Jazz/World

Ők táncolnak, mások zenélnek

2010.12.13. 18:05
Ajánlom
Pörög ezerrel a jazz is a Tűzraktérben a héten, három egymás utáni estén kapnak teret a fiatalok.

A Tűzraktér jam sessionöknek egyre messzebb terjed a híre. Szerda este a házigazda zenekar a Trio Minor. A zenekar tagjai, Rieger Attila gitáros, Horváth Balázs bőgős és Varga Bendegúz dobos tapasztalt zenészek, mindannyian a Jazztanszéken szereztek diplomát, több zenekarban is játszanak, a Jazz Showcase-en is megfordultak már. 2008-ban ők nyerték a Magyar Jazz Szövetség kisegyüttesek számára kiírt, ún. jazz-combo versenyét.

Csütörtökön este a Kávézóban a Csemer Boglárka Quartet játszik. A fiatal énekesnő a szervezők ajánlása szerint "Finom, érzelmes, dinamikus, a sanzon világába is belekóstoló, önfeledt, őszinte muzsikával, saját dalokkal és ritkán hallható számok feldolgozásaival érkezik. Vibráló, titokzatosan szép hangjában mintha Edith Piaf és Billie Holiday tehetsége és kisugárzása találkozna, melyet tökéletesen egészít ki az együttes összetett, kiforrott hangzása." A kíséretben Antal Tamás zongorázik, György Attila bőgőzik, Németh Tamás dobol.

A hét frappáns lezárásának ígérkezik a szintén rendszeres programként működő Dzsesszika - mondjuk "jazzközeli" stílusokkal. Ilyenkor egymást váltják a színpadon az egyre népszerűbb fiatal zenekarok. A fellépők nemcsak abban hasonlítanak, hogy jazz zenével (is) átitatott felfogásban játszanak, de a táncra vágyókat sem hagyják pihenni. Az elsőként fellépő zenekar, a WNS egyik húzós száma lehetne az este mottója: Ők táncolnak, mi zenélünk. A péntek éjszaka folytatásában az R&B, a soul és a funk különböző variációit előadó Bossa Beats (képünkön), a The Play Runs High, majd a Peacetones játszik.  

Tűzraktér
December 14. 21:00 Trio Minor jam session - ingyenes

December 16. 20:00 Csemer Boglárka Quartett - Kávézó, ingyenes

December 17. 20:00 Decemberi Dzsesszika! Tornaterem - ingyenes
Fellépnek: WNS, Bossa Beats, The Play Runs High, Peacetones

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Színes, szélesvásznú életműdíjak a magyar film ünnepén

Megszámlálhatatlan filmben és televíziós alkotásban játszottak az 5. Magyar Filmhét életműdíjasai: Andorai Péter, Bánsági Ildikó, Bodrogi Gyula, Koncz Gábor és Venczel Vera. A díjátadóval megkezdődött a filmhét, hét kategóriában összesen 203 filmet vetítenek a Corvin moziban.
Színház

Udvaros Dorottya: „Mintha az élet direkt adná nekem ezeket a szerepeket”

Világhírű román rendező, Silviu Purcărete állította színpadra a Nemzeti Színházban Csehov utolsó, összegző főművét, a Meggyeskertet. A román és az orosz színházi iskoláról, Csehovról és a tavaszról is beszélt a női főszerepet alakító Udvaros Dorottya.
Klasszikus

Megújul a Virtuózok, május elejétől már nézheti a tévében

Idén kamaraegyüttesek versenyeznek a Virtuózok 5. évadában, május 3-án lesz a széria első adása. Mutatjuk, kik versenyeznek!
Klasszikus

A Kodály-módszer hírnöke: Szőnyi Erzsébet 95 éves

A kilencvenöt éves Szőnyi Erzsébet rengeteget tett a Kodály-módszer megőrzéséért, de saját jogán is kiváló zeneszerző. Születésnapján köszöntjük.
Jazz/World

Mary Lou Williams, aki az ujjaival imádkozott zongorázás közben

A női zenészekről szóló sorozatunkból nem hiányozhat Mary Lou Williams, aki nemcsak azért izgalmas, mert elsőként szerzett érvényt magának női zeneszerzőként és zongoristaként, de azért is, mert beemelte zenéjébe azt a spirituális töltetet, ami a szakrális jazz anyjává avatta őt.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Jazz/World ajánló

Budapesten játszik a (női) jazzbőgősők egyik legjobbika

Linda May Han Oh már unja, ha arról kérdezik, milyen érzés nőként egy erősen férfias szerepben, jazzbőgősként és basszusgitárosként létezni. Csak teszi a dolgát szívből, az emberek pedig nem győznek ámuldozni.
Jazz/World interjú

Salamon Soma: „A népzene vibráló energiája átjön a színpadon is"

Salamon Soma nemrég az USA egyik legnagyobb presztízsű zeneoktatási intézményében, a Berklee College of Music-on szemléltette a magyar népzenekutatás módszereit Hodorog András moldvai furulyással. Erről az útról is kérdeztük a Népzene Tanszék oktatóját, aki zenészként is praktizál.
Jazz/World magazin

Mary Lou Williams, aki az ujjaival imádkozott zongorázás közben

A női zenészekről szóló sorozatunkból nem hiányozhat Mary Lou Williams, aki nemcsak azért izgalmas, mert elsőként szerzett érvényt magának női zeneszerzőként és zongoristaként, de azért is, mert beemelte zenéjébe azt a spirituális töltetet, ami a szakrális jazz anyjává avatta őt.
Jazz/World ZSIMÜ 2019

Szabad Hangok - Dés László Free Sounds Quartet

Dés László és zenekara csak hangszeres tudásukra, a fülükre és érzékenységükre hagyatkozva, minden előzetes próba, egyeztetés nélkül játszanak, a teljes szabadság örömével május 27-én az Óbudai Társaskörben.
Jazz/World ZSIMÜ 2019

Alinda Chagallról és tüdőkapacitásáról is kérdezte Horgas Esztert

Folytatódik a heti rendszerességgel jelentkező portréinterjú széria, melyben Veiszer Alinda kérdezi a Zsidó Művészeti Napok művészeit. Horgas Eszter fuvolaművésszel arra is kitértek, mennyire kemény fizikai munkát jelent a fuvola, és hogy jönnek ehhez a gumimatracok.