Jazz/World

Örömzene apró, kék darabokban: egy este Falusi Mariann-nal

2022.03.21. 11:30
Ajánlom
Jazz-díva és pop-hercegnő, a jó ég tudja, mi még és egyáltalán: micsoda hang! Falusi Mariann színdarabban játszik, műsort vezet, fellép és… Énekelni leginkább Lang Györgyivel szeret, ezt egy interjúban mondta. Március 11-én a Kongresszusi Központban Darabjaim című estjével lépett fel, alig kétéves várakozás és többszöri halasztás után. Sokan kivártuk. Megérte.

Megpróbáltam összeszedni, hogy mikor, mit hallottam Falusi Marianntól. Vagy vele. És persze hogy nem mindent. Óbudán egy Fáy Miklós vezette Gershwin-esten énekelt csodásan, aztán a Zeneakadémián, Presserrel, a Zsinagógában tavaly ősszel és hallgattam még számos felvételét. Nem eleget. Mondhatni, elfogult rajongója vagyok. Aztán szembejön egy est, és már tudom, hogy Falusi Mariann-nak igaza van: egyoldalúan „olvasom őt” és mindazt, amit képvisel; mert a Darabjaim ennél sokkal többet mutat.

Válogathatunk kedvünkre, hogy a sokszínű puzzle-ben felkínált Egyből melyik Falusi Mariann is valójában a miénk… Még az sem baj, ha nem tudjuk eldönteni – se most, se később.

Különleges jelenség, különleges hang, különleges ember, számtalan színnel és nagyon eltérő jelenléttel. Énekesnő. És Falusi Mariann nem fél ezt a sokféleséget felmutatni és előtárni a közönség nagy gyönyörűségére; hangjával összefűzni a múltat és a jelent.

Mert micsoda koncertest az, ami Presser Gábor zongorajátékával kezdődik és féktelen Pa-Dö-Dö-vel ér véget? Minimálisan azt mondhatnánk, hogy merész ívű és nem feltétlenül egységes, de ez nem is baj. Mint ahogy az sem, ha egy művész nem lesöpri a múltját, de szeretettel porolgatja és felmutatja, és élvezi. Újraéli. Tegyük hozzá: sikerrel. Mert szereti a közönség.

marinka2-081704.jpg

Falusi Mariann a Jazzkívánságműsorból idéz (Fotó/Forrás: Béres László)

Miért is lenne amúgy baj az, ha valaki sokféle, ha éteri és szórakoztató, ha bulis és melankolikus? Nem ilyenek vagyunk mindannyian? Vagy legalábbis szeretnénk, ha ez a hangszer a mi testünkben lenne. Hát nincs, neki meg igen. De milyen!

„A Jóisten éltesse Marika nénit” – énekli a közönség Presserrel, és már nincs megállás. A koncert gördül tovább, A parttal, a Miért nem hívsz-szal… Födő Sándor érzékeny és értő kíséretével egy régi monodráma, Ágota Kristóf Analfabétájának dalai szólnak aztán, hogy máris érkezzen a Jazzkívánságműsor magyarul, ami már a jelen projektje, az ismert jazz-zenész, Sárik Péter triójával. (Ők nem mellesleg egy kiváló Bartók-impressziót is magukkal hoznak. Hmmm.)  Időtlen klasszikusok szólnak: There’s A Place For Us, a Somewhere, aztán máris a Bagossy Brothers Rendbontása megy. Már Révész Richárdék, Falusi Mariann rendszeres kísérői a színen, és Cohen Hallelujah-ja szól, Fáy szívettépő szövegével. Aztán a nyertes, 1983-as Ki Mit Tud slágere, Mr.Paganini Ella Fitzgeraldtól, aztán a Sex Is On Fire… Ismét vált a színpad és a közönség soraiban szép számmal helyet foglaló rajongók már tudják, hogy hiába minden: egy Pa-Dö-Dö koncerten vagyunk.

Alig lepődünk meg, mert nélküle hogy is lehetne: Lang Györgyi is a pódiumra érkezik, és jön még valaki: Kulka János! Képzelhetik a hangulatot.

Igen, elbúcsúzunk Szásától, és lehengerel a Te vagy a legjobb dolog a héten, meg a Szabó János… És morzsolunk egy pár cseppet a zsebkendőnkbe. Nem is értem.

falusi2b-100401.jfif

Lang Györgyi, Kulka János és Falusi Mariann a színpadon (Fotó/Forrás: Béres László)

Ünneplünk soká, állva. És még hallgatnánk. Csak még egy jazz-standardet, csak még egy Presser-dalt a tizenháromból! Én őt hoztam haza, mint eddig, a jazz-dívát, az éteri énekesnőt. Más egy másik kirakós-darabbal érkezett és talán úgy is távozott.

Falusi Mariann önzetlenül osztogatja részecskéit.

