Jazz/World

Olasz jazzdíva Budapesten

2007.01.17. 00:00
Ajánlom
Sokan Ella Fitzgeraldhoz és Sarah Vaughanhez hasonlítják Roberta Gambarinit, akinek személyében a jazzénekesnők új generációjának talán legjobb képviselőjéhez lehet szerencsénk január 31-én az A38 hajón.

Roberta Olaszországban született, számos hazai siker és díj elnyerése után 1998-ban az Egyesült Államokba költözött. Két héttel az érkezése után már a New England-i Konzervatórium ösztöndíjasa, majd a Thelonius Monk Jazz Verseny harmadik helyezettje lett. Koncertezett Amerikában, majd Európától a Közel-Keleten át Japánig, és olyan muzsikusokkal szerepelhetett, mint James Moody, Billy Higgins, Clark Terry, Jimmy Heath, Herbie Hancock, Ron Carter, Michael Brecker, Hank Jones, Johnny Griffin, Chucho Valdes, Toots Thielemans, Kenny Barron, Slide Hampton, Roy Hargrove, Mulgrew Miller, Russel Malone vagy Christian McBride.

2004 óta tagja a Dizzy Gillespie All Stars Big Bandnek. Zenéje a klasszikus jazz aranykorát idézi. Énektudása, karizmája, dinamizmusa a legnagyobbakkal helyezi egy kategóriába, improvizációs készsége Dizzy Gillespie-t juttatja eszünkbe. Idei turnéjának apropója az első USA-lemez promóciója (Easy To Loe - Groovin' High records). Magyarországi bemutatkozása minden bizonnyal a téli szezon egyik legizgalmasabb jazz eseménye lesz.

(2007. január 31. 20:00 A38 hajó - Roberta Gambarini (ének) koncertje; km.: Ronnie Matthews (zongora), Reggie Johnson (nagybőgő), Montez Coleman (dob), Jazzpression együttes; jegyár: ülőhely 4900 Ft, állóhely 2500 Ft)

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Dolhai Attila: „Egészséges versengés van bennünk”

Hagyomány és újítás jegyében rendezik meg hatodik alkalommal a nagy sikerű Palotakoncerteket a budai Vár gyönyörű díszletében. Bemutatjuk a húsz szólistát: elsőként az Operettszínház jól ismert és szeretett bonvivánját, Dolhai Attilát kérdeztük.
Könyv

Depressziós? Olvasson krimit!

Természetesen senkit nem arra buzdítunk, hogy a szakember segítsége vagy esetleg a gyógyszeres kezelés helyett essen neki az Agatha Christie-összesnek, mert mire a végére ér, kutya baj. Annyit azonban kutatások nélkül is állíthatunk, hogy egy jó könyv fel tudja dobni az ember napját.
Klasszikus

Mozart zenéje enyhíti az epilepszia tüneteit

Egy friss kutatás szerint öt perc Mozart-muzsika is hozzájárulhat a betegek jobb közérzetéhez. Mindez azért is fontos, mert nem mindenkinek segítenek a drága gyógyszerek.
Vizuál

Már biztos: mozifilm lesz a Downton Abbey-ből

Hosszú találgatás után most megerősítették, hogy filmváltozat készül az angol sorozatból. A hírek szerint az eredeti szereplőgárda tagjai is visszatérnek.
Zenés színház

Frankó Tünde: „Kedves pikantériát ad...”

Egy művésznek az a legfontosabb, hogy a törekvéseiben a színháza partner legyen - állítja Frankó Tünde. A Palotakoncertek fellépőit bemutató sorozatunkban a népszerű primadonna válaszolt kérdéseinkre.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Jazz/World interjú

„Próbálok nem dobosként hozzáállni a zenéléshez”

Gyárfás Attila egy sokat gondolkodó ember benyomását kelti, de a zenében pont ennek ellenkezőjére, a lehető legnagyobb ösztönösségre és szabadságra törekszik. Zenekarával nemrég jelentette meg Cloud Factory című albumát, ennek apropóján kérdeztük zenei vízióiról.
Jazz/World blues

A blues nem más, mint életérzés

Ezt vallja a VI. Óbudai Blues Fesztivál egyik amerikai fellépője, Big Daddy Willson. A július 23. és 27. közötti eseménysorozat idén is a műfaj legfontosabb hagyományaival és a legélesebb kortárs jelenével való találkozást ígéri.
Jazz/World lemez

Ezeket a jazzlemezeket hallgasd meg júliusban!

Új – régóta időszerű – sorozatunkban havonta ajánlunk hallgatásra érdemes lemezeket a frissen megjelent magyar és külföldi kiadványok közül. Az első cikk jogán megengedjük magunknak, hogy az előző hónapok terméséből is válogassunk.
Jazz/World marokkó

Igazi riport egy marokkói popfesztiválról

Essauriában, a Gnawa és Világzene Fesztiválon járt szerzőnk, ahonnan egészen ambivalens érzésekkel távozott.
Jazz/World ajánló

Klezmer színesíti a Vajdahunyadvári Fesztivált

A 27. Vajdahunyadvári Nyári Zenei Fesztivál a hagyományos komolyzenei koncertek mellett idén is otthont ad a klezmer muzsikának. Július 16-án a Sabbathsong Klezmer Band koncertjét élvezhetjük, ezt követően pedig „Mozart est” várja a kikapcsolódni vágyókat.