Jazz/World

Örömzene apró, kék darabokban: egy este Falusi Mariann-nal

2022.03.21. 11:30
Ajánlom
Jazz-díva és pop-hercegnő, a jó ég tudja, mi még és egyáltalán: micsoda hang! Falusi Mariann színdarabban játszik, műsort vezet, fellép és… Énekelni leginkább Lang Györgyivel szeret, ezt egy interjúban mondta. Március 11-én a Kongresszusi Központban Darabjaim című estjével lépett fel, alig kétéves várakozás és többszöri halasztás után. Sokan kivártuk. Megérte.

Megpróbáltam összeszedni, hogy mikor, mit hallottam Falusi Marianntól. Vagy vele. És persze hogy nem mindent. Óbudán egy Fáy Miklós vezette Gershwin-esten énekelt csodásan, aztán a Zeneakadémián, Presserrel, a Zsinagógában tavaly ősszel és hallgattam még számos felvételét. Nem eleget. Mondhatni, elfogult rajongója vagyok. Aztán szembejön egy est, és már tudom, hogy Falusi Mariann-nak igaza van: egyoldalúan „olvasom őt” és mindazt, amit képvisel; mert a Darabjaim ennél sokkal többet mutat.

Válogathatunk kedvünkre, hogy a sokszínű puzzle-ben felkínált Egyből melyik Falusi Mariann is valójában a miénk… Még az sem baj, ha nem tudjuk eldönteni – se most, se később.

Különleges jelenség, különleges hang, különleges ember, számtalan színnel és nagyon eltérő jelenléttel. Énekesnő. És Falusi Mariann nem fél ezt a sokféleséget felmutatni és előtárni a közönség nagy gyönyörűségére; hangjával összefűzni a múltat és a jelent.

Mert micsoda koncertest az, ami Presser Gábor zongorajátékával kezdődik és féktelen Pa-Dö-Dö-vel ér véget? Minimálisan azt mondhatnánk, hogy merész ívű és nem feltétlenül egységes, de ez nem is baj. Mint ahogy az sem, ha egy művész nem lesöpri a múltját, de szeretettel porolgatja és felmutatja, és élvezi. Újraéli. Tegyük hozzá: sikerrel. Mert szereti a közönség.

marinka2-081704.jpg

Falusi Mariann a Jazzkívánságműsorból idéz (Fotó/Forrás: Béres László)

Miért is lenne amúgy baj az, ha valaki sokféle, ha éteri és szórakoztató, ha bulis és melankolikus? Nem ilyenek vagyunk mindannyian? Vagy legalábbis szeretnénk, ha ez a hangszer a mi testünkben lenne. Hát nincs, neki meg igen. De milyen!

„A Jóisten éltesse Marika nénit” – énekli a közönség Presserrel, és már nincs megállás. A koncert gördül tovább, A parttal, a Miért nem hívsz-szal… Födő Sándor érzékeny és értő kíséretével egy régi monodráma, Ágota Kristóf Analfabétájának dalai szólnak aztán, hogy máris érkezzen a Jazzkívánságműsor magyarul, ami már a jelen projektje, az ismert jazz-zenész, Sárik Péter triójával. (Ők nem mellesleg egy kiváló Bartók-impressziót is magukkal hoznak. Hmmm.)  Időtlen klasszikusok szólnak: There’s A Place For Us, a Somewhere, aztán máris a Bagossy Brothers Rendbontása megy. Már Révész Richárdék, Falusi Mariann rendszeres kísérői a színen, és Cohen Hallelujah-ja szól, Fáy szívettépő szövegével. Aztán a nyertes, 1983-as Ki Mit Tud slágere, Mr.Paganini Ella Fitzgeraldtól, aztán a Sex Is On Fire… Ismét vált a színpad és a közönség soraiban szép számmal helyet foglaló rajongók már tudják, hogy hiába minden: egy Pa-Dö-Dö koncerten vagyunk.

Alig lepődünk meg, mert nélküle hogy is lehetne: Lang Györgyi is a pódiumra érkezik, és jön még valaki: Kulka János! Képzelhetik a hangulatot.

Igen, elbúcsúzunk Szásától, és lehengerel a Te vagy a legjobb dolog a héten, meg a Szabó János… És morzsolunk egy pár cseppet a zsebkendőnkbe. Nem is értem.

falusi2b-100401.jfif

Lang Györgyi, Kulka János és Falusi Mariann a színpadon (Fotó/Forrás: Béres László)

Ünneplünk soká, állva. És még hallgatnánk. Csak még egy jazz-standardet, csak még egy Presser-dalt a tizenháromból! Én őt hoztam haza, mint eddig, a jazz-dívát, az éteri énekesnőt. Más egy másik kirakós-darabbal érkezett és talán úgy is távozott.

Falusi Mariann önzetlenül osztogatja részecskéit.

Csak ellenőrzésképp, már itthon nézem, hogy a kirakós persze folytatódik. Április 2-án már Szűcs Gabival és Váczi Eszterrel lép fel Veszprémben, már majdnem június vége és Budapest, amikor a Városmajorban Horgas Eszter vendége lesz. Meg még biztosan ezer más fellépés is várja útközben. Csak remélem, hogy nem kell két újabb hosszú évet várni – egy akár retrospektív, nem bánom – önálló estre, ahol összerakhatjuk pár perces apró darabokból azt a „nagyonvalakit”, aki Falusi Mariann néven járkál közöttünk.