Csak ellenőrzésképp, már itthon nézem, hogy a kirakós persze folytatódik. Április 2-án már Szűcs Gabival és Váczi Eszterrel lép fel Veszprémben, már majdnem június vége és Budapest, amikor a Városmajorban Horgas Eszter vendége lesz. Meg még biztosan ezer más fellépés is várja útközben. Csak remélem, hogy nem kell két újabb hosszú évet várni – egy akár retrospektív, nem bánom – önálló estre, ahol összerakhatjuk pár perces apró darabokból azt a „nagyonvalakit”, aki Falusi Mariann néven járkál közöttünk.

Fejléckép: Falusi Mariann darabjai a Budapest Kongresszusi Központban (Fotó / Forrás: Falusi Mariann Facebook)

Tina Turner, Leonard Cohen és Madonna dalai egy koncerten

Kapcsolódó

Tina Turner, Leonard Cohen és Madonna dalai egy koncerten

Horgas Eszter és Falusi Mariann július 10-én egy igazán különleges, szórakoztató örömzenei koncerttel lepik meg a Városmajori Szabadtéri Színpad közönségét. Az esten olyan ismert előadók slágerei csendülnek fel, mint Tina Turner, Simon and Garfunkel, Leonard Cohen, Madonna és Astor Piazzolla.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Zenés színház

Elhunyt Judith Halász Bécsben élő operaénekes

A művész tragikus hirtelenséggel hunyt el, halálhírét férje, Papocsi Róbert karmester adta hírül közösségi oldalán.
Vizuál

Ez után a magyar film után egy ideig nem lesz kedvünk „jóemberkedni”

Császi Ádám filmje egy tipikusan magyar társadalmi ügyről mesél úgy, hogy közben az egész nyugati világnak tart nem is annyira görbe tükröt.
Klasszikus

Dubóczky Gergely: Rajongok Ives elképesztően ötletgazdag szemléletéért

A kísérletező zeneszerző, Charles Ives két karmestert is foglalkoztató IV. szimfóniája először hangzik fel a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben. A mű második karmesterével, Dubóczky Gergellyel beszélgettünk.
Színház

Színházi esttel emlékeznek meg Morcsányi Gézáról a Radnótiban

Személyes vallomásokkal, legendás előadások és közös emlékek felidézésével elevenedik meg a januárban elhunyt Morcsányi Géza alakja március 26-án. Az emlékesten való részvétel díjtalan, de regisztrációköteles.
Vizuál

„Mindegyik képen megjelennek a hőseim” – Korniss Péter 55 éve tartó széki meséi

Korniss Péter Várfok Galériában látható legújabb, Hosszú úton című kiállítása az erdélyi községbe, Székre vezet, ahová a fotóművész ötvenöt éve hazajár. Nemcsak fényképezni, hanem együtt lenni a község lakóival, akik időközben a barátai lettek.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Jazz/World magazin

„Mindig keresgélek új előadók után is” – a Hallgató új részében Gyémánt Bálint osztja meg kedvenceit  

„Hallgató” címmel indult el a Fidelio és a GetCloser Concerts közös sorozata, amelyben a hazai, valamint a nemzetközi jazz és világzenei színtér egy-egy emblematikus képviselője mutatja meg olvasóinknak, milyen zenéket hallgat mostanában.
Jazz/World magazin

„Youn Sun Nah az egyik legfontosabb példakép számomra" – Karosi Júlia jazzénekes kedvenc lemezei

„Hallgató” címmel indult el nemrég a Fidelio és a GetCloser Concerts közös sorozata, amelyben a hazai, valamint a nemzetközi jazz- és világzenei színtér egy-egy emblematikus képviselője osztja meg olvasóinkkal, milyen zenéket hallgat mostanában.
Jazz/World ajánló

Világsztárokat hoz el tavasszal a Jazzfest Budapest

Lizz Wright, Avishai Cohen, Stanley Clarke, Simon Phillips, Stacey Kent, Stefano Bollani – csak néhány név azok közül a nemzetközi sztárok közül, akik Magyarországra érkeznek április 26. és május 17. között.
Jazz/World ajánló

Női vonások – pénteken a hölgyeké a színpad a Fonóban

Március 10-én a népzene emblematikus női előadói teremtenek táncos hangulatot a Fonó Budai Zeneházban: a Női vonások című műsorban fellép többek között a Fehérnépek Társulat és a Triolina Folk. A koncertek mellett táncházzal is várják a közönséget.
Jazz/World ajánló

Zenei kísérletek, kortárs útkeresések a Fonóban

Csütörtökönként új zenei kísérletekkel telik meg a Fonó: a fellépők között vannak fiatal alkotók, új formációk és olyan zenészek is, akiket már régóta ismerünk és szeretünk, de most más arcukat mutatják.