Jazz/World

„Öt koncert – öt ország – egy nemzet”

2005.11.05. 00:00
Ajánlom
A IV. Határon Túli Magyarok Zenéje koncertsorozat keretében magyar zenei CD-k adományozására kerül sor Kárpátalja, Erdély, a Vajdaság és a Felvidék magyarsága számára november 16-án a Thália Színházban, majd további négy koncertre Révkomáromban, Beregszászon, Kolozsvárott és Szabadkán.

A Periferic Records hanglemezkiadó 1993-ban történt alapítása óta alapvető feladatának tekinti a határon túli magyarság zenei kultúrájának kiadását és a közönséghez való eljuttatását. A Stereo Kft. a termékforgalmazáson kívül koncerteket és fesztiválokat szervez, amelyek közül a legfontosabbak a Határon Túli Magyarok Zenéje, a Református Zenei Fesztivál, a Szeptember 11. Fesztivál, a Karácsonyi Periferic koncert és a Viadukt Fesztivál a Hortobágyon.

A Határon Túli Magyarok Zenéje koncerteket azért indították el a szervezők, mert azt látták, hogy a határon túli magyar zenészeket és zenéjüket nagyon kevéssé ismerjük. Ezért 2001 óta rendszeresen meghívják őket, hogy együtt zenéljenek az anyaországi muzsikusokkal. A mesterek, az adatközlők együtt játszanak a mesterré vált tanítványokkal. A Periferic Records kiadványai között több határon túli zenekar albuma megtalálható. A koncertek és kiadványok kapcsán elég a Kerekes együttesre és az erdélyi Tímár testvérekre, a Ghymesre, Ivánovics Tünde és Bakos Árpád vajdasági énekesekre, a Tatrosra és csángó vendégeikre vagy a felvidéki Bástya citerazenekarra, a Református Zenei Fesztivál kapcsán pedig a Szászcsávási Karra, Máté Sándor erdélyi tárogatósra, a FIRESZ kórusra vagy Écsi Gyöngyi felvidéki énekes-mesemondóra gondolni.

Böszörményi Gergely kiadó, fesztiválszervező és koncertigazgató 2003-ban a Zeneakadémián bejelentette, hogy nagy számú CD-t adományoznak Kárpátalja, a Felvidék, Erdély és a Vajdaság egy-egy református könyvtárának. Sok hasonlóan gondolkodó lemezkiadó csatlakozott a Periferic Recordshoz, és egy-egy református kezelésű könyvtárban 450 különböző CD-vel indíthattak el zenetárakat – ez azt jelenti, hogy összességében 1600-1800 CD-t adományoztak a négy városnak kb. 6-7 millió forint értékben.

2004 végén Dr. Bölcskei Gusztáv püspök felkérte Böszörményi Gergelyt, hogy felajánlásukat a Zsinat plénuma előtt is mondja el, kifejezve ezzel azt a szándékot, hogy a Magyarországi Református Egyház Zsinata is egyetért törekvésükkel és támogatja azt. Így az „Öt koncert – öt ország – egy nemzet” adományozással egybekötött koncertsorozat a MRE és a Periferic Records közösen megvalósított rendezvényévé válik.

2005. november 16-án a Thália Színházban rendezik meg a soron következő, „IV. Határon Túli Magyarok Zenéje” című gálakoncertet, amely egyben az „Öt koncert – öt ország – egy nemzet” CD-adományozással egybekötött sorozat ünnepi nyitókoncertje. A téli hónapokban pedig Révkomárom, Beregszász, Kolozsvár és Szabadka egy-egy helyszínén rendezik meg azt a négy koncertet, amelyek keretében átadják a könyvtáraknak a hanghordozókat.

Ezzel az induló adománnyal a szervezők hagyományt kívánnak teremteni, és az évente megjelenő új hazai kiadványok eljuttatásával folyamatosan bővíteni szeretnék a választékot. Az ellenszolgáltatás nélküli felajánlás célja az, hogy a Felvidéken, Kárpátalján, Erdélyben és a Vajdaságban élő magyarokhoz eljusson az anyaországban hanghordozón megjelent zenei kultúra, valamint az, hogy e térségek kölcsönösen bemutatkozási lehetőséget biztosítsanak egymás művészeinek ünnepi koncertek és fesztiválok szervezésével.

