Jazz/World

Örömzene dzsesszritmusban a Dunán

2005.08.18. 00:00
Ajánlom
Péntek este, augusztus 20. előestéjén a Miniszterelnöki Hivatal támogatásával harmadik alkalommal rendeznek Örömkoncertet. Ezúttal neves hazai és külföldi dzsesszelőadók vehetik birtokba a Margit-híd és az Országház közötti szakaszon a Dunán felállított alkalmi színpadot. Az esten öt zenekar szórakoztatja a várhatóan több ezres közönséget. A fellépők közül Dés Lászlót és Szakcsi Lakatos Bélát kérdeztük a koncertről és a program részleteiről.

- A mostani Örömkoncert lehetőséget ad arra, hogy a magyar dzsesszművészet itthon is végre a helyére kerüljön - mondja Dés László, aki septetjével az Utcazene és a Metszetek című lemezről szólaltat meg ma este a viziszínpadon négy kompozíciót - Ez a folyamat a véletlenek szerencsés összejátszása következtében már az elmúlt években elkezdődött. A magyar dzsessz kilépett ugyanis a marginalitásból és bebizonyította, hogy a nemzeti kultúra része. Állami kitüntetéseknél is gyakrabban gondolnak a döntéshozók dzsessz zenészekre, de hogy a legfrissebb példát mondjam: Balázs Elemér a kiváló dobos a mostani ünnep alkalmából vehet át magas kitüntetést. A magyar dzsesszművészet jeleseit a magyar közélet egyre inkább egyenrangúnak tekinti a klasszikus zene, a tánc és a színházművészet kiemelkedő személyiségeivel.

A mostani koncert jelentőségét Dés László abban látja, hogy a televíziós közvetítés segítségével olyanok is találkozhatnak a műfajjal, akik eddig nem jártak dzesszkoncertekre. Bár a dzsesszhez hozzátartozik egy sajátos zenei nyelv, melynek befogadása a néző részéről is tanulási folyamattal jár, olykor időre van szükség, hogy a néző megszelídítse magában az élményt - teszi hozzá. De a mai koncertnek a zenész szerint mindenképp nagy reklámértéke van.

A ma is hallható Utcazene című lemezt egy Londoni fellépés sorozat ihlette, a Covent Garden piacterén. - Az utcazene plebejus műfaj, az a lecke ugyanis, hogy a különböző ízlésű, és más más érdeklődésű emberek egyaránt felkapják a fejüket a zenére. Ezért a lemezen szereplő darabok egyszerű zenei témákat dolgoznak fel, úgy hogy közben bonyolultabb, izgalmasabb szövetet alkotnak - véli a zenész. Dés septetjének a mai koncerten a világhírű amerikai trombitás Randy Brecker lesz a vendége, aki tegnap érkezett Budapestre. Dés Lászlóék már korábban elküldték a lemez anyagát, illetve a kottákat Breckernek, aki fel tudott készülni a fellépésre, de a koncert előtt többször is próbáltak közösen.

Szakcsi Lakatos Béla a tavaly alapított Új Magyar Gipsy Jazz nevű formációval (melyhez mára csatlakozott Lantos Zoltán hegedűs és Horváth Kornél ütőhangszeres) a No Dara című albumról ad elő néhány darabot. Szakcsi a korongon egy új stílus keresésének állomásait, a tradicionális romazene és a dzsessz találkozásából adódó lehetőségeket kívánta érzékeltetni. - Régi vágyam vált valóra a No Dara című albummal - mondja Szakcsi Lakatos Béla - A XXI. század számomra a különböző zenék keveredéséről szól, így nagyon izgatott, hogy ebből miként lehet egy új stílust kikísérletezni. Az első próbálkozások nehéz munkát jelentettek. De nem hagytam magam, az eredményt hallva többen a furcsa jelzőt használták, ami számomra pozitívumot jelent. Az emberek többségének általában ugyanis az tetszik, amit már korábban hallott, az újtól idegenkednek, de jó esetben ez csak a kezdeti időszakra jellemző. Utána megfordul a dolog.

