Jazz/World

Ősi tradíciók és naprakész elektronika

2008.05.05. 00:00
Ajánlom
A nyolcvanas évek végén tűnt fel az a norvég énekesnő, aki előbb szülőföldjén, majd Norvégia-szerte, végül az egész világon megismertette a világzenei koncertek közönségével az érzelmes, a farkasokról, ismerős emberekről és a természetről szóló számi balladákat.

A jódlihoz hasonlító joik énekmód mellett azonban Mari Boine látásmódjába belefér a jazz és a rock, az ősi keresztény dallamok és az ősi számi ritmusok párosulása, de még az afrikai népzene befolyása is. A sarkkörön túli lappok különleges boszorkánykonyhájának varázsdallamai feledhetetlen mágikus koncertet ígérnek.

"Őket hallgatni olyan, mintha a Mississippi blues kezdetei elevenednének meg. Ők a létrehozók, ők állnak a kezdet kezdeténél" írta róluk a Financial Times. A szerző, aki zenéjüket időtlennek és modernnek tartja, meggyőződéssel vallja, hogy ők játsszák nemcsak a legjobb világzenét a világon, de a legjobb rock and rollt is. Az egykor líbiai katonai bázison létrejött együttest, a Tinariwent alkotó tuareg muzsikusok szinte a mai napig folytatják elszánt harcukat nyelvükért, kultúrájukért. A fegyvereket eldobva, muzikalitásukat latba vetve hódítanak. Az együttes egyszer csak akusztikusról elektronikus gitárra váltott, a berber népdalokat, a sivatagi gyökér-bluest, az észak-afrikai chaabit és rait feloldotta a Led Zeppelin, Jimi Hendrix és Santana által inspirált blues-rockkal. Néhány év alatt az egész világ a különleges alkotóelemekből álló sivatagi bluest játszó Tinariwen lába előtt hevert – és hever még ma is.

(2008. május 11. 19:30 Művészetek Palotája - Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem (Budapest) - A Mari Boine és a Tinariwen koncertje; km.: Mari Boine (tagjai: Mari Boine/ének, Svein Schultz/basszusgitár, Gunnar Augland/dob, Ole Jorn Myklebust/trombita, Juan Carlos Zamata Quispe/hegedű, furulya, charango, Georg Buljo/gitár), Tinariwen (tagjai: Ibrahim Ag Alhibib, Alhassane Ag Touhami, Abdallah Ag Alhousseyni, Abdallah Ag Lamida, Elaga Ag Hamid/ének, gitár, Said Ag Ayad/ének, ütőhangszerek, Eyadou Ag Leche/ének, basszusgitár)

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Aki eljátszott mindent, amit magyar színművész eljátszhat – 85 éves Törőcsik Mari

1935. november 23-án született Törőcsik Mari Kossuth-nagydíjas, kétszeres Kossuth-díjas színművész, a Nemzet Színésze, aki egy Heves megyei községből, Pélyről indulva vált a hazai színjátszás egyik legnagyobb alakjává.
Klasszikus

Levelei bizonyíthatják Chopin homoszexualitását

Több férfihoz is szerelem fűzte a nagy lengyel zeneszerzőt, Frédéric Chopint. Mindezt olyan levelek bizonyítják, amelyeket eddig szándékosan rejtettek el, fordítottak vagy magyaráztak félre.
Színház

Elhunyt Böröndi Tamás, a Vidám Színpad igazgatója

Az ismert és sokak által szeretett színész, színházigazgató 65 éves volt.
Színház

Otthonában köszöntötte Törőcsik Marit a Nemzeti társulata

A művészek a járványhelyzetben is teljesítették Törőcsik Mari tavalyi kívánságát, mely szerint nem kér mást, csak hogy idén is eljöjjön hozzá az ő drága Nemzetije.
Színház

„Csönd, zokogás, fájdalom” – Böröndi Tamásra emlékezik Bodrogi Gyula

Rövid, versnek is beillő nekrológot közölt kollégájáról a Kossuth-díjas, Nemzet Művésze címmel kitüntetett Bodrogi Gyula. Az éjjel elhunyt Böröndi Tamásra emlékezik,

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Jazz/World gyász

Elhunyt Mihály Tamás, az Omega basszusgitárosa

73 éves korában elhunyt Mihály Tamás, Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas zenész, az Omega basszusgitárosa – tudatta Facebook oldalán a zenekar.
Jazz/World interjú

Sárik Péter: Nekem kell a csend, a séta a Duna-parton

A hazai jazz élet egyik megkerülhetetlen alakja Sárik Péter. Triójával rendszeresen fellép hangversenytermekben, jazzklubokban, zenei fesztiválokon. Ceglédi. Vele is forgatott a Partitúra a ceglédi adásához, csakhogy online, ugyanis Sárik Péterék akkor éppen Frankfurtban koncerteztek. A beszélgetés szombaton látható a Duna tévén, 14.30-kor. A Fidelio.hu-nak pedig további érdekességekről is mesélt.
Jazz/World fonó

Toronymagasan a legjobb világ- és népzene Makovecz Imre tereiben

2012 óta minden év novemberében rendezik meg a Héttorony Fesztivált Makovecz Imre tereiben. A közel kéthetes vándorfesztivál célja, hogy a népzene és világzene legértékesebb produkciói minél több emberhez eljussanak határon innen és túl, valamint hogy a zene és építészet szerves kapcsolatára ráirányítsa a figyelmet.
Jazz/World gyász

Elhunyt Benkő László

77 éves korában, hosszan tartó betegség után elhunyt az Omega együttes alapítója, a magyar rockzene meghatározó alakja, Benkő László – közölte Facebook oldalán a zenekar.
Jazz/World videó

Imádjuk a mongol torokénekes és kislánya duettjét!

Nem pusztán bájos felvétel, hanem igazi, eredeti zenei élmény Batzorig Vaanchigot és kislányát hallgatni. Videó.