Jazz/World

Ők táncolnak, mások zenélnek

2010.12.13. 18:05
Ajánlom
Pörög ezerrel a jazz is a Tűzraktérben a héten, három egymás utáni estén kapnak teret a fiatalok.

A Tűzraktér jam sessionöknek egyre messzebb terjed a híre. Szerda este a házigazda zenekar a Trio Minor. A zenekar tagjai, Rieger Attila gitáros, Horváth Balázs bőgős és Varga Bendegúz dobos tapasztalt zenészek, mindannyian a Jazztanszéken szereztek diplomát, több zenekarban is játszanak, a Jazz Showcase-en is megfordultak már. 2008-ban ők nyerték a Magyar Jazz Szövetség kisegyüttesek számára kiírt, ún. jazz-combo versenyét.

Csütörtökön este a Kávézóban a Csemer Boglárka Quartet játszik. A fiatal énekesnő a szervezők ajánlása szerint "Finom, érzelmes, dinamikus, a sanzon világába is belekóstoló, önfeledt, őszinte muzsikával, saját dalokkal és ritkán hallható számok feldolgozásaival érkezik. Vibráló, titokzatosan szép hangjában mintha Edith Piaf és Billie Holiday tehetsége és kisugárzása találkozna, melyet tökéletesen egészít ki az együttes összetett, kiforrott hangzása." A kíséretben Antal Tamás zongorázik, György Attila bőgőzik, Németh Tamás dobol.

A hét frappáns lezárásának ígérkezik a szintén rendszeres programként működő Dzsesszika - mondjuk "jazzközeli" stílusokkal. Ilyenkor egymást váltják a színpadon az egyre népszerűbb fiatal zenekarok. A fellépők nemcsak abban hasonlítanak, hogy jazz zenével (is) átitatott felfogásban játszanak, de a táncra vágyókat sem hagyják pihenni. Az elsőként fellépő zenekar, a WNS egyik húzós száma lehetne az este mottója: Ők táncolnak, mi zenélünk. A péntek éjszaka folytatásában az R&B, a soul és a funk különböző variációit előadó Bossa Beats (képünkön), a The Play Runs High, majd a Peacetones játszik.  

Tűzraktér
December 14. 21:00 Trio Minor jam session - ingyenes

December 16. 20:00 Csemer Boglárka Quartett - Kávézó, ingyenes

December 17. 20:00 Decemberi Dzsesszika! Tornaterem - ingyenes
Fellépnek: WNS, Bossa Beats, The Play Runs High, Peacetones

Programkereső

Legnépszerűbb

Könyv

„Nincs kitől többé megtanulni, hogyan bocsáthatnánk meg egymásnak” – Konrád Györgyre emlékezve

Pályatársakat, kortárs művészeket, barátokat kértünk meg, hogy pár sorban írjanak Konrád Györgyről, Konrád Györgyhöz.
Klasszikus

Szokolay Ádám nyerte az idei Bartók Világversenyt

A nemzetközi zsűri a szombati nagyzenekari döntő után hozta meg a végső határozatot. A második díjat Balogh Ádám, a harmadikat pedig Peter Klimo kapta.
Klasszikus

Mikor kezdtünk el ráadást követelni a hangversenyeken?

Megszokott dolog: ha a műsor megengedi, addig tapsolunk, míg a muzsikus újra színpadra nem jön, és ráadást ad. Mint minden hagyomány, ez is elkezdődött valamikor.
Klasszikus

Online elérhető a Fischer Ivánról és a BFZ-ről készült film

2014-ben egy stáb egy éven keresztül követte a Budapesti Fesztiválzenekart és karmesterüket bepillantást engedve munkájukba.
Vizuál

Átadták a hazai szinkronszakma legrangosabb díjait

A közönség és a kuratórium is szavazott, többek között díjat kapott Bobby Ewing magyar hangja és a Csernobil című sorozat szinkronja is.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Jazz/World ajánló

Grammy-díjas nagyságok a Budapesti Nemzetközi Gitárfesztiválon

A klasszikus gitár nagyjai, három Grammy-díjas legenda lesz a vendég az idei Budapesti Nemzetközi Gitárfesztiválon november 8-10. között a Zeneakadémián. Az Eötvös József Liszt-díjas gitárművész, a Zeneakadémia tanszékvezető tanára által hat éve életre hívott rangos fesztivál a klasszikus gitárzenét helyezi el a hazai zenei életben a megfelelő helyre, bemutatva a hangszer és irodalmának sokoldalúságát és kiemelkedő művészeit.
Jazz/World ajánló

Budapesten is bemutatkozik Harcsa Veronika menő belgiumi zenekara

A Next.Ape tagjai mindannyian jazz-zenészek, mégsem jazzt játszanak, hanem elektronikával és improvizációkkal megspékelt alternatív popzenét. A formáció szeptember 27-én játszik az A38 hajón.
Jazz/World ajánló

Szülővárosáról énekel Budapesten Dee Dee Bridgewater

A project ötlete évek óta érlelődött, miután Dee Dee Bridgewater visszatért Memphisbe, hogy felkutassa a zenei gyökereket, melyek hatással voltak egész életére. Október 7-én a Kongresszusi Központban énekli ezeket a nosztalgiával teli dalokat a Get Closer Concerts szervezésében.
Jazz/World budapest ritmo

Tartós zenei hidakat épít a Budapest Ritmo fesztivál

A korábbi évekhez hasonlóan idén is lesznek olyan koprodukciók, amik kifejezetten a fesztivál idejére állnak össze, de hallhatunk marokkói emancipációs zenekart, világhírű flamencoénekest, szülinapi koncertet és Césaria Évora emlékest is.
Jazz/World kritika

Érzelmi hullámvasút épült a New York-Hortobágy vonalon

Mi a közös egy magyar népdalban és egy mississippi bluesban? Ez is kiderült a szaxofonos Tóth Viktor Tercettjének Pocsai Kriszta és Horváth Sára Nina énekesekkel közös, szeptember 3-ai koncertjén.