Jazz/World

Összművészeti nap a Fonóban

2013.10.08. 12:00
Ajánlom
Járja be Ön is október 12-én a Fonót, és annak fizikai valamint szellemi értelemben vett szomszédait az idén 18 éves budai zeneház Összművészeti napján.

Az idén nagykorúságát ünneplő Fonó Sztregova utcai épületét nemcsak a zene, hanem remek művészek galériái is körülveszik, ugyanis a zeneház mögötti egykori gyárépületekben képzőművészek galériái kaptak helyet, illetve a szomszédban székel az egyik legismertebb hazai mozgásszínház, Goda Gábor társulata, az Artus is. Ezen a napon bárki megtekintheti Sinkovics Ede, Nádor Tibor, Nagy Géza, Király Gábor, Csató József műhelyeit, majd este 7 órától megtekinteni az Artus Filter performanszát, a Sőt c. előadás munkabemutatóját. A gyerekeket Boka Gábor népszerű utcaszínházának produkciójára várják a Fonóban, számukra a belépés is ingyenes lesz 14 éves kor alatt.

John Coltrane 1964-ben, pályája csúcsán vette fel a máig nagyhatású A Love Supreme című lemezt, ami egy egybefüggő, négy tételes mű. A lemezt megjelenése óta több mint tízmillió példányban vásárolták meg. A tételek szakrális utat járnak be, a kezdő tétel mantraszerű "A Love Supreme" ismételgetésétől, a záró Zsoltárig, amelynek szövegét is maga John Coltrane írta. Három remek kortárs jazz zenész, Juhász Gábor-gitár, Lukács Miklós-cimbalom és Szalai Péter-ütőhangszerek, arra vállalkoztak, hogy előadják John Coltrane remekművét.

Az albán származású énekesnő, Alba Hyseni a délszláv háború elől menekült Magyarországra. Utánozhatatlan hangjáért és produkcióiért az Antropos.hu kulturális online magazin legjobb énekesnőnek járó díját is ítélte neki, valamint Fonogram-díjra is jelölték.

Az estet a hazai jazzélet non plus ultárja zárja, a Dresch Quartettel zárja.

Kérdésünk: melyik független mozgásszínház lakik a Fonó mellett?

A helyesen válaszolók közül négyen partnerükkel ellátogathatnak a Fonó október 12-én megrendezésre kerülő Összművészeti napjára.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Boros Misi: „Minden egyes hangra érdemes odafigyelni”

Nyaralásról, fociról, gyakorlásról kérdeztük Boros Misit, beszélgetésünk során a Bogányi Gergellyel közös Arénakoncert is szóba került.
Zenés színház

Kalocsai Zsuzsa: „A szívünk-lelkünk benne van”

Kalocsai Zsuzsa született díva, igazi primadonna, aki nem csak csodás hangjának, hanem belső eleganciájának, királynői megjelenésének köszönhetően érdemelte ki a Budapesti Operettszínház közönségének szeretetét.
Vizuál

Színekkel keltették új életre Pompeii-t és Herculaneum-ot

Nemcsak a színpompás panelek érdekesek, de a helyszínek is, ahol kiállították őket. Az igazgató szerint mindez remek módja a múlt a jelen összekapcsolásának.
Zenés színház

Peller Károly: „Többet készülünk rá, mint egy gálakoncertre”

Augusztus 3-án és 4-én a budai várban adnak gálakoncertet az Operettszínház művészei. Peller Károly a felkészülés folyamatáról mesélt.
Színház

Keverni nem csak a fakanállal lehet: Marie Curie nem mindennapi élete

Marie Curie története sok szempontból a századforduló és a 20. század története. A radioaktivitás úttörő kutatójának életét feldolgozó monodráma egy egyedülálló tudós történetét meséli el, akinek volt bátorsága szembemenni a hagyományos női szerepkörrel.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Jazz/World interjú

„Próbálok nem dobosként hozzáállni a zenéléshez”

Gyárfás Attila egy sokat gondolkodó ember benyomását kelti, de a zenében pont ennek ellenkezőjére, a lehető legnagyobb ösztönösségre és szabadságra törekszik. Zenekarával nemrég jelentette meg Cloud Factory című albumát, ennek apropóján kérdeztük zenei vízióiról.
Jazz/World blues

A blues nem más, mint életérzés

Ezt vallja a VI. Óbudai Blues Fesztivál egyik amerikai fellépője, Big Daddy Willson. A július 23. és 27. közötti eseménysorozat idén is a műfaj legfontosabb hagyományaival és a legélesebb kortárs jelenével való találkozást ígéri.
Jazz/World lemez

Ezeket a jazzlemezeket hallgasd meg júliusban!

Új – régóta időszerű – sorozatunkban havonta ajánlunk hallgatásra érdemes lemezeket a frissen megjelent magyar és külföldi kiadványok közül. Az első cikk jogán megengedjük magunknak, hogy az előző hónapok terméséből is válogassunk.
Jazz/World marokkó

Igazi riport egy marokkói popfesztiválról

Essauriában, a Gnawa és Világzene Fesztiválon járt szerzőnk, ahonnan egészen ambivalens érzésekkel távozott.
Jazz/World ajánló

Klezmer színesíti a Vajdahunyadvári Fesztivált

A 27. Vajdahunyadvári Nyári Zenei Fesztivál a hagyományos komolyzenei koncertek mellett idén is otthont ad a klezmer muzsikának. Július 16-án a Sabbathsong Klezmer Band koncertjét élvezhetjük, ezt követően pedig „Mozart est” várja a kikapcsolódni vágyókat.