Jazz/World

Örömzene a Múzeumok Éjszakáján

2009.06.08. 16:06
Ajánlom
Új programmal gazdagodik idén a június 20-i programsorozat, este tíztől roma-zsidó zenei fesztivál vár mindenkit a Magyar Zsidó Múzeum előtt, a Herzl téren: fellép a Jazzrael, a Szakcsi Lakatos Béla Trió, a Babos Project Romani, Gerendás Péter és Klein Judit.

Este tíztől a Zsidó Múzeumban a P. Howard - Rejtő Jenő legendás élete  című, július 12-ig meghosszabbított kiállítást nézhetjük meg ingyenesen, tárlatvezetésekkel, beszélgetésekkel és filmvetítésekkel együtt. A koncertek sorát pedig a Jazzrael kezdi a Dohány utcai zsinagóga előtt, a hagyományos zsidó, ősi keleti, ladino, jiddis és izraeli dalok átdolgozásait modern hangszerelésben, jazz, swing, latin, valamint nu jazz köntösben hallhatjuk.

 
A zenekar tagjai: Jáger Bandi (zongora), Rontó Attila (gitár), Pluto Horváth József (basszus), Bordás József (dob), Klein Judit (ének), Csejtei Ákos (szaxofon), Puskás Csaba (trombita), Koltai Bálint (darbuka)

Tizenegykor lép színpadra a Szakcsi Lakatos Béla Trió. A zongoramágus zeneszerzőként is elismert, a mainstream jazz, a jazzrock, a New Age és a Gipsy Jazz műfajaiban ugyanúgy letette a névjegyét. Formációjában Pluto Horváth József basszusgitározik, Szende Gábor pedig dobol. Éjfélkor Babos Gyula, a magyar jazzélet egyik legismertebb gitárosa csap a húrok közé. A Babos Project Romanit 1997-ben alapította tehetséges fiatal muzsikusokkal, debütáló lemezük, az 1998-as Egyszer volt..., amelyben a a jazz, valamint a magyar és cigány folklór stílusait ötvözte saját zenei világával.

 

A zenekar tagjai: Babos Gyula (gitár), Szakcsi Lakatos Róbert (zongora), Hárs Viktor (bőgő), Balogh László (dob), Veres Mónika (ének)

Egytől a Jiddis álom című produkciót hallhatjuk: a középkor folyamán a Németországból Közép- és Kelet-Európába vándorolt askenázi zsidók anyanyelve  volt a jiddis, ami tulajdonképpen a zsidóság által megőrzött, héber szavakkal kevert ó-német dialektus, amelynek írásához héber betűket használtak. A nyelv világkorát a harmincas években érte el, mintegy 11 millióan beszélték. Bár a jiddis manapság reneszánszát éli, napjainkban csak kétmillióan gyakorolják a nyelvet. A jiddis kultúra gazdag irodalmat, izgalmas színházat és csodálatos zenei világot hozott létre, ahol a jiddis dalokban megszólal a zsidó sors minden öröme, bánata és vágya, azaz a mindenkori jiddis álom.

Közreműködnek: Klein Judit (ének), Gerendás Péter (ének, gitár), Neumark Zoltán (zongora)

2009. június 20. 22:00 Magyar Zsidó Múzeum, Herzl tér

Múzeumok Éjszakája

Programkereső

Legnépszerűbb

Könyv

Szabó Magda személyes pillanatai

Szabó Magda minden művében az emberi lélek titkait kutatta állhatatosan. Most azonban az ő titkai tárulhatnak fel ebben a különleges fényképalbumban, amelynek lapjain az írónő egész élete megelevenedik. Galéria
Klasszikus

Hogyan érzi magát egy diák, ha elmegy a Zeneakadémiára?

Régi panasz, hogy a fiatalok nem járnak klasszikus zenei hangversenyre. A problémáról eddig mindenkit megkérdeztek már, csak épp a gyerekeket nem. Most ők mondják el, hogyan éltek meg egy koncertet.
Színház

„Nem kegyeket osztunk” – beszélgetés a POSZT-válogatásról

A Magyar Színházi Társaság és a Színház folyóirat beszélgetéssorozatán a POSZT versenyprogramja volt a téma. A két válogatóval, Gulyás Gáborral és Zalán Tiborral, valamint Turbuly Lillával, a Színházi Kritikusok Céhének elnökével Veiszer Alinda beszéltetett.
Klasszikus

Különdíjat érdemelt Kokas Dóra Bécsben

A Vienna Classic Strings zenei versenyen különdíjban részesült Kokas Dóra csellóművész. A döntőben Alexey Shor kortárs szerző és Sosztakovics darabjait játszotta.
Zenés színház

Az Operett új vezetése bemutatta új évadát

A 2019/20-as évad legfontosabb bemutatója a Csárdáskirálynő lesz, de Mohács tragédiája is megjelenik egy új rockmusicalben.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Jazz/World interjú

„Aki azért lépi át ajtaja küszöbét, hogy a maga igazát bizonyítsa, könnyen pórul jár”

Berecz András mesemondó, énekes ezúttal a szövevényes görög mitológia labirintusában és a görög népdalokban keresi az igazságot, test és lélek harmóniáját. Síp és lant - Tisztelet Arisztotelésznek című estje május 26-án látható a Nemzeti Színházban. Interjú.
Jazz/World kritika

Omara, a napfény hangja

Omara Portuondo, a Buena Vista Social Club egykori dívája valószínűleg utolsó koncertjét adta Budapesten május 18-án és 19-én, amin beteljesítette az összes Kubáról alkotott pozitív előítéletünket: napfényt hozott az esős budapesti vasárnapba.
Jazz/World ajánló

Zeneünnep - Pop, swing, klezmer

Szűcs Gabi, Falusi Mariann és Váczi Eszter közös koncertje június 1-jén,19 órától látható a MOMkult Színháztermében, a Zsidó Művészeti Napok keretében.
Jazz/World budapest folk fest

„A zenémben benne van az őseim gyökértelenségének fájdalma is”

Juan de Lerida Franciaországban élő flamencogitáros számára a zene az az út, amin visszatalál spanyol gyökereihez. A flamenco nuevo jeles képviselőjét magyar jazz- és klasszikus zenészek kísérik ezen az úton május 25-én, a Kobuci Kertben, a Budapest Folk Fest keretében.
Jazz/World ajánló

„A zene egy lelki húron való pendülés” – Film készült a 100 Tagú Cigányzenekarról

Halász Glória Alla Zingara című dokumentumfilmje a világhírű 100 Tagú Cigányzenekar történetén keresztül mesél a zene falakat ledöntő, egységet kovácsoló és felemelő erejéről.