Jazz/World

Örömzene a Múzeumok Éjszakáján

2009.06.08. 16:06
Ajánlom
Új programmal gazdagodik idén a június 20-i programsorozat, este tíztől roma-zsidó zenei fesztivál vár mindenkit a Magyar Zsidó Múzeum előtt, a Herzl téren: fellép a Jazzrael, a Szakcsi Lakatos Béla Trió, a Babos Project Romani, Gerendás Péter és Klein Judit.

Este tíztől a Zsidó Múzeumban a P. Howard - Rejtő Jenő legendás élete  című, július 12-ig meghosszabbított kiállítást nézhetjük meg ingyenesen, tárlatvezetésekkel, beszélgetésekkel és filmvetítésekkel együtt. A koncertek sorát pedig a Jazzrael kezdi a Dohány utcai zsinagóga előtt, a hagyományos zsidó, ősi keleti, ladino, jiddis és izraeli dalok átdolgozásait modern hangszerelésben, jazz, swing, latin, valamint nu jazz köntösben hallhatjuk.

 
A zenekar tagjai: Jáger Bandi (zongora), Rontó Attila (gitár), Pluto Horváth József (basszus), Bordás József (dob), Klein Judit (ének), Csejtei Ákos (szaxofon), Puskás Csaba (trombita), Koltai Bálint (darbuka)

Tizenegykor lép színpadra a Szakcsi Lakatos Béla Trió. A zongoramágus zeneszerzőként is elismert, a mainstream jazz, a jazzrock, a New Age és a Gipsy Jazz műfajaiban ugyanúgy letette a névjegyét. Formációjában Pluto Horváth József basszusgitározik, Szende Gábor pedig dobol. Éjfélkor Babos Gyula, a magyar jazzélet egyik legismertebb gitárosa csap a húrok közé. A Babos Project Romanit 1997-ben alapította tehetséges fiatal muzsikusokkal, debütáló lemezük, az 1998-as Egyszer volt..., amelyben a a jazz, valamint a magyar és cigány folklór stílusait ötvözte saját zenei világával.

 

A zenekar tagjai: Babos Gyula (gitár), Szakcsi Lakatos Róbert (zongora), Hárs Viktor (bőgő), Balogh László (dob), Veres Mónika (ének)

Egytől a Jiddis álom című produkciót hallhatjuk: a középkor folyamán a Németországból Közép- és Kelet-Európába vándorolt askenázi zsidók anyanyelve  volt a jiddis, ami tulajdonképpen a zsidóság által megőrzött, héber szavakkal kevert ó-német dialektus, amelynek írásához héber betűket használtak. A nyelv világkorát a harmincas években érte el, mintegy 11 millióan beszélték. Bár a jiddis manapság reneszánszát éli, napjainkban csak kétmillióan gyakorolják a nyelvet. A jiddis kultúra gazdag irodalmat, izgalmas színházat és csodálatos zenei világot hozott létre, ahol a jiddis dalokban megszólal a zsidó sors minden öröme, bánata és vágya, azaz a mindenkori jiddis álom.

Közreműködnek: Klein Judit (ének), Gerendás Péter (ének, gitár), Neumark Zoltán (zongora)

2009. június 20. 22:00 Magyar Zsidó Múzeum, Herzl tér

Múzeumok Éjszakája

Programkereső

Legolvasottabb

Jazz/World

Gryllus Samu hangszerelte át Gryllus Dániel Weöres Sándor prózájára komponált dalsorozatát

Weöres Sándor költői prózájának, az 1945-ben publikált A teljesség felének sorai közmondásként ma is köztünk élnek. Ezeket a gondolatokat ültette át a zene nyelvére Gryllus Dániel csaknem 40 évvel ezelőtt, most pedig fia hangszerelésében lesznek hallhatóak február 5-én, a Magyar Zene Házában.
Könyv

A sors kövei – 140 éve született Virginia Woolf

A modern angol próza és lélektani regény egyik megteremtőjeként is ismert Virginia Woolf a 20. század egyik legnagyobb hatású irodalmi alkotója, aki bár sikeres írói karriert tudhat maga mögött, az életében elszenvedett traumákat sosem tudta feldolgozni.
Színház

Az eltűnt idő nyomába ered Hajduk Károly

Jancsó Júlia fordítása nyomán elevenedik meg Marcel Proust kultikus műve, Az eltűnt idő nyomában Fischer Iván Lakásszínházában, február 5-én.
Plusz

Kulka János tanítja újra beszélni a sztrókon átesett Lang Györgyit

Az énekesnő erről a Klubrádió Ötös című műsorában beszélt Falusi Mariannak, akivel korábban együtt vezették a műsort – számolt be róla a Színház Online.
Klasszikus

59 éves korában elhunyt Patkós Sándor fagottművész

Tragikus hirtelenséggel, életének 59. évében, január 26-án elhunyt Patkós Sándor fagottművész, a Budapesti Fesztiválzenekar alapító tagja.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Jazz/World Film

Néhány napig újra mozivásznon a Queen legendás budapesti koncertje

A Queen 1986-os Népstadion-beli koncertjéről készült filmet vetítik minden este január 27. és február 1. között, a MOM Park megújult mozijában, a Cinema MOM-ban. A Hungarian Rhapsody címmel újra kiadott koncertfilm fantasztikusan adja vissza a koncert és a kor hangulatát.
Jazz/World ajánló

Gryllus Samu hangszerelte át Gryllus Dániel Weöres Sándor prózájára komponált dalsorozatát

Weöres Sándor költői prózájának, az 1945-ben publikált A teljesség felének sorai közmondásként ma is köztünk élnek. Ezeket a gondolatokat ültette át a zene nyelvére Gryllus Dániel csaknem 40 évvel ezelőtt, most pedig fia hangszerelésében lesznek hallhatóak február 5-én, a Magyar Zene Házában.
Jazz/World ajánló

„Ez az a muzsika, amire még a kőszívűek is szerelmesek tudnak lenni”

Bonchidai táncok, zenék minden szerdán a Fonóban, ahol ezen a héten kivételesen pénteken is bonchidai muzsikával telik meg a ház: Ocskay Rita és barátai lemezbemutató koncertjére január 28-án, pénteken kerül sor. 
Jazz/World ajánló

Alfredo Rodriguez és Pedrito Martinez a BJC-ben

A fiatal, harminchat éves zongorista, Alfredo Rodriguez 2019-es Duologue with Pedro Martinez címmel megjelent lemezének anyagát mutatja be január 22-én este a BJC-ben, a világ egyik legismertebb latin ritmushangszeresének részvételével.
Jazz/World gyász

Elhunyt Meat Loaf

A Grammy-díjas énekes 74 éves korában, családja körében halt meg, a halál okát nem közölték.