Jazz/World

Oláh Kálmán duplán jubilál

2010.05.18. 18:06
Ajánlom
A negyvenedik születésnapját ünneplő Oláh Kálmánt nem csak a Jazztavasz zárókoncertjére hívták meg, hanem az AEGON-estek évadzárójára is.

Az AEGON-estek - Képzett társítások májusi estje nem csak évadzáró, hanem kerek jubileum is, vendégei mind kerek születésnapot ünnepelnek idén. Esterházy Péterrel minden újabb találkozás újabb élményt jelent, különösen, ha a beszélgetés mellett ő maga olvas fel a saját műveiből, ahogy most is hallhatunk részleteket Esterházy Péter új, az idei Ünnepi Könyvhétre megjelenő, Esti című könyvéből.

M. Tóth Géza Maestro című, 2007-es animációs filmjét az Amerikai Filmakadémia a Legjobb Animációs Rövidfilm Oscar-díjára jelölte; az öt jelölt egyikeként szerte a világon sokfelé láthatták a nézők a szellemes kisfilmet. Legújabb, filozofikus, finom humorú kisfilmje, a Mama láttán társította a sorozat szerkesztője, Eszéki Erzsébet őt Esterházy Péterhez. Az csak utána tette fel a pontot az i-re, hogy M. Tóth Géza életrajzát olvasva feltűnt: ő is kerek születésnapot ünnepel az idén! A május 27-i AEGON-esten, Alföldi Róbert házigazda szellemi szalonjában a Nemzeti Színházban a zeneszerző és zongorista Oláh Kálmán improvizációt hallgathatja meg a közönség.

Oláh Kálmán tíz éve a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Jazz tanszékének zongora- és zeneszerzéstanára. 2006-ban Liszt-díjjal, 2008-ban Szabó Gábor Életműdíjjal, 2009-ben az Artisjus Az év zeneszerzője díjával ismerték el. Szólistaként, szextettjével, saját triójával valamint a Trio Midnight nevű, 1990-ben alakult, az idén húszéves formációval az indulása után azonnal jelentős sikereket aratott, rangos versenyeken nyert itthon és külföldön egyaránt. Fontos, stílusokon átívelő kísérlete volt, amikor újrahangszerelte Bach, Bartók és Debussy műveit. A GOOD International lemezkiadó jelentette meg a Stuttgarti Kamarazenekarral közösen készített dupla albumát, melyen Bach Goldberg variációi hallhatók - kiegészítve Oláh Kálmán improvizációival. A lemez óriási sikere után Oláh Kálmán Mini Schulz német nagybőgőssel együtt elkészítette Bach: Chello suits című lemezét, amelyben eredeti módon dolgozta fel a klasszikus művet.

2006-ban Oláh Kálmán nyerte meg a legrangosabb zeneszerző-verseny, a Thelonious Monk Jazz Composers Competition fődíját, amelyet 2006 szeptemberében vett át a washingtoni Kennedy Centerben rendezett, nagyszabású gálán, miután a zsűri a több száz mű közül Oláh Kálmán Always című kompozícióját találta a legjobbnak. Ezután jelent meg Oláh Kálmán első amerikai CD-je 2007 júniusában, a nyertes szerzemény címével, az albumon Oláh Kálmánnal két világhírű zenész játszik, Jack DeJohnette dobol, Ron McClure bőgőzik. Mindkettejüket hallhattuk a Művészetek Palotájában, Oláh egyik korábbi szerzői koncertjén.

Itt lép fel újra a zongorista május 22-én azzal a Trio Midnighttal, amelyik szintén jubilál. A koncert második részében Balázs Elemérrel és Egri Jánossal közös, híres zenekaruk egy amerikai szólistával egészül ki: Tim Ries szaxofonozik. A Rolling Stones session-zenésze már játszott velük a Take 5-ban, és akkor kiderült, hogy nagyon is sokat tudnak mondani egymásnak zenében.

A koncert első részében a jubiláns, jellemzően pályája másik, ugyanilyen fontos oldalára, nem csak fő jazz-zenekarát, az Oláh Kálmán Szextettet hívja színpadra, hanem megmutatja crossover oldalát is. A szextettet a Horizont Fafúvós Kvintettel kiegészítve Passacaglia 11 muzsikusra című művének ősbemutatója hangzik fel, majd két duó következik, László Attila gitárossal az egyik, Klenyán Csaba klarinétossal a másik. Ez utóbbi különlegessége, hogy a duó klasszikus műveket úgy ad elő, ezúttal Bartókot, hogy közben, előtte és utána improvizál, a felhangzó darab modorában és hangulatában.

A Müpa-beli Jazztavasz koncertnek lesz egy felvezető műsorszáma is: a Bolla Gábor Quartet játszik az Üvegteremben este hat órától majdnem a fő koncert kezdetéig.