A Thália Színházban az alábbi művészeket és zenekarokat hallhatják az érdeklődők november 16-án: Bánffy György színművész, Kormorán, Vujicsics, Söndörgő, Bástya Citerazenekar, Agócs Gergely (Felvidék), PÁL Lajos és zenekara (Kárpátalja), Kerekes, Demeter Erika (Sepsiszentgyörgy), Tímár testvérek (Gyimes), Bakos Árpád (Vajdaság).
A kezdeményezéshez eddig ötvenhárom kiadó csatlakozott.

Az eseménysorozat fővédnöke Mádl Dalma asszony, a Magyar Karitász Jószolgálati Nagykövete, egyházi védnöke Dr. Bölcskei Gusztáv püspök. A szervezők kérik, hogy aki teheti, pénzadományokkal vagy támogatójegyek vásárlásával járuljon hozzá az eseménysorozat és az adományozás sikeres megvalósításához. Támogató jegyek 15000 forinos áron a Stereo Kft címén rendelhetők (1114 Budapest, Bartók Béla út 59. – MKB 10300002-20353245-00003285). A „hagyományos” belépőjegyek egységesen 2000 forintos áron kaphatók a Thália Színház pénztárában (1065 Budapest, Nagymező u. 22-24.) és a Stereo Kft címén.

Programkereső

Legnépszerűbb

Tánc

Szergej Polunyin elvesztette a józan eszét?

Először a mellkasára tetováltatta egy politikus arcképét, majd homofób és kirekesztő üzeneteket posztolt Instagram oldalán. A táncvilág komoly aggodalmát fejezte ki a táncos mentális állapota miatt.
Vizuál

Pont a Mona Lisánál nem működik a Mona Lisa-hatás

Leonardo da Vinci híres portréjához számos rejtély kapcsolódik a hölgy személyétől a mosoly okáig. Az egyik legutóbbi kutatás annak járt utána, tényleg követi-e a tekintetével a titokzatos asszony a nézőit.
Tánc

25 éve halt meg Róna Viktor, aki még Nurejevvel is jó barátságot ápolt

Adottságai egyáltalán nem predesztinálták a balettművész-pályára, szorgalmának köszönhetően mégis világhírnévre tett szert az 1994. január 15-én elhunyt Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas balettművész, aki Rudolf Nurejev pályájának is meghatározó alakja volt.
Klasszikus

Nem gyöngyszem, gyémánt – 25 éve hunyt el Cziffra György

Huszonöt éve, 1994. január 15-én hunyt el meg Franciaországban Cziffra György zongoraművész, akit gyakran emlegetnek Liszt Ferenc méltó, sőt egyetlen igazi örököseként.
Klasszikus

Gilbert Varga debütáló koncertje

Vezető karmesterként első alkalommal dirigálja a Pannon Filharmonikusokat a Maestro január végén a Müpában.

Támogatott mellékleteink

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Jazz/World hír

Ő itt Django Reinhardt unokája, és hamarosan magyar romazenészekkel játszik

A legendás cigány jazzgitáros, Django Reinhardt unokája, Dotschy Reinhardt énekes is fellép az Európai Roma Fesztiválzenekarral február 10-én a Müpában.
Jazz/World hír

Herbie Hancock nevét viseli ezentúl a Thelonius Monk Intézet

2019. január elseje óta a fúziós jazz élő legendájának nevét viseli az intézmény.
Jazz/World interjú

Andreas Shaerer: „Hagyom magam oda sodródni, ahol az igazi varázslat történik”

Sokak szerint az egyik leginnovatívabb és legbátrabb európai, férfi jazzénekes az ECHO-díjas svájci Andreas Schaerer. A hangvirtuóz január 12-én az Opus Jazz Clubban játszik Kalle Kalima finn gitárossal, aki szerinte hozzá hasonlóan egy igazi punk zenész.
Jazz/World magazin

Jégből készült hangszereken játszanak az első jégzenei fesztiválon

Színházzá alakítottak egy 2600 méter magasan fekvő iglut az olasz Alpokban, a Vermiglióban lévő létesítményben jégzenei fesztivált rendeznek több mint 60 koncerttel a programban három hónapon át.
Jazz/World ajánló

Nap- és holdzene is lesz hétvégén a Fonóban

Január 12-én különleges együttállás figyelhető meg a Sztregova utcai univerzumban: a nevét a bolgár ’holdacska’ szóból kölcsönző világzenei szupernova, a Meszecsinka, valamint a hat női énekes-egyéniségből alakult a cappella együttes, a Napfonat lép fel egyazon estén.