Jazz/World

„Öt koncert – öt ország – egy nemzet”

2005.11.05. 00:00
Ajánlom
A IV. Határon Túli Magyarok Zenéje koncertsorozat keretében magyar zenei CD-k adományozására kerül sor Kárpátalja, Erdély, a Vajdaság és a Felvidék magyarsága számára november 16-án a Thália Színházban, majd további négy koncertre Révkomáromban, Beregszászon, Kolozsvárott és Szabadkán.

A Periferic Records hanglemezkiadó 1993-ban történt alapítása óta alapvető feladatának tekinti a határon túli magyarság zenei kultúrájának kiadását és a közönséghez való eljuttatását. A Stereo Kft. a termékforgalmazáson kívül koncerteket és fesztiválokat szervez, amelyek közül a legfontosabbak a Határon Túli Magyarok Zenéje, a Református Zenei Fesztivál, a Szeptember 11. Fesztivál, a Karácsonyi Periferic koncert és a Viadukt Fesztivál a Hortobágyon.

A Határon Túli Magyarok Zenéje koncerteket azért indították el a szervezők, mert azt látták, hogy a határon túli magyar zenészeket és zenéjüket nagyon kevéssé ismerjük. Ezért 2001 óta rendszeresen meghívják őket, hogy együtt zenéljenek az anyaországi muzsikusokkal. A mesterek, az adatközlők együtt játszanak a mesterré vált tanítványokkal. A Periferic Records kiadványai között több határon túli zenekar albuma megtalálható. A koncertek és kiadványok kapcsán elég a Kerekes együttesre és az erdélyi Tímár testvérekre, a Ghymesre, Ivánovics Tünde és Bakos Árpád vajdasági énekesekre, a Tatrosra és csángó vendégeikre vagy a felvidéki Bástya citerazenekarra, a Református Zenei Fesztivál kapcsán pedig a Szászcsávási Karra, Máté Sándor erdélyi tárogatósra, a FIRESZ kórusra vagy Écsi Gyöngyi felvidéki énekes-mesemondóra gondolni.

Böszörményi Gergely kiadó, fesztiválszervező és koncertigazgató 2003-ban a Zeneakadémián bejelentette, hogy nagy számú CD-t adományoznak Kárpátalja, a Felvidék, Erdély és a Vajdaság egy-egy református könyvtárának. Sok hasonlóan gondolkodó lemezkiadó csatlakozott a Periferic Recordshoz, és egy-egy református kezelésű könyvtárban 450 különböző CD-vel indíthattak el zenetárakat – ez azt jelenti, hogy összességében 1600-1800 CD-t adományoztak a négy városnak kb. 6-7 millió forint értékben.

2004 végén Dr. Bölcskei Gusztáv püspök felkérte Böszörményi Gergelyt, hogy felajánlásukat a Zsinat plénuma előtt is mondja el, kifejezve ezzel azt a szándékot, hogy a Magyarországi Református Egyház Zsinata is egyetért törekvésükkel és támogatja azt. Így az „Öt koncert – öt ország – egy nemzet” adományozással egybekötött koncertsorozat a MRE és a Periferic Records közösen megvalósított rendezvényévé válik.

2005. november 16-án a Thália Színházban rendezik meg a soron következő, „IV. Határon Túli Magyarok Zenéje” című gálakoncertet, amely egyben az „Öt koncert – öt ország – egy nemzet” CD-adományozással egybekötött sorozat ünnepi nyitókoncertje. A téli hónapokban pedig Révkomárom, Beregszász, Kolozsvár és Szabadka egy-egy helyszínén rendezik meg azt a négy koncertet, amelyek keretében átadják a könyvtáraknak a hanghordozókat.

Ezzel az induló adománnyal a szervezők hagyományt kívánnak teremteni, és az évente megjelenő új hazai kiadványok eljuttatásával folyamatosan bővíteni szeretnék a választékot. Az ellenszolgáltatás nélküli felajánlás célja az, hogy a Felvidéken, Kárpátalján, Erdélyben és a Vajdaságban élő magyarokhoz eljusson az anyaországban hanghordozón megjelent zenei kultúra, valamint az, hogy e térségek kölcsönösen bemutatkozási lehetőséget biztosítsanak egymás művészeinek ünnepi koncertek és fesztiválok szervezésével.

A Thália Színházban az alábbi művészeket és zenekarokat hallhatják az érdeklődők november 16-án: Bánffy György színművész, Kormorán, Vujicsics, Söndörgő, Bástya Citerazenekar, Agócs Gergely (Felvidék), PÁL Lajos és zenekara (Kárpátalja), Kerekes, Demeter Erika (Sepsiszentgyörgy), Tímár testvérek (Gyimes), Bakos Árpád (Vajdaság).
A kezdeményezéshez eddig ötvenhárom kiadó csatlakozott.