Május 22. 19:30 Müpa, Fesztivál Színház, Jazztavasz 2010

Oláh Kálmán 40; Trio Midnight 20

Közreműködnek:

Oláh Kálmán Sextet (Oláh Kálmán - zongora, Bacsó Kristóf - szaxofon, Borbély Mihály - szaxofon, klarinét, Schreck Ferenc - harsona, Szandai Mátyás - bőgő, Balázs Elemér - dob)
Horizont Fafúvós Kvintett (Gyöngyössy Zoltán - fuvola, Horváth Béla - oboa, Klenyán Csaba - klarinét, Bizják Gábor - kürt, Jankó Attila - fagott
László Attila - akusztikus gitár
Trio Midnight (Oláh Kálmán - zongora, Egri János - bőgő, Balázs Elemér - dob)
Tim Ries (USA) - tenor- és szopránszaxofon

Május 27, 19:00 Nemzeti Színház (Bp.), Gobbi Hilda Színpad

30. Képzett társítások - AEGON-estek a Nemzetiben

Alföldi Róbert vendégei: Esterházy Péter és M. Tóth Géza, Zene: Oláh Kálmán

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Színház

Öt fiatal művész kapott Junior Prima Díjat a színház-, film- és táncművészet területén

Szeptember 21-én tartották az átadóünnepséget, amely során öt harminc év alatti művész eddigi teljesítményét ismerték el Junior Prima Díjjal. A kitüntetettek között színész, rendező, illetve díszlet- és jelmeztervező is van.
Könyv

Ők a 2023-as irodalmi Nobel-díj esélyesei

A fogadóirodák szerint a kínai Can Xue lehet a befutó októberben. Nádas Péter idén nem szerepel az esélyesek közt, Krasznahorkai László neve azonban megtalálható a listán.
Színház

Egy darab, ami mindent tud a szerelemről – Mohácsi János rendezésében mutatja be Az üvegcipőt a Vígszínház

Molnár Ferenc Az üvegcipő című vígjátéka, amelynek ősbemutatója 1924-ben volt a Vígszínházban, szombaton a Mohácsi testvérek átiratában tér vissza a teátrumba.
Vizuál

Világszinten ritkaságszámba menő Renoir-kiállítás nyílik a Szépművészetiben

Mintegy hetven alkotáson keresztül mutatja be a francia impresszionizmus egyik legnevesebb mesterének életművét a Szépművészeti Múzeum Renoir - A festő és modelljei címmel péntektől látogatható kiállítása.
Vizuál

Vasárnap estig ingyenesen látható három magyar filmklasszikus a Filmión

A frissen felújított Egy szoknya, egy nadrág (1943), a Pesti mese (1937), valamint Gazdag Gyula 1971-es megjelenésekor betiltott szatírája, A sípoló macskakő ingyenesen tekinthető meg a magyar filmek streamingplatformján szeptember 21-24. között.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Jazz/World ajánló

Kortársai, barátai emlékeznek az egy éve elhunyt Szakcsi Lakatos Bélára a BJC-ben

A legnagyobb formátumú jazz-zongoristára, Szakcsi Lakatos Bélára emlékeznek halálának évfordulóján, 2023. október 2-án kortársai és barátai a Budapest Jazz Clubban.
Jazz/World ajánló

Végtelen jazz a Fonóban – az Újbuda Jazz Fesztiválon

Idén tizennyolcadik alkalommal várja az érdeklődőket az Újbuda Jazz Fesztivál, amelynek célja, hogy a műfaj aktuális és kurrens képviselőit mutassa be a közönségnek, a klasszikusoktól az új kísérletekig, az idei év kiemelkedő újdonságaival együtt.
Jazz/World videó

Vidám, életigenlő a cappella – megjelent a Voice Drops együttes legfrissebb dala, a Szalmaszál

A Csernus Szilvi, illetve a Kárász Eszter–Bata István szerzőpáros alkotó elméjéből született lírai mű, a Szalmaszál az öröm szalmaszála, a dal pedig a boldogság húrjait pengeti.
Jazz/World ajánló

Gershwin 125 – Lakatos Tony és Jörg Achim Keller csatlakozik a MAO-hoz

Szeptember 26-án különösen izgalmas koncertet ad a BMC-ben a Modern Art Orchestra, neves vendégművészek közreműködésével. Az est zenei anyaga Gershwin Porgy és Bessére épül.
Jazz/World hír

Késő éjszakáig táncolhatunk a Fonó évadnyitó programján

Szeptember 9-én a Táncházak éjszakája gazdag programjával indul az évad a Fonóban, ahol idén számos kerek évfordulót ünnepelnek különleges vendégekkel.