó Félix várja a közönséget a délvidéki magyarság legjelentősebb kulturális fesztiválján, a Dombos Festen, amelyet július 11. és 14. között tartanak Kishegyesen.