Jazz/World

Összehozni szokatlan zenei világokat – Interjú Nóvé Somával

2020.02.02. 09:35
Ajánlom
A fiatal hazai zenészgeneráció egyik legaktívabb és legkülönlegesebb figurája a leginkább a Middlemist Red frontembereként ismert Nóvé Soma, aki amellett, hogy számos zenei projektet – a népzenés alterocktól az indie-gitárzenéig – futtat egyszerre, animációs filmrendező is. Pillanatképet készítettünk arról, hogy mi mindennel foglalkozik jelenleg. Interjúnk apropója, hogy megjelent Mordái című zenekarának első nagylemeze.

Az indie-gitárzenét játszó Middlemist Red gitáros-énekeseként ismerhettünk meg, azóta azonban azt is megtudhattuk, hogy sokfajta zenei irányzat érdekel és inspirál. Honnan ez a fajta többirányúság és nyitottság?

Sok zenét hallgatok. Számomra a legérdekesebb azt figyelni, hogy milyen pontokon tudok kapcsolódásokat létrehozni a műfajok között. Azt gondolom, az egyetlen dolog, ami egyedivé és előremutatóvá teszi a zenémet, az a zenei könyvtáram lehet. Általában akkor történik valami izgalmas, ha két alapvetően eltérő vagy szokatlan zenei világot próbálok összhangba hozni. Számos zenei impulzus ér és Budapesten rengeteg jó zenésszel lehet találkozni, ezért is izgalmas, hogyan tudok együtt gondolkodni más zenészekkel.

2-132137.jpg

Nóvé Soma

Most éppen egyébként hány projekted fut, miken dolgozol és hogy állsz ezekkel?

Sok projekten dolgozom. Január 31-én megjelenik az első nagylemezünk a Samurai Drive nevű zenekarommal, amit Riederauer Dániellel együtt csinálunk. E mellett folyamatosan írjuk az ősszel megjelenő új albumunk anyagát a Middlemist Reddel. Elég jól állunk, úgyhogy a nagylemezünk anyaga nyár közepére elkészül, majd nyár végére kész leszünk a stúdiózással. Az irány még formálódik, de legalább annyira eltér majd a második lemeztől, mint az elődjétől. Ezeken kívül még Háló Gergővel és Boros Levivel játszom a The Night Of The Vampire produkcióban.

Ezek teljesen elkülönülő területek a fejedben vagy vannak inspirációk, ötletek, megoldások, akármik, amiket hozol-viszel egyik alkotói folyamatból a másikba? Hatnak-e egymásra azok a zenei projektek, amiken dolgozol?

Mindegyik formációból tanulok, így nem érzem, hogy egymás rovására menne a sok zenekar, sőt. A folyamatok során egyre bővül az eszköztáram, ezért mindegyik zenekar előre viszi a másikat és egyre kiforrottabb önálló zenei elképzeléseim is vannak. Viszont amelyikkel foglalkozom éppen, arra koncentrálok, így, ami a figyelmet illeti, el tudom őket szeparálni.

Hogyan tudod egyébként ezeket összeegyeztetni? Milyen módon pakolod össze az alkotói naptáradat?

A kreatív energiám nem fogy el. Szervezési szempontból nehéz sok helyen jelen lenni és összetartani különböző formációkat. Ilyen szempontból sokat változtam az évek során. Meg kellett tanulnom rendszerezni a feladataimat. Másrészt viszont zeneileg nem nehéz összeegyeztetni a különböző projekteket. A zenekarok bizonyos pontokon összeköthetők, részemről mindegyik hatással van egymásra.

4-132137.jpg

Mordái zenekar

A napokban jelenik meg a folkot, a népzenét egy kicsit más közegbe helyező Mordái első nagylemeze. Beszélnél erről a zenekarodról és a lemezről? Kikkel dolgoztál, hogyan készültek a dalok, mi volt a munkamódszer?

Jó pár éve egy petőfi rádiós Akusztik-felvételre kellett vinnünk egy feldolgozást a Middlemist Reddel. Gyerekkoromban sokat hallgattam a Muzsikást, ezért gondoltam, érdekes lenne átdolgoznunk Betyárnóta című dalukat. Aztán pár évre rá játszottam együtt Kapusi Viktorral, Porteleki Áronnal és Czitrom Ádámmal egy Morphine tribute-esten. A koncert annyira jól működött, hogy úgy éreztem, tovább kéne vinni ezt a formációt. Mivel Muzsikás-számokat már egyre gyakrabban játszottam szólóesteken, felvettem egy kislemezt, ahol a Morphine hangzását próbáltam átültetni magyar népdalokra. Ez egy érdekes egyveleget alkotott.

Ahhoz, hogy a lemezt élőben is elő tudjam adni, egy teljes zenekarra volt szükségem.

A Morphine-os kötődés miatt, egyértelmű volt, kiket hívok a zenekarba, amely később kiegészült Vértesi Feri gitárossal, valamint Klausz Ádámmal a dobokon. Az elején még az én átdolgozásaimat próbáltuk ráilleszteni a formációra, majd később a kialakult stílus mentén haladtunk előre. Az alkotási folyamatot én szoktam irányítani, de a számokat együtt rakjuk össze.

3-132137.jpg

Mordái zenekar

Nem csak alkotó, de aktív kultúrafogyasztó is vagy. Hogyan hatnak rád a társművészetek?

