Jazz/World

Ötéves a Zeneakadémia népzenész képzése

2012.06.12. 17:17
Ajánlom
A jubileum alkalmából konferenciát, kiállítást és hangversenyt rendeznek június 13-15 között.

"Az a teremtő közeg, amelyben a népzene hosszú évszázadokon keresztül formálódott, megszűnőben van a magyar nyelvterületen. Amióta - civil kezdeményezésre - a népzene városi környezetbe került, egyre többen művelik és érdeklődnek iránta, azonban korábban a magyar népzenei revival irányzatnak nélkülöznie kellett az oktatási rendszer támaszát. A Zeneakadémián indított felsőfokú gyakorlati hangszeres és énekes népzenészképzés hosszabb távon biztosíthatja a megfelelő - zenészgenerációkon és kulturális közegeken átívelő - tanítást-tanulást, hogy a komolyzenéhez, vagy a jazzhez hasonlóan létrejöjjenek a népzene megszólaltatásának minőségi mércéi. Ehhez elengedhetetlen a népzenei oktatás teljes rendszerének (alsó-, közép- és felsőfok) kiépülése és összehangolt működése" - írják a szervezők a rendezvénysorozat műsorfüzetében.

A 3 éves alap- és 2 éves tanári mesterképzésen öt szakirány közül választhatnak a jelentkezők, a gyakorlati oktatásban a népzenei életből jól ismert személyek vesznek részt: Árendás Péter, Balogh Kálmán, Balogh Sándor, Borbély Mihály, Csávás Attila, Doór Róbert, Eredics Gábor, Halmos Béla, Jánosi András, Juhász Zoltán, Kobzos Kiss Tamás, Ökrös Csaba, Sebő Ferenc, Vakler Anna. Néptáncot Farkas Zoltán Batyu oktat. A képzés elméleti hátterét - könyvtár, médiatár - a MTA Zenetudományi Intézete és a Hagyományok Háza biztosítja, szakembereik - Felföldi László, Ferenczi Ilona, Pávai István, Richter Pál, Tari Lujza, Sándor Ildikó és Sípos János - pedig az elméleti tárgyak oktatását látják el.

A háromnapos rendezvénysorozat menetrendje:

2012. június 13.

MTA BTK Zenetudományi Intézet

10:00-17:30 Ünnepi konferencia a zeneakadémia népzene tanszékének jubileuma alkalmából: a népművészet területeinek oktatási rendszerünkben elfoglalt helye, lehetőségei

Előadók: Hoffmann Rózsa, Ember Csaba, Vakler Anna, Szurmayné Hortobágyi Gyöngyvér, Beszprémy Katalin, Mohay Tamás, Richter Pál

18.00 Hommage à Kodály Zoltán

Kodály Zoltán: Marosszéki táncok - Zongorán előadja: Balog József zongoraművész, a népzenei forrásokat előadja a Liszt Akadémia Népzene Együttes

2012. június 14.

MTA BTK Zenetudományi Intézet

10:00-16:00 "Peculiar Instruments and Ensembles of Musical Folklore" - nemzetközi etnomuzikológiai szimpózium

Résztvevő előadók: Grozdana Marosević - Horvátország, Colin Quigley - Írország, Tari Lujza, Brauer-Benke József - Magyarország, Anon Egeland - Norvégia, Marian Lupascu - Románia, Rastko Jakovljević - Szerbia, Bernard Garaj - Szlovákia

Budavári Önkormányzat Aulája

19.00 A Zeneakadémia BA végzős népzeneszakos hallgatóinak ünnepi diplomakoncertje

2012. június 15.

