Jazz/World

Ősi tradíciók és naprakész elektronika

2008.05.05. 00:00
Ajánlom
A nyolcvanas évek végén tűnt fel az a norvég énekesnő, aki előbb szülőföldjén, majd Norvégia-szerte, végül az egész világon megismertette a világzenei koncertek közönségével az érzelmes, a farkasokról, ismerős emberekről és a természetről szóló számi balladákat.

A jódlihoz hasonlító joik énekmód mellett azonban Mari Boine látásmódjába belefér a jazz és a rock, az ősi keresztény dallamok és az ősi számi ritmusok párosulása, de még az afrikai népzene befolyása is. A sarkkörön túli lappok különleges boszorkánykonyhájának varázsdallamai feledhetetlen mágikus koncertet ígérnek.

"Őket hallgatni olyan, mintha a Mississippi blues kezdetei elevenednének meg. Ők a létrehozók, ők állnak a kezdet kezdeténél" írta róluk a Financial Times. A szerző, aki zenéjüket időtlennek és modernnek tartja, meggyőződéssel vallja, hogy ők játsszák nemcsak a legjobb világzenét a világon, de a legjobb rock and rollt is. Az egykor líbiai katonai bázison létrejött együttest, a Tinariwent alkotó tuareg muzsikusok szinte a mai napig folytatják elszánt harcukat nyelvükért, kultúrájukért. A fegyvereket eldobva, muzikalitásukat latba vetve hódítanak. Az együttes egyszer csak akusztikusról elektronikus gitárra váltott, a berber népdalokat, a sivatagi gyökér-bluest, az észak-afrikai chaabit és rait feloldotta a Led Zeppelin, Jimi Hendrix és Santana által inspirált blues-rockkal. Néhány év alatt az egész világ a különleges alkotóelemekből álló sivatagi bluest játszó Tinariwen lába előtt hevert – és hever még ma is.

(2008. május 11. 19:30 Művészetek Palotája - Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem (Budapest) - A Mari Boine és a Tinariwen koncertje; km.: Mari Boine (tagjai: Mari Boine/ének, Svein Schultz/basszusgitár, Gunnar Augland/dob, Ole Jorn Myklebust/trombita, Juan Carlos Zamata Quispe/hegedű, furulya, charango, Georg Buljo/gitár), Tinariwen (tagjai: Ibrahim Ag Alhibib, Alhassane Ag Touhami, Abdallah Ag Alhousseyni, Abdallah Ag Lamida, Elaga Ag Hamid/ének, gitár, Said Ag Ayad/ének, ütőhangszerek, Eyadou Ag Leche/ének, basszusgitár)

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Zenés színház

Új pályázatot írnak ki az Operaház főigazgatói tisztségére

A Kulturális és Innovációs Minisztérium csütörtökön tette közzé, hogy a Magyar Állami Operaház főigazgatói tisztségére kiírt előző pályázat érvénytelenül zárult, ezért új pályázatot írnak ki.
Plusz

Prima Primissima Díjat kapott Keller András, Hager Ritta és Gálffi László is

Tíz kategóriában vehették át a Prima Primissima Díjakat a magyar szellemi élet, a művészet, a tudomány és a sport jeles képviselői a Müpában tartott gálaesten. Mások mellett elismerésben részesült Dobai Péter költő, író, dramaturg és a Bartók Rádió is.
Színház

A színház kritizál, a művész lázad – Beszélgetés Peller Károllyal a Latabárné fia kapcsán

Latabár Kálmán születésének százhuszadik, színpadra lépésének századik évfordulójak a tiszteletére rendhagyó monodrámával állt elő a Spinoza Színház. Peller Károly 39 év eseményeit eleveníti meg hét jelenetben: egyszemélyes színházat varázsol a Spinoza picinyke színpadára, és társrendezőként is jegyzi A Latabárné fiát.
Zenés színház

Mikor derül ki a Magyar Állami Operaház főigazgatói pályázatának eredménye?

Augusztus 8-án írta ki a Kulturális és Innovációs Minisztérium a Magyar Állami Operaház 2023. február 15-étől kezdődő ciklusára vonatkozó főigazgatói pályázatot, ám annak eredményét még mindig nem hozták nyilvánosságra.
Könyv

Írók és költők is kiállnak a tiltakozó tanárok mellett

Számos író, költő, irodalmár csatlakozott már ahhoz a petícióhoz, amit Erdős Virág indított a tiltakozó tanárok és diákok mellett. Az aláírók között szerepel Závada Pál, Kiss Judit Ágnes, Schein Gábor és Berg Judit is.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Jazz/World ajánló

Ünnepváró forgatag a Hagyományok Házában

Karácsonyhoz közeledve ünnepi díszbe öltözik a Hagyományok Háza, ahol december 9. és 11. között adventi élményhétvégére hívják az érdeklődőket. Ünnepváró forgatagjukban többek között koncertek, bábelőadások, ringató, színpadi műsorok, mese, gyerektáncház, múzeumpedagógiai foglalkozások várják a családokat.
Jazz/World ajánló

Macskák között forgatta új klipjét a Fenyves Quartet

A zenekar novemberben megjelenő új, negyedik nagylemezükkel ünnepli ötödik születésnapját november 30-án az Opus Jazz Clubban.
Jazz/World ajánló

Pajtatulajdonosok és fesztiválszervezők találkoztak a Magyar Zene Házában

Kihívásokkal teli időszak következik a kultúrában és az élet minden területén, kérdés azonban, hogy milyen programok lehetnek életképesek. Ezzel a felvetéssel indult a Magyar Fesztivál Szövetség és a Pajtakult által szervezett kétnapos konferencia az elmúlt napokban a Magyar Zene Házában.
Jazz/World ajánló

Új időpontban a 100 Tagú Cigányzenekar ünnepi koncertje

2023. április 23-án tartja meg az eredetileg januárra tervezett Arénás koncertjét a 100 Tagú Cigányzenekar. A szervezők a zenekarral és a helyszínnel egyetértésben, az emelkedő energiaárak miatt döntöttek a halasztás mellett. így az esemény a fűtési szezonon kívüli időpontban lesz megtartva.
Jazz/World ajánló

Az LGT dalaiból ad koncertet a Csík Zenekar a Kongresszusi Központban

December 28-án óévbúcsúztató koncert keretében hallhatják az érdeklődők a Csík Zenekar LGT-dalokból született feldolgozásait, Presser Gábor és Karácsony János közreműködésével. A Budapesti Kongresszusi Központban A dal a miénk című album kompozíciói csendülnek fel.