Jazz/World

Összehozni szokatlan zenei világokat – Interjú Nóvé Somával

2020.02.02. 09:35
Ajánlom
A fiatal hazai zenészgeneráció egyik legaktívabb és legkülönlegesebb figurája a leginkább a Middlemist Red frontembereként ismert Nóvé Soma, aki amellett, hogy számos zenei projektet – a népzenés alterocktól az indie-gitárzenéig – futtat egyszerre, animációs filmrendező is. Pillanatképet készítettünk arról, hogy mi mindennel foglalkozik jelenleg. Interjúnk apropója, hogy megjelent Mordái című zenekarának első nagylemeze.

Az indie-gitárzenét játszó Middlemist Red gitáros-énekeseként ismerhettünk meg, azóta azonban azt is megtudhattuk, hogy sokfajta zenei irányzat érdekel és inspirál. Honnan ez a fajta többirányúság és nyitottság?

Sok zenét hallgatok. Számomra a legérdekesebb azt figyelni, hogy milyen pontokon tudok kapcsolódásokat létrehozni a műfajok között. Azt gondolom, az egyetlen dolog, ami egyedivé és előremutatóvá teszi a zenémet, az a zenei könyvtáram lehet. Általában akkor történik valami izgalmas, ha két alapvetően eltérő vagy szokatlan zenei világot próbálok összhangba hozni. Számos zenei impulzus ér és Budapesten rengeteg jó zenésszel lehet találkozni, ezért is izgalmas, hogyan tudok együtt gondolkodni más zenészekkel.

2-132137.jpg

Nóvé Soma

Most éppen egyébként hány projekted fut, miken dolgozol és hogy állsz ezekkel?

Sok projekten dolgozom. Január 31-én megjelenik az első nagylemezünk a Samurai Drive nevű zenekarommal, amit Riederauer Dániellel együtt csinálunk. E mellett folyamatosan írjuk az ősszel megjelenő új albumunk anyagát a Middlemist Reddel. Elég jól állunk, úgyhogy a nagylemezünk anyaga nyár közepére elkészül, majd nyár végére kész leszünk a stúdiózással. Az irány még formálódik, de legalább annyira eltér majd a második lemeztől, mint az elődjétől. Ezeken kívül még Háló Gergővel és Boros Levivel játszom a The Night Of The Vampire produkcióban.

Ezek teljesen elkülönülő területek a fejedben vagy vannak inspirációk, ötletek, megoldások, akármik, amiket hozol-viszel egyik alkotói folyamatból a másikba? Hatnak-e egymásra azok a zenei projektek, amiken dolgozol?

Mindegyik formációból tanulok, így nem érzem, hogy egymás rovására menne a sok zenekar, sőt. A folyamatok során egyre bővül az eszköztáram, ezért mindegyik zenekar előre viszi a másikat és egyre kiforrottabb önálló zenei elképzeléseim is vannak. Viszont amelyikkel foglalkozom éppen, arra koncentrálok, így, ami a figyelmet illeti, el tudom őket szeparálni.

Hogyan tudod egyébként ezeket összeegyeztetni? Milyen módon pakolod össze az alkotói naptáradat?

A kreatív energiám nem fogy el. Szervezési szempontból nehéz sok helyen jelen lenni és összetartani különböző formációkat. Ilyen szempontból sokat változtam az évek során. Meg kellett tanulnom rendszerezni a feladataimat. Másrészt viszont zeneileg nem nehéz összeegyeztetni a különböző projekteket. A zenekarok bizonyos pontokon összeköthetők, részemről mindegyik hatással van egymásra.

4-132137.jpg

Mordái zenekar

A napokban jelenik meg a folkot, a népzenét egy kicsit más közegbe helyező Mordái első nagylemeze. Beszélnél erről a zenekarodról és a lemezről? Kikkel dolgoztál, hogyan készültek a dalok, mi volt a munkamódszer?

Jó pár éve egy petőfi rádiós Akusztik-felvételre kellett vinnünk egy feldolgozást a Middlemist Reddel. Gyerekkoromban sokat hallgattam a Muzsikást, ezért gondoltam, érdekes lenne átdolgoznunk Betyárnóta című dalukat. Aztán pár évre rá játszottam együtt Kapusi Viktorral, Porteleki Áronnal és Czitrom Ádámmal egy Morphine tribute-esten. A koncert annyira jól működött, hogy úgy éreztem, tovább kéne vinni ezt a formációt. Mivel Muzsikás-számokat már egyre gyakrabban játszottam szólóesteken, felvettem egy kislemezt, ahol a Morphine hangzását próbáltam átültetni magyar népdalokra. Ez egy érdekes egyveleget alkotott.

Ahhoz, hogy a lemezt élőben is elő tudjam adni, egy teljes zenekarra volt szükségem.

