Jazz/World

Öt Fonós kiadványt jelöltek Fonogram díjra

2020.03.20. 09:30
Ajánlom
Közzé tették a Fonogram-díj jelöltjeit, amelyek között ott szerepel Lajkó Félix & VOLOSI, Herczku Ági és a Banda, a Parno Graszt, a Cimbaliband és a Csík János és a MEZZO lemeze is.

Lajkó Félix & VOLOSI a nemzetközi toplistákon is dobogós lemezét, Herczku Ági és a Banda KAMARA című albumát és a Parno Graszt Már nem szédülök című, szintén a nemzetközi toplistákon is díjazott lemezét egyaránt az Év hazai világ-, vagy népzenei albuma vagy hangfelvétele kategóriában, a Cimbaliband IRAM című albumát és a Csík János és a MEZZO Szép a tavasz, szép a nyár című lemezét pedig az Év hazai kortárs szórakoztatózenei albuma vagy hangfelvétele kategóriában jelölte a zenei szakemberekből, újságírókból és zenészekből álló 26 tagú szakmai zsűri.

Az első körös szavazás során több mint 800 nevezés közül választották ki a 18 kategória 5-5 jelöltjét, amelyek közé bekerülni már önmagában rangot és elismerést jelent.

A későbbiek során a második forduló voksai alapján kerülnek majd ki – a Fonogram tájékoztatása szerint április elején - a kategória nyertesei.

Lajkó Félix & VOLOSI albuma bekebelez és magával ragad. Öt lengyel vonós fenoménhoz csatlakozik egy öntörvényű és a zenét folyamatosan újraértelmező vonós, zenéjük mégsem lesz túl sok. Jóízléssel teremtenek együtt műfajokon túli, nagybetűs zenét, amely mögött a klasszikus és a folk hagyományok kéz a kézben járnak. A lemez Lengyelországban is felkerült a helyi Fonogram díj jelöltjei közé. A brit Songlines az év legjobb tíz lemeze közé választotta és beszavazta a Top of the World válogatásra is. A régió zenéit szemléző Balkán World Music Charts toplistájának élére került a felvétel, valamint a 2019-es összesítésben is dobogós lett, ugyanígy hónapokig szerepelt a legmeghatározóbb World Music Charts Europe első helyein (2019 augusztus (2.), szeptember (2.), október (5.)) és a hazai Lángoló Gitárok Top 11 válogatásában.

Herczku Ági és a Banda új lemeze 2019 karácsonyára jelent meg a Fonónál. A Herczku Ági - Nikola Parov szerzőpáros kincseskam(a)rájaban a Kárpát-medence és a Balkán szebbnél szebb dalai sorakoznak, ebből merítettek az albumra magyar, szlovák, horvát és bolgár dallamokat. A albumon kiváló vendégek is gazdagítják a termékeny és egyéni hangú, nagy tudású szerzőpáros nem mindennapi zenei világát: a csengő hangú Bognár Szilvia, valamint a sokoldalú hegedűjátékáról ismert Kuczera Barbara és Vizeli Máté. Erőteljes vonós kamarazenei hangzás, dinamikus és lírai többszólamúság, megindító bolgár és magyar ballada, játékos kétnyelvű tücsöklakodalom. A lemez remek kritikákat kapott.

A Parno Graszt lemeze felkerült a Transglobal World Music Charts (2019, szeptember) és a World Music Charts Europe (2019, november) toplistájára is, valamint a Lángoló Gitárok 2019-es hazai világzenei Top 11 válogatásába. A lemezen Quimby átdolgozás éppúgy szerepel, mint autentikus roma népdalok feldolgozásai. Akármelyik számnál indítjuk el az albumot, hamisítatlan Parno hangulatot kapunk, amely nem ereszt, ezt bizonyítja az évi sok száz teltházas koncert is itthon és külföldön, amely emberek ezreinek mutatta meg, milyen egy jó roma buli!

A Cimbaliband – szám szerint - 11. lemezének különlegessége, hogy Unger Balázs népzenei ihletettségű dallamaira Danics Dóra írt szövegeket, megalkotva ezzel egy új, közös zenei világot. Az autentikus magyar népzenét, és a balkán dallamvilágát múzsaként hívva belsőséges világba kalauzolja el a két szerző és a zenekar a hallgatóságot. A lemez bekerült a Lángoló Gitárok 2019-es hazai világzenei Top 11 válogatásába.

Csík János és a MEZZO lemezén a magyar népzenével együtt szólalnak meg a szórakoztató, jó hangulatú dallamok, olyan muzsikusok tolmácsolásában, akik közül ki a népzenéhez, ki a könnyűzenéhez, ki pedig a jazzhez áll közelebb – éppen ezért színes és magával ragadó a zenekar muzsikája, szokatlan és mégis jólesően ismerős. A dalokat – ahogy Csík Jánostól megszokhattuk – népzenei köntösbe bújtatta,  szerethetően megidézve a régi időket, újragondolva azokat. A bekerült a Lángoló Gitárok 2019-es hazai világzenei Top 11 válogatásába.