Fejléckép: Falusi Mariann darabjai a Budapest Kongresszusi Központban (Fotó / Forrás: Falusi Mariann Facebook)

Tina Turner, Leonard Cohen és Madonna dalai egy koncerten

Kapcsolódó

Tina Turner, Leonard Cohen és Madonna dalai egy koncerten

Horgas Eszter és Falusi Mariann július 10-én egy igazán különleges, szórakoztató örömzenei koncerttel lepik meg a Városmajori Szabadtéri Színpad közönségét. Az esten olyan ismert előadók slágerei csendülnek fel, mint Tina Turner, Simon and Garfunkel, Leonard Cohen, Madonna és Astor Piazzolla.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Színház

„Napfény a dörzspapíron” – Szakácsi Sándor, a nyughatatlan lélek

Szakácsi Sándort, bár már gyerekkorában nagy jövőt jósoltak neki a színészi pályán, kisebb korában gúnyolták iskolatársai, felnőttként pedig alkoholproblémákkal küzdött, magát La Mancha lovagjának, szélmalomharcosnak nevezte. Saját bevallása szerint a szerepeiből merített erőt a folytatáshoz.
Jazz/World

Csak betyárosan: lemezbemutatót és turnézáró koncertet és táncházat tart a Góbé a Fonóban

Online már korábban megjelent, fizikai formájában tavasszal jött ki a Góbé Élem című lemeze, az első nagylemez, amelyet a zenekar megújult felállásában jelentetett meg. A csapat május 28-án turnézáró koncertet, lemezbemutatót tart a Fonóban, amit egy táncházzal fejelnek meg.
Klasszikus

Ne féltsük a kortárs zenét!

Maratoni hosszúságú diplomakoncerten mutatkoztak be május 6-án este a Zeneakadémia harmadéves zeneszerzés és alkalmazott zeneszerzés szakos hallgatói. A rendkívül gazdag és sokszínű programban számos stílus és műfaj szerepelt.
Zenés színház

„Csipike történetén keresztül nekünk is megadatik az önmagunkra találás lehetősége” – beszélgetés Molnár Levente operaénekessel

Csipikének, a fontoskodó, de jószándékú törpének kalandos történetei számos gyermek és felnőtt szívét meghódították már. Fodor Sándor meséje a Coopera gondozásában hamarosan egy családi opera formájában elevenedik majd meg. A készülő mű ötletgazdájával és művészeti vezetőjével, Molnár Levente Liszt Ferenc-díjas operaénekessel beszélgettünk egyebek mellett arról, milyen fejlődésen megy keresztül a történet során, és mi mindenre tanít meg bennünket is ez az erdélyi gyerekek és felnőttek körében egyaránt ismert és kedvelt kis mesehős.
Színház

Kiss Mari visszatér Szombathelyre

Kihirdette jubileumi, 15. évadának új előadásait a szombathelyi Weöres Sándor Színház: 10 bemutatót tartanak a következő szezonban. Új tagokkal is bővül a társulat: Mari Dorottya és Domonkos Zsolt mellett újra az alkotógárdát erősíti majd a teátrum egyik alapítótagja, Kiss Mari.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Jazz/World ajánló

Dél-amerikai gyökerű kortárs zene Emiliano Sampaio-val és a Modern Art Orchestrával az Opusban

Mivé válhat a vírusszerűen terjeszkedő hangsor? Hát jazzé! Már 42 ország 486 szerzője csatlakozott Fekete-Kovács Kornél kezdeményezéséhez: a Modern Art Orchestra Art of Virus #10 koncert házigazdája Subicz Gábor trombitás, meghívott vendége Emiliano Sampaio lesz május 26-án az Opus Jazz Clubban.
Jazz/World ajánló

Csak betyárosan: lemezbemutatót és turnézáró koncertet és táncházat tart a Góbé a Fonóban

Online már korábban megjelent, fizikai formájában tavasszal jött ki a Góbé Élem című lemeze, az első nagylemez, amelyet a zenekar megújult felállásában jelentetett meg. A csapat május 28-án turnézáró koncertet, lemezbemutatót tart a Fonóban, amit egy táncházzal fejelnek meg.
Jazz/World gyász

79 éves korában elhunyt Vangelis

A világhírű görög zeneszerző május 17-én, kedden halt meg egy franciaországi kórházban – adta hírül a Telex. Legismertebb művei közé tartozik a Tűzszekerek, a Szárnyas fejvadász és az 1492 – A Paradicsom meghódítása című filmekhez komponált zenéi.
Jazz/World hír

Fischl Mónika menti meg a Zsidó Művészeti Napok nyitókoncertjét

A Zsidó Művészeti Napok május 19-i nyitókoncertjén Miklósa Erika megbetegedése miatt Fischl Mónika lép színpadra Tóth Vera mellett a Müpában Oláh Kálmán: The Michael Legrand Songbook című estjén, amelyet Bereczki Zoltán rendezett.
Jazz/World ajánló

Felhőtlen hétvége a Pilis szívében: Szelávi! Fesztivál

Gyereknapi programok, koncertek és irodalmi előadások, workshopok és sok-sok természet! Íme a május végi Szeláví! Fesztivál felhozatala május 27. és 29. között, Pilisborosjenő határában.