A Morphine-os kötődés miatt, egyértelmű volt, kiket hívok a zenekarba, amely később kiegészült Vértesi Feri gitárossal, valamint Klausz Ádámmal a dobokon. Az elején még az én átdolgozásaimat próbáltuk ráilleszteni a formációra, majd később a kialakult stílus mentén haladtunk előre. Az alkotási folyamatot én szoktam irányítani, de a számokat együtt rakjuk össze.

3-132137.jpg

Mordái zenekar

Nem csak alkotó, de aktív kultúrafogyasztó is vagy. Hogyan hatnak rád a társművészetek?

Sok vizuális médium inspirálja a zenéimet. Gimnázium után grafikusi pályán folytattam a tanulmányaimat a Budai Rajziskolában, majd az iparművészeti egyetemen (MOME) animációs filmrendezőként diplomáztam. Mikor zenét írok, szeretek megalkotni egy vizuális világot is, amelyet később egyeztetek az albummal. Könyvek, filmek nagy hatással vannak rám, de közvetlen módon nem indítanak el egy zenei folyamatot egyelőre, viszont a jövőben nagyon szívesen írnék filmzenét is.

A számos alkotói felületed mellé készülsz-e mostanság újakat nyitni? Vannak-e friss kreatív terveid?

Számos projekt, amin dolgozok még csak most indul el, így a jelenlegi formációk foglalkoztatnak egyelőre. Sok tervem van, de úgy érzem, most a jelenlegiekre érdemes fókuszálnom.

Az új album számai itt hallgathatók meg:

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Zenés színház

Kettévágott Carmina Burana – reakciók az operaházi büfébotrányra

Bogányi Tibor karmester visszalépett az operaház Carmina Burana-produkciók vezénylésétől, mivel főigazgatói döntésre szünetet kell beiktatni az előadásba. Az ügy számos viharos reakciót váltott ki.
Vizuál

Elhunyt Koncz András festőművész

A Munkácsy-díjas festőművész, Koncz Zsuzsa énekesnő öccse hosszú, méltósággal viselt, súlyos betegség után hunyt el március 2-án hajnalban, életének hetvenegyedik évében.
Zenés színház

„Mindenkinek ajánlom, hogy menjen ki éjszaka az erdőbe!” – interjú Claus Guthtal

A világ egyik legjelentősebb operarendezője, Claus Guth nemrég Budapestre látogatott: számos neves színház után a Magyar Állami Operaház is átvette Don Giovanni-rendezését. Ebből az alkalomból kérdeztük az alkotót.
Vizuál

Elhunyt Vadász György építész

Életének 92. évében, március 3-án elhunyt Vadász György Kossuth- és Ybl Miklós-díjas építőművész, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja, a nemzet művésze. A kilencvenes években készült épületeivel nagyban hozzájárult ahhoz, hogy a bauhaus ismét népszerűvé vált a hazai építészetben.
Színház

Oidipusz a politika útvesztőjében – bemutatták Szikszai Rémusz rendezését a Radnóti Színházban

A Radnóti Színház legújabb előadásában Oidipusz egy idealista, ígéretes politikus, akinek szembe kell néznie a múlt terheivel. A produkció bemutatójára március 3-án került sor. A főszerepekben mások mellett Pál András, Kováts Adél és László Zsolt látható.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Jazz/World hír

Omara Portuondo, a kubai Edith Piaf Budapesten is fellép búcsúturnéja során

A Buena Vista Social Club világhírű énekesnője október 6-án lép fel a Budapest Sportarénában, ahol a 93 éves előadó hosszú pályafutásának legismertebb dalai hangzanak el.
Jazz/World ajánló

Ráadáskoncertet ad Charlie triója a BJC-ben

A nagy érdeklődésre való tekintettel február 20-án a telt házas este nyolc órai koncert után fél tízkor is fellép a Trio Special a Budapest Jazz Clubban.
Jazz/World ajánló

Bartók jazzköntösben a Sárik Péter Trióval

Bartók Béla születésének 143. évfordulója alkalmából ad koncertet a Sárik Péter Trió március 25-én 19 órától az Óbudai Társaskörben.
Jazz/World videó

Jó hír – már meghallgatható a Dresch Quartet új albumának dala

„Ha van egy jó érzés, akkor azt elkezdem dalként építeni” – meséli a Kossuth-díjas Dresch Mihály, aki Quartetjével 2022 novemberében az EFG London Jazz Fesztiválon lépett fel. A koncert felvételéből március 8-án jelenik meg a Live in London című album.
Jazz/World ajánló

Világsztárok érkeznek áprilisban a Budapest Ritmóra

Mások mellett Salif Keita, Gérald Toto, Gaye Su Akyol és a BCUC is fellép a főváros legnagyobb világzenei fesztiválján április 11. és 13. között.