Jazz/World

Olasz-magyar válogatottak

2007.07.30. 00:00
Ajánlom
Az idei Zsámbék Jazz Openen is a műfaj hazai képviselőié – régebbi és új csillagoké – volt a főszerep. Kivételt csak Neil Yates angol trombitás vendégjátéka jelentett a Bende Zsolt Sextetben. Majd elkövetkezett a fesztivál utolsó előtti estéje, amikor két fiatal magyar formációban olasz szólisták léptek színpadra.

A koncert első felében Kovács Zsolt, évek óta Olaszországban élő dobos és barátai műsorát hallgathatták meg a romtemplomhoz látogatók. Most ugyan a két országot összekötő muzsikus nevén futott a program, valójában azonban az egykori Váczi Dániel Trio csapata volt itt látható-hallható, akiket egy fiatal olasz gitáros, Francesco Diodati egészített ki kvartetté.

A magyar zenekarnak, bárkit nevezzünk is vezetőjének, izgalmas kihívást jelentett Diodati fellépése, hiszen eddig soha nem szerepelt velük harmóniahangszeres, most pedig a többnyire Váczi-szerzeményekből álló műsorba szinte berobbant egy elektromos gitár. A magyar trió zenéje kompakt és öntörvényű, nehéz hozzá képzelni bármilyen hangszeres kiegészítőt vagy bővítményt, úgyhogy a műsor fő kérdése az volt, mennyire tud majd szót érteni egymással a trió és a vendég, mennyiben lesz összekapcsolható a kétféle zenei nyelv. Az eredmény mindenképp pozitívnak mondható: Diodati remek fülű muzsikus, úgy is mondhatnánk, nagyszerű zenei nyelvérzékkel áldotta meg a sors, úgyhogy stílusát jól harmonizáltatta a magyarok zenei világával. Ami nem lehetett egyszerű feladat. A Váczi Dániel-Horváth Balázs-Kovács Zsolt hármas ugyanis nem kitaposott ösvényeken jár, kompozícióikhoz a sokat hallott kritikus sem tud elődöket hozzárendelni. Igen nehéz, alkalmasint a minden újra nyitott befogadást is próbára tevő muzsikát játszanak, ami gyakran inkább lenne nevezhető kortárs zenének, mint jazznek. Diodatiról hamar kiderült, hogy ő sem a nagy elődök iskolás másolásával szereti szórakoztatni hallgatóságát: játékában szintén keveredtek a műfajok, egy-egy szellemes effektjével (wah-wah pedál stb.) rock-idézeteket szőtt a magyarok szerzeményeibe, máskor viszont gyorskezű swingelőnek mutatkozott, de ekkor is egyedi soundokat használt.

Az együttesben az olasz vendégen kívül egy ötödik "zenész" is befolyásolta némileg a koncert alakulását: a mind erősebben fújó szél, és az újra meg újra szemerkélő eső. E két kellemetlenség ugyan nem tudta befolyásolni a kvartett tagjainak koncentrációját, ám a műsor egészének mégiscsak ártott valamennyire, ugyanis az előadott darabok a szélben el-elröppenő kottalapok visszarakosgatása miatt nem tudtak nagyobb ívű szvitté összeállni. Holnap este ugyanez a zenekar zárt helyen, a Nyitott Műhelyben lép fel, ottani közönségük nyilván jobban érzékeli majd kompozícióik egyneműségét és konvergenciáját.

Szünet után hagyományosabb, s a közönség számára érthetőbb stílusú jazz következett. A kortárs triózást nemzetközi színvonalon űző Szabó Dániel-Mohay András-Szandai Mátyás hármast vendégmuzsikus nélkül is órákig elhallgatta volna a már az első taktusok után fellelkesült publikum, hát még úgy, hogy a zenekar irányítását erre az estére az olasz Flavio Boltro trombitásra bízták, aki energikus szólóival, mesteri hangszerkezelésével (s nem utolsó sorban kiváló kompozícióival) mindenki számára világossá tette, miért emlegetik őt ma Európa legjobb trombitásai között. A torinói születésű, most negyvenhat éves Boltro többek között a 40° című lemezéről ismert First Smile-t fújta el a magyar együttes élén, azt a szerzeményét, amelyet kisfia első mosolyáról írt húsz esztendővel ezelőtt.

