Jazz/World

Örömtánc

2008.03.21. 00:00
Ajánlom
Az Örömtánc project törekvése, hogy a nemzeti jellegzetességeket magában foglaló autentikus népzene és tánc a mai kor kulturális elvárásainak megfelelően megújuljon. Ennek érdekében 2007-ben pályázatot írtak ki, amely szinte a teljes zenei szakmát megmozgatta. A pályázat nyertese a Neofolk Zenekar szerzőpárosa, Hűvösvölgyi Péter és Bonyár Judit, akik 1 millió forinttal lettek gazdagabbak.

A második helyezést a zsűri a Cserepes Károly és Szalóki Ágnes párosnak ítélte oda, amelyhez 300 000 Ft is jár. A harmadik helyezésnél kialakult komoly szakmai vita miatt a zsűri a díj megosztása mellett döntött, melyen a Karavan Familia és a Lux Nigra együttesek osztoznak. Jutalmuk 200 000 Ft

Az Örömtánc szervezői szeretnék elérni a modernizálást illetve a fejlődést, mely a régi tradicionális gyökerek megőrzése mellett egy "új" – a jelen kor igényeihez igazodó és annak korlenyomatát visszatükrözni képes kultúra megteremtését célozza. A modernizálás révén el szeretnék érni a fiatalokat, a régi értékek tudatosítása és az "új" hagyomány megszerettetése által. A project új kulturális termékeket hív életre a néptánc, népzenei társadalom és a könnyűzenei világ jeles képviselőinek együttes közreműködésével. A fiatal tehetségek felkutatása és számukra bemutatkozási lehetőség biztosítása is szempont, valamint a közösségi tudat és pozitív életérzés erősítése a tánc pszichológiáján keresztül.

A pályázatot elbíráló zsűriben olyan neves szakemberek ülnek, mint Joós István, a Mton Kiadó vezetője, Melis László zeneszerző, a kortárs zenét játszó 180-as csoportnak alapítója, mellyel Európa számos koncerttermében lépett fel. Kamaraoperákat, balettzenéket, kamara és szólóhangszeres darabokat írt és számos játékfilm, több száz színházi előadás és rádiójáték zenéjét szerezte. Forgács Péter: Ms. Universe című filmhez írt zenéje 2007-ben a Memor Image Nemzetközi Filmfesztivál legjobb filmzene díját nyerte el.

Sebő Ferenc énekes, gitáros, tekerőlantos, dalszerző, népzenekutató is tagja a zsűrinek. Ő a hazai hangszeres népzenei és táncház mozgalom egyik elindítója. Sebő Együttes vezetője. A Magyar Tudományos Akadémia Zenetudományi Intézet munkatársa. Hagyományok Háza szakmai igazgatója. A táncház mozgalom szervezéséért Állami díjat, majd Magyar Művészetért Alapítvány díjat, 2006-ban Pro Cultura Urbis díjat kapott és Magyar Köztársasági Érdemrend Középkeresztje kitüntetésben részesült.

Szakcsi Lakatos Béla zongoraművész, zeneszerző, a gipsy jazz műfaj megteremtője szintén a szakértők között ül. Ő Pege Aladár együtteseinek tagja, majd a Rákfogó és Saturn együttesek tagja. A Magyar Jazz Művészek Társaságának elnöke. Munkásságának elismeréseként az alábbi díjakban részesült: Szabó Gábor-díj, Budapestért díj, a Magyar Köztársaság Érdemes Művésze-díj, Magyar Jazz Díj, Kossuth-díj.

Victor Máté zenész, zeneszerző is a kuratórium tagja, aki színpadi művek és több musical zenéjét szerezte, és ő Magyar Zenei Tanács elnöke. Életművét számos kitüntetéssel, díjakkal ismerték el (Szirmai Albert-díj, Erkel Ferenc-díj, Fényes Szabolcs-díj, Artisjus-díj, Életmű-díj, II. fagott concertójáért zeneszerzői Emerton díjat kapott valamint megkapta a Magyar Köztársasági Érdemrend Tiszti Keresztjét.