Folyosógaléria, Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Népzene Tanszék

10.00-12.30 A Liszt Népzenei Diákakadémia projektelőadásai

14.00 A Zenakadémia Népzene tanszékének öt éve - Kiállításmegnyitó

Közreműködnek: a Népzene Tanszék hallgatói

14.30 „Előttem az utódom" A Zeneművészeti Szakközépiskolák III. Országos Népzenei Versenye győztes növendékei és Népzene Tanszék hallgatói muzsikálnak. A műsort szerkesztette és vezeti: Zsikó Zoltán

MTVA Magyar Rádió 22-es stúdió

18.00 Ünnepi hangverseny

Közreműködnek a Zeneakadémia Népzene Tanszékének tanárai, mesterszakos hallgatói és magyar nyelvterület meghívott népzenei adatközlői, kszöntőt mond: Richter Pál tanszékvezető

Programkereső

Legolvasottabb

Színház

Elhunyt Venczel Vera

A Jászai Mari-díjas színművész idén márciusban töltötte be 75. életévét. Több mint ötven éven át volt a Vígszínház tagja, halálának hírét színháza tette közzé.
Zenés színház

Kiemelkedő alkotókat díjaztak a Magyar Operett Napján

A hagyományokhoz híven idén is átadták a Budapesti Operettszínházban az évad legjobb musical- és operettszínészének járó kitüntetéseket, valamint díjazták a legígéretesebb pályakezdőt. Emellett elismerést adott át a Musica Hungarica Kiadó képviseletében Éliás Tibor, a kiadó alapítója is.
Vizuál

„Ég a napmelegtől a kopár szík sarja” – Online nézhető Jankovics Marcell Toldi-sorozata

A Duna Televízió vetítéssorozatát követően a Médiaklikk oldalra költözött Jankovics Marcell nagyszabású, utolsó animációs sorozata, a Toldi. Az Arany János eposzából készült, festői látványvilágú animációs film igazi mestermű, amelyből már készül az egész estés változat is. 
Jazz/World

Magyarországon lép fel a norvég jazzdíva, Rebekka Bakken

November 2-án pótolja tavaly elmaradt koncertjét a Müpában Rebekka Bakken, aki zenéjével előszeretettel távolodik el a hagyományos műfaji kategóriáktól és otthonosan mozog a pop, illetve blues világában is.
Vizuál

Ahol a diákok szombaton is iskolába akarnak járni - Erős István rektor a Képzőművészeti Egyetem jubileumi évéről

A jubileumi, 150. tanév gazdag programsorozatáról, a képzőművészet újrapozicionálásáról, pedagógiai módszerekről és új tanszékek indításáról beszélgettünk a Magyar Képzőművészeti Egyetem nemrég kinevezett rektorával, Erős Istvánnal, aki azt is elárulta, hogy mitől tart a legjobban.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Jazz/World ajánló

A Müpában koncertezik ütős hangszerek mestere, Enzo Avitabile

Azzal hívta fel magára a figyelmet, hogy állandó partnerével, az I Bottari di Portico ütőegyüttessel együttműködve boroshordókon, dézsákon és egyéb szokatlan „hangszereken” játszott, miközben anyanyelvén, nápolyi dialektusban szólt a közönségéhez. Október 30-án a Müpába érkezik Enzo Avitabile énekes-szaxofonos-multiinstrumentalista.
Jazz/World ajánló

Világzenei és jazz-sztárok, lemezbemutatók, évfordulók a Fonóban

A Huur Huur Tu világhírű torokénekesei, az izraeli, magyar felmenőkkel is rendelkező Omer Klein jazz-zongorista és triója és Marta Töpferová Csehországból származó, az USA-ban élő egyedi hangú dalszerző-énekes Milokraj nevű formációja is szerepel a zeneház novemberi műsorán.
Jazz/World ajánló

Magyarországon lép fel a norvég jazzdíva, Rebekka Bakken

November 2-án pótolja tavaly elmaradt koncertjét a Müpában Rebekka Bakken, aki zenéjével előszeretettel távolodik el a hagyományos műfaji kategóriáktól és otthonosan mozog a pop, illetve blues világában is.
Jazz/World ajánló

Vedd ölbe, ringasd, énekelj!

Vedd ölbe, ringasd, énekelj! – ezzel a gondolattal hívja a Pesti Vigadó a kisgyermekes családokat három év alatti gyerekekkel a Ringató-foglalkozásokra, ahol cél a zenei élmény.
Jazz/World ajánló

A brazil zene esszenciája

A legendás Grammy-díjas brazil énekes, gitáros és dalszövegíró, Gilberto Gil október 22-én a Liszt Ünnep keretében, a MOM Kulturális Központban ad nagyszabású koncertet.