Jazz/World

Összművészeti nap a Fonóban

2013.10.08. 12:00
Ajánlom
Járja be Ön is október 12-én a Fonót, és annak fizikai valamint szellemi értelemben vett szomszédait az idén 18 éves budai zeneház Összművészeti napján.

Az idén nagykorúságát ünneplő Fonó Sztregova utcai épületét nemcsak a zene, hanem remek művészek galériái is körülveszik, ugyanis a zeneház mögötti egykori gyárépületekben képzőművészek galériái kaptak helyet, illetve a szomszédban székel az egyik legismertebb hazai mozgásszínház, Goda Gábor társulata, az Artus is. Ezen a napon bárki megtekintheti Sinkovics Ede, Nádor Tibor, Nagy Géza, Király Gábor, Csató József műhelyeit, majd este 7 órától megtekinteni az Artus Filter performanszát, a Sőt c. előadás munkabemutatóját. A gyerekeket Boka Gábor népszerű utcaszínházának produkciójára várják a Fonóban, számukra a belépés is ingyenes lesz 14 éves kor alatt.

John Coltrane 1964-ben, pályája csúcsán vette fel a máig nagyhatású A Love Supreme című lemezt, ami egy egybefüggő, négy tételes mű. A lemezt megjelenése óta több mint tízmillió példányban vásárolták meg. A tételek szakrális utat járnak be, a kezdő tétel mantraszerű "A Love Supreme" ismételgetésétől, a záró Zsoltárig, amelynek szövegét is maga John Coltrane írta. Három remek kortárs jazz zenész, Juhász Gábor-gitár, Lukács Miklós-cimbalom és Szalai Péter-ütőhangszerek, arra vállalkoztak, hogy előadják John Coltrane remekművét.

Az albán származású énekesnő, Alba Hyseni a délszláv háború elől menekült Magyarországra. Utánozhatatlan hangjáért és produkcióiért az Antropos.hu kulturális online magazin legjobb énekesnőnek járó díját is ítélte neki, valamint Fonogram-díjra is jelölték.

Az estet a hazai jazzélet non plus ultárja zárja, a Dresch Quartettel zárja.

Kérdésünk: melyik független mozgásszínház lakik a Fonó mellett?

A helyesen válaszolók közül négyen partnerükkel ellátogathatnak a Fonó október 12-én megrendezésre kerülő Összművészeti napjára.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Meghalt Andy Vajna

A filmipari kormánybiztos hosszú betegség után hunyt el.
Klasszikus

Ez a Mahlert hallgató macska az új netes kedvencünk

Mahler IX. szimfóniájának zárótétele csupa szenvedély, és ezt a négylábúak is átérzik. Ez derül ki ebből a videóból.
Klasszikus

Rangos nemzetközi díjat kapott Várjon Dénesék lemeze

Várjon Dénesé mellett Bartók-művek felvételeit is díjazta a rangos ICMA zsűrije.
Tánc

Carlos Acosta balettigazgató lett

A kubai utcagyerekből generációja egyik legkiemelkedőbb művészévé avanzsált táncost választották a Birmingam Royal Ballet új balettigazgatójának.
Vizuál

Mégsem Klimt-domborművet találtak Budapesten?

Két Klimt-szakértő szerint nem Gustav Klimt munkája az a Budapesten talált dombormű, amelyet kedden mutattak be a Magyar Belsőépítész Egyesület közgyűlésén - írta a The Art Newspaper.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Jazz/World videó

A kecskeméti zeneiskola a Trónok harca zenéjével támadott a plázában

Kétszáz zenész és énekes ünnepelte villámcsődülettel az M. Bodon Pál Alapfokú Művészeti Iskola fennállásának 125. évfordulóját. Videó!
Jazz/World ajánló

„…a jó dolgok úgyis összekapcsolódnak"

A 2019. esztendőben több jubileumi programmal lép a Pesti Vigadó színpadára a Kaláka együttes: Kiss Anna 80. születésnapja, Kányádi Sándor születésének 90. évfordulója, valamint Ady Endre halálának 100. évfordulója alkalmából. A rendezvényekről és az 50 éves együttes titkáról Gryllus Dániellel, a Kaláka alapítójával, a Gryllus Kiadó vezetőjével beszélgettünk.
Jazz/World

Még Mohay András játéka is hallható a MAO most megjelenő lemezén

Régi és új felvételekből, kortárs zeneszerzők műveiből áll a Modern Art Orchestra (MAO) új lemeze, amit vasárnap a Budapest Music Center nagytermében mutatnak be Szilágyi Kinga hárfaművész, Borbély Mihály szaxofonos és Gőz László harsonaművész közreműködésével.
Jazz/World irodalom

Írók, akiknek szövegeiben ott lüktet a jazz

A jazz és az irodalom keveredéséből igazi varázsital jön létre, ha avatott kezek keverik. Olyan prózaírókat gyűjtöttünk össze, akik a jazz és az irodalom iránti szenvedélyüket igazi esszenciába oltották.
Jazz/World hír

Ő itt Django Reinhardt unokája, és hamarosan magyar romazenészekkel játszik

A legendás cigány jazzgitáros, Django Reinhardt unokája, Dotschy Reinhardt énekes is fellép az Európai Roma Fesztiválzenekarral február 10-én a Müpában.