Jazz/World

Oláh Kálmán duplán jubilál

2010.05.18. 18:06
Ajánlom
A negyvenedik születésnapját ünneplő Oláh Kálmánt nem csak a Jazztavasz zárókoncertjére hívták meg, hanem az AEGON-estek évadzárójára is.

Az AEGON-estek - Képzett társítások májusi estje nem csak évadzáró, hanem kerek jubileum is, vendégei mind kerek születésnapot ünnepelnek idén. Esterházy Péterrel minden újabb találkozás újabb élményt jelent, különösen, ha a beszélgetés mellett ő maga olvas fel a saját műveiből, ahogy most is hallhatunk részleteket Esterházy Péter új, az idei Ünnepi Könyvhétre megjelenő, Esti című könyvéből.

M. Tóth Géza Maestro című, 2007-es animációs filmjét az Amerikai Filmakadémia a Legjobb Animációs Rövidfilm Oscar-díjára jelölte; az öt jelölt egyikeként szerte a világon sokfelé láthatták a nézők a szellemes kisfilmet. Legújabb, filozofikus, finom humorú kisfilmje, a Mama láttán társította a sorozat szerkesztője, Eszéki Erzsébet őt Esterházy Péterhez. Az csak utána tette fel a pontot az i-re, hogy M. Tóth Géza életrajzát olvasva feltűnt: ő is kerek születésnapot ünnepel az idén! A május 27-i AEGON-esten, Alföldi Róbert házigazda szellemi szalonjában a Nemzeti Színházban a zeneszerző és zongorista Oláh Kálmán improvizációt hallgathatja meg a közönség.

Oláh Kálmán tíz éve a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Jazz tanszékének zongora- és zeneszerzéstanára. 2006-ban Liszt-díjjal, 2008-ban Szabó Gábor Életműdíjjal, 2009-ben az Artisjus Az év zeneszerzője díjával ismerték el. Szólistaként, szextettjével, saját triójával valamint a Trio Midnight nevű, 1990-ben alakult, az idén húszéves formációval az indulása után azonnal jelentős sikereket aratott, rangos versenyeken nyert itthon és külföldön egyaránt. Fontos, stílusokon átívelő kísérlete volt, amikor újrahangszerelte Bach, Bartók és Debussy műveit. A GOOD International lemezkiadó jelentette meg a Stuttgarti Kamarazenekarral közösen készített dupla albumát, melyen Bach Goldberg variációi hallhatók - kiegészítve Oláh Kálmán improvizációival. A lemez óriási sikere után Oláh Kálmán Mini Schulz német nagybőgőssel együtt elkészítette Bach: Chello suits című lemezét, amelyben eredeti módon dolgozta fel a klasszikus művet.

2006-ban Oláh Kálmán nyerte meg a legrangosabb zeneszerző-verseny, a Thelonious Monk Jazz Composers Competition fődíját, amelyet 2006 szeptemberében vett át a washingtoni Kennedy Centerben rendezett, nagyszabású gálán, miután a zsűri a több száz mű közül Oláh Kálmán Always című kompozícióját találta a legjobbnak. Ezután jelent meg Oláh Kálmán első amerikai CD-je 2007 júniusában, a nyertes szerzemény címével, az albumon Oláh Kálmánnal két világhírű zenész játszik, Jack DeJohnette dobol, Ron McClure bőgőzik. Mindkettejüket hallhattuk a Művészetek Palotájában, Oláh egyik korábbi szerzői koncertjén.

Itt lép fel újra a zongorista május 22-én azzal a Trio Midnighttal, amelyik szintén jubilál. A koncert második részében Balázs Elemérrel és Egri Jánossal közös, híres zenekaruk egy amerikai szólistával egészül ki: Tim Ries szaxofonozik. A Rolling Stones session-zenésze már játszott velük a Take 5-ban, és akkor kiderült, hogy nagyon is sokat tudnak mondani egymásnak zenében.

A koncert első részében a jubiláns, jellemzően pályája másik, ugyanilyen fontos oldalára, nem csak fő jazz-zenekarát, az Oláh Kálmán Szextettet hívja színpadra, hanem megmutatja crossover oldalát is. A szextettet a Horizont Fafúvós Kvintettel kiegészítve Passacaglia 11 muzsikusra című művének ősbemutatója hangzik fel, majd két duó következik, László Attila gitárossal az egyik, Klenyán Csaba klarinétossal a másik. Ez utóbbi különlegessége, hogy a duó klasszikus műveket úgy ad elő, ezúttal Bartókot, hogy közben, előtte és utána improvizál, a felhangzó darab modorában és hangulatában.

