Jazz/World

Örömzene apró, kék darabokban: egy este Falusi Mariann-nal

2022.03.21. 11:30
Ajánlom
Jazz-díva és pop-hercegnő, a jó ég tudja, mi még és egyáltalán: micsoda hang! Falusi Mariann színdarabban játszik, műsort vezet, fellép és… Énekelni leginkább Lang Györgyivel szeret, ezt egy interjúban mondta. Március 11-én a Kongresszusi Központban Darabjaim című estjével lépett fel, alig kétéves várakozás és többszöri halasztás után. Sokan kivártuk. Megérte.

Megpróbáltam összeszedni, hogy mikor, mit hallottam Falusi Marianntól. Vagy vele. És persze hogy nem mindent. Óbudán egy Fáy Miklós vezette Gershwin-esten énekelt csodásan, aztán a Zeneakadémián, Presserrel, a Zsinagógában tavaly ősszel és hallgattam még számos felvételét. Nem eleget. Mondhatni, elfogult rajongója vagyok. Aztán szembejön egy est, és már tudom, hogy Falusi Mariann-nak igaza van: egyoldalúan „olvasom őt” és mindazt, amit képvisel; mert a Darabjaim ennél sokkal többet mutat.

Válogathatunk kedvünkre, hogy a sokszínű puzzle-ben felkínált Egyből melyik Falusi Mariann is valójában a miénk… Még az sem baj, ha nem tudjuk eldönteni – se most, se később.

Különleges jelenség, különleges hang, különleges ember, számtalan színnel és nagyon eltérő jelenléttel. Énekesnő. És Falusi Mariann nem fél ezt a sokféleséget felmutatni és előtárni a közönség nagy gyönyörűségére; hangjával összefűzni a múltat és a jelent.

Mert micsoda koncertest az, ami Presser Gábor zongorajátékával kezdődik és féktelen Pa-Dö-Dö-vel ér véget? Minimálisan azt mondhatnánk, hogy merész ívű és nem feltétlenül egységes, de ez nem is baj. Mint ahogy az sem, ha egy művész nem lesöpri a múltját, de szeretettel porolgatja és felmutatja, és élvezi. Újraéli. Tegyük hozzá: sikerrel. Mert szereti a közönség.

marinka2-081704.jpg

Falusi Mariann a Jazzkívánságműsorból idéz (Fotó/Forrás: Béres László)

Miért is lenne amúgy baj az, ha valaki sokféle, ha éteri és szórakoztató, ha bulis és melankolikus? Nem ilyenek vagyunk mindannyian? Vagy legalábbis szeretnénk, ha ez a hangszer a mi testünkben lenne. Hát nincs, neki meg igen. De milyen!

„A Jóisten éltesse Marika nénit” – énekli a közönség Presserrel, és már nincs megállás. A koncert gördül tovább, A parttal, a Miért nem hívsz-szal… Födő Sándor érzékeny és értő kíséretével egy régi monodráma, Ágota Kristóf Analfabétájának dalai szólnak aztán, hogy máris érkezzen a Jazzkívánságműsor magyarul, ami már a jelen projektje, az ismert jazz-zenész, Sárik Péter triójával. (Ők nem mellesleg egy kiváló Bartók-impressziót is magukkal hoznak. Hmmm.)  Időtlen klasszikusok szólnak: There’s A Place For Us, a Somewhere, aztán máris a Bagossy Brothers Rendbontása megy. Már Révész Richárdék, Falusi Mariann rendszeres kísérői a színen, és Cohen Hallelujah-ja szól, Fáy szívettépő szövegével. Aztán a nyertes, 1983-as Ki Mit Tud slágere, Mr.Paganini Ella Fitzgeraldtól, aztán a Sex Is On Fire… Ismét vált a színpad és a közönség soraiban szép számmal helyet foglaló rajongók már tudják, hogy hiába minden: egy Pa-Dö-Dö koncerten vagyunk.

Alig lepődünk meg, mert nélküle hogy is lehetne: Lang Györgyi is a pódiumra érkezik, és jön még valaki: Kulka János! Képzelhetik a hangulatot.

Igen, elbúcsúzunk Szásától, és lehengerel a Te vagy a legjobb dolog a héten, meg a Szabó János… És morzsolunk egy pár cseppet a zsebkendőnkbe. Nem is értem.

falusi2b-100401.jfif

Lang Györgyi, Kulka János és Falusi Mariann a színpadon (Fotó/Forrás: Béres László)

Ünneplünk soká, állva. És még hallgatnánk. Csak még egy jazz-standardet, csak még egy Presser-dalt a tizenháromból! Én őt hoztam haza, mint eddig, a jazz-dívát, az éteri énekesnőt. Más egy másik kirakós-darabbal érkezett és talán úgy is távozott.

Falusi Mariann önzetlenül osztogatja részecskéit.