Szabó Dániel játéka külön figyelmet érdemelt a zsámbéki estén: ezúttal ugyanis egyrészt Fender-zongorán dolgozott, másrészt alkalmazkodott a trombitás szerző kompozícióinak világához, s szólóiban a tőle megszokottnál jobban domináltak a hagyományos jazz-patternek. A reneszánszát élő elektromos hangszeren játszott futamai alkalmasint a korai George Duke-ot juttatták a hallgató eszébe, ahogy Boltro egyes szólóiban a harmincöt-negyven évvel ezelőtti Freddie Hubbard dinamikus soundja volt tettenérhető. A magyar trió érezhetően nagy kedvvel kísért, s zenéjüket nem a látványos, a többieket túldomináló szólók, hanem a demokratikus összjáték jellemezte. Flavio Boltro ráadásul inspiratív zenekarvezetőként mutatkozott be, aki hallhatóan legalább annyira élvezte a magyar fiatalok játékát, mint azok, akik a közönség soraiban ültek.

(2007. július 27. Zsámbék Jazz Open - Kovács Zsolt és barátai, valamint Flavio Boltro és a Szabó Dániel Trió koncertje)

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Varázslatosan festő koncertközpont épül Münchenben

Az osztrák Cukrowicz Nachbaur Architekte mérnökei építik azt a koncertpalotát, amelynek nagytermében 1800 néző kaphat majd helyet.
Klasszikus

Fidelio Klasszik: Bérczes, Elsässer, Tóth Vera

A Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának következő adása július 14-én lesz hallható a 92.1-en.
Vizuál

Frida hétfőnként is fogad

A nagy érdeklődésre való tekintettel július harmadik hetétől hétfőnként is látogatható a Nemzeti Galériában a Frida Kahlo-kiállítás.
Vizuál

Száz ólomkatonát cserélt egy vetítőgépre és az egész élete megváltozott

70 film, öt feleség, kilenc gyerek. A 100 éve született Ingmar Bergman titkát próbálják megfejteni hozzátartozók, munkatársak, kutatók, köztük a rendező egykori asszisztense, a magyar származású Katinka Faragó a legendás svédről készült dokumentumfilmben.
Jazz/World

Ezeket a jazzlemezeket hallgasd meg júliusban!

Új – régóta időszerű – sorozatunkban havonta ajánlunk hallgatásra érdemes lemezeket a frissen megjelent magyar és külföldi kiadványok közül. Az első cikk jogán megengedjük magunknak, hogy az előző hónapok terméséből is válogassunk.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Jazz/World interjú

„Próbálok nem dobosként hozzáállni a zenéléshez”

Gyárfás Attila egy sokat gondolkodó ember benyomását kelti, de a zenében pont ennek ellenkezőjére, a lehető legnagyobb ösztönösségre és szabadságra törekszik. Zenekarával nemrég jelentette meg Cloud Factory című albumát, ennek apropóján kérdeztük zenei vízióiról.
Jazz/World blues

A blues nem más, mint életérzés

Ezt vallja a VI. Óbudai Blues Fesztivál egyik amerikai fellépője, Big Daddy Willson. A július 23. és 27. közötti eseménysorozat idén is a műfaj legfontosabb hagyományaival és a legélesebb kortárs jelenével való találkozást ígéri.
Jazz/World lemez

Ezeket a jazzlemezeket hallgasd meg júliusban!

Új – régóta időszerű – sorozatunkban havonta ajánlunk hallgatásra érdemes lemezeket a frissen megjelent magyar és külföldi kiadványok közül. Az első cikk jogán megengedjük magunknak, hogy az előző hónapok terméséből is válogassunk.
Jazz/World marokkó

Igazi riport egy marokkói popfesztiválról

Essauriában, a Gnawa és Világzene Fesztiválon járt szerzőnk, ahonnan egészen ambivalens érzésekkel távozott.
Jazz/World ajánló

Klezmer színesíti a Vajdahunyadvári Fesztivált

A 27. Vajdahunyadvári Nyári Zenei Fesztivál a hagyományos komolyzenei koncertek mellett idén is otthont ad a klezmer muzsikának. Július 16-án a Sabbathsong Klezmer Band koncertjét élvezhetjük, ezt követően pedig „Mozart est” várja a kikapcsolódni vágyókat.