Jazz/World

Örömtánc

2008.03.21. 00:00
Ajánlom
Az Örömtánc project törekvése, hogy a nemzeti jellegzetességeket magában foglaló autentikus népzene és tánc a mai kor kulturális elvárásainak megfelelően megújuljon. Ennek érdekében 2007-ben pályázatot írtak ki, amely szinte a teljes zenei szakmát megmozgatta. A pályázat nyertese a Neofolk Zenekar szerzőpárosa, Hűvösvölgyi Péter és Bonyár Judit, akik 1 millió forinttal lettek gazdagabbak.

A második helyezést a zsűri a Cserepes Károly és Szalóki Ágnes párosnak ítélte oda, amelyhez 300 000 Ft is jár. A harmadik helyezésnél kialakult komoly szakmai vita miatt a zsűri a díj megosztása mellett döntött, melyen a Karavan Familia és a Lux Nigra együttesek osztoznak. Jutalmuk 200 000 Ft

Az Örömtánc szervezői szeretnék elérni a modernizálást illetve a fejlődést, mely a régi tradicionális gyökerek megőrzése mellett egy "új" – a jelen kor igényeihez igazodó és annak korlenyomatát visszatükrözni képes kultúra megteremtését célozza. A modernizálás révén el szeretnék érni a fiatalokat, a régi értékek tudatosítása és az "új" hagyomány megszerettetése által. A project új kulturális termékeket hív életre a néptánc, népzenei társadalom és a könnyűzenei világ jeles képviselőinek együttes közreműködésével. A fiatal tehetségek felkutatása és számukra bemutatkozási lehetőség biztosítása is szempont, valamint a közösségi tudat és pozitív életérzés erősítése a tánc pszichológiáján keresztül.

A pályázatot elbíráló zsűriben olyan neves szakemberek ülnek, mint Joós István, a Mton Kiadó vezetője, Melis László zeneszerző, a kortárs zenét játszó 180-as csoportnak alapítója, mellyel Európa számos koncerttermében lépett fel. Kamaraoperákat, balettzenéket, kamara és szólóhangszeres darabokat írt és számos játékfilm, több száz színházi előadás és rádiójáték zenéjét szerezte. Forgács Péter: Ms. Universe című filmhez írt zenéje 2007-ben a Memor Image Nemzetközi Filmfesztivál legjobb filmzene díját nyerte el.

Sebő Ferenc énekes, gitáros, tekerőlantos, dalszerző, népzenekutató is tagja a zsűrinek. Ő a hazai hangszeres népzenei és táncház mozgalom egyik elindítója. Sebő Együttes vezetője. A Magyar Tudományos Akadémia Zenetudományi Intézet munkatársa. Hagyományok Háza szakmai igazgatója. A táncház mozgalom szervezéséért Állami díjat, majd Magyar Művészetért Alapítvány díjat, 2006-ban Pro Cultura Urbis díjat kapott és Magyar Köztársasági Érdemrend Középkeresztje kitüntetésben részesült.

Szakcsi Lakatos Béla zongoraművész, zeneszerző, a gipsy jazz műfaj megteremtője szintén a szakértők között ül. Ő Pege Aladár együtteseinek tagja, majd a Rákfogó és Saturn együttesek tagja. A Magyar Jazz Művészek Társaságának elnöke. Munkásságának elismeréseként az alábbi díjakban részesült: Szabó Gábor-díj, Budapestért díj, a Magyar Köztársaság Érdemes Művésze-díj, Magyar Jazz Díj, Kossuth-díj.

Victor Máté zenész, zeneszerző is a kuratórium tagja, aki színpadi művek és több musical zenéjét szerezte, és ő Magyar Zenei Tanács elnöke. Életművét számos kitüntetéssel, díjakkal ismerték el (Szirmai Albert-díj, Erkel Ferenc-díj, Fényes Szabolcs-díj, Artisjus-díj, Életmű-díj, II. fagott concertójáért zeneszerzői Emerton díjat kapott valamint megkapta a Magyar Köztársasági Érdemrend Tiszti Keresztjét.

A második fordulóba jutottak listája a következő: Anselmo Crew, Arabella Együttes, Balázs József Quintet, Balkán Fanatik, Balogh Kálmán - Oláh Tzumo Árpád, Cserepes Károly – Szalóki Ágnes, Csík Zenekar és Ferenczi György, Dongó, Párizs és Hajnóczy, Dromara Zenekar, Eastern Station, Ethnosonic, Folk Free, Ghymes Együttes, Hétrét Zenekar, Jutasi Dj, Karaván Familia, Kánaán, Lux Nigra, Free Style Chamber Orchestra, Neofolk Zenekar, Szokolay Dongó Balázs – Bolya Mátyás.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Domingo fia írta a Virtuózok új évadának főcímzenéjét

A spanyol zeneszerző egy hollywoodi stílusú, erőteljes és nemes, klasszikus dallamot komponált a műsorhoz.
Klasszikus

„Rondo alla Mambo!” – Mi lett volna, ha Mozart Kubában születik?

A Mozart y Mambo című lemez egy berlini kürtművész és egy kubai ifjúsági zenekar szerelemprojektje, amelyben a zenélés öröme köt össze két világot.
Klasszikus

Csáth és a 100 évvel ezelőtti Magyarország zenei világa - VIDEÓ

Egyszerre készült zeneszerzőnek, festőművésznek és orvosnak, az utókor mégis elsősorban íróként tartja számon Csáth Gézát. Most egy félórás dokumentumfilm idézi meg alakját.
Vizuál

Gyűjteményes kiállítás nyújt bepillantást a 20. századi magyar fotótörténetbe

A Mai Manó Ház július 14-től látogatható tárlata a Magyar Fotográfiai Múzeum gyűjteményéből öt kiemelkedő magyar fotográfus életművének egy-egy szeletét mutatja be öt eltérő kurátori koncepció alapján.
Klasszikus

Ismét lesz OrgonaPont koncertsorozat és Orgonák éjszakája

Augusztusban tizenkét városban rendezi meg a Filharmónia Magyarország az OrgonaPont koncertsorozatot, augusztus 8-án pedig második alkalommal tartják meg az Orgonák éjszakáját.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Jazz/World magazin

„A valódi dolgoknál megfejthetetlen, mitől működnek igazán”

A Modern Art Orchestra művészeti vezetője, Fekete-Kovács Kornél minden második szerdán az online térbe várja a jazz rajongókat, mert amellett, hogy a zenekar Legendás Albumok sorozatának egy-egy koncertjét hallhatja a közönség, minden alkalommal vendégeket is hív. Az elmúlt héten Birtalan Zsolt fotográfus volt a trombitaművész beszélgetőtársa.
Jazz/World hír

Az augusztus végi tömegrendezvények is elmaradhatnak

Elsodorhatja a járvány második hulláma a nyár végére halasztott rendezvényeket és az augusztus 20-i ünnepségeket - mondta Palkovics László.
Jazz/World fonó

Kiütötték a Fonó falát!

A kényszerű koncertszünetben elkészült a Fonó új, szabadtéri színpada!
Jazz/World ajánló

Ha esik, ha fúj – szabadtéren koncertezik a Louisiana Double & Csillagkórus

Apák énekei két zenészre, hat hangszerre, egy kortárs költőre, két torokra és három szívre július 9-én este 7 órakor.
Jazz/World ajánló

Minden hétvégén koncert a Városmajorban

Július közepétől egészen szeptember közepéig változatos és színes programkínálattal, szombat esténként pedig igazi zenei csemegének ígérkező koncertek sorával várja közönségét a Városmajori Szabadtér Színház.