Jazz/World

Örömzene dzsesszritmusban a Dunán

2005.08.18. 00:00
Ajánlom
Péntek este, augusztus 20. előestéjén a Miniszterelnöki Hivatal támogatásával harmadik alkalommal rendeznek Örömkoncertet. Ezúttal neves hazai és külföldi dzsesszelőadók vehetik birtokba a Margit-híd és az Országház közötti szakaszon a Dunán felállított alkalmi színpadot. Az esten öt zenekar szórakoztatja a várhatóan több ezres közönséget. A fellépők közül Dés Lászlót és Szakcsi Lakatos Bélát kérdeztük a koncertről és a program részleteiről.

- A mostani Örömkoncert lehetőséget ad arra, hogy a magyar dzsesszművészet itthon is végre a helyére kerüljön - mondja Dés László, aki septetjével az Utcazene és a Metszetek című lemezről szólaltat meg ma este a viziszínpadon négy kompozíciót - Ez a folyamat a véletlenek szerencsés összejátszása következtében már az elmúlt években elkezdődött. A magyar dzsessz kilépett ugyanis a marginalitásból és bebizonyította, hogy a nemzeti kultúra része. Állami kitüntetéseknél is gyakrabban gondolnak a döntéshozók dzsessz zenészekre, de hogy a legfrissebb példát mondjam: Balázs Elemér a kiváló dobos a mostani ünnep alkalmából vehet át magas kitüntetést. A magyar dzsesszművészet jeleseit a magyar közélet egyre inkább egyenrangúnak tekinti a klasszikus zene, a tánc és a színházművészet kiemelkedő személyiségeivel.

A mostani koncert jelentőségét Dés László abban látja, hogy a televíziós közvetítés segítségével olyanok is találkozhatnak a műfajjal, akik eddig nem jártak dzesszkoncertekre. Bár a dzsesszhez hozzátartozik egy sajátos zenei nyelv, melynek befogadása a néző részéről is tanulási folyamattal jár, olykor időre van szükség, hogy a néző megszelídítse magában az élményt - teszi hozzá. De a mai koncertnek a zenész szerint mindenképp nagy reklámértéke van.

A ma is hallható Utcazene című lemezt egy Londoni fellépés sorozat ihlette, a Covent Garden piacterén. - Az utcazene plebejus műfaj, az a lecke ugyanis, hogy a különböző ízlésű, és más más érdeklődésű emberek egyaránt felkapják a fejüket a zenére. Ezért a lemezen szereplő darabok egyszerű zenei témákat dolgoznak fel, úgy hogy közben bonyolultabb, izgalmasabb szövetet alkotnak - véli a zenész. Dés septetjének a mai koncerten a világhírű amerikai trombitás Randy Brecker lesz a vendége, aki tegnap érkezett Budapestre. Dés Lászlóék már korábban elküldték a lemez anyagát, illetve a kottákat Breckernek, aki fel tudott készülni a fellépésre, de a koncert előtt többször is próbáltak közösen.

Szakcsi Lakatos Béla a tavaly alapított Új Magyar Gipsy Jazz nevű formációval (melyhez mára csatlakozott Lantos Zoltán hegedűs és Horváth Kornél ütőhangszeres) a No Dara című albumról ad elő néhány darabot. Szakcsi a korongon egy új stílus keresésének állomásait, a tradicionális romazene és a dzsessz találkozásából adódó lehetőségeket kívánta érzékeltetni. - Régi vágyam vált valóra a No Dara című albummal - mondja Szakcsi Lakatos Béla - A XXI. század számomra a különböző zenék keveredéséről szól, így nagyon izgatott, hogy ebből miként lehet egy új stílust kikísérletezni. Az első próbálkozások nehéz munkát jelentettek. De nem hagytam magam, az eredményt hallva többen a furcsa jelzőt használták, ami számomra pozitívumot jelent. Az emberek többségének általában ugyanis az tetszik, amit már korábban hallott, az újtól idegenkednek, de jó esetben ez csak a kezdeti időszakra jellemző. Utána megfordul a dolog.

Dés László és Szakcsi Lakatos Béla is beszélt a dzesszben gyakran előforduló igazi örömzenéről, az improvizációról. Erre egyébként bőven számíthat a közönség ma este is. Szakcsi megjegyezte, ilyenkor a zenésznek nagyon gyorsan másodpercek alatt kell döntenie, ez szinte lehetetlennek látszik, mégis létrejöhet.

