Jazz/World

Örömkoncert – 2005

2005.08.29. 00:00
Ajánlom
Különleges élményt kínált az augusztus 19-i Örömkoncert, hiszen alkalmat adott arra, hogy összehasonlítsuk a hazai jazz-élet legnagyobbjainak játékát a nemzetközi világsztárokéval. A Dés Septet a legendás trombitással, Randy Breckerrel egészült ki, Tony Lakatos szaxofonhangja a László Attila Band produkcióját gazdagította, a Budapest Jazz Orchestra pedig korunk egyik legnagyobb big band hangszerelőjével, Bob Mintzerrel egészült ki.

Amikor a Margit híd pesti hídfőjéhez értem, a Dunán elhelyezett színpadon még a Babos Project Special játszott. A zenekar a jazz és a Kárpát-medence népzenéinek elemeit ötvözi izgalmas és különös hangzásvilágú egységgé. Lenyűgözött Veress Mónika jellegzetesen roma éneklése az őszinteségével, és magával ragadó volt a zenekar tagjainak lelkesedése: elmerülve saját kulturális gyökereik zenei világában szinte lubickoltak a roma zene elemeivel tarkított kompozíciós anyagban.

Ezt követően a Dés Septet lépett a színpadra. Alig vártam, hogy összehasonlíthassam Dés László és Randy Brecker játékát, hogy megfigyelhessem a két zenész szólói mögött meghúzódó koncepciók különbségét. Dés játékát túlságosan kiszámíthatónak találtam, s ez kissé monotonná tette a zenei folyamatot. Mert bár egy improvizáció minden esetben következetesen felépített konstrukció kell legyen, elengedhetetlenül fontosak a váratlan fordulatok. Szép „házakat” épített ugyan Dés, figyelmemet mégis jobban lekötötték Brecker szólóinak fura „tornyai” és éles „kiszögellései”. A zenekar saját kompozíciókat szólaltatott meg, amelyek Dés egyedi ízlésvilágát tükrözik: letisztult, átgondolt, ironikus, intellektuális zene ez – világszínvonalon előadva.

Ezt követően ismét éles stílusváltás történt: Szakcsi Lakatos Béla Új Magyar Gipsy Jazz nevű formációja a Dés Septet után mintha a jazz-univerzum Jupiteréről a Plútóra teleportált volna. Szakcsi együttesének zenei világa utánozhatatlanul egyedi: a roma zenét ötvözi a jazz-el, a kortárs zenével és még számtalan egyedi elemmel, s hogy mindez mégsem esik darabokra, az nagyrészt a zenekarvezető kivételes zenei tájékozottságának köszönhető. No meg a kitűnő zenészeknek: az ifjú dobosnak és bőgősnek, Lakatos Pecek Andrásnak és Orbán Győzőnek, akik fiatal koruk ellenére nyugodtan nevezhetők a modern jazz mesterinek. Az együttes további két tagja, Rostás Csaba és Mónika tradicionális roma ének- és táncelemekkel gazdagítja az amúgy sem unalmas zenei keveréket, s hozzájuk kapcsolódott az Örömkoncerten két vendégzenész: Lantos Zoltán hegedűvirtuóz, akinek művészete mélyen gyökerezik az indiai zenében, melynek elemeit mesterien építi játékába, valamint Horváth Kornél ütőhangszeres, akit méltán tartanak a szakemberek a világ egyik legjobbjának. Nincs mihez hasonlítani a zenekar hangzásvilágát: egyszerűen remek.

Ismét óriási távolságot ugrottunk a zenei kozmoszban, ezúttal a Plútóról a Tejútra. A László Attila Band következett, a Weather Report számaira emlékeztető, kiválóan hangszerelt fúziós-jazz kompozícióival. Nagyon élveztem az elhangzott számok felépítését: mindegyik két-három jól elkülönülő részre osztható, s ezek olyan hatást gyakorolnak az emberre, mintha egy izgalmas filmet nézne a moziban. A különböző részek lennének a különböző helyszínek, a szólisták pedig a főszereplők. A történetet a zenekar tagjai közösen szőtték, minden zenei mondatra tökéletesen érthető válasz következett. A zenészek egymás szólóiból vett motívumokkal játszottak, Tony Lakatos például az egyik improvizációjában az egyes zenei gondolatokat ugyanazzal a motívummal zárta le, amellyel előtte László Attila.

Végezetül a Budapest Jazz Orchestrát hallhatta az Örömkoncert közönsége. A szaxofon kedvelőinek igazi csemegét jelentett Bob Mintzer vendégszereplése, aki nemcsak kiváló hangszerelő és zeneszerző, hanem páratlan szaxofonos is. Szólóinak felépítése tökéletesen érthető, sok bennük a visszatérés, az alapmotívumokra való utalás. Újból és újból felbukkannak hasonló részek, finoman módosítva. Mindezt a nagy tenorszaxofonos elődök művészetéből táplálkozó, ízes motívumokra építi, iskolapéldáját nyújtva a jó tenorszólónak. A big band egyes hangszercsoportjai szép egységet alkottak, megfelelőek voltak a dinamikai arányok, a zenészek pontosan játszottak, s így méltó társaivá váltak Mintzernek.