Dés László és Szakcsi Lakatos Béla is beszélt a dzesszben gyakran előforduló igazi örömzenéről, az improvizációról. Erre egyébként bőven számíthat a közönség ma este is. Szakcsi megjegyezte, ilyenkor a zenésznek nagyon gyorsan másodpercek alatt kell döntenie, ez szinte lehetetlennek látszik, mégis létrejöhet.

Az esten fellép még Babos Gyula zenekara, a Projekt Special (Babos Gyula gitár, Szakcsi Lakatos Róbert zongora, Oláh Gábor dob, Hárs Viktor basszusgitár és bőgő, Veress Mónia ének). A László Attila Band vendége a Németországban élő virtuóz szaxofonos Tony Lakatos lesz. Önálló műsort ad Fekete-Kovács Kornél, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem dzsessz tanszékének trombita tanára vezetésével a Budapest Jazz Orchestra, vendégük Bob Mintzer amerikai szaxofonos lesz.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Elmezavara miatt nem ítélik el a zongoraművész volt feleségét, aki megölte két gyermeküket

 Egy texasi bíró hétfőn elmezavara miatt nem találta bűnösnek két kislányuk meggyilkolásában Vagyim Holodenko ukrán zongoraművész volt feleségét.
Vizuál

Így áll most a Liget-projekt – galéria

Töprengett mostanában azon, hogy haladhat a munka a Városligetben és a múzeumokban? Képek és átadási időpontok a cikkben.
Zenés színház

Laki Péter: „Ez nem hagyományos gála”

A fiatal táncos komikus igazi showman, és karizmatikus színpadi jelenlétét a Budavári Palotakoncerteken is kamatoztatja: Kerényi Miklós Mátéval együtt látják el a házigazda feladatát.
Zenés színház

Kalocsai Zsuzsa: „A szívünk-lelkünk benne van”

Kalocsai Zsuzsa született díva, igazi primadonna, aki nem csak csodás hangjának, hanem belső eleganciájának, királynői megjelenésének köszönhetően érdemelte ki a Budapesti Operettszínház közönségének szeretetét.
Klasszikus

Bolhás kutyus vette el a színpadot a hegedűművész Quentin Tarantinótól

A szégyentelen Blöki dörgölőzött, hempergőzött, vakarózott, és a füle botját sem mozdította a zenére. Most ez a szakasza van az évnek.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Jazz/World interjú

„Próbálok nem dobosként hozzáállni a zenéléshez”

Gyárfás Attila egy sokat gondolkodó ember benyomását kelti, de a zenében pont ennek ellenkezőjére, a lehető legnagyobb ösztönösségre és szabadságra törekszik. Zenekarával nemrég jelentette meg Cloud Factory című albumát, ennek apropóján kérdeztük zenei vízióiról.
Jazz/World blues

A blues nem más, mint életérzés

Ezt vallja a VI. Óbudai Blues Fesztivál egyik amerikai fellépője, Big Daddy Willson. A július 23. és 27. közötti eseménysorozat idén is a műfaj legfontosabb hagyományaival és a legélesebb kortárs jelenével való találkozást ígéri.
Jazz/World lemez

Ezeket a jazzlemezeket hallgasd meg júliusban!

Új – régóta időszerű – sorozatunkban havonta ajánlunk hallgatásra érdemes lemezeket a frissen megjelent magyar és külföldi kiadványok közül. Az első cikk jogán megengedjük magunknak, hogy az előző hónapok terméséből is válogassunk.
Jazz/World marokkó

Igazi riport egy marokkói popfesztiválról

Essauriában, a Gnawa és Világzene Fesztiválon járt szerzőnk, ahonnan egészen ambivalens érzésekkel távozott.
Jazz/World ajánló

Klezmer színesíti a Vajdahunyadvári Fesztivált

A 27. Vajdahunyadvári Nyári Zenei Fesztivál a hagyományos komolyzenei koncertek mellett idén is otthont ad a klezmer muzsikának. Július 16-án a Sabbathsong Klezmer Band koncertjét élvezhetjük, ezt követően pedig „Mozart est” várja a kikapcsolódni vágyókat.