Csak ellenőrzésképp, már itthon nézem, hogy a kirakós persze folytatódik. Április 2-án már Szűcs Gabival és Váczi Eszterrel lép fel Veszprémben, már majdnem június vége és Budapest, amikor a Városmajorban Horgas Eszter vendége lesz. Meg még biztosan ezer más fellépés is várja útközben. Csak remélem, hogy nem kell két újabb hosszú évet várni – egy akár retrospektív, nem bánom – önálló estre, ahol összerakhatjuk pár perces apró darabokból azt a „nagyonvalakit”, aki Falusi Mariann néven járkál közöttünk.

Fejléckép: Falusi Mariann darabjai a Budapest Kongresszusi Központban (Fotó / Forrás: Falusi Mariann Facebook)

Tina Turner, Leonard Cohen és Madonna dalai egy koncerten

Kapcsolódó

Tina Turner, Leonard Cohen és Madonna dalai egy koncerten

Horgas Eszter és Falusi Mariann július 10-én egy igazán különleges, szórakoztató örömzenei koncerttel lepik meg a Városmajori Szabadtéri Színpad közönségét. Az esten olyan ismert előadók slágerei csendülnek fel, mint Tina Turner, Simon and Garfunkel, Leonard Cohen, Madonna és Astor Piazzolla.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Színház

Telex: Szexuális zaklatás ügyében folyik vizsgálat az SZFE-n

A lap értesülései szerint az egyetemen belső vizsgálat indult, mivel egy osztályvezető férfitanár meg nem engedhető kommentárokkal illette a diáklányok külsejét, alakját. Cikkünk frissült az SZFE reakciójával!
Klasszikus

Szimfonikus zsenik koncertje a BFZ-vel és a sztárkarmester Paavo Järvivel

Paavo Järvi édesapja elismert észt karmester volt, egykori szovjet nyaralójukban a kis Paavo időnként összefutott Sosztakoviccsal, Rosztropoviccsal, Arvo Pärttel, Hacsaturjánnal, vagy Emil Gilelsszel.
Színház

A vég kezdete? – vérbeli házastársi dráma debütál a Rózsavölgyi Szalonban

Új bemutatóval ünnepli alapításának tizenkettedik évfordulóját a Rózsavölgyi Szalon. Kovács Patrícia és Schmied Zoltán főszereplésével, Dicső Dániel rendezésében mutatják be David Eldridge Bármit mondhatsz című darabját április 11-én.
Jazz/World

Mit jelent európainak lenni? – interjú Oláh Krisztián zongoraművésszel, a Ludus Europae zeneszerzőjével

Az idei JazzFest Budapest egyik legizgalmasabb programja a Ludus Europae című, huszonhét szereplős darab, amelynek ősbemutatója április 30-án pontban éjfélkor lesz a budapesti Merlin Színházban.
Zenés színház

„A klasszikus zenében a sokoldalúság gyanakvást szül” – interjú José Curával

A karmesterként és zeneszerzőként is aktív művésszel a a VeszprémFestre tervezett, argentin dalokra és operaáriákra épülő koncertjének műsoráról, a zenei sokoldalúságról és a társadalmi felelősségvállalásról is beszélgettünk.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Jazz/World interjú

Mit jelent európainak lenni? – interjú Oláh Krisztián zongoraművésszel, a Ludus Europae zeneszerzőjével

Az idei JazzFest Budapest egyik legizgalmasabb programja a Ludus Europae című, huszonhét szereplős darab, amelynek ősbemutatója április 30-án pontban éjfélkor lesz a budapesti Merlin Színházban.
Jazz/World ajánló

Kihagyhatatlan programok az idei Budapest Ritmón

A 2016 óta futó Budapest Ritmo világzenei fesztivál Közép-Európa egyik legjelentősebb ilyen eseménye, amely egyszerre mutat be felfedezésre méltó, még kevésbé ismert vagy éppen feltörekvő tehetségeket, illetve hozza el Magyarországra a műfaj világsztárjait.
Jazz/World interjú

„A művészet olyan, mint a planktonok az óceánban” – beszélgetés Gyémánt Bálinttal

Egy padláson talált, poros gitár volt az első hangszere, ma már a Zeneakadémián oktatja a jazzgitárosokat. Triójának most jelent meg legújabb lemeze, de az alábbi beszélgetésben szó esik arról is: tudja-e Gyémánt Bálint, hogy hány banánnal gitározik jobban vagy gyengébben, mint a külföldi sztárok.
Jazz/World ajánló

Bartók és a legsátánibb jazzdallamok

Dübörög a jazz, a műfaj egyre szélesebb körben hódít, Bartók Béla pedig hűvös távolságtartással figyeli a merőben új zenei nyelv születését. Hogyan alakult a zeneszerző viszonya a jazzel az 1920-as évektől kezdve?
Jazz/World hír

A Berklee-n tartott mesterkurzust Lukács Miklós cimbalomművész

A világhírű zeneoktatási intézmény valenciai campusán tartott kurzuson a hallgatók és a tanárok is megismerkedhettek a cimbalomban rejlő számtalan lehetőséggel.