Jazz/World

„Öt koncert – öt ország – egy nemzet”

2005.11.05. 00:00
Ajánlom
A IV. Határon Túli Magyarok Zenéje koncertsorozat keretében magyar zenei CD-k adományozására kerül sor Kárpátalja, Erdély, a Vajdaság és a Felvidék magyarsága számára november 16-án a Thália Színházban, majd további négy koncertre Révkomáromban, Beregszászon, Kolozsvárott és Szabadkán.

A Periferic Records hanglemezkiadó 1993-ban történt alapítása óta alapvető feladatának tekinti a határon túli magyarság zenei kultúrájának kiadását és a közönséghez való eljuttatását. A Stereo Kft. a termékforgalmazáson kívül koncerteket és fesztiválokat szervez, amelyek közül a legfontosabbak a Határon Túli Magyarok Zenéje, a Református Zenei Fesztivál, a Szeptember 11. Fesztivál, a Karácsonyi Periferic koncert és a Viadukt Fesztivál a Hortobágyon.

A Határon Túli Magyarok Zenéje koncerteket azért indították el a szervezők, mert azt látták, hogy a határon túli magyar zenészeket és zenéjüket nagyon kevéssé ismerjük. Ezért 2001 óta rendszeresen meghívják őket, hogy együtt zenéljenek az anyaországi muzsikusokkal. A mesterek, az adatközlők együtt játszanak a mesterré vált tanítványokkal. A Periferic Records kiadványai között több határon túli zenekar albuma megtalálható. A koncertek és kiadványok kapcsán elég a Kerekes együttesre és az erdélyi Tímár testvérekre, a Ghymesre, Ivánovics Tünde és Bakos Árpád vajdasági énekesekre, a Tatrosra és csángó vendégeikre vagy a felvidéki Bástya citerazenekarra, a Református Zenei Fesztivál kapcsán pedig a Szászcsávási Karra, Máté Sándor erdélyi tárogatósra, a FIRESZ kórusra vagy Écsi Gyöngyi felvidéki énekes-mesemondóra gondolni.

Böszörményi Gergely kiadó, fesztiválszervező és koncertigazgató 2003-ban a Zeneakadémián bejelentette, hogy nagy számú CD-t adományoznak Kárpátalja, a Felvidék, Erdély és a Vajdaság egy-egy református könyvtárának. Sok hasonlóan gondolkodó lemezkiadó csatlakozott a Periferic Recordshoz, és egy-egy református kezelésű könyvtárban 450 különböző CD-vel indíthattak el zenetárakat – ez azt jelenti, hogy összességében 1600-1800 CD-t adományoztak a négy városnak kb. 6-7 millió forint értékben.

2004 végén Dr. Bölcskei Gusztáv püspök felkérte Böszörményi Gergelyt, hogy felajánlásukat a Zsinat plénuma előtt is mondja el, kifejezve ezzel azt a szándékot, hogy a Magyarországi Református Egyház Zsinata is egyetért törekvésükkel és támogatja azt. Így az „Öt koncert – öt ország – egy nemzet” adományozással egybekötött koncertsorozat a MRE és a Periferic Records közösen megvalósított rendezvényévé válik.

2005. november 16-án a Thália Színházban rendezik meg a soron következő, „IV. Határon Túli Magyarok Zenéje” című gálakoncertet, amely egyben az „Öt koncert – öt ország – egy nemzet” CD-adományozással egybekötött sorozat ünnepi nyitókoncertje. A téli hónapokban pedig Révkomárom, Beregszász, Kolozsvár és Szabadka egy-egy helyszínén rendezik meg azt a négy koncertet, amelyek keretében átadják a könyvtáraknak a hanghordozókat.

Ezzel az induló adománnyal a szervezők hagyományt kívánnak teremteni, és az évente megjelenő új hazai kiadványok eljuttatásával folyamatosan bővíteni szeretnék a választékot. Az ellenszolgáltatás nélküli felajánlás célja az, hogy a Felvidéken, Kárpátalján, Erdélyben és a Vajdaságban élő magyarokhoz eljusson az anyaországban hanghordozón megjelent zenei kultúra, valamint az, hogy e térségek kölcsönösen bemutatkozási lehetőséget biztosítsanak egymás művészeinek ünnepi koncertek és fesztiválok szervezésével.

