Jazz/World

Ősi tradíciók és naprakész elektronika

2008.05.05. 00:00
Ajánlom
A nyolcvanas évek végén tűnt fel az a norvég énekesnő, aki előbb szülőföldjén, majd Norvégia-szerte, végül az egész világon megismertette a világzenei koncertek közönségével az érzelmes, a farkasokról, ismerős emberekről és a természetről szóló számi balladákat.

A jódlihoz hasonlító joik énekmód mellett azonban Mari Boine látásmódjába belefér a jazz és a rock, az ősi keresztény dallamok és az ősi számi ritmusok párosulása, de még az afrikai népzene befolyása is. A sarkkörön túli lappok különleges boszorkánykonyhájának varázsdallamai feledhetetlen mágikus koncertet ígérnek.

"Őket hallgatni olyan, mintha a Mississippi blues kezdetei elevenednének meg. Ők a létrehozók, ők állnak a kezdet kezdeténél" írta róluk a Financial Times. A szerző, aki zenéjüket időtlennek és modernnek tartja, meggyőződéssel vallja, hogy ők játsszák nemcsak a legjobb világzenét a világon, de a legjobb rock and rollt is. Az egykor líbiai katonai bázison létrejött együttest, a Tinariwent alkotó tuareg muzsikusok szinte a mai napig folytatják elszánt harcukat nyelvükért, kultúrájukért. A fegyvereket eldobva, muzikalitásukat latba vetve hódítanak. Az együttes egyszer csak akusztikusról elektronikus gitárra váltott, a berber népdalokat, a sivatagi gyökér-bluest, az észak-afrikai chaabit és rait feloldotta a Led Zeppelin, Jimi Hendrix és Santana által inspirált blues-rockkal. Néhány év alatt az egész világ a különleges alkotóelemekből álló sivatagi bluest játszó Tinariwen lába előtt hevert – és hever még ma is.

(2008. május 11. 19:30 Művészetek Palotája - Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem (Budapest) - A Mari Boine és a Tinariwen koncertje; km.: Mari Boine (tagjai: Mari Boine/ének, Svein Schultz/basszusgitár, Gunnar Augland/dob, Ole Jorn Myklebust/trombita, Juan Carlos Zamata Quispe/hegedű, furulya, charango, Georg Buljo/gitár), Tinariwen (tagjai: Ibrahim Ag Alhibib, Alhassane Ag Touhami, Abdallah Ag Alhousseyni, Abdallah Ag Lamida, Elaga Ag Hamid/ének, gitár, Said Ag Ayad/ének, ütőhangszerek, Eyadou Ag Leche/ének, basszusgitár)

Programkereső

Legolvasottabb

Klasszikus

Martha Argerich és Misa Majszkij a Zeneakadémián ad koncertet

A Cziffra György-emlékév egyik záróeseményeként Martha Argerich zongoraművész és Misa Majszkij csellóművész ad kamaraestet január 28-án a Zeneakadémián.
Klasszikus

Közösen megélt pillanatok a Müpa karácsonyi kisfilmjében – VIDEÓ

Idén is ünnepi videóval kedveskedik nézőinek a Müpa, ezzel mondva köszönetet a közönségnek a figyelemért és szeretetért. A kisfilmből kiderül, mennyire fontosak a meghitt pillanatok és közösen megélt élmények.
Klasszikus

„A zene az egészséges mentális lét kulcsa” – beszélgetés Hollerung Gáborral

Hollerung Gábor Liszt Ferenc-díjas, Érdemes Művész karmesterrel, a Budafoki Dohnányi Zenekar ügyvezető zeneigazgatójával beszélgettünk zenei pályájának alakulásáról, a zenekar sikereiről, valamint a fiatal generáció zenei neveléséről.
Plusz

Színpompás advent – Mit jelentenek a koszorú színei?

Bár a gyertyaláng ősidők óta a világ világosságának a szimbóluma, és az örökzöld koszorúk már a pogány korban is a fény és a tavasz iránti vágyakozást szimbolizálták, a kereszténység elterjedésével a fenyőgallyakból fonott adventi koszorúk vallásos jelentőséget kaptak.
Plusz

Sztárénekes és magyarországi bemutató a 2022-es Bartók Tavasz műsorán

Áprilisban immár másodjára rendezik meg a Bartók Tavasz Nemzetközi Művészeti Hetek programsorozatát, melynek huszonnégy izgalmas programját már a nagyközönség elé tárták.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Jazz/World ajánló

Biblia Show a Zsidó Művészeti Napokon

Bibliai témájú történetekre, értékekre épülő pop-sanzonokból készít estet Kováts Kriszta színművész-énekesnő, a dalok zeneszerzője Wolf Péter, szövegírója Fábri Péter író lesz.
Jazz/World ajánló

Bacsó Kristóf és David Dorůžka közreműködésével folytatódik a MAO jazz sorozata

Folytatódik a Modern Art Orchestra "Art of Virus" elnevezésű zenei projektje. A nagyzenekarra hangszerelt, friss kortárs és jazz kompozíciók december 12-én este a Budapest Music Centerben hallhatók, a MAO 2021/22-es évadban zajló koncertsorozatának részeként.
Jazz/World ajánló

25 év után újra színpadon a Sziámi együttes

Müller Péter Sziámi egykori zenekara az 1991 és 1997 közötti felállásban a zenész december 4-i koncertjén tér vissza.
Jazz/World hír

Növények „zenélnek” két budai villamosmegállóban

Egy klímaváltozás elleni kampány részeként különleges installációt telepítettek két budai villamosmegállóba, ahol – szonifikációs technológia segítségével – növények biorezgéseiből generált zene szól.  
Jazz/World ajánló

A Showtime Budapest adventi ajánlatai

Falusi Mariann 2022. május 7-én Darabjaim címmel ad koncertet a Budapest Kongresszusi Központban, a Dead Can Dance pedig „Europa – 2022” turnéjukon látogat el Budapestre, a Papp László Arénába 2022. május 8-án.