A második fordulóba jutottak listája a következő: Anselmo Crew, Arabella Együttes, Balázs József Quintet, Balkán Fanatik, Balogh Kálmán - Oláh Tzumo Árpád, Cserepes Károly – Szalóki Ágnes, Csík Zenekar és Ferenczi György, Dongó, Párizs és Hajnóczy, Dromara Zenekar, Eastern Station, Ethnosonic, Folk Free, Ghymes Együttes, Hétrét Zenekar, Jutasi Dj, Karaván Familia, Kánaán, Lux Nigra, Free Style Chamber Orchestra, Neofolk Zenekar, Szokolay Dongó Balázs – Bolya Mátyás.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Színház

Lábnyomok előttem és mögöttem – beszélgetés Bérczes Lászlóval

Tavaly jelent meg Kötőszavak címmel Bérczes László könyve, amiben a szerző ezúttal magáról ír. A kötet apropójából ültünk le beszélgetni a Jászai-díjas rendezővel.
Klasszikus

Osztrák és román versenyzők nyertek az 5. Fehér Ilona Nemzetközi Hegedűversenyen

A Kokas Katalin és Kelemen Barnabás által kilenc éve életre hívott Fesztivál Akadémia Budapest keretében rendezték meg július 4. és 14. között Budapesten a 22 év alattiaknak szóló 5. Fehér Ilona Nemzetközi Hegedűversenyt.
Zenés színház

Élje át ön is élő időben a Bayreuth-i Ünnepi Játékok nyitóelőadását!

Wagner ritkán játszott operájának, a Trisztán és Izoldának élő közvetítése Bayreuth-ból Magyarországon először 2024-ben, kizárólag a budapesti Cinema MOM moziban lesz megtekinthető.
Vizuál

Mikor pusztul el egy birodalom? – szeptemberben érkezik a mozikba Francis Ford Coppola új filmje

Megérkezett az első magyar teaser előzetes a legendás amerikai rendező legújabb, Megalopolisz című sci-fijéhez, amely Coppola testamentuma és egyben a gyáva hollywoodi stúdiórendszer kritikája is.
Színház

„Minden este hazaviszek én is valamit” – interjú Schell Judittal

Mit tegyünk, hogy elkerüljük a szokásos párkapcsolati zsákutcákat? Hogyan építünk torlaszt és falakat a játszmáinkból? Ilyen és hasonló kérdésekre keresi a választ a Szeretetkert című előadás a Kultkikötőben július 27-én. Balatonszárszón négy kiváló színművész, Schell Judit, Jordán Adél, Mészáros Máté és Szervét Tibor várja a nézőket.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Jazz/World ajánló

Életöröm és vérpezsdítő muzsika – jön a 3. Nemzetközi Cigány Dal Napja

Idén augusztus 8-án –a legendás észak-macedón énekes, Esma Redžepova születésnapján – harmadik alkalommal rendezik meg a Nemzetközi Cigány Dal Napját. Az eseménysorozatban ezúttal már hat ország tizenöt helyszíne vesz részt.
Jazz/World interjú

„A zene lényege a töltekezés” – beszélgetés Weisz Gábor jazzszaxofonossal

A koronavírus idején asztalosnak állt, de az állandóan zsongó kereskedelmi rádió elkergette a műhelyből. Szerencsére Weisz Gábor ismét a szaxofonjával keresi a kenyerét. Számos formációban játszik, egyre sikeresebb, és már pontosan tudja, hogy a zene nem csak technikai tudásból áll.
Jazz/World hír

Harminc feltörekvő zenész léphet fel a Magyar Zene Háza külső és belső tereiben

Idén nyáron, a Fringe program keretében zeneiskolásoknak, hobbizenészeknek, feltörekvő zenekaroknak és utcazenészeknek adnak lehetőséget a fellépésre a Magyar Zene Ház különböző pontjain.
Jazz/World magazin

Szabadnak hittük és öröknek – emlékezés Fábián Julira

A tragikusan korán elhunyt énekesnő, Fábián Juli július 9-én lenne 44 éves. Hosszú betegség után, 37 éves korában hunyt el, 2017. december 16-án. Fáy Miklós megemlékezése 2018-ban jelent meg a Fidelio Kult50 kiadványában.
Jazz/World ajánló

Csibész francia jazztrió a BJC-ben

Immár tizenöt éve kezdte meg világhódító útját a Rémi Panossian Trio. A világ nagy jazzfesztiváljain rendszeresen koncertező formáció hamarosan a Budapest Jazz Clubba látogat.