Jazz/World

Örömzenével zár az Orient-Express

2008.12.04. 00:00
Ajánlom
December 9-én, a Zenei Orient-Express népzenei koncertsorozat utolsó állomásán Pál István ”Szalonna” hozza el bandáját a pécsi Dominikánus Házba. Az ifjú és virtuóz prímás abból az örömzenéből nyújt ízelítőt, amely a Kárpát-medence zenei hagyományainak mesteri megszólaltatásából fakad, és amely idei lemezük címe is egyben.

A muzsikálás mesteri foka garantált, hiszen az együttes tagjai közül többen a Népművészet Ifjú Mestere cím birtokosai, s emellett a Magyar Állami Népi Együttes zenészei. Önálló zenekarként, s a táncosok kíséretében egyaránt a világ számos szegletében adták már hírét a magyar népzene különlegességének és gyönyörűségének
.
A zenekar vezetője és prímása, Pál István ”Szalonna” 1980-ban született Kárpátalján. Zenetanár szülők gyermekeként hamar olyan indíttatásokban részesült, amelyek figyelmét az autentikus falusi muzsika felé irányították. A technikai alapok elsajátítása mellett a népzene gyűjtésével is foglalkozni kezdett szülőföldjén, s helyi cigányzenészektől leste el a muzsikálás tudományát. A határ innenső oldalára kerülve (gimnázium, főiskola) aztán Szalonna fiatal kora ellenére csakhamar a táncház mozgalom egyik meghatározó zenészegyéniségévé vált, olyan muzsikussá, aki nélkül ma már aligha lehet elképzelni a legjelentősebb néptánc fesztiválokat, vagy az Országos Táncháztalálkozót. Személyiségében mindennek ellenére megőrizte a hagyományok és a mesterek iránti alázatot, s a közös muzsikálás valódi, őszinte örömét. Ez az élmény ihlette zenekarának 2008-ban megjelent CD-lemezét (Örömzene), melynek repertoárjából és hangulatából a pécsi koncert hallgatósága is részesülhet.

(December 9. 19:00 Dominikánus Ház (Pécs) – Orient Express: Szalonna és bandája; tagjai: Pál István “Szalonna“, Gombai Tamás (hegedű), Gera Attila (fúvós hangszerek), Unger Balázs (cimbalom), Karacs Gyula (brácsa), Doór Róbert (nagybőgő); km.: Pál Eszter (ének))

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

10 érdekesség a ma 75 éves Marton Éváról

Június 18-án ünnepli hetvenötödik születésnapját Marton Éva Kossuth-díjas operaénekes, a Magyar Szent István-rend birtokosa, a Corvin-lánc kitüntetettje, a nemzet művésze.
Zenés színház

DaCapo: lehet kétszer is érdekes ugyanaz a produkció?

Ismerik azt a keserédes érzést, amikor felvirrad egy várva várt esemény utolsó napja? Ezzel ébredtünk ma Miskolcon immár túl operabáron, régi keresztény hagyományokat idéző felvonuláson, és a RockGiovanni második előadásán is.
Zenés színház

Spontán, közös énekléssel zárult a miskolci operafesztivál

Dupla gálakoncerttel, utcabállal, remek hangulatban ért véget tegnap este a 18. Bartók Plusz. A friss Kossuth-díjas Sümegi Eszter még meg is énekeltette a Miskolci Nemzeti Színház közönségét.
Vizuál

Makulátlan pálya - a színész, akinek minden filmjét Oscarra jelölték

Marlon Brando? Daniel Day-Lewis? Esetleg Jack Nicholson? Valószínűleg ők ugranak be először, ha minden idők legjobb színészére gondolunk. Pedig a legtökéletesebb filmográfiája valószínűleg John Cazale-nak volt - ehhez azonban sajnos korai halála is hozzájárult.
Vizuál

Száz év magyar plakátjai a Magyar Nemzeti Múzeumban

Sör és vetőmag plakátok, színházi és politikai hirdetések is megtalálhatóak a Tolongó idők című időszaki kiállításon.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Jazz/World interjú

„Rockopera, csak nem rock és nem opera”

Izgalmas programzenei kísérletbe fogott a Premecz Mátyás Hammond orgonista vezette, idén 10 éves Kéknyúl Band: a bűnügyi filmek világát idézik meg a Müpa színpadán június 20-án, olyan vendégszólistákkal, mint Palya Bea és Sena. Erről kérdeztük Premecz Mátyást.
Jazz/World quincy jones

Andreas Varady nem akar iskolába menni

A magyar származású, csodagyerekként felfedezett gitáros a leghíresebb jazzmagazin, a Downbeat címlapján szereplő cikkben mondja el, miért nem akar a legjobb jazziskolákban továbbtanulni.
Jazz/World lukács miklós

Lukács Miklóssal lép fel Charles Lloyd Budapesten

A tervezettől eltérő helyszínen, a RAM Colosseumban lesz a világhírű amerikai jazzszaxofonos, Charles Lloyd és formációja, a Marvels budapesti koncertje július 1-jén.
Jazz/World ajánló

90 évesen is a legjobbak között a BJC-be látogató Lee Konitz

A Világsztárok a Budapest Jazz Clubban sorozat következő vendége az idén 90 éves Lee Konitz, aki a jazz történetének élő legendája és egyben krónikása.
Jazz/World rustico

Alázattal kísérletezni

Kubinyi Júlia már tizenévesen nyakig benne volt a népzenei koncertéletben, hiszen a Dűvő Zenekar énekeseként rengeteg helyen játszottak. Most izgalmas mérföldkőhöz érkezett, amikor Szokolay Dongó Balázzsal és Zimber Ferenccel közös, Rustico című lemezén újraértelmezték a népi hangzásvilágot.