Jazz/World

Őriszentpéteren finisel a Mediawave

2010.05.12. 14:36
Ajánlom
Az idei Mediawave Fesztivál a szombathelyi két hét után jazz- és világzenei válogatottakkal finisel Őriszentpéteren.

A győri születésű, korábban is vándorló kedvű fesztivál idén Őriszentpéteren is zajlik, és a záró héten eléggé húzós programmal várják a vendégeket az Őrségbe. Május 14-én este a szaksajtó által Thelonius Monk örökösének kikiáltott zongorista Lafayette Gilchrist és a hazai etno-jazz kulcsfigurája, Dresch Mihály játszik. Gilchrist már járt korábbi Mediawave-eseményen, ugyanis Hamid Drake-hez hasonlóan állandó tagja David Murray együttesének. Az ugyancsak amerikai „csodadobos" Drake megszokott partnerének mondható Szandai Mátyás, a legkeresetteb hazai bőgős, hiszen Tóth Viktor két lemezén is hallhatók ők ketten. A kiemelkedően energikus magyar altszaxofonos maga is itt lesz, Tercettjével ezúttal Szandai mellett Jeszenszky Györggyel és - vendégként - Kovács Ferenccel lép fel.

Május 15-én este pedig a fiatal német jazzgeneráció két prominens képviselője, Michael Schiefel énekes és Carsten Daerr zongorista, valamint Lukács Miklós és Szandai Mátyás első közös fellépésére kerül sor. Hasonlóan a Gilchrist-kvartetthez, a BMC kiadó ezzel az együttessel is lemezt tervez készíteni. A fesztivál és a kiadó együttműködéséből született már Grencsó István-Lewis Jordan, és Dzsindzsa-Pulcinella lemez is.

A hétvégén további „slágerek" is találhatók a programban, mindenek előtt az Amerikában is sikeres cseh énekesnő, Iva Bittova produkciója, aki a tengerentúlra költözve is hűséges maradt a Győrtől azóta elvált fesztiválhoz. Az igazi finis a szlovén-osztrák-magyar határ, mint a kultúra bércének meghódítása lesz, de kiterjedt az együttműködés a „túloldali" Schnittpunkte (Metszéspontok) nevű fesztivállal is Rudersdorfban. Részletek a programkeresőben.

Programkereső

Legolvasottabb

Jazz/World

Gryllus Samu hangszerelte át Gryllus Dániel Weöres Sándor prózájára komponált dalsorozatát

Weöres Sándor költői prózájának, az 1945-ben publikált A teljesség felének sorai közmondásként ma is köztünk élnek. Ezeket a gondolatokat ültette át a zene nyelvére Gryllus Dániel csaknem 40 évvel ezelőtt, most pedig fia hangszerelésében lesznek hallhatóak február 5-én, a Magyar Zene Házában.
Könyv

A sors kövei – 140 éve született Virginia Woolf

A modern angol próza és lélektani regény egyik megteremtőjeként is ismert Virginia Woolf a 20. század egyik legnagyobb hatású irodalmi alkotója, aki bár sikeres írói karriert tudhat maga mögött, az életében elszenvedett traumákat sosem tudta feldolgozni.
Színház

Az eltűnt idő nyomába ered Hajduk Károly

Jancsó Júlia fordítása nyomán elevenedik meg Marcel Proust kultikus műve, Az eltűnt idő nyomában Fischer Iván Lakásszínházában, február 5-én.
Plusz

Kulka János tanítja újra beszélni a sztrókon átesett Lang Györgyit

Az énekesnő erről a Klubrádió Ötös című műsorában beszélt Falusi Mariannak, akivel korábban együtt vezették a műsort – számolt be róla a Színház Online.
Klasszikus

59 éves korában elhunyt Patkós Sándor fagottművész

Tragikus hirtelenséggel, életének 59. évében, január 26-án elhunyt Patkós Sándor fagottművész, a Budapesti Fesztiválzenekar alapító tagja.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Jazz/World Film

Néhány napig újra mozivásznon a Queen legendás budapesti koncertje

A Queen 1986-os Népstadion-beli koncertjéről készült filmet vetítik minden este január 27. és február 1. között, a MOM Park megújult mozijában, a Cinema MOM-ban. A Hungarian Rhapsody címmel újra kiadott koncertfilm fantasztikusan adja vissza a koncert és a kor hangulatát.
Jazz/World ajánló

Gryllus Samu hangszerelte át Gryllus Dániel Weöres Sándor prózájára komponált dalsorozatát

Weöres Sándor költői prózájának, az 1945-ben publikált A teljesség felének sorai közmondásként ma is köztünk élnek. Ezeket a gondolatokat ültette át a zene nyelvére Gryllus Dániel csaknem 40 évvel ezelőtt, most pedig fia hangszerelésében lesznek hallhatóak február 5-én, a Magyar Zene Házában.
Jazz/World ajánló

„Ez az a muzsika, amire még a kőszívűek is szerelmesek tudnak lenni”

Bonchidai táncok, zenék minden szerdán a Fonóban, ahol ezen a héten kivételesen pénteken is bonchidai muzsikával telik meg a ház: Ocskay Rita és barátai lemezbemutató koncertjére január 28-án, pénteken kerül sor. 
Jazz/World ajánló

Alfredo Rodriguez és Pedrito Martinez a BJC-ben

A fiatal, harminchat éves zongorista, Alfredo Rodriguez 2019-es Duologue with Pedro Martinez címmel megjelent lemezének anyagát mutatja be január 22-én este a BJC-ben, a világ egyik legismertebb latin ritmushangszeresének részvételével.
Jazz/World gyász

Elhunyt Meat Loaf

A Grammy-díjas énekes 74 éves korában, családja körében halt meg, a halál okát nem közölték.