Jazz/World

Ötéves a Zeneakadémia népzenész képzése

2012.06.12. 17:17
Ajánlom
A jubileum alkalmából konferenciát, kiállítást és hangversenyt rendeznek június 13-15 között.

"Az a teremtő közeg, amelyben a népzene hosszú évszázadokon keresztül formálódott, megszűnőben van a magyar nyelvterületen. Amióta - civil kezdeményezésre - a népzene városi környezetbe került, egyre többen művelik és érdeklődnek iránta, azonban korábban a magyar népzenei revival irányzatnak nélkülöznie kellett az oktatási rendszer támaszát. A Zeneakadémián indított felsőfokú gyