Jazz/World

Összefoglaló a Visegrádi Csoport (V4-ek) országai kulturális minisztereinek 15. találkozójáról

2006.09.11. 00:00
Ajánlom
Krakkó, 2006. szeptember 3-5. A Visegrádi Csoport országainak kulturális miniszterei pozitívan értékelték a V4-ek eddigi együttműködését, és hangsúlyozták a közös gondolkodás szerepét a nemzetközi kezdeményezéseket és a demokráciát támogató légkör megteremtésében és fenntartásában.

A résztvevők kifejtették: nagy jelentőséget tulajdonítanak a kultúrának a nemzetközi együttműködésekben, ezért közös programok megvalósítását tervezik a kultúrák közti párbeszéd szellemében a 2008-as évre, amely az Interkulturális Párbeszéd Éve lesz. A találkozón részt vett egy fehérorosz nem-kormányzati szervezet megfigyelője, az ukrán helyi kormányzat képviselője, valamint a Nemzetközi Visegrádi Alap képviselői. A tervek szerint a közeljövőben is meghívást kapnak megfigyelők a V4-ek üléseire.

A miniszterek elismerően nyilatkoztak a magyar fél 1956-os forradalom 50. évfordulója megünneplésével kapcsolatos előkészületeiről, és hangsúlyozták a magyar-lengyel közös megemlékezések jelentőségét. Tájékoztatást kaptak a kulturális miniszterek arról a lengyel kezdeményezésről is, amelynek értelmében a V4-fórumon belül munkacsoport alakulna annak vizsgálatára, hogy a visegrádi országokban végbement gazdasági és szociális átalakulások milyen hatással voltak a kulturális örökség változására.

A miniszterek tárgyaltak a "Nemzetközi Visegrádi Könyvtár" elnevezésű, a V4-es országok kulturális örökségét gyűjtő digitális könyvtári projekt folytatásának lehetőségéről, a Cseh Köztársaság elnökségével. A lengyel fél ismertette azt a tervét, hogy a Visegrádi Csoport minden tagországából egy-egy fiatal művész vagy író évente tanulmányúton vehessen részt egy másik V4-országban. A miniszterek üdvözölték egy közös digitális TV-csatorna beindításának tervét is, és megállapodtak abban, hogy e témában szakértői tárgyalásokat fognak kezdeményezni. A találkozón döntés született arról, hogy a 2006-os Visegrádi Díjat a krakkói Nemzetközi Kulturális Központ kapja.

A résztvevő felek megállapodtak abban, hogy a Visegrádi Csoport országai kulturális minisztereinek következő találkozójára Magyarországon kerül sor, 2007. január 11-12-én. Az esemény előkészítése érdekében a V4-es szakértők részére találkozót szerveznek 2006 novemberében Budapesten.

A krakkói találkozón a magyar kulturális tárcát képviselő Bogyay Katalin nemzetközi szakállamtitkár asszony hangsúlyozta a "következő generáció" – next generation – kiemelkedő jelentőségét. Elmondta, törekedni kell arra, hogy a fiatal alkotók minél több lehetőséget kapjanak közös produktumok alkotására, egymás kölcsönös inspirálására. Az államtitkár javaslatát elfogadták, hogy egy olyan közös kortárs irodalmi antológia jelenjen meg a „fiatal szomszédok” közös tematika következő lépéseként, amelyben mindegyik tagország három fiatal költője-írója mutatkozik be a V4-ek négy nyelvén, valamint a nemzetközi irodalmi körforgásba való bekerülés érdekében angolul.

Szintén Bogyay Katalin kezdeményezte, hogy mindegyik V4-es ország saját jazz-formációval jelenjen meg egy közös albumon, amelyen kibonthatják az országaikra jellemző zenei hangzásvilágot, továbbá javasolta egy "Visegrádi Jazz Band" létrehozását is, amelyben minden országból egy-egy muzsikus vesz részt, és minden muzsikus egy-egy jellemző motívumot hoz országa világzenéjéből a közös koncertre, ahol közösen gondolkodnak tovább a zenészek.

Mind a jazz-formáció, mind az irodalmi antológia szimbolikusan is jelzi a közös alkotás, az inspiráció fontosságát. A zenekar és az antológia bemutatását egyaránt 2007 januárjára időzítik, amikor Magyarország lesz a V4-ek következő találkozójának házigazdája.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Amit ne hagyjon ki a Múzeumok Éjszakáján

Hasznos tudnivalók és szerkesztőségünk tagjainak tippjei.
Zenés színház

Elmaradnak a Billy Elliot előadásai

Tizenöt előadás marad el a két éve futó Billy Elliotból. A közelmúltban kormányközeli oldalról kritizált musicalnek egy ezernyolcszáz férőhelyes színházat kellene megtöltenie gyakran naponta kétszer.
Színház

Működik a kémia Vecsei H. Miklós és Mészáros Blanka között

Megkezdődtek a Szegedi Szabadtéri Játékok új Shakespeare-bemutatójának, a Rómeó és Júlia próbái Hegedűs D. Géza vezetésével.
Klasszikus

„A kezdetekben minden zene kamarazene volt”

Kokas Katalin és Kelemen Barnabás világhírű hegedűművészek által alapított Fesztiválakadémiát július 23-29-ig rendezik a Liszt Ferenc Zeneakadémián.
Zenés színház

Lőrinczy György: Ezen az úton mennék tovább

Az Operettszínház főigazgatója büszke arra, hogy sokszínű intézményt vezethet és újfajta közönséget vonz a színházuk. A kultura.hu-nak adott interjúban azt is bejelentette, újra pályázik a vezetői pozícióra.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Jazz/World

Gyönyörű örmény népdalfeldolgozással jelentkezik az Antal Gábor Trió

Nem sokkal a megalakulásuk után máris nemzetközi versenyről hozta el a fődíjat a trió, akiknek örmény népzenéből ihletett új szerzeménye most a Fidelión debütál. Cikkünkben a zenekar történetéről és terveikről is mesélnek.
Jazz/World interjú

„Rockopera, csak nem rock és nem opera”

Izgalmas programzenei kísérletbe fogott a Premecz Mátyás Hammond orgonista vezette, idén 10 éves Kéknyúl Band: a bűnügyi filmek világát idézik meg a Müpa színpadán június 20-án, olyan vendégszólistákkal, mint Palya Bea és Sena. Erről kérdeztük Premecz Mátyást.
Jazz/World quincy jones

Andreas Varady nem akar iskolába menni

A magyar származású, csodagyerekként felfedezett gitáros a leghíresebb jazzmagazin, a Downbeat címlapján szereplő cikkben mondja el, miért nem akar a legjobb jazziskolákban továbbtanulni.
Jazz/World lukács miklós

Lukács Miklóssal lép fel Charles Lloyd Budapesten

A tervezettől eltérő helyszínen, a RAM Colosseumban lesz a világhírű amerikai jazzszaxofonos, Charles Lloyd és formációja, a Marvels budapesti koncertje július 1-jén.
Jazz/World ajánló

90 évesen is a legjobbak között a BJC-be látogató Lee Konitz

A Világsztárok a Budapest Jazz Clubban sorozat következő vendége az idén 90 éves Lee Konitz, aki a jazz történetének élő legendája és egyben krónikása.