A Müpa-beli Jazztavasz koncertnek lesz egy felvezető műsorszáma is: a Bolla Gábor Quartet játszik az Üvegteremben este hat órától majdnem a fő koncert kezdetéig.

Május 22. 19:30 Müpa, Fesztivál Színház, Jazztavasz 2010

Oláh Kálmán 40; Trio Midnight 20

Közreműködnek:

Oláh Kálmán Sextet (Oláh Kálmán - zongora, Bacsó Kristóf - szaxofon, Borbély Mihály - szaxofon, klarinét, Schreck Ferenc - harsona, Szandai Mátyás - bőgő, Balázs Elemér - dob)
Horizont Fafúvós Kvintett (Gyöngyössy Zoltán - fuvola, Horváth Béla - oboa, Klenyán Csaba - klarinét, Bizják Gábor - kürt, Jankó Attila - fagott
László Attila - akusztikus gitár
Trio Midnight (Oláh Kálmán - zongora, Egri János - bőgő, Balázs Elemér - dob)
Tim Ries (USA) - tenor- és szopránszaxofon

Május 27, 19:00 Nemzeti Színház (Bp.), Gobbi Hilda Színpad

30. Képzett társítások - AEGON-estek a Nemzetiben

Alföldi Róbert vendégei: Esterházy Péter és M. Tóth Géza, Zene: Oláh Kálmán

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Boros Misi: „Minden egyes hangra érdemes odafigyelni”

Nyaralásról, fociról, gyakorlásról kérdeztük Boros Misit, beszélgetésünk során a Bogányi Gergellyel közös Arénakoncert is szóba került.
Zenés színház

Peller Károly: „Többet készülünk rá, mint egy gálakoncertre”

Augusztus 3-án és 4-én a budai várban adnak gálakoncertet az Operettszínház művészei. Peller Károly a felkészülés folyamatáról mesélt.
Színház

Keverni nem csak a fakanállal lehet: Marie Curie nem mindennapi élete

Marie Curie története sok szempontból a századforduló és a 20. század története. A radioaktivitás úttörő kutatójának életét feldolgozó monodráma egy egyedülálló tudós történetét meséli el, akinek volt bátorsága szembemenni a hagyományos női szerepkörrel.
Vizuál

Drótmese – Nézze meg online a fiatal magyar alkotó díjnyertes animációját!

Pataki Szandra stop motion animációja egy drótszálakból felépített világban játszódik, ahol senki sem vonhatja ki magát az egymásnak feszülő erők hatása alól.
Zenés színház

Jonas Kaufmann, Anna Nyetrebko és Erwin Schrott a budapesti mozivásznon

Az Uránia moziban július 19-én és a rákövetkező hetekben operacsillagok koncertfilmjeit láthatja a nagyközönség.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Jazz/World interjú

„Próbálok nem dobosként hozzáállni a zenéléshez”

Gyárfás Attila egy sokat gondolkodó ember benyomását kelti, de a zenében pont ennek ellenkezőjére, a lehető legnagyobb ösztönösségre és szabadságra törekszik. Zenekarával nemrég jelentette meg Cloud Factory című albumát, ennek apropóján kérdeztük zenei vízióiról.
Jazz/World blues

A blues nem más, mint életérzés

Ezt vallja a VI. Óbudai Blues Fesztivál egyik amerikai fellépője, Big Daddy Willson. A július 23. és 27. közötti eseménysorozat idén is a műfaj legfontosabb hagyományaival és a legélesebb kortárs jelenével való találkozást ígéri.
Jazz/World lemez

Ezeket a jazzlemezeket hallgasd meg júliusban!

Új – régóta időszerű – sorozatunkban havonta ajánlunk hallgatásra érdemes lemezeket a frissen megjelent magyar és külföldi kiadványok közül. Az első cikk jogán megengedjük magunknak, hogy az előző hónapok terméséből is válogassunk.
Jazz/World marokkó

Igazi riport egy marokkói popfesztiválról

Essauriában, a Gnawa és Világzene Fesztiválon járt szerzőnk, ahonnan egészen ambivalens érzésekkel távozott.
Jazz/World ajánló

Klezmer színesíti a Vajdahunyadvári Fesztivált

A 27. Vajdahunyadvári Nyári Zenei Fesztivál a hagyományos komolyzenei koncertek mellett idén is otthont ad a klezmer muzsikának. Július 16-án a Sabbathsong Klezmer Band koncertjét élvezhetjük, ezt követően pedig „Mozart est” várja a kikapcsolódni vágyókat.