Jazz/World

Öt Fonós kiadványt jelöltek Fonogram díjra

2020.03.20. 09:30
Ajánlom
Közzé tették a Fonogram-díj jelöltjeit, amelyek között ott szerepel Lajkó Félix & VOLOSI, Herczku Ági és a Banda, a Parno Graszt, a Cimbaliband és a Csík János és a MEZZO lemeze is.

Lajkó Félix & VOLOSI a nemzetközi toplistákon is dobogós lemezét, Herczku Ági és a Banda KAMARA című albumát és a Parno Graszt Már nem szédülök című, szintén a nemzetközi toplistákon is díjazott lemezét egyaránt az Év hazai világ-, vagy népzenei albuma vagy hangfelvétele kategóriában, a Cimbaliband IRAM című albumát és a Csík János és a MEZZO Szép a tavasz, szép a nyár című lemezét pedig az Év hazai kortárs szórakoztatózenei albuma vagy hangfelvétele kategóriában jelölte a zenei szakemberekből, újságírókból és zenészekből álló 26 tagú szakmai zsűri.

Az első körös szavazás során több mint 800 nevezés közül választották ki a 18 kategória 5-5 jelöltjét, amelyek közé bekerülni már önmagában rangot és elismerést jelent.

A későbbiek során a második forduló voksai alapján kerülnek majd ki – a Fonogram tájékoztatása szerint április elején - a kategória nyertesei.

Lajkó Félix & VOLOSI albuma bekebelez és magával ragad. Öt lengyel vonós fenoménhoz csatlakozik egy öntörvényű és a zenét folyamatosan újraértelmező vonós, zenéjük mégsem lesz túl sok. Jóízléssel teremtenek együtt műfajokon túli, nagybetűs zenét, amely mögött a klasszikus és a folk hagyományok kéz a kézben járnak. A lemez Lengyelországban is felkerült a helyi Fonogram díj jelöltjei közé. A brit Songlines az év legjobb tíz lemeze közé választotta és beszavazta a Top of the World válogatásra is. A régió zenéit szemléző Balkán World Music Charts toplistájának élére került a felvétel, valamint a 2019-es összesítésben is dobogós lett, ugyanígy hónapokig szerepelt a legmeghatározóbb World Music Charts Europe első helyein (2019 augusztus (2.), szeptember (2.), október (5.)) és a hazai Lángoló Gitárok Top 11 válogatásában.

Herczku Ági és a Banda új lemeze 2019 karácsonyára jelent meg a Fonónál. A Herczku Ági - Nikola Parov szerzőpáros kincseskam(a)rájaban a Kárpát-medence és a Balkán szebbnél szebb dalai sorakoznak, ebből merítettek az albumra magyar, szlovák, horvát és bolgár dallamokat. A albumon kiváló vendégek is gazdagítják a termékeny és egyéni hangú, nagy tudású szerzőpáros nem mindennapi zenei világát: a csengő hangú Bognár Szilvia, valamint a sokoldalú hegedűjátékáról ismert Kuczera Barbara és Vizeli Máté. Erőteljes vonós kamarazenei hangzás, dinamikus és lírai többszólamúság, megindító bolgár és magyar ballada, játékos kétnyelvű tücsöklakodalom. A lemez remek kritikákat kapott.

A Parno Graszt lemeze felkerült a Transglobal World Music Charts (2019, szeptember) és a World Music Charts Europe (2019, november) toplistájára is, valamint a Lángoló Gitárok 2019-es hazai világzenei Top 11 válogatásába. A lemezen Quimby átdolgozás éppúgy szerepel, mint autentikus roma népdalok feldolgozásai. Akármelyik számnál indítjuk el az albumot, hamisítatlan Parno hangulatot kapunk, amely nem ereszt, ezt bizonyítja az évi sok száz teltházas koncert is itthon és külföldön, amely emberek ezreinek mutatta meg, milyen egy jó roma buli!

A Cimbaliband – szám szerint - 11. lemezének különlegessége, hogy Unger Balázs népzenei ihletettségű dallamaira Danics Dóra írt szövegeket, megalkotva ezzel egy új, közös zenei világot. Az autentikus magyar népzenét, és a balkán dallamvilágát múzsaként hívva belsőséges világba kalauzolja el a két szerző és a zenekar a hallgatóságot. A lemez bekerült a Lángoló Gitárok 2019-es hazai világzenei Top 11 válogatásába.

Csík János és a MEZZO lemezén a magyar népzenével együtt szólalnak meg a szórakoztató, jó hangulatú dallamok, olyan muzsikusok tolmácsolásában, akik közül ki a népzenéhez, ki a könnyűzenéhez, ki pedig a jazzhez áll közelebb – éppen ezért színes és magával ragadó a zenekar muzsikája, szokatlan és mégis jólesően ismerős. A dalokat – ahogy Csík Jánostól megszokhattuk – népzenei köntösbe bújtatta,  szerethetően megidézve a régi időket, újragondolva azokat. A bekerült a Lángoló Gitárok 2019-es hazai világzenei Top 11 válogatásába.