Sok vizuális médium inspirálja a zenéimet. Gimnázium után grafikusi pályán folytattam a tanulmányaimat a Budai Rajziskolában, majd az iparművészeti egyetemen (MOME) animációs filmrendezőként diplomáztam. Mikor zenét írok, szeretek megalkotni egy vizuális világot is, amelyet később egyeztetek az albummal. Könyvek, filmek nagy hatással vannak rám, de közvetlen módon nem indítanak el egy zenei folyamatot egyelőre, viszont a jövőben nagyon szívesen írnék filmzenét is.

A számos alkotói felületed mellé készülsz-e mostanság újakat nyitni? Vannak-e friss kreatív terveid?

Számos projekt, amin dolgozok még csak most indul el, így a jelenlegi formációk foglalkoztatnak egyelőre. Sok tervem van, de úgy érzem, most a jelenlegiekre érdemes fókuszálnom.

Az új album számai itt hallgathatók meg:

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Vizuál

A magyar származású festő, akinek a képe a francia elnök dolgozószobájában lóg – Kamaratárlat nyílt Hantai Simon munkáiból

A Hantai, Klee és más absztrakciók című kiállítás a világhírű, magyar származású festő munkái mellett az őt inspiráló alkotók műveit is bemutatja a Szépművészeti Múzeum.
Vizuál

Elhunyt Jan Nowicki, A temetetlen halott című Nagy Imre-film főszereplője

A nyolcvanhárom éves korában elhunyt lengyel színész több évtizeden keresztül Mészáros Márta magyar rendező élettársa volt.
Színház

Bosch világát idézi a Vígszínház új bemutatója – jön a Szeget szeggel Rudolf Péter rendezésében

Shakespeare utolsó, cseppet sem felhőtlen vígjátékát tűzi műsorra a Vígszínház Rudolf Péter rendezésében. A főbb szerepekben Kőszegi Ákos, Stohl András, Seress Zoltán, Balázsovits Edit, Wunderlich József és Márkus Luca lép színpadra.
Színház

Újramesélt Találkozás – Fullajtár Andreával a főszerepben érkezik Nádas darabja az eSzínházra

December 8-ától láthatjuk az eSzínház felületén a Katona új előadását, amely Nádas Péter és Vidovszky László Találkozás című darabjából született. A készítők a film nyelvén mutatják be az ötvenes évek diktatúrájában játszódó történetet, amelyben a zene és a dráma elválaszthatatlan egységet alkot.
Tánc

Lábujjhegyen – az ország három pontján is látható lesz Megyeri Léna és Bősze Ádám zene- és tánctörténeti sorozata

Az idei évadban a Nemzeti Táncszínház ad otthont Megyeri Léna tánckritikus és Bősze Ádám zenetörténész, műsorvezető közös előadás-sorozatának, amely most vidékre is ellátogat.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Jazz/World interjú

„A karácsonyi slágereknek szívszorító története van” – interjú Fischl Mónikával szentendrei, ünnepi koncertjéről

A tavalyi siker nyomán idén ismét ünnepi fellépésre készül Fischl Mónika Szentendrén, a HBPMK színpadán. A Liszt Ferenc-díjas színésznőt örökzöld slágerekről, csapathoz tartozásról és szentendrei kötődéseiről is kérdeztük a december 17-én 19.00 órakor kezdődő koncert apropóján.
Jazz/World ajánló

Nyolc különleges koncerttel várja a közönséget a Modern Art Orchestra

Folytatja bérletes koncertjeinek sorozatát a Modern Art Orchestra az Opus Jazz Clubban, melyre ezúttal is kétféle bérlet váltható: a hagyományos szerzői koncertek három premierjére a MAO Opus Bérlet, a jazztörténeti felfedező utakra vivő Legendás Albumok sorozat újabb öt állomására pedig a MAO Legendás Bérlet.
Jazz/World ajánló

Középkori rock ’n’ roll – Budapesten a Bordó Sárkány

A Bordó Sárkánnyal főleg fesztiválokon lehet találkozni, de mindenkit magával ragad a zenéjük, szóljon az akár egy hagyományőrző eseményen, akár egy budapesti klubban. Dinamikus, táncra perdítő dalok, egyfajta középkori bulizene szólal meg az együttes kezei között. A közelgő Fonó-béli koncertről Szlama László mesélt.
Jazz/World interjú

„Akkor vagyok boldog, ha azt játszhatom, amit szeretek” – Beszélgetés Horváth Balázzsal

A cimbalomtól indult, a zongorához érkezett. Tanul, tanít, próbál, fellép, versenyez és új együttest alapít. Horváth Balázs jazz-zongoraművészt kérdeztük, akinek tehetségét a napokban Junior Prima Díjjal ismerték el az MVM Zrt. támogatásával.
Jazz/World ajánló

Ünnepváró forgatag a Hagyományok Házában

Karácsonyhoz közeledve ünnepi díszbe öltözik a Hagyományok Háza, ahol december 9. és 11. között adventi élményhétvégére hívják az érdeklődőket. Ünnepváró forgatagjukban többek között koncertek, bábelőadások, ringató, színpadi műsorok, mese, gyerektáncház, múzeumpedagógiai foglalkozások várják a családokat.