Jazz/World

Összművészeti nap a Fonóban

2013.10.08. 12:00
Ajánlom
Járja be Ön is október 12-én a Fonót, és annak fizikai valamint szellemi értelemben vett szomszédait az idén 18 éves budai zeneház Összművészeti napján.

Az idén nagykorúságát ünneplő Fonó Sztregova utcai épületét nemcsak a zene, hanem remek művészek galériái is körülveszik, ugyanis a zeneház mögötti egykori gyárépületekben képzőművészek galériái kaptak helyet, illetve a szomszédban székel az egyik legismertebb hazai mozgásszínház, Goda Gábor társulata, az Artus is. Ezen a napon bárki megtekintheti Sinkovics Ede, Nádor Tibor, Nagy Géza, Király Gábor, Csató József műhelyeit, majd este 7 órától megtekinteni az Artus Filter performanszát, a Sőt c. előadás munkabemutatóját. A gyerekeket Boka Gábor népszerű utcaszínházának produkciójára várják a Fonóban, számukra a belépés is ingyenes lesz 14 éves kor alatt.

John Coltrane 1964-ben, pályája csúcsán vette fel a máig nagyhatású A Love Supreme című lemezt, ami egy egybefüggő, négy tételes mű. A lemezt megjelenése óta több mint tízmillió példányban vásárolták meg. A tételek szakrális utat járnak be, a kezdő tétel mantraszerű "A Love Supreme" ismételgetésétől, a záró Zsoltárig, amelynek szövegét is maga John Coltrane írta. Három remek kortárs jazz zenész, Juhász Gábor-gitár, Lukács Miklós-cimbalom és Szalai Péter-ütőhangszerek, arra vállalkoztak, hogy előadják John Coltrane remekművét.

Az albán származású énekesnő, Alba Hyseni a délszláv háború elől menekült Magyarországra. Utánozhatatlan hangjáért és produkcióiért az Antropos.hu kulturális online magazin legjobb énekesnőnek járó díját is ítélte neki, valamint Fonogram-díjra is jelölték.

Az estet a hazai jazzélet non plus ultárja zárja, a Dresch Quartettel zárja.

Kérdésünk: melyik független mozgásszínház lakik a Fonó mellett?

A helyesen válaszolók közül négyen partnerükkel ellátogathatnak a Fonó október 12-én megrendezésre kerülő Összművészeti napjára.

Programkereső

Legnépszerűbb

Könyv

Raktárvásárral zárja a nyarat a Libri

Hat napig várja váltakozó akciókkal és folyamatosan frissülő készlettel vásárlóit a Libri Kiadó a Szentendrei úton.
Klasszikus

Egzotikus és visszatérő vendégek Kaposváron – Kaposfest-napló 2.

A Kaposfest utolsó három napjáról szól alábbi írásunk: Brahmstól a Bolyi Soul és Gospel Kórusig haladt a fesztivál zenei programja.
Vizuál

Itt a Kisasszonyok előzetese Meryl Streeppel és Emma Watsonnal

Igazi sztárparádés feldolgozás érkezik Luisa May Alcott klasszikusából.
Klasszikus

Fischer Ivánnal a címlapon kezdi az évadot a Fidelio

Az ingyenes programmagazin évadkezdő számában az eseménynaptár mellett többek között interjút talál Láng Annamária színésszel, Ron Howard filmrendezővel, Várallyay Petra hegedűművésszel, Bán Zsófia íróval, illetve a címlapon szereplő Fischer Ivánnal. Lapozzon bele online!
Tánc

Egyik rabszolgaságból a másikba

Az Út a királyi operába című portréfilm lehetett volna negédes mese egy mulatt fiúról, aki a világon elsőként táncolhatta sötét bőre ellenére Rómeót. Szerencsére azonban Icíar Bollaí rendezőnek – Carlos Acosta produceri jelenléte mellett – sikerült megmutatnia, hogy sötétség nélkül nincs fény.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Jazz/World magazin

A növények „énekéből” csinált zenét ez a férfi

Mit mondanának a növények, ha beszélni tudnának? Ismerd meg a kaliforniai Nico Georist, aki két évet töltött a növényvilág nyelvének megfejtésével egy olyan technológia segítségével, amely a növények rezgéseit zenévé változtatja.
Jazz/World hír

Több ezer fotó vált hozzáférhetővé a jazz fénykorából

Csaknem 50 évnyi „porosodás” után online elérhetővé tették Francis Wolff, a Blue Note Records producerének fotóarchívumát.
Jazz/World john coltrane

Coltrane újabb meglepetése az utókornak a Blue World című album

Szeptember 27-én újabb, eddig kiadatlan Coltrane-album lát napvilágot. Hallgasd meg a cikkben a címadó dalt!
Jazz/World ajánló

Az egyszerre három trombitán játszó jazz-zenebohóc is fellép a Müpa nyárzáró fesztiválján

Augusztus 20-án ingyenes jazzkoncertekkel várja a közönséget a Jazz 0820. Augusztus 30. és szeptember 1. között pedig a pezsgő swingkorszakot idézi meg a New Orleans Swingfesztivál, amin a svéd jazz-zenebohóc, Gunhild Carling is fellép.
Jazz/World hungarikum

A fiatal cimbalmos generációt szólítja meg a BMC Nemzetközi Cimbalomversenye

Lukács Miklós, a világ egyik legtöbbet foglalkoztatott és legsokoldalúbb cimbalomművésze a megálmodója a BMC-ben augusztus 25. és 31. között zajló versenynek.