Jazz/World

Őriszentpéteren finisel a Mediawave

2010.05.12. 14:36
Ajánlom
Az idei Mediawave Fesztivál a szombathelyi két hét után jazz- és világzenei válogatottakkal finisel Őriszentpéteren.

A győri születésű, korábban is vándorló kedvű fesztivál idén Őriszentpéteren is zajlik, és a záró héten eléggé húzós programmal várják a vendégeket az Őrségbe. Május 14-én este a szaksajtó által Thelonius Monk örökösének kikiáltott zongorista Lafayette Gilchrist és a hazai etno-jazz kulcsfigurája, Dresch Mihály játszik. Gilchrist már járt korábbi Mediawave-eseményen, ugyanis Hamid Drake-hez hasonlóan állandó tagja David Murray együttesének. Az ugyancsak amerikai „csodadobos" Drake megszokott partnerének mondható Szandai Mátyás, a legkeresetteb hazai bőgős, hiszen Tóth Viktor két lemezén is hallhatók ők ketten. A kiemelkedően energikus magyar altszaxofonos maga is itt lesz, Tercettjével ezúttal Szandai mellett Jeszenszky Györggyel és - vendégként - Kovács Ferenccel lép fel.

Május 15-én este pedig a fiatal német jazzgeneráció két prominens képviselője, Michael Schiefel énekes és Carsten Daerr zongorista, valamint Lukács Miklós és Szandai Mátyás első közös fellépésére kerül sor. Hasonlóan a Gilchrist-kvartetthez, a BMC kiadó ezzel az együttessel is lemezt tervez készíteni. A fesztivál és a kiadó együttműködéséből született már Grencsó István-Lewis Jordan, és Dzsindzsa-Pulcinella lemez is.

A hétvégén további „slágerek" is találhatók a programban, mindenek előtt az Amerikában is sikeres cseh énekesnő, Iva Bittova produkciója, aki a tengerentúlra költözve is hűséges maradt a Győrtől azóta elvált fesztiválhoz. Az igazi finis a szlovén-osztrák-magyar határ, mint a kultúra bércének meghódítása lesz, de kiterjedt az együttműködés a „túloldali" Schnittpunkte (Metszéspontok) nevű fesztivállal is Rudersdorfban. Részletek a programkeresőben.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Dolhai Attila: „Egészséges versengés van bennünk”

Hagyomány és újítás jegyében rendezik meg hatodik alkalommal a nagy sikerű Palotakoncerteket a budai Vár gyönyörű díszletében. Bemutatjuk a húsz szólistát: elsőként az Operettszínház jól ismert és szeretett bonvivánját, Dolhai Attilát kérdeztük.
Könyv

Depressziós? Olvasson krimit!

Természetesen senkit nem arra buzdítunk, hogy a szakember segítsége vagy esetleg a gyógyszeres kezelés helyett essen neki az Agatha Christie-összesnek, mert mire a végére ér, kutya baj. Annyit azonban kutatások nélkül is állíthatunk, hogy egy jó könyv fel tudja dobni az ember napját.
Klasszikus

Mozart zenéje enyhíti az epilepszia tüneteit

Egy friss kutatás szerint öt perc Mozart-muzsika is hozzájárulhat a betegek jobb közérzetéhez. Mindez azért is fontos, mert nem mindenkinek segítenek a drága gyógyszerek.
Vizuál

Már biztos: mozifilm lesz a Downton Abbey-ből

Hosszú találgatás után most megerősítették, hogy filmváltozat készül az angol sorozatból. A hírek szerint az eredeti szereplőgárda tagjai is visszatérnek.
Zenés színház

Frankó Tünde: „Kedves pikantériát ad...”

Egy művésznek az a legfontosabb, hogy a törekvéseiben a színháza partner legyen - állítja Frankó Tünde. A Palotakoncertek fellépőit bemutató sorozatunkban a népszerű primadonna válaszolt kérdéseinkre.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Jazz/World interjú

„Próbálok nem dobosként hozzáállni a zenéléshez”

Gyárfás Attila egy sokat gondolkodó ember benyomását kelti, de a zenében pont ennek ellenkezőjére, a lehető legnagyobb ösztönösségre és szabadságra törekszik. Zenekarával nemrég jelentette meg Cloud Factory című albumát, ennek apropóján kérdeztük zenei vízióiról.
Jazz/World blues

A blues nem más, mint életérzés

Ezt vallja a VI. Óbudai Blues Fesztivál egyik amerikai fellépője, Big Daddy Willson. A július 23. és 27. közötti eseménysorozat idén is a műfaj legfontosabb hagyományaival és a legélesebb kortárs jelenével való találkozást ígéri.
Jazz/World lemez

Ezeket a jazzlemezeket hallgasd meg júliusban!

Új – régóta időszerű – sorozatunkban havonta ajánlunk hallgatásra érdemes lemezeket a frissen megjelent magyar és külföldi kiadványok közül. Az első cikk jogán megengedjük magunknak, hogy az előző hónapok terméséből is válogassunk.
Jazz/World marokkó

Igazi riport egy marokkói popfesztiválról

Essauriában, a Gnawa és Világzene Fesztiválon járt szerzőnk, ahonnan egészen ambivalens érzésekkel távozott.
Jazz/World ajánló

Klezmer színesíti a Vajdahunyadvári Fesztivált

A 27. Vajdahunyadvári Nyári Zenei Fesztivál a hagyományos komolyzenei koncertek mellett idén is otthont ad a klezmer muzsikának. Július 16-án a Sabbathsong Klezmer Band koncertjét élvezhetjük, ezt követően pedig „Mozart est” várja a kikapcsolódni vágyókat.