Jazz/World

Ocsovay Damján lett a Winand Gábor Nemzetközi Jazz-énekverseny győztese

2022.04.14. 09:30
Ajánlom
A tavaly elhunyt, méltán elismert jazzénekesre, Winand Gáborra nemzetközi jazz-énekversennyel emlékezett a napokban a Magyar Jazz Szövetség. Az online válogató után április 12-én hangzott el a középdöntő tíz produkciója, április 13-án pedig az öt döntős tehetség előadását hallhatta a közönség.

18 és 32 év közötti fiatal jazzénekeseket vártak az énekversenyre, melynek szakmai zsűrijét Winand Gábor felesége, a szintén jazzénekes, kubai származású Elsa Valle, a brit David Linx és Pocsai Kriszta alkotta. A középdöntőbe tíz fiatal tálentumot válogattak be, és közülük a legjobbak léphettek az április 13-i nyilvános döntőn a Budapest Jazz Club színpadára. A Budapest Music Center és a Petőfi Kulturális Ügynökség támogatásával, Karosi Júlia énekes, szövetségi vezetőségi tag szervezésében zajló megmérettetésre meglepően sokan, összesen negyvenhatan jelentkeztek, hét országból.

A döntősöknek két szabadon választott, és egy-egy Winand Gábor–Elsa Valle-szerzeményt kellett előadniuk: utóbbiként az Estrella Fugazt, illetve a Jazzerót interpretálhatták.

Kíséretüket is nagyszerű zenészek biztosították: a koncertszerű esten remek improvizációkkal szolgáló Cseke Gábor (zongora), Hárs Viktor (nagybőgő) és a doboknál Serei Dániel.

Két szlovén, egy ukrán-örmény, és egy magyar kiválasztott versengett a győzelemért, és érezhetően a zsűri döntése sem volt könnyű. A versenyszámok után elvonulva hosszasan értékelték a produkciókat. Ám ha nehezen is, de megszületett a végeredmény: az abszolút győztes a magyar Ocsovay Damján lett, aki személyes példaképének is tekinti a verseny névadóját. A mezőnyből kiemelkedő, hangjában is kissé Winand Gáboréra emlékeztető fiatal zongorista-énekes vehette át a Lamantin Improvizatív Zeneműhely különdíját is.

A verseny második helyezettje a különleges előadásmóddal bíró lengyel Agnieszka Weryszko lett, harmadik helyezést a szlovén Ian Lovsin érte el.

Fejléckép: Ocsovay Damján (forrás: Müpa)

Tehetséggel tisztelgés: jön a Winand Gábor Nemzetközi Jazz-énekverseny

Kapcsolódó

Tehetséggel tisztelgés: jön a Winand Gábor Nemzetközi Jazz-énekverseny

A határokon messze túlnövő egyéniségű Winand Gábor előtt tiszteleg áprilisban a hazai jazz-szakma: az 57 évesen elhunyt briliáns művész halálának első évfordulójához kapcsolódóan rendezi meg a Magyar Jazz Szövetség a jazz-énekes nevét viselő versenyt.

„Ha beburkolózom a zenébe, sosem vagyok egyedül”

„Ha beburkolózom a zenébe, sosem vagyok egyedül”

Winand Gábor About me című új szólólemezén bemutatja mindazt, ami ő maga: énekes, zongorista, fuvolista és szerelmes ember, amennyiben társa, Elsa Valle is helyet kapott a lemezen.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Vizuál

Elhunyt Varga Veronika színésznő

A francia-magyar művészt gyors lefolyású, súlyos betegség után érte a halál Párizsban. Varga Veronika ötvennégy éves volt, szülei, férje és két lánya gyászolja.
Plusz

Orvosi Nobel-díjat kapott Karikó Katalin

A világ legrangosabb tudományos elismerését Drew Weissman amerikai kutatóval vehetik majd át az mRNS-alapú vakcinák kifejlesztéséért.
Vizuál

„Ebben a helyzetben mindenki veszít” – interjú Reisz Gáborral

„Jó lenne, ha megtanulnánk beszélgetni, és belátnánk végre, hogy valójában nem figyelünk a másikra” – fogalmazott lapunknak Reisz Gábor, akivel legújabb, Magyarázat mindenre című filmjéről beszélgettünk.
Jazz/World

A jazz kiválóságai érkeznek a Magyar Zene Házába

Október 8-án a tizenötödik alkalommal szervezik meg a Magyar Jazz Napját, délutántól izgalmas koncertsorozat várja az érdeklődőket a Magyar Zene Házában.
Vizuál

Remek filmekkel és közönségkedvencekkel érkezik a 10. Skandináv Filmfesztivál

Premier előtti vetítésekkel, Lars von Trier- és Thomas Vinterberg-maratonnal, valamint felejthetetlen kultfilmekkel várják az északi filmek szerelmeseit a 10. Skandináv Filmfesztiválon. 

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Jazz/World ajánló

A jazz kiválóságai érkeznek a Magyar Zene Házába

Október 8-án a tizenötödik alkalommal szervezik meg a Magyar Jazz Napját, délutántól izgalmas koncertsorozat várja az érdeklődőket a Magyar Zene Házában.
Jazz/World magazin

Ezekre az albumokra esküszik a fúziós zene nagyágyúja, Gary Husband

A Fidelio és a JazzFest Budapest közös sorozatának legújabb részében a nemzetközi hírű dobos, zongorista és billentyűs, Gary Husband kedvenceibe hallgathatunk bele.
Jazz/World hír

Koncert közben lett rosszul Al di Meola

A 69 éves művészt bukaresti koncertjéről kellett sürgősen kórházba szállítani. Sajtóértesülések szerint szívinfarktust szenvedett, és sztentbeültetést kellett végrehajtani rajta.
Jazz/World ajánló

Kortársai, barátai emlékeznek az egy éve elhunyt Szakcsi Lakatos Bélára a BJC-ben

A legnagyobb formátumú jazz-zongoristára, Szakcsi Lakatos Bélára emlékeznek halálának évfordulóján, 2023. október 2-án kortársai és barátai a Budapest Jazz Clubban.
Jazz/World ajánló

Végtelen jazz a Fonóban – az Újbuda Jazz Fesztiválon

Idén tizennyolcadik alkalommal várja az érdeklődőket az Újbuda Jazz Fesztivál, amelynek célja, hogy a műfaj aktuális és kurrens képviselőit mutassa be a közönségnek, a klasszikusoktól az új kísérletekig, az idei év kiemelkedő újdonságaival együtt.