Az esten fellép még Babos Gyula zenekara, a Projekt Special (Babos Gyula gitár, Szakcsi Lakatos Róbert zongora, Oláh Gábor dob, Hárs Viktor basszusgitár és bőgő, Veress Mónia ének). A László Attila Band vendége a Németországban élő virtuóz szaxofonos Tony Lakatos lesz. Önálló műsort ad Fekete-Kovács Kornél, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem dzsessz tanszékének trombita tanára vezetésével a Budapest Jazz Orchestra, vendégük Bob Mintzer amerikai szaxofonos lesz.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Lenyűgöző és groteszk életképeken elevenedik meg a szocializmus Budapestje

Ezernyolcszáz fotó került fel a Fortepan archívumába, amiket Kereki Sándor fotós, újságíró készített a hatvan-hetvenes években. Nézze meg galériánkat!
Vizuál

Stork Natasa: „Eddig három olyan nemzetközi díjat kaptam, amit postán küldtek el”

Szerdán kezdetét vette a 71. Berlinale a European Shooting Stars 2021 Kick Off rendezvénnyel, amely azzal a céllal jött létre, hogy bemutassa az adott év legtehetségesebb fiatal színészeit és színésznőit a filmvilág nagyjainak. Köztük van Stork Natasa is, aki budapesti otthonában ülve fogadja három napot át a világsajtót és a legnevesebb casting ügynökségeket.
Vizuál

Átadták az idei Golden Globe-díjakat

Magyar idő szerint hétfő hajnalban átadták az idei Arany Glóbuszokat. A virtuális gálán magyar filmért is izgulhattunk, hiszen Vanessa Kirbyt jelölték a legjobb színésznő díjára a Mundruczó Kornél filmjében nyújtott alakításáért.
Színház

Magyarország a '90-es években – egy gyerek szemével

EX KATEDRA címmel tart online bemutatót a Stereo Akt társulat március 4-én a Jurányi Házban. Az előadást a SzínházTV közvetíti online formában. A darab létrejöttének hátterébe a társulatot vezető független színházi alkotó, Boross Martin nyújt betekintést.
Plusz

Megújult az Art is Business honlapja

Második születésnapját ünnepli az Art is Business, az évfordulóra teljesen új megjelenést kapott a magazin honlapja, amelyen a jövőben rendszeresen olvashatunk híreket a forprofit szektor és a művészet világából.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Jazz/World hír

Dresch Mihály az idei Fonó-díjak nagy nyertese

Vasárnap este az online térben nézhette meg a közönség az első Fonó-díj átadóját. Tizenegy kategóriában osztották ki a díjakat a legjobbnak ítélt művészeknek, lemezeknek és programsorozatoknak, valamint átadtak egy életműdíjat is, amelyet a közönség szavazatai alapján Dresch Mihálynak ítélt oda a zsűri.
Jazz/World ajánló

Első ízben adják át a Fonó-díjakat

A jazz és a népzene művészeit, produkcióit díjazza a Fonó. Vasárnap online formában tekinthetik meg a nézők a díjátadót.
Jazz/World interjú

„A zene célja, hogy értéket teremtsen” – interjú Ülkei Dáviddal

Ülkei Dávid a Modern Art Orchestra szaxofonistája, akit a big band mellett több, a hazai zene legérdekesebb és kivétel nélkül kimagasló színvonalú formációjából is ismerhetünk már. Dávid mesél nekünk hangszerének kiválasztásáról, művészi prioritásairól és a MAO-val való kapcsolatáról. (X)
Jazz/World hír

Az üveghegyen túl – Új nagylemezt készített a Free Style Chamber Orchestra

Az album azokat a népzenei- és jazz elemeket ötvöző dalokat tartalmazza, melyeket a zenekar a járványügyi korlátozások miatt őszre halasztott, ingyenes ifjúsági koncertsorozatán fogja játszani. A lemezbemutató koncert a tervek szerint április 12-én lesz a Budapest Jazz Clubban.
Jazz/World ajánló

Egy teljes hét zene és együttlét: Fonó Selection

Ebben az időszakban még fontosabb az egymásra figyelés, a beszélgetés, a másik szempontjainak megértése, a támogatás. A Fonó Selection sorozata idén erről szól. Hétfőtől kezdve minden reggel 8 órakor podcastban beszélgetnek a szakma részvevői, művészek, intézményvezetők, újságírók a piac szereplőit mozgató kérdésekről, esténként pedig duó formációban különleges művészek találkozásaira kerülhet sor, így együtt lép fel Dresch Mihály és Tóth Viktor, Bede Péter és Unger Balázs, Kacsó Hanga és Szabó Dániel, Szokolay Dongó Balázs és Fábri Géza, Varga Veronika és Réti Benedek, ifj Szerényi Béla és Fekete Márton. A hét vasárnap a Fonó 25 díj átadásával zárul, amely a közönség és a szakmai zsűri szavazatai alapján állt össze, tíz kategóriában díjazzák az alkotókat. A Fonó Selection tartalmai ingyenesen érhetők el a Fonó YouTube- és Facebook-csatornáján.