Jazz/World

„Öt koncert – öt ország – egy nemzet”

2005.11.05. 00:00
Ajánlom
A IV. Határon Túli Magyarok Zenéje koncertsorozat keretében magyar zenei CD-k adományozására kerül sor Kárpátalja, Erdély, a Vajdaság és a Felvidék magyarsága számára november 16-án a Thália Színházban, majd további négy koncertre Révkomáromban, Beregszászon, Kolozsvárott és Szabadkán.

A Periferic Records hanglemezkiadó 1993-ban történt alapítása óta alapvető feladatának tekinti a határon túli magyarság zenei kultúrájának kiadását és a közönséghez való eljuttatását. A Stereo Kft. a termékforgalmazáson kívül koncerteket és fesztiválokat szervez, amelyek közül a legfontosabbak a Határon Túli Magyarok Zenéje, a Református Zenei Fesztivál, a Szeptember 11. Fesztivál, a Karácsonyi Periferic koncert és a Viadukt Fesztivál a Hortobágyon.

A Határon Túli Magyarok Zenéje koncerteket azért indították el a szervezők, mert azt látták, hogy a határon túli magyar zenészeket és zenéjüket nagyon kevéssé ismerjük. Ezért 2001 óta rendszeresen meghívják őket, hogy együtt zenéljenek az anyaországi muzsikusokkal. A mesterek, az adatközlők együtt játszanak a mesterré vált tanítványokkal. A Periferic Records kiadványai között több határon túli zenekar albuma megtalálható. A koncertek és kiadványok kapcsán elég a Kerekes együttesre és az erdélyi Tímár testvérekre, a Ghymesre, Ivánovics Tünde és Bakos Árpád vajdasági énekesekre, a Tatrosra és csángó vendégeikre vagy a felvidéki Bástya citerazenekarra, a Református Zenei Fesztivál kapcsán pedig a Szászcsávási Karra, Máté Sándor erdélyi tárogatósra, a FIRESZ kórusra vagy Écsi Gyöngyi felvidéki énekes-mesemondóra gondolni.

Böszörményi Gergely kiadó, fesztiválszervező és koncertigazgató 2003-ban a Zeneakadémián bejelentette, hogy nagy számú CD-t adományoznak Kárpátalja, a Felvidék, Erdély és a Vajdaság egy-egy református könyvtárának. Sok hasonlóan gondolkodó lemezkiadó csatlakozott a Periferic Recordshoz, és egy-egy református kezelésű könyvtárban 450 különböző CD-vel indíthattak el zenetárakat – ez azt jelenti, hogy összességében 1600-1800 CD-t adományoztak a négy városnak kb. 6-7 millió forint értékben.

2004 végén Dr. Bölcskei Gusztáv püspök felkérte Böszörményi Gergelyt, hogy felajánlásukat a Zsinat plénuma előtt is mondja el, kifejezve ezzel azt a szándékot, hogy a Magyarországi Református Egyház Zsinata is egyetért törekvésükkel és támogatja azt. Így az „Öt koncert – öt ország – egy nemzet” adományozással egybekötött koncertsorozat a MRE és a Periferic Records közösen megvalósított rendezvényévé válik.

2005. november 16-án a Thália Színházban rendezik meg a soron következő, „IV. Határon Túli Magyarok Zenéje” című gálakoncertet, amely egyben az „Öt koncert – öt ország – egy nemzet” CD-adományozással egybekötött sorozat ünnepi nyitókoncertje. A téli hónapokban pedig Révkomárom, Beregszász, Kolozsvár és Szabadka egy-egy helyszínén rendezik meg azt a négy koncertet, amelyek keretében átadják a könyvtáraknak a hanghordozókat.

Ezzel az induló adománnyal a szervezők hagyományt kívánnak teremteni, és az évente megjelenő új hazai kiadványok eljuttatásával folyamatosan bővíteni szeretnék a választékot. Az ellenszolgáltatás nélküli felajánlás célja az, hogy a Felvidéken, Kárpátalján, Erdélyben és a Vajdaságban élő magyarokhoz eljusson az anyaországban hanghordozón megjelent zenei kultúra, valamint az, hogy e térségek kölcsönösen bemutatkozási lehetőséget biztosítsanak egymás művészeinek ünnepi koncertek és fesztiválok szervezésével.

