Jazz/World

Öt Fonós kiadványt jelöltek Fonogram díjra

2020.03.20. 09:30
Ajánlom
Közzé tették a Fonogram-díj jelöltjeit, amelyek között ott szerepel Lajkó Félix & VOLOSI, Herczku Ági és a Banda, a Parno Graszt, a Cimbaliband és a Csík János és a MEZZO lemeze is.

Lajkó Félix & VOLOSI a nemzetközi toplistákon is dobogós lemezét, Herczku Ági és a Banda KAMARA című albumát és a Parno Graszt Már nem szédülök című, szintén a nemzetközi toplistákon is díjazott lemezét egyaránt az Év hazai világ-, vagy népzenei albuma vagy hangfelvétele kategóriában, a Cimbaliband IRAM című albumát és a Csík János és a MEZZO Szép a tavasz, szép a nyár című lemezét pedig az Év hazai kortárs szórakoztatózenei albuma vagy hangfelvétele kategóriában jelölte a zenei szakemberekből, újságírókból és zenészekből álló 26 tagú szakmai zsűri.

Az első körös szavazás során több mint 800 nevezés közül választották ki a 18 kategória 5-5 jelöltjét, amelyek közé bekerülni már önmagában rangot és elismerést jelent.

A későbbiek során a második forduló voksai alapján kerülnek majd ki – a Fonogram tájékoztatása szerint április elején - a kategória nyertesei.

Lajkó Félix & VOLOSI albuma bekebelez és magával ragad. Öt lengyel vonós fenoménhoz csatlakozik egy öntörvényű és a zenét folyamatosan újraértelmező vonós, zenéjük mégsem lesz túl sok. Jóízléssel teremtenek együtt műfajokon túli, nagybetűs zenét, amely mögött a klasszikus és a folk hagyományok kéz a kézben járnak. A lemez Lengyelországban is felkerült a helyi Fonogram díj jelöltjei közé. A brit Songlines az év legjobb tíz lemeze közé választotta és beszavazta a Top of the World válogatásra is. A régió zenéit szemléző Balkán World Music Charts toplistájának élére került a felvétel, valamint a 2019-es összesítésben is dobogós lett, ugyanígy hónapokig szerepelt a legmeghatározóbb World Music Charts Europe első helyein (2019 augusztus (2.), szeptember (2.), október (5.)) és a hazai Lángoló Gitárok Top 11 válogatásában.

Herczku Ági és a Banda új lemeze 2019 karácsonyára jelent meg a Fonónál. A Herczku Ági - Nikola Parov szerzőpáros kincseskam(a)rájaban a Kárpát-medence és a Balkán szebbnél szebb dalai sorakoznak, ebből merítettek az albumra magyar, szlovák, horvát és bolgár dallamokat. A albumon kiváló vendégek is gazdagítják a termékeny és egyéni hangú, nagy tudású szerzőpáros nem mindennapi zenei világát: a csengő hangú Bognár Szilvia, valamint a sokoldalú hegedűjátékáról ismert Kuczera Barbara és Vizeli Máté. Erőteljes vonós kamarazenei hangzás, dinamikus és lírai többszólamúság, megindító bolgár és magyar ballada, játékos kétnyelvű tücsöklakodalom. A lemez remek kritikákat kapott.

A Parno Graszt lemeze felkerült a Transglobal World Music Charts (2019, szeptember) és a World Music Charts Europe (2019, november) toplistájára is, valamint a Lángoló Gitárok 2019-es hazai világzenei Top 11 válogatásába. A lemezen Quimby átdolgozás éppúgy szerepel, mint autentikus roma népdalok feldolgozásai. Akármelyik számnál indítjuk el az albumot, hamisítatlan Parno hangulatot kapunk, amely nem ereszt, ezt bizonyítja az évi sok száz teltházas koncert is itthon és külföldön, amely emberek ezreinek mutatta meg, milyen egy jó roma buli!

A Cimbaliband – szám szerint - 11. lemezének különlegessége, hogy Unger Balázs népzenei ihletettségű dallamaira Danics Dóra írt szövegeket, megalkotva ezzel egy új, közös zenei világot. Az autentikus magyar népzenét, és a balkán dallamvilágát múzsaként hívva belsőséges világba kalauzolja el a két szerző és a zenekar a hallgatóságot. A lemez bekerült a Lángoló Gitárok 2019-es hazai világzenei Top 11 válogatásába.

Csík János és a MEZZO lemezén a magyar népzenével együtt szólalnak meg a szórakoztató, jó hangulatú dallamok, olyan muzsikusok tolmácsolásában, akik közül ki a népzenéhez, ki a könnyűzenéhez, ki pedig a jazzhez áll közelebb – éppen ezért színes és magával ragadó a zenekar muzsikája, szokatlan és mégis jólesően ismerős. A dalokat – ahogy Csík Jánostól megszokhattuk – népzenei köntösbe bújtatta,  szerethetően megidézve a régi időket, újragondolva azokat. A bekerült a Lángoló Gitárok 2019-es hazai világzenei Top 11 válogatásába.

Fejléckép: Lajkó Félix & VOLOSI (forrás: Fonó Budai Zeneház)

Fonó

Budapest folkfőváros, ahol összegyűlik a Kárpát-medence színes zenei világa és a mezőségi muzsikák, a balkáni fúvósok, vagy a roma közösségek zenéje békésen megfér egymás mellett. Ennek a színes zenei világnak az egyik első számú központja a Fonó, amely az újbudai Sztregova utcában olyan, mint egy városi falu: napról napra megtöltik a táncházak, a kötetlen örömzenélős közösségek, a világzenei- és a jazzkoncertek, teret adva a kísérletezésnek, az új utaknak épp úgy, mint bemutatva a nagy neveket, ápolva jelentős életműveket.

Itt próbál, találkozik, kávézik, sörözik a nép-, világ és jazz muzsika színe-java, ha betérsz, nagy eséllyel találkozol valakivel, akit ismersz, színpadról, vagy azon kívül. Kiadóként a kelet-közép-európai piac első számú képviselője a Fonó, a WOMEX a Top Label listán a régió egyetlen szereplőjeként jegyzi. Itt rögzítették az ezredforduló legnagyobb népzenei gyűjtését, az Utolsó Órát, amelynek gyűjteménye a mai napig meghatározó anyag a népzenészek számára.

A Fonó igazi zeneház, fészek, istálló, ahol tisztelik a régit és bátran adnak teret a gyökereinkből kinövő új zenei gondolatoknak, ahol az idős erdélyi hagyományőrzők épp úgy visszatérő vendégei a háznak, mint Dresch Mihály, Ferenczi György, vagy Harcsa Veronika.

Legnépszerűbb

Zenés színház

Ingyenesen nézheti Andrew Lloyd Webber musicaljeit a YouTube-on

Bár a szolgáltatás ingyenes lesz, a nézőket arra bátorítják, hogy adakozzanak egy-egy alapítványnak a koronavírus-járvány közepette, amikor a színházak bezártak.
Klasszikus

A Zeneakadémia tanárai péntek esténként a remény dallamát játsszák erkélykoncerten

A párizsi és a lyoni Conservatoire közös felhívása nyomán először április 3-án, majd minden pénteken este 7-kor Marc-Antoine Charpentier Te Deumának jól ismert prelúdiuma szólal meg. A Zeneakadémia örömmel fogadta a felkérést: minden héten más oktatója játssza a dallamot erkélykoncerten.
Klasszikus

Gyakran ismételt kérdések a hárfáról – Razvaljajeva Anasztázia válaszol

Új sorozatunkban, amelynek címe: Hangszertár, zenekari művészeket és szólistákat kértünk arra, mutassák be szakmájuk legfontosabb eszközét. Razvaljajeva Anasztázia a klasszikus zenei színtér egyik legizgalmasabb hangszerese. Egyértelmű volt, hogy ha hárfáról van szó, hozzá kell fordulnunk.
Könyv

Az orvos, aki naplót vezetett Auschwitzban

Eddy de Wind műve különbözik minden más, a holokausztról és a haláltáborokról szóló beszámolótól, a zsidó orvos feljegyzései ugyanis nem visszaemlékezések, hanem a helyszínen született naplóbejegyzések. A szerző fia arról is mesélt, szülei története hogyan hatott az egész családra.
Színház

„Ami a szőnyeg alatt van” – Bíró Kriszta könyvet ír Molnár Piroskáról

Az életrajzi mű a Corvina Kiadónál készül, szerzője, az Örkény Színház többkötetes íróként is számon tartott művésze régóta jól ismeri Molnár Piroskát, így bizalmasan tud vele beszélgetni a szakmáról és életéről.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Jazz/World hír

Fonogram-életműdíjat kapott Kovács Kati – Hallgasd meg a nyertes felvételeket!

Hobo, Rácz Gergő és Orsovai Reni, a Mörk, a Sárik Péter Trió, Lajkó Félix & Volosi, Krizso, a Bagossy Brothers Company is Fonogram-díjat kapott a szombaton az interneten tartott online eseményen. Életműdíjjal Kovács Katit, szakmai életműdíjjal Gőz Lászlót ismerték el.
Jazz/World Művészi szabadság

Szőke Nikoletta: „Ez egy érzelmileg intenzív időszak”

Három hete még stúdióban volt, klipet forgatott, az egész nyara be volt táblázva. Szőke Nikoletta érzelmileg intenzív időszakot él meg, aminek a hatására új dalok vannak születőben, de a kényszerű otthonmaradásban a régiekre is marad ideje. Interjú.
Jazz/World fonó

Toplistás a Besh o droM jubileumi lemeze

A Balkan World Music Chart negyedéves toplistáján a zenekar jubileumi lemeze.
Jazz/World gyász

Elhunyt Bill Withers, az Ain’t No Sunshine szerzője

81 éves korában elhunyt Bill Withers, a hetvenes évek ünnepelt soul-énekese. Legnagyobb slágerei az Ain’t No Sunshine és a Lean On Me voltak.
Jazz/World fonó

Lengyel Fonogram-díjat nyert Lajkó Félix és a VOLOSI közös albuma

Elnyerte a legrangosabb lengyel zenei elismerést, a helyi Fonogram-díjat Lajkó Félix és a Volosi közös albuma. Az elismerést a folk kategóriában kapta meg a lemez.