Fejléckép: Lajkó Félix & VOLOSI (forrás: Fonó Budai Zeneház)

Fonó

Budapest folkfőváros, ahol összegyűlik a Kárpát-medence színes zenei világa és a mezőségi muzsikák, a balkáni fúvósok, vagy a roma közösségek zenéje békésen megfér egymás mellett. Ennek a színes zenei világnak az egyik első számú központja a Fonó, amely az újbudai Sztregova utcában olyan, mint egy városi falu: napról napra megtöltik a táncházak, a kötetlen örömzenélős közösségek, a világzenei- és a jazzkoncertek, teret adva a kísérletezésnek, az új utaknak épp úgy, mint bemutatva a nagy neveket, ápolva jelentős életműveket.

Itt próbál, találkozik, kávézik, sörözik a nép-, világ és jazz muzsika színe-java, ha betérsz, nagy eséllyel találkozol valakivel, akit ismersz, színpadról, vagy azon kívül. Kiadóként a kelet-közép-európai piac első számú képviselője a Fonó, a WOMEX a Top Label listán a régió egyetlen szereplőjeként jegyzi. Itt rögzítették az ezredforduló legnagyobb népzenei gyűjtését, az Utolsó Órát, amelynek gyűjteménye a mai napig meghatározó anyag a népzenészek számára.

A Fonó igazi zeneház, fészek, istálló, ahol tisztelik a régit és bátran adnak teret a gyökereinkből kinövő új zenei gondolatoknak, ahol az idős erdélyi hagyományőrzők épp úgy visszatérő vendégei a háznak, mint Dresch Mihály, Ferenczi György, vagy Harcsa Veronika.

Legnépszerűbb

Zenés színház

Elhunyt Haramza László operaénekes

A Magyar Állami Operaház magánénekesét 60 éves korában érte a halál – adta hírül az Opera.
Zenés színház

Ingyen látható a Macskák londoni előadása az online térben

Bemutatásának 40. évfordulóján a The Show Must Go On Youtube-csatornája ingyenesen közvetíti Andrew Lloyd Webber kultikus darabját, a Macskákat.
Zenés színház

Idén is díjazták a nemzetközi operaélet legjobbjait

Online díjátadón jelentették be az Opera Awards győzteseit, akik a 2020/21-es évadban nyújtott teljesítményük alapján érdemelték ki a díjat.
Vizuál

KÉP-regény: A Gyilkos tó kémiája

A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezúttal Gyilkos-tónál megélt pálinka-történeteket mesélt.
Vizuál

Új kiállítótérrel bővül a Virág Judit Galéria

Rippl-Rónai, Bortnyik és Munkácsy remekművei láthatók a május 15-én nyíló, csaknem 400 négyzetméteres területtel kibővülő Virág Judit Galériában, ahol a 105 kortárs és 157 klasszikus művet felvonultató új aukciós tárlat is megtekinthető.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Jazz/World ajánló

Hegyi levegő receptre: a Bagossy Brothers Company

A Bagossy Brothers Company erdélyi csapatként eljutott oda, ahova csak nagyon kevesen: az elmúlt évek egyik legnépszerűbb koncertzenekarává nőtték ki magukat itthon. Talán éppen azért, mert nem tesznek mást, egyszerű érzésekről, otthonról, kötődésről énekelnek sallangmentesen, őszintén. A Gyergyószentmiklóson alakult csapat több tízmilliós nézettségű videói is jól mutatják: valamit nagyon elkaptak. Mi a titkuk, hogyan látják szülővárosukat és Budapestet, és mit takar a #HEGYILEVEGŐ?
Jazz/World ajánló

Megjelent a Zűrös Banda 2021 című új lemeze

A Zűrös második lemeze a 2021 címet viseli, egy nehéz évben született, de tele alkotó energiákkal és saját számokkal! A zenekar talán nem is fejezhette volna be jobbkor az albumot, hiszen itt a nyitás: a lemezbemutatóra már élőben, közönség előtt kerül sor a Fonó nagytermében június 4-én.
Jazz/World hír

"Tragikus végű játszma" – A kékszakállú herceg várát új formába öntötte Sárik Péter

Bartók Béla A kékszakállú herceg vára című operájára Sárik Péter zeneszerző, jazz-zongoraművész készített jazzátiratot, melyet először élőben augusztusban hallhat a közönség a Zempléni Fesztiválon.
Jazz/World ajánló

Kocsmazene magyarul – ezért könnyű beleszeretni az Aurevoir.-ba

Ma már egyre inkább elmosódnak a könnyűzene műfaji határai, de még ebben a sokszínű felhozatalban is akadnak karakteres, azonnal felismerhető stílusok. Az Aurevoir. rengeteg forrásból táplálkozó zenéje ethno-beat névre hallgat, és alig pár év alatt hódította meg a hazai klubszínpadokat. Népzene és angolszász beat-folk, lélekig hatoló mélységek és őrült elszállás: mutatjuk, miért ne hagyjátok ki a zenekar május 16-i ingyenes online koncertjét!
Jazz/World hír

Egyedi hangszín és világzenei hangulat

Szól a világ címmel május 10-én jelenik meg a Napfonat együttes első nagylemeze. Az öttagú a cappella csapat 2018-ban alakult és dalaikban a saját szövegeik mellett, versfeldolgozások, valamint magyar és más nemzetek népdalai szólalnak meg egyedi hangzásban.