A Thália Színházban az alábbi művészeket és zenekarokat hallhatják az érdeklődők november 16-án: Bánffy György színművész, Kormorán, Vujicsics, Söndörgő, Bástya Citerazenekar, Agócs Gergely (Felvidék), PÁL Lajos és zenekara (Kárpátalja), Kerekes, Demeter Erika (Sepsiszentgyörgy), Tímár testvérek (Gyimes), Bakos Árpád (Vajdaság).
A kezdeményezéshez eddig ötvenhárom kiadó csatlakozott.

Az eseménysorozat fővédnöke Mádl Dalma asszony, a Magyar Karitász Jószolgálati Nagykövete, egyházi védnöke Dr. Bölcskei Gusztáv püspök. A szervezők kérik, hogy aki teheti, pénzadományokkal vagy támogatójegyek vásárlásával járuljon hozzá az eseménysorozat és az adományozás sikeres megvalósításához. Támogató jegyek 15000 forinos áron a Stereo Kft címén rendelhetők (1114 Budapest, Bartók Béla út 59. – MKB 10300002-20353245-00003285). A „hagyományos” belépőjegyek egységesen 2000 forintos áron kaphatók a Thália Színház pénztárában (1065 Budapest, Nagymező u. 22-24.) és a Stereo Kft címén.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Száz ólomkatonát cserélt egy vetítőgépre és az egész élete megváltozott

70 film, öt feleség, kilenc gyerek. A 100 éve született Ingmar Bergman titkát próbálják megfejteni hozzátartozók, munkatársak, kutatók, köztük a rendező egykori asszisztense, a magyar származású Katinka Faragó a legendás svédről készült dokumentumfilmben.
Jazz/World

Ezeket a jazzlemezeket hallgasd meg júliusban!

Új – régóta időszerű – sorozatunkban havonta ajánlunk hallgatásra érdemes lemezeket a frissen megjelent magyar és külföldi kiadványok közül. Az első cikk jogán megengedjük magunknak, hogy az előző hónapok terméséből is válogassunk.
Vizuál

Kiállítják Freud titkos gyűrűit

Az osztrák neurológus és pszichiáter a megajándékozotthoz kötődő mitológiai alakot vésetett az ékszerbe, amelyet csak a kiválasztottaknak ajándékozott.
Zenés színház

Dolhai Attila: „Egészséges versengés van bennünk”

Hagyomány és újítás jegyében rendezik meg hatodik alkalommal a nagy sikerű Palotakoncerteket a budai Vár gyönyörű díszletében. Bemutatjuk a húsz szólistát: elsőként az Operettszínház jól ismert és szeretett bonvivánját, Dolhai Attilát kérdeztük.
Klasszikus

Mozart zenéje enyhíti az epilepszia tüneteit

Egy friss kutatás szerint öt perc Mozart-muzsika is hozzájárulhat a betegek jobb közérzetéhez. Mindez azért is fontos, mert nem mindenkinek segítenek a drága gyógyszerek.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Jazz/World interjú

„Próbálok nem dobosként hozzáállni a zenéléshez”

Gyárfás Attila egy sokat gondolkodó ember benyomását kelti, de a zenében pont ennek ellenkezőjére, a lehető legnagyobb ösztönösségre és szabadságra törekszik. Zenekarával nemrég jelentette meg Cloud Factory című albumát, ennek apropóján kérdeztük zenei vízióiról.
Jazz/World blues

A blues nem más, mint életérzés

Ezt vallja a VI. Óbudai Blues Fesztivál egyik amerikai fellépője, Big Daddy Willson. A július 23. és 27. közötti eseménysorozat idén is a műfaj legfontosabb hagyományaival és a legélesebb kortárs jelenével való találkozást ígéri.
Jazz/World lemez

Ezeket a jazzlemezeket hallgasd meg júliusban!

Új – régóta időszerű – sorozatunkban havonta ajánlunk hallgatásra érdemes lemezeket a frissen megjelent magyar és külföldi kiadványok közül. Az első cikk jogán megengedjük magunknak, hogy az előző hónapok terméséből is válogassunk.
Jazz/World marokkó

Igazi riport egy marokkói popfesztiválról

Essauriában, a Gnawa és Világzene Fesztiválon járt szerzőnk, ahonnan egészen ambivalens érzésekkel távozott.
Jazz/World ajánló

Klezmer színesíti a Vajdahunyadvári Fesztivált

A 27. Vajdahunyadvári Nyári Zenei Fesztivál a hagyományos komolyzenei koncertek mellett idén is otthont ad a klezmer muzsikának. Július 16-án a Sabbathsong Klezmer Band koncertjét élvezhetjük, ezt követően pedig „Mozart est” várja a kikapcsolódni vágyókat.