Jazz/World

Óriás(i) világsztár a BJC-ben fújja

2014.05.19. 14:01
Ajánlom
A kívül-belül óriás James Carter, generációjának egyik legkiemelkedőbb szaxofonosa május 25-én triójával az igazi New York-i jazzt hozza el.

Pályája indulása óta sorra gyűjti be az elismeréseket és díjakat. A 1969-es születésű, detroiti származású szaxofonos tizenegy éves korában vett először hangszert a kezébe és 1991-ben már a legendás trombitás, Lester Bowie The Organizer című lemezén működött közre.

Játékával az egész New York-i jazz-szcénát elbűvölte, amikor 1988-ban Lester Bowie pártfogása alatt berobbant a zenei köztudatba. Még huszonhárom éves sem volt, amikor JC On The Set címmel Japánban megjelent első szólólemeze. Második lemeze, a Jurassic Classics pedig felkerült a jazz toplistákra. 2005-ben jelent meg saját triójának lemeze, az Out of Nowhere a Half Note-nál, majd 2006-ban rögzítette a Gold Sounds című korongot a Pavement popzenekar slágereiből Cyrus Chestnut billentyűs, Reginald Veal bőgős és Ali Jackson dobos közreműködésével. A 2008-as évben látott napvilágot az Emarcy kiadónál Present Tense című lemeze, melynek producere a nagynevű Michael Cuscuna, és melyen az átritmizált jazz standerdeken kívül a rendkívül népszerűbrazil hangvételű Bossa J.C. is szerepel.

2009 végén a New York-i Blue Note klubban, a Heaven on Earth projekt keretében vezetett 'all star' csapatot, melyben rajta kívül John Medeski hammond-orgonán, Adam Rogers gitáron, Christian McBride bőgőn és Joey Baron dobon játszott.  Az eredmény olyan groove-os jam-jazz, melyben a lüktetés és vitalitás a legmagasabb hőfokon ég. 2011-es Caribbean Rhapsody című albumán szerepel az a szaxofonverseny, melyet kifejezetten számára irt Roberto Sierra zeneszerző. Ebben a crossover műben Carter mesterien ötvözi a klasszikus és jazz-zenei elemeket.

James Carter, aki többször nyerte el a Down Beat magazin kritikusi, illetve olvasói dijait, olyan előadókkal, valamint zenekarokkal dolgozott, mint a Lincoln Center Jazz Orchestra, Julius Hemphill, Ronald Shannon Jackson, Charles Mingus Big Band, Aretha Franklin, David Murray, Ensemble of Chicago, Ginger Baker, Sonny Rollins, Odean Pope, Dee Dee Bridgewater. Robert Altman 1996-os Kansas City című filmjében pedig művészi kifejezőképességének új szinteret adva, Ben Webster szaxofonos figuráját alakította. Carter igazi multiinstrumentalista, aki a teljes szaxofon arzenál mellett kontrabasszus- és basszusklarinéton is mesterfokon játszik, szabadidejében pedig antik és új fúvós hangszereket, elsősorban trombitákat és kürtöket gyűjt.

Május 25-i koncertje alkalmával leghíresebb formációjával, az évek óta töretlen sikernek örvendő izgalmas, de a jazz kedvelőinek sem szokatlan felállásban látogat el a Budapest Jazz Clubba triójával. A James Carter Organ Trio ritmusszekcióját két igazi világklasszis, Gerard Gibbs Hammond B3-on és Leonard King dobon játszik.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

10 érdekesség a ma 75 éves Marton Éváról

Június 18-án ünnepli hetvenötödik születésnapját Marton Éva Kossuth-díjas operaénekes, a Magyar Szent István-rend birtokosa, a Corvin-lánc kitüntetettje, a nemzet művésze.
Zenés színház

DaCapo: lehet kétszer is érdekes ugyanaz a produkció?

Ismerik azt a keserédes érzést, amikor felvirrad egy várva várt esemény utolsó napja? Ezzel ébredtünk ma Miskolcon immár túl operabáron, régi keresztény hagyományokat idéző felvonuláson, és a RockGiovanni második előadásán is.
Zenés színház

Spontán, közös énekléssel zárult a miskolci operafesztivál

Dupla gálakoncerttel, utcabállal, remek hangulatban ért véget tegnap este a 18. Bartók Plusz. A friss Kossuth-díjas Sümegi Eszter még meg is énekeltette a Miskolci Nemzeti Színház közönségét.
Vizuál

Száz év magyar plakátjai a Magyar Nemzeti Múzeumban

Sör és vetőmag plakátok, színházi és politikai hirdetések is megtalálhatóak a Tolongó idők című időszaki kiállításon.
Vizuál

Makulátlan pálya - a színész, akinek minden filmjét Oscarra jelölték

Marlon Brando? Daniel Day-Lewis? Esetleg Jack Nicholson? Valószínűleg ők ugranak be először, ha minden idők legjobb színészére gondolunk. Pedig a legtökéletesebb filmográfiája valószínűleg John Cazale-nak volt - ehhez azonban sajnos korai halála is hozzájárult.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Jazz/World interjú

„Rockopera, csak nem rock és nem opera”

Izgalmas programzenei kísérletbe fogott a Premecz Mátyás Hammond orgonista vezette, idén 10 éves Kéknyúl Band: a bűnügyi filmek világát idézik meg a Müpa színpadán június 20-án, olyan vendégszólistákkal, mint Palya Bea és Sena. Erről kérdeztük Premecz Mátyást.
Jazz/World quincy jones

Andreas Varady nem akar iskolába menni

A magyar származású, csodagyerekként felfedezett gitáros a leghíresebb jazzmagazin, a Downbeat címlapján szereplő cikkben mondja el, miért nem akar a legjobb jazziskolákban továbbtanulni.
Jazz/World lukács miklós

Lukács Miklóssal lép fel Charles Lloyd Budapesten

A tervezettől eltérő helyszínen, a RAM Colosseumban lesz a világhírű amerikai jazzszaxofonos, Charles Lloyd és formációja, a Marvels budapesti koncertje július 1-jén.
Jazz/World ajánló

90 évesen is a legjobbak között a BJC-be látogató Lee Konitz

A Világsztárok a Budapest Jazz Clubban sorozat következő vendége az idén 90 éves Lee Konitz, aki a jazz történetének élő legendája és egyben krónikása.
Jazz/World rustico

Alázattal kísérletezni

Kubinyi Júlia már tizenévesen nyakig benne volt a népzenei koncertéletben, hiszen a Dűvő Zenekar énekeseként rengeteg helyen játszottak. Most izgalmas mérföldkőhöz érkezett, amikor Szokolay Dongó Balázzsal és Zimber Ferenccel közös, Rustico című lemezén újraértelmezték a népi hangzásvilágot.