Az eseménysorozat fővédnöke Mádl Dalma asszony, a Magyar Karitász Jószolgálati Nagykövete, egyházi védnöke Dr. Bölcskei Gusztáv püspök. A szervezők kérik, hogy aki teheti, pénzadományokkal vagy támogatójegyek vásárlásával járuljon hozzá az eseménysorozat és az adományozás sikeres megvalósításához. Támogató jegyek 15000 forinos áron a Stereo Kft címén rendelhetők (1114 Budapest, Bartók Béla út 59. – MKB 10300002-20353245-00003285). A „hagyományos” belépőjegyek egységesen 2000 forintos áron kaphatók a Thália Színház pénztárában (1065 Budapest, Nagymező u. 22-24.) és a Stereo Kft címén.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Nagy neveket rendez Török Ferenc a Vígszínházban

A Bella Figura című darabot mutatja be online a Vígszínház Török Ferenc rendezésében. A 21. századi párkapcsolatokról és emberi viszonyokról szóló előadás premierjét február 27-én, szombaton láthatja a közönség.
Színház

Újabb 26 oktató mondott fel az SZFE-n az őszi félév végén

A Színház- és Filmművészeti Egyetem további 26 oktatója mondott fel, Vidnyánszky Attila pedig interjút adott, és sikertelen liberális támadásról és fájó kijózanodásról beszélt, és állította, hogy többen jelentkeztek az egyetemre, mint tavaly.
Zenés színház

Először neveztek ki női zeneigazgatót Szentpétervár történelmi színházában

A szentpétervári Mihajlovszkij Színház zeneigazgatója lett Alevtina Ioffe, aki több rangos német színházban is bemutatkozott már. Ilyen magas pozíciót még nem kapott női dirigens Oroszországban.
Klasszikus

A főváros értéket lát a Budapesti Tavaszi Fesztiválban, és meg fogja menteni

Miután kiderült, a kormány nem segíti a fővárost a Budapesti Tavaszi Fesztivál finanszírozásában, megkérdeztük a feleket, mi lesz a fesztiválok sorsa: azoké, amelyek most bukkanóra hajtanak, és azoké, amelyek most alakulnak. Úgy tűnik, az elválás inkább békés.
Klasszikus

Február 28-ig jelentkezhetsz kedvezményesen a Crescendóra

Február végéig kedvezményesen várja jelentkezőit a nemzetközi komolyzenei mesterkurzus, a Crescendo Nyári Akadémia, melyre 17. alkalommal kerül sor Tokajban 2021. július 21. és augusztus 2. között.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Jazz/World hír

Az üveghegyen túl – Új nagylemezt készített a Free Style Chamber Orchestra

Az album azokat a népzenei- és jazz elemeket ötvöző dalokat tartalmazza, melyeket a zenekar a járványügyi korlátozások miatt őszre halasztott, ingyenes ifjúsági koncertsorozatán fogja játszani. A lemezbemutató koncert a tervek szerint április 12-én lesz a Budapest Jazz Clubban.
Jazz/World ajánló

Egy teljes hét zene és együttlét: Fonó Selection

Ebben az időszakban még fontosabb az egymásra figyelés, a beszélgetés, a másik szempontjainak megértése, a támogatás. A Fonó Selection sorozata idén erről szól. Hétfőtől kezdve minden reggel 8 órakor podcastban beszélgetnek a szakma részvevői, művészek, intézményvezetők, újságírók a piac szereplőit mozgató kérdésekről, esténként pedig duó formációban különleges művészek találkozásaira kerülhet sor, így együtt lép fel Dresch Mihály és Tóth Viktor, Bede Péter és Unger Balázs, Kacsó Hanga és Szabó Dániel, Szokolay Dongó Balázs és Fábri Géza, Varga Veronika és Réti Benedek, ifj Szerényi Béla és Fekete Márton. A hét vasárnap a Fonó 25 díj átadásával zárul, amely a közönség és a szakmai zsűri szavazatai alapján állt össze, tíz kategóriában díjazzák az alkotókat. A Fonó Selection tartalmai ingyenesen érhetők el a Fonó YouTube- és Facebook-csatornáján.
Jazz/World magazin

Chick Corea – Hogyan kezdjünk ismerkedni a legendás billentyűs zenéjével?

Összeszedtünk tíz felvételt – stúdiólemezeket és élő felvételeket egyaránt –, amelyek remekül bevezetnek Chick Corea világába, ha még nem ismered a művészetét. Azok számára pedig, akik ismerik már az életművet, lehetőséget teremtünk az emlékezésre.
Jazz/World felhívás

Jelentkezőket vár a Snétberger Zenei Tehetség Központ

Elindult a jelentkezés a Snétberger Zenei Tehetség Központ 11. évfolyamára. Az idén jubileumát ünneplő Snétberger Program keretén belül hatvan hátrányos helyzetű, elsősorban roma származású fiatal kezdheti meg tanulmányait júniusban a felsőörsi központban. Online formában, április 30-ig várják a bemutatkozó videókat.
Jazz/World magazin

Több dalt adtak ki a zenészek tavaly, a koronavírus alatt, mint a korábbi években

A kifizetett jogdíjak fele – 4,74 milliárd forint – jutott hazai dalok, zeneművek alkotóinak. 2020-ban 15 468 magyar zenei szerző részesült jogdíjban és rekordszámú új dal született. A pandémiás helyzet miatt megnőtt a jogdíjak jelentősége, ugyanakkor az Artisjus tavalyi bevételei már 17,7 százalékkal csökkentek, ezen belül az élőzenei jogdíjbevételek a felére zuhantak – tette közé friss zeneipari statisztikáit a szerzői egyesület.