Jazz/World

Odaítélték az Amerikai Jazz Mester Ösztöndíjakat

2002.11.13. 00:00
Ajánlom
Az amerikai Nemzeti Művészeti Alapítvány (National Endowment for the Arts) bejelentette, hogy Jimmy Heath szaxofonosnak, Elvin Jones dobosnak és Abbey Lincoln énekesnőnek ítélték oda a 2003-as Amerikai Jazz Mester Ösztöndíjakat.

[Ezt a díjat az kapja, aki kiemelkedik a jazz ügyének előmozdításában, művészi nagyságában és a zenei életre gyakorolt hatásában. Évente szakértők egy csapata választ legfeljebb hármat azon művészek közül, akiket az amerikai jazzélet kiválóságai és a közönség terjesztett fel a díjra. Az elismerés egyszeri 20.000 dolláros ösztöndíjat jelent.

A.B. Spellman, az amerikai Nemzeti Művészeti Alapítvány alelnöke, és egy jazzről szóló könyv, valamint számos cikk szerzője, tette a bejelentést a győztesek személyéről a San Franciscó-i Jazzfesztiválon. Az ösztöndíjakat egy 2003. január 10-én megrendezésre kerülő torontói koncerten adják át, melyet az alapítvány támogat. Vele egyidőben tartják majd a 30. Nemzetközi Jazzoktatási Társaság éves konferenciáját. Mindeddig 67 muzsikust választottak Amerikai Jazz Mesterré, köztük volt Dave Brubeck, Miles Davis, Ella Fitzgerald és Dizzy Gillespie.

Eddig a következő művészek kapták meg a díjat:

1982: Roy Eldridge, Dizzy Gillespie, Sun Ra
1983: Count Basie, Kenneth Clarke, Sonny Rollins
1984: Ornette Coleman, Miles Davis, Max Roach
1985: Gil Evans, Ella Fitzgerald, Jonathan "Jo" Jones
1986: Benny Carter, Dexter Gordon, Teddy Wilson
1987: Cleo Patra Brown, Melba Liston, Jay McShann
1988: Art Blakey, Lionel Hampton, Billy Taylor
1989: Barry Harris, Hank Jones, Sarah Vaughan
1990: George Russell, Cecil Taylor, Gerald Wilson
1991: Danny Barker, Buck Clayton, Andy Kirk, and Clark Terry
1992: Betty Carter, Dorothy Donegan, Harry Edison
1993: Milt Hinton, Jon Hendricks, Joe Williams
1994: Louie Bellson, Ahmad Jamal, Carmen McRae
1995: Ray Brown, Roy Haynes, Horace Silver
1996: Tommy Flanagan, Benny Golson, J.J. Johnson
1997: Billy Higgins, Milt Jackson, Anita O'Day
1998: Ron Carter, James Moody, Wayne Shorter
1999: Dave Brubeck, Art Farmer, Joe Henderson
2000: David Baker, Donald Byrd, Marian McPartland
2001: John Lewis, Jackie McLean, Randy Weston
2002: Frank Foster, Percy Heath, McCoy Tyner

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Elhunyt Magyar Gábor gordonkaművész

Életének 60. évében, 2021. február 23-án súlyos betegség után elhunyt Magyar Gábor, az Opera Zenekar gordonkaművésze.
Klasszikus

Ők részesülnek állami zenei ösztöndíjban

Idén 23 fiatal részesül állami zenei ösztöndíjba: Fischer Annie zenei előadóművészeti ösztöndíjban tizenhárman, Kodály Zoltán zenei alkotói ösztöndíjban heten, Lakatos Ablakos Dezső dzsessz-előadóművészeti ösztöndíjban hárman.
Könyv

Nem véleményezheti az új érettségi vizsgamodellt a Magyartanárok Egyesülete

Növekszik a magolandó anyag mennyisége az új érettségi vizsgamodellben, az olvasás öröme helyett a „műcímek bemagolása” lesz a cél a Magyartanárok Egyesülete szerint. Hiába mondanák el a véleményüket, nem kaptak erre lehetőséget.
Színház

Ingyenes stream-előadásként láthatók a Magyar Színház jelenetíró pályázatának döntősei

A Pesti Magyar Színház 2020 novemberében jelenetíró pályázatot hirdetett, melynek témája a karantén utáni élet volt. A beérkezett 193 pályamű közül a legjobb 7 bemutatkozási lehetőséget is kap, melyet az érdeklődők a színház Facebook-oldalán és honlapján ingyenesen megtekinthetnek.
Vizuál

Itt nézheti meg a Természetes fény első előzetesét!

Megérkezett a Závada Pál regényéből készült film első előzetese. Nagy Dénes filmje a Berlinale versenyprogramjában is szerepel. Egy II. világháborús alakulatról szól, amely a keleti fronton teljesít szolgálatot.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Jazz/World hír

Az üveghegyen túl – Új nagylemezt készített a Free Style Chamber Orchestra

Az album azokat a népzenei- és jazz elemeket ötvöző dalokat tartalmazza, melyeket a zenekar a járványügyi korlátozások miatt őszre halasztott, ingyenes ifjúsági koncertsorozatán fogja játszani. A lemezbemutató koncert a tervek szerint április 12-én lesz a Budapest Jazz Clubban.
Jazz/World ajánló

Egy teljes hét zene és együttlét: Fonó Selection

Ebben az időszakban még fontosabb az egymásra figyelés, a beszélgetés, a másik szempontjainak megértése, a támogatás. A Fonó Selection sorozata idén erről szól. Hétfőtől kezdve minden reggel 8 órakor podcastban beszélgetnek a szakma részvevői, művészek, intézményvezetők, újságírók a piac szereplőit mozgató kérdésekről, esténként pedig duó formációban különleges művészek találkozásaira kerülhet sor, így együtt lép fel Dresch Mihály és Tóth Viktor, Bede Péter és Unger Balázs, Kacsó Hanga és Szabó Dániel, Szokolay Dongó Balázs és Fábri Géza, Varga Veronika és Réti Benedek, ifj Szerényi Béla és Fekete Márton. A hét vasárnap a Fonó 25 díj átadásával zárul, amely a közönség és a szakmai zsűri szavazatai alapján állt össze, tíz kategóriában díjazzák az alkotókat. A Fonó Selection tartalmai ingyenesen érhetők el a Fonó YouTube- és Facebook-csatornáján.
Jazz/World magazin

Chick Corea – Hogyan kezdjünk ismerkedni a legendás billentyűs zenéjével?

Összeszedtünk tíz felvételt – stúdiólemezeket és élő felvételeket egyaránt –, amelyek remekül bevezetnek Chick Corea világába, ha még nem ismered a művészetét. Azok számára pedig, akik ismerik már az életművet, lehetőséget teremtünk az emlékezésre.
Jazz/World felhívás

Jelentkezőket vár a Snétberger Zenei Tehetség Központ

Elindult a jelentkezés a Snétberger Zenei Tehetség Központ 11. évfolyamára. Az idén jubileumát ünneplő Snétberger Program keretén belül hatvan hátrányos helyzetű, elsősorban roma származású fiatal kezdheti meg tanulmányait júniusban a felsőörsi központban. Online formában, április 30-ig várják a bemutatkozó videókat.
Jazz/World magazin

Több dalt adtak ki a zenészek tavaly, a koronavírus alatt, mint a korábbi években

A kifizetett jogdíjak fele – 4,74 milliárd forint – jutott hazai dalok, zeneművek alkotóinak. 2020-ban 15 468 magyar zenei szerző részesült jogdíjban és rekordszámú új dal született. A pandémiás helyzet miatt megnőtt a jogdíjak jelentősége, ugyanakkor az Artisjus tavalyi bevételei már 17,7 százalékkal csökkentek, ezen belül az élőzenei jogdíjbevételek a felére zuhantak – tette közé friss zeneipari statisztikáit a szerzői egyesület.