Jazz/World

Ők táncolnak, mások zenélnek

2010.12.13. 18:05
Ajánlom
Pörög ezerrel a jazz is a Tűzraktérben a héten, három egymás utáni estén kapnak teret a fiatalok.

A Tűzraktér jam sessionöknek egyre messzebb terjed a híre. Szerda este a házigazda zenekar a Trio Minor. A zenekar tagjai, Rieger Attila gitáros, Horváth Balázs bőgős és Varga Bendegúz dobos tapasztalt zenészek, mindannyian a Jazztanszéken szereztek diplomát, több zenekarban is játszanak, a Jazz Showcase-en is megfordultak már. 2008-ban ők nyerték a Magyar Jazz Szövetség kisegyüttesek számára kiírt, ún. jazz-combo versenyét.

Csütörtökön este a Kávézóban a Csemer Boglárka Quartet játszik. A fiatal énekesnő a szervezők ajánlása szerint "Finom, érzelmes, dinamikus, a sanzon világába is belekóstoló, önfeledt, őszinte muzsikával, saját dalokkal és ritkán hallható számok feldolgozásaival érkezik. Vibráló, titokzatosan szép hangjában mintha Edith Piaf és Billie Holiday tehetsége és kisugárzása találkozna, melyet tökéletesen egészít ki az együttes összetett, kiforrott hangzása." A kíséretben Antal Tamás zongorázik, György Attila bőgőzik, Németh Tamás dobol.

A hét frappáns lezárásának ígérkezik a szintén rendszeres programként működő Dzsesszika - mondjuk "jazzközeli" stílusokkal. Ilyenkor egymást váltják a színpadon az egyre népszerűbb fiatal zenekarok. A fellépők nemcsak abban hasonlítanak, hogy jazz zenével (is) átitatott felfogásban játszanak, de a táncra vágyókat sem hagyják pihenni. Az elsőként fellépő zenekar, a WNS egyik húzós száma lehetne az este mottója: Ők táncolnak, mi zenélünk. A péntek éjszaka folytatásában az R&B, a soul és a funk különböző variációit előadó Bossa Beats (képünkön), a The Play Runs High, majd a Peacetones játszik.  

Tűzraktér
December 14. 21:00 Trio Minor jam session - ingyenes

December 16. 20:00 Csemer Boglárka Quartett - Kávézó, ingyenes

December 17. 20:00 Decemberi Dzsesszika! Tornaterem - ingyenes
Fellépnek: WNS, Bossa Beats, The Play Runs High, Peacetones

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Miklósa Erika az örökbefogadásról mesélt: Nagyon vártuk ezt a kislányt!

Az operaénekesnő és férje, Csiszár Zsolt a Családvarázs sorozatban mesélt arról, hogy milyen kockázatot jelentett egy olyan csecsemőt magukhoz venni, aki halva született.
Klasszikus

Fáy Miklós: „Nem a zenekar, nem a komponista, hanem maga a szimfónia a főszereplő"

Fáy Miklós hónapról hónapra programokat, könyveket, lemezeket ajánl nyomtatott magazinunk Menjél már című rovatában. Az augusztusi szám tartalmából.
Klasszikus

Ma kezdődik a Kaposfest

A kamarazenei irodalom alapműveire helyezik a hangsúlyt a Kaposvári Nemzetközi Kamarazenei Fesztiválon (Kaposfest), amelyre augusztus 13. és 19. között kilencedik alkalommal kerül sor a somogyi megyeszékhelyen.
Könyv

Nyáry Krisztián: Nem a politika, hanem az olvasó fogja eldönteni, milyen könyvet vesz a kezébe

A Líra Könyv Zrt. kreatív igazgatója szerint hiába erőlködnek a jobboldali, kormánypárti ideológusok, nem lehet az olvasók nélkül lecserélni az irodalmi kánont. És végső soron nem számít az író politikai beállítottsága, csak az, hogy milyen szöveget írt.
Jazz/World

Aretha Franklin a halálán van

Külföldi sajtóértesülések szerint a soul királynője nagyon beteg, családja detroiti otthonában az ágya köré gyűlve virraszt érte.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Jazz/World örökség

Kitagadták az örökségből Jean-Michel Jarre-t

Filmzeneszerző édesapja mindent a negyedik feleségére hagyott, Jean-Michel Jarre és féltestvére, Stéphanie azonban nem nyugszanak bele a dologba.
Jazz/World ünnep

Elkészült a Kossuth téri ünnepség és a tűzijáték zenéje

Az István király dicsérete című mű zeneszerzője Szarka Tamás, a Ghymes együttes alapító tagja, szólistaként Miklósa Erika operaénekesnő hallható.
Jazz/World söndörgő együttes

Szentendrén látható először együtt hazánkban a Söndörgő és az Amsterdam Klezmer Band

Varázslatos zenei szikraként érkezik a szentendrei MűvészetMalomba augusztus 17-én a Söndörgő és az Amsterdam Klezmer Band.
Jazz/World hírek

Aretha Franklin a halálán van

Külföldi sajtóértesülések szerint a soul királynője nagyon beteg, családja detroiti otthonában az ágya köré gyűlve virraszt érte.
Jazz/World sárik péter

„Sokszor szitokszó a klasszikusok számára az, ha valaki jazz-zenész”

Sárik Péter jazz-zongoristával a Ritmus és hang blogon jelent meg tartalmas interjú Sümegi Noémi tollából, amelyben egyebek mellett a jazz „policájról”, zörgős cukorkákról, valamint a klasszikus és jazz-zenészek viszonyáról is szó esett a szeptember 21-ei Bartók-lemezbemutató kapcsán, ami a Zeneakadémián lesz.