Jazz/World

Őriszentpéteren finisel a Mediawave

2010.05.12. 14:36
Ajánlom
Az idei Mediawave Fesztivál a szombathelyi két hét után jazz- és világzenei válogatottakkal finisel Őriszentpéteren.

A győri születésű, korábban is vándorló kedvű fesztivál idén Őriszentpéteren is zajlik, és a záró héten eléggé húzós programmal várják a vendégeket az Őrségbe. Május 14-én este a szaksajtó által Thelonius Monk örökösének kikiáltott zongorista Lafayette Gilchrist és a hazai etno-jazz kulcsfigurája, Dresch Mihály játszik. Gilchrist már járt korábbi Mediawave-eseményen, ugyanis Hamid Drake-hez hasonlóan állandó tagja David Murray együttesének. Az ugyancsak amerikai „csodadobos" Drake megszokott partnerének mondható Szandai Mátyás, a legkeresetteb hazai bőgős, hiszen Tóth Viktor két lemezén is hallhatók ők ketten. A kiemelkedően energikus magyar altszaxofonos maga is itt lesz, Tercettjével ezúttal Szandai mellett Jeszenszky Györggyel és - vendégként - Kovács Ferenccel lép fel.

Május 15-én este pedig a fiatal német jazzgeneráció két prominens képviselője, Michael Schiefel énekes és Carsten Daerr zongorista, valamint Lukács Miklós és Szandai Mátyás első közös fellépésére kerül sor. Hasonlóan a Gilchrist-kvartetthez, a BMC kiadó ezzel az együttessel is lemezt tervez készíteni. A fesztivál és a kiadó együttműködéséből született már Grencsó István-Lewis Jordan, és Dzsindzsa-Pulcinella lemez is.

A hétvégén további „slágerek" is találhatók a programban, mindenek előtt az Amerikában is sikeres cseh énekesnő, Iva Bittova produkciója, aki a tengerentúlra költözve is hűséges maradt a Győrtől azóta elvált fesztiválhoz. Az igazi finis a szlovén-osztrák-magyar határ, mint a kultúra bércének meghódítása lesz, de kiterjedt az együttműködés a „túloldali" Schnittpunkte (Metszéspontok) nevű fesztivállal is Rudersdorfban. Részletek a programkeresőben.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Plusz

„Vissza a pénzt a kultúrába!” – Duda Éva és Fodor Tamás felolvasta a FESZ követeléseit a Civil Sugárúton

Az 1848-as forradalom évfordulója alkalmából Civil Sugárút néven, civil szervezetek részvételével tartottak eseménysorozatot a Hősök tere és az Andrássy út között március 14-én és 15-én. Itt hangzott el a Független Előadó-művészeti Szövetség kiáltványa.
Plusz

„Nem karriert, sokkal inkább magamat próbáltam építeni” – interjú Menyhárt Jenővel, az Európa Kiadó énekes-gitárosával

„Az én fejemben is többször megfordult, hogy disszidáljak. Egyszer ténylegesen közel kerültem ahhoz, hogy meg is tegyem” – meséli az Európa Kiadó énekes-gitárosa, Menyhárt Jenő. Interjú.
Színház

Harmadszor mutatta be a Szegedi Nemzeti Színház az anatevkai tejesember történetét

Király Levente és Gregor József után ezúttal Borovics Tamás bújt Tevje bőrébe a Hegedűs a háztetőn című musical szegedi előadásában. A zenés produkció márciusban három, áprilisban további két alkalommal látható a Nagyszínházban.  
Vizuál

Petőfi 200 – Vetítéssorozat indul a Toldi Moziban

Március 23. és június 8. között klasszikus filmek és szakértői beszélgetések segítségével idézhetjük meg a kétszáz éve született költő alakját, emlékezetét.
Színház

Egri Márta és Péter Kata szerepelnek a Gólem Színház új bemutatójában

Borgula András Szorítsd meg a kezem címmel Marianna D. Birnbaum önéletrajzi írásaiból rendez színdarabot: egy nő találkozik a kómában fekvő anyjával. De vajon tényleg találkoznak?

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Jazz/World magazin

„Youn Sun Nah az egyik legfontosabb példakép számomra" – Karosi Júlia jazzénekes kedvenc lemezei

„Hallgató” címmel indult el nemrég a Fidelio és a GetCloser Concerts közös sorozata, amelyben a hazai, valamint a nemzetközi jazz- és világzenei színtér egy-egy emblematikus képviselője osztja meg olvasóinkkal, milyen zenéket hallgat mostanában.
Jazz/World ajánló

Világsztárokat hoz el tavasszal a Jazzfest Budapest

Lizz Wright, Avishai Cohen, Stanley Clarke, Simon Phillips, Stacey Kent, Stefano Bollani – csak néhány név azok közül a nemzetközi sztárok közül, akik Magyarországra érkeznek április 26. és május 17. között.
Jazz/World ajánló

Női vonások – pénteken a hölgyeké a színpad a Fonóban

Március 10-én a népzene emblematikus női előadói teremtenek táncos hangulatot a Fonó Budai Zeneházban: a Női vonások című műsorban fellép többek között a Fehérnépek Társulat és a Triolina Folk. A koncertek mellett táncházzal is várják a közönséget.
Jazz/World ajánló

Zenei kísérletek, kortárs útkeresések a Fonóban

Csütörtökönként új zenei kísérletekkel telik meg a Fonó: a fellépők között vannak fiatal alkotók, új formációk és olyan zenészek is, akiket már régóta ismerünk és szeretünk, de most más arcukat mutatják.
Jazz/World gyász

Elhunyt Wayne Shorter szaxofonos

A világhírű amerikai jazz-zeneszerző nyolcvankilenc éves korában hunyt el – írja a New York Times. A zenész halálhírét sajtósa erősítette meg a lapnak. Halálnak okáról egyelőre semmit nem tudni.