Fejléckép: Lajkó Félix & VOLOSI (forrás: Fonó Budai Zeneház)

Fonó

Budapest folkfőváros, ahol összegyűlik a Kárpát-medence színes zenei világa és a mezőségi muzsikák, a balkáni fúvósok, vagy a roma közösségek zenéje békésen megfér egymás mellett. Ennek a színes zenei világnak az egyik első számú központja a Fonó, amely az újbudai Sztregova utcában olyan, mint egy városi falu: napról napra megtöltik a táncházak, a kötetlen örömzenélős közösségek, a világzenei- és a jazzkoncertek, teret adva a kísérletezésnek, az új utaknak épp úgy, mint bemutatva a nagy neveket, ápolva jelentős életműveket.

Itt próbál, találkozik, kávézik, sörözik a nép-, világ és jazz muzsika színe-java, ha betérsz, nagy eséllyel találkozol valakivel, akit ismersz, színpadról, vagy azon kívül. Kiadóként a kelet-közép-európai piac első számú képviselője a Fonó, a WOMEX a Top Label listán a régió egyetlen szereplőjeként jegyzi. Itt rögzítették az ezredforduló legnagyobb népzenei gyűjtését, az Utolsó Órát, amelynek gyűjteménye a mai napig meghatározó anyag a népzenészek számára.

A Fonó igazi zeneház, fészek, istálló, ahol tisztelik a régit és bátran adnak teret a gyökereinkből kinövő új zenei gondolatoknak, ahol az idős erdélyi hagyományőrzők épp úgy visszatérő vendégei a háznak, mint Dresch Mihály, Ferenczi György, vagy Harcsa Veronika.

Legnépszerűbb

Vizuál

Nézd meg online Szabó Magda Pilátusát a IV. Hét Domb Filmfesztiválon!

A koronavírus-járvány miatt az interneten tekintheti meg a közönség hétfőtől a IV. Hét Domb Filmfesztivál döntős filmjeit, és a rendezvény történetében először szavazhat is a döntőbe jutott alkotásokra - közölték a fesztivál szervezői.
Színház

Őrködjetek! – Léner Péter az SZFE-ügyről

Lapunkhoz eljuttatott levelében megszólalt az SZFE kapcsán a 84 éves Kossuth-díjas és Jászai Mari-díjas rendező, színigazgató, érdemes művész, akinek fia, Léner András is apja nyomdokaiba lépett: színész és rendező. A levelet változtatás nélkül közöljük!
Klasszikus

Elmarad a Nemzeti Filharmonikusok évadnyitó hangversenye

Nem tartják meg a Nemzeti Filharmonikus Zenekar szeptember 25-i koncertjét a Müpában, miután több tag kontaktusba került fertőzött személlyel.
Színház

A két pápa – Magyarországon először a Rózsavölgyiben

Vecsei H. Miklós igazi színászlegendákkal állítja színpadra XVI. Benedek és Ferenc pápa különleges kapcsolatát.
Klasszikus

Költözni kényszerül a Rádiózenekar

A Pázmány Péter Katolikus Egyetemhez kerül a Magyar Rádió által használt három épület, a Rádiózenekar viszont még nem szolgál közzétehető információkkal az ügyben. Az biztos, hogy költözniük kell.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Jazz/World ajánló

Könnyűzene a 29. CAFe Budapesten

Élő zene, kísérletezés, világzene és jazz – minikoncertek, lemezbemutatók és popkülönlegességek az ősz legmenőbb fesztiválján.
Jazz/World hír

Íme a járványhelyzet-kompatibilis szórakoztatás: indul a Raktárkoncert-sorozat

Zenei legendák, fesztiválzenekarok és a mulatós zene képviselői is feltűnnek a szeptember 21-től kezdődő sorozatban, amelyet a könnyűzenei ipar támogatására indítottak el.
Jazz/World lemez

Budapesti koncertjének felvételét adja ki lemezen Keith Jarrett

Keith Jarrett 2016-ban a Müpában lépett fel. Most duplaalbumon jelenik meg a teljes improvizációs szólókoncert az ECM kiadónál.
Jazz/World ajánló

Szerdán indul a Fonó születésnapi sorozata

A nyári szabadtéri Teraszkoncertek után az idén 25 éves Fonó egy különleges jubileumi válogatással indítja útjára az évadot. A Fonó25 Folkfőváros szeptember 16-19. között egyfajta mixe a zeneház több kedvelt sorozatának.
Jazz/World guessous mesi

Premier: Guessous Mesi a gyermeki énünkről mesél új dalában

Az egzotikus, népi hangzásvilágáról ismert Guessous Mesi, Junior Príma Díjas énekesnő új dallal és videoklippel jelentkezik szeptember 12-én a Fidelio felületén. "Lüktet a lét" című új dala az anyává válás izgalmas és egyben ismeretlen terepe mellett, a saját belső gyermeki énünk megélését dolgozza fel.