A magyar jazz-zenészek bebizonyították, hogy megállják a helyüket a világnagyságok társaságában. S külön öröm, hogy a magyar jazz-sztárok zenekarában sok huszonéves tehetség játszik, akik tíz év múlva talán a saját zenekarukkal szerepelnek majd a 2015-ös Örömkoncerten.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Lenyűgöző és groteszk életképeken elevenedik meg a szocializmus Budapestje

Ezernyolcszáz fotó került fel a Fortepan archívumába, amiket Kereki Sándor fotós, újságíró készített a hatvan-hetvenes években. Nézze meg galériánkat!
Vizuál

Stork Natasa: „Eddig három olyan nemzetközi díjat kaptam, amit postán küldtek el”

Szerdán kezdetét vette a 71. Berlinale a European Shooting Stars 2021 Kick Off rendezvénnyel, amely azzal a céllal jött létre, hogy bemutassa az adott év legtehetségesebb fiatal színészeit és színésznőit a filmvilág nagyjainak. Köztük van Stork Natasa is, aki budapesti otthonában ülve fogadja három napot át a világsajtót és a legnevesebb casting ügynökségeket.
Színház

Az Alkotmánybíróság elé kerül az SZFE modellváltásának ügye

A Fővárosi Törvényszék az SZFE modellváltását előkészítő törvény semmissé tételét indítványozza az Alkotmánybíróság előtt. Erről az SZFE HÖK tájékoztatta a nyilvánosságot péntek este.
Színház

Magyarország a '90-es években – egy gyerek szemével

EX KATEDRA címmel tart online bemutatót a Stereo Akt társulat március 4-én a Jurányi Házban. Az előadást a SzínházTV közvetíti online formában. A darab létrejöttének hátterébe a társulatot vezető független színházi alkotó, Boross Martin nyújt betekintést.
Színház

92 éves korában elhunyt Olsavszky Éva színésznő, a Katona József Színház alapító tagja

92 éves korában elhunyt Olsavszky Éva, a Katona József Színház alapító tagja.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Jazz/World hír

Dresch Mihály az idei Fonó-díjak nagy nyertese

Vasárnap este az online térben nézhette meg a közönség az első Fonó-díj átadóját. Tizenegy kategóriában osztották ki a díjakat a legjobbnak ítélt művészeknek, lemezeknek és programsorozatoknak, valamint átadtak egy életműdíjat is, amelyet a közönség szavazatai alapján Dresch Mihálynak ítélt oda a zsűri.
Jazz/World ajánló

Első ízben adják át a Fonó-díjakat

A jazz és a népzene művészeit, produkcióit díjazza a Fonó. Vasárnap online formában tekinthetik meg a nézők a díjátadót.
Jazz/World interjú

„A zene célja, hogy értéket teremtsen” – interjú Ülkei Dáviddal

Ülkei Dávid a Modern Art Orchestra szaxofonistája, akit a big band mellett több, a hazai zene legérdekesebb és kivétel nélkül kimagasló színvonalú formációjából is ismerhetünk már. Dávid mesél nekünk hangszerének kiválasztásáról, művészi prioritásairól és a MAO-val való kapcsolatáról. (X)
Jazz/World hír

Az üveghegyen túl – Új nagylemezt készített a Free Style Chamber Orchestra

Az album azokat a népzenei- és jazz elemeket ötvöző dalokat tartalmazza, melyeket a zenekar a járványügyi korlátozások miatt őszre halasztott, ingyenes ifjúsági koncertsorozatán fogja játszani. A lemezbemutató koncert a tervek szerint április 12-én lesz a Budapest Jazz Clubban.
Jazz/World ajánló

Egy teljes hét zene és együttlét: Fonó Selection

Ebben az időszakban még fontosabb az egymásra figyelés, a beszélgetés, a másik szempontjainak megértése, a támogatás. A Fonó Selection sorozata idén erről szól. Hétfőtől kezdve minden reggel 8 órakor podcastban beszélgetnek a szakma részvevői, művészek, intézményvezetők, újságírók a piac szereplőit mozgató kérdésekről, esténként pedig duó formációban különleges művészek találkozásaira kerülhet sor, így együtt lép fel Dresch Mihály és Tóth Viktor, Bede Péter és Unger Balázs, Kacsó Hanga és Szabó Dániel, Szokolay Dongó Balázs és Fábri Géza, Varga Veronika és Réti Benedek, ifj Szerényi Béla és Fekete Márton. A hét vasárnap a Fonó 25 díj átadásával zárul, amely a közönség és a szakmai zsűri szavazatai alapján állt össze, tíz kategóriában díjazzák az alkotókat. A Fonó Selection tartalmai ingyenesen érhetők el a Fonó YouTube- és Facebook-csatornáján.