Jazz/World

Ősi tradíciók és naprakész elektronika

2008.05.05. 00:00
Ajánlom
A nyolcvanas évek végén tűnt fel az a norvég énekesnő, aki előbb szülőföldjén, majd Norvégia-szerte, végül az egész világon megismertette a világzenei koncertek közönségével az érzelmes, a farkasokról, ismerős emberekről és a természetről szóló számi balladákat.

A jódlihoz hasonlító joik énekmód mellett azonban Mari Boine látásmódjába belefér a jazz és a rock, az ősi keresztény dallamok és az ősi számi ritmusok párosulása, de még az afrikai népzene befolyása is. A sarkkörön túli lappok különleges boszorkánykonyhájának varázsdallamai feledhetetlen mágikus koncertet ígérnek.

"Őket hallgatni olyan, mintha a Mississippi blues kezdetei elevenednének meg. Ők a létrehozók, ők állnak a kezdet kezdeténél" írta róluk a Financial Times. A szerző, aki zenéjüket időtlennek és modernnek tartja, meggyőződéssel vallja, hogy ők játsszák nemcsak a legjobb világzenét a világon, de a legjobb rock and rollt is. Az egykor líbiai katonai bázison létrejött együttest, a Tinariwent alkotó tuareg muzsikusok szinte a mai napig folytatják elszánt harcukat nyelvükért, kultúrájukért. A fegyvereket eldobva, muzikalitásukat latba vetve hódítanak. Az együttes egyszer csak akusztikusról elektronikus gitárra váltott, a berber népdalokat, a sivatagi gyökér-bluest, az észak-afrikai chaabit és rait feloldotta a Led Zeppelin, Jimi Hendrix és Santana által inspirált blues-rockkal. Néhány év alatt az egész világ a különleges alkotóelemekből álló sivatagi bluest játszó Tinariwen lába előtt hevert – és hever még ma is.

(2008. május 11. 19:30 Művészetek Palotája - Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem (Budapest) - A Mari Boine és a Tinariwen koncertje; km.: Mari Boine (tagjai: Mari Boine/ének, Svein Schultz/basszusgitár, Gunnar Augland/dob, Ole Jorn Myklebust/trombita, Juan Carlos Zamata Quispe/hegedű, furulya, charango, Georg Buljo/gitár), Tinariwen (tagjai: Ibrahim Ag Alhibib, Alhassane Ag Touhami, Abdallah Ag Alhousseyni, Abdallah Ag Lamida, Elaga Ag Hamid/ének, gitár, Said Ag Ayad/ének, ütőhangszerek, Eyadou Ag Leche/ének, basszusgitár)

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Klasszikus

Huszadik alkalommal rendezik meg a Crescendo Nyári Akadémiát

Július 21-én kezdődik a 20. Crescendo Nyári Akadémia és Fesztivál, melyre rekordszámú hallgató jelentkezett, hogy a mesterkurzus és fellépéseik által fejlődhessenek, és közösen ünnepelhessék a jubileumi eseménysorozatot.
Zenés színház

Lehár Ferenc világhírű művei csendülnek fel a Komáromi Erődben

A Budapesti Operettszínház a legendás komáromi zeneszerző életművéből nyújt nagyívű válogatást július 27-én, a gálakoncertet Homonnay Zsolt rendezésében láthatja a közönség.
Vizuál

Pixelekbe zárt generáció

Jane Schoenbrun szemkápráztató vizualitással, egy egészen különleges, mégis átélhető allegórián keresztül képes beszélni az identitáskeresés és a média viszonyáról. I Saw the TV Glow kritika.
Színház

Szász Júlia és Horváth Lajos Ottó a Centrál Színházban tér vissza a színpadra

A Nemzeti Színházban tavaly súlyos balesetet szenvedett színművészek apa-lánya párost alakítanak a Centrál Színház következő évadában. A Puskás Tamás rendezte előadás egy híres film adaptációja lesz. 
Klasszikus

Sörösüvegekből zenét csiholni – interjú Balogh Máté zeneszerzővel

A Renewable Music – V4 Composers for Sustainability elnevezésű projekt a fenntarthatóság témájában ösztönzi párbeszédre és cselekvésre a nemzetközi klasszikus zenei közösséget. A kezdeményezésben részt vevő egyik zeneszerzővel, Balogh Mátéval beszélgettünk.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Jazz/World interjú

Engedd, hogy a dolgok megtörténjenek veled! – születésnapi beszélgetés Horgas Eszterrel

„Úgy érzem, másképp fuvolázom. Mást gondolok minden egyes hangról, mint korábban” – vallotta meg interjúnkban Horgas Eszter, aki A nő arcai címmel ad koncertet – Koós Réka társaságában – augusztus 2-án, a Városmajori Szabadtéri Színpadon.
Jazz/World ajánló

Életöröm és vérpezsdítő muzsika – jön a 3. Nemzetközi Cigány Dal Napja

Idén augusztus 8-án –a legendás észak-macedón énekes, Esma Redžepova születésnapján – harmadik alkalommal rendezik meg a Nemzetközi Cigány Dal Napját. Az eseménysorozatban ezúttal már hat ország tizenöt helyszíne vesz részt.
Jazz/World interjú

„A zene lényege a töltekezés” – beszélgetés Weisz Gábor jazzszaxofonossal

A koronavírus idején asztalosnak állt, de az állandóan zsongó kereskedelmi rádió elkergette a műhelyből. Szerencsére Weisz Gábor ismét a szaxofonjával keresi a kenyerét. Számos formációban játszik, egyre sikeresebb, és már pontosan tudja, hogy a zene nem csak technikai tudásból áll.
Jazz/World hír

Harminc feltörekvő zenész léphet fel a Magyar Zene Háza külső és belső tereiben

Idén nyáron, a Fringe program keretében zeneiskolásoknak, hobbizenészeknek, feltörekvő zenekaroknak és utcazenészeknek adnak lehetőséget a fellépésre a Magyar Zene Ház különböző pontjain.
Jazz/World magazin

Szabadnak hittük és öröknek – emlékezés Fábián Julira

A tragikusan korán elhunyt énekesnő, Fábián Juli július 9-én lenne 44 éves. Hosszú betegség után, 37 éves korában hunyt el, 2017. december 16-án. Fáy Miklós megemlékezése 2018-ban jelent meg a Fidelio Kult50 kiadványában.