A Thália Színházban az alábbi művészeket és zenekarokat hallhatják az érdeklődők november 16-án: Bánffy György színművész, Kormorán, Vujicsics, Söndörgő, Bástya Citerazenekar, Agócs Gergely (Felvidék), PÁL Lajos és zenekara (Kárpátalja), Kerekes, Demeter Erika (Sepsiszentgyörgy), Tímár testvérek (Gyimes), Bakos Árpád (Vajdaság).
A kezdeményezéshez eddig ötvenhárom kiadó csatlakozott.

Az eseménysorozat fővédnöke Mádl Dalma asszony, a Magyar Karitász Jószolgálati Nagykövete, egyházi védnöke Dr. Bölcskei Gusztáv püspök. A szervezők kérik, hogy aki teheti, pénzadományokkal vagy támogatójegyek vásárlásával járuljon hozzá az eseménysorozat és az adományozás sikeres megvalósításához. Támogató jegyek 15000 forinos áron a Stereo Kft címén rendelhetők (1114 Budapest, Bartók Béla út 59. – MKB 10300002-20353245-00003285). A „hagyományos” belépőjegyek egységesen 2000 forintos áron kaphatók a Thália Színház pénztárában (1065 Budapest, Nagymező u. 22-24.) és a Stereo Kft címén.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Mi az a tritónusz, és miért nevezték az ördög hangközének?

Schiff András egy interjúban nemrégen a tritónusz hangközével jellemezte Magyarországot. De vajon tudjuk, mi ez? És tényleg be volt tiltva a középkorban?
Klasszikus

A zene olyan, mint a pszichoanalízis

Fejérvári Zoltán november 20-án, illetve a rá következő két estén a Budapesti Fesztiválzenekarral lép pódiumra a Müpában. A külföldön is sikeres zongoraművész beszélgetésünkben elmondta, hogy miért jó egyedül zenélni, miért jó kamarázni, és mi köze mind ennek a pszichoterápiához.
Zenés színház

Először csendült fel az Egyesült Államokban a Bánk bán

Tizenötezer néző volt kíváncsi a magyar kultúrát népszerűsítő, vasárnap zárult kéthetes rendezvénysorozat előadásaira New Yorkban.
Klasszikus

Elkápráztatnak új Rameau-lemezükkel Vashegyi György együttesei

Vashegyi György együttesei, a Purcell Kórus és az Orfeo Zenekar lemezre vették Rameau ma már ritkaságnak számító operáját, a Naïst, és a kritika elismerését is kivívták.
Klasszikus

Akit Kodály még személyesen instruált – Perényi Miklós

Azt vallja, egy zeneművet eljátszani csak a kezdet: elmélyedni, újrajátszani, folyton keresni, mint az aranyásó, ez a zenész feladata. Perényi Miklós Kult50-ben megjelent portréja.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Jazz/World ajánló

Tankcsapdát és Quimby-t is feldolgoz új lemezén a Sárik Péter Trió

Nemrég még Bartók jazzfeldolgozásai apropóján beszélgettünk Sárik Péter zongorista-zeneszerzővel, most azonban könnyedebb vizekre eveztünk a Jazzkívánságműsor magyarul című lemez kapcsán, amit december 14-én mutatnak be a MOMKultban.
Jazz/World magazin

60 éve készült ez az ikonikus fotó a jazz-legendák találkozójáról

Art Kane, az Esquire magazin jazz-szerető szerkesztője 1958-ban ötvenhét veterán és feltörekvő jazz-csillagot hívott egybe, hogy elkészítse A Great Day in Harlem című, azóta emblematikussá vált fotót.
Jazz/World soul

Ötven év után bemutatják az Aretha Franklinnel készült koncertfilmet

Sydney Pollack dokumentumfilmje 50 éven át dobozban lapult, most, hogy az énekesnő elhunyt, az ügyvédei sem akadályozzák meg a bemutatását.
Jazz/World interjú

Stanley Jordan: „Az emberek megérdemelnek egy olyan világot, amelyben hiteles művészek alkotnak”

Vajon miért pont Bartók Béla a kedvenc zeneszerzője és miért ragaszkodik annyira magyar zenésztársaihoz, Horváth Kornélhoz és Dörnyei Gáborhoz? A gitárvirtuóz november 17-én ad koncertet a Müpában, ennek apropóján válaszolt a fenti kérdésekre.
Jazz/World magazin

A test is egy hangszer, amit meg kell tanulni használni

"A zene fölemel" – szól a Snétberger Központ mottója. Igen ám, de a zenéléshez szükséges napi 5-8 óra gyakorlás rengeteg terhet, feszültséget is ró a zenészekre, különösen a testükre. Ezt felismerve indított Alexander-órákat a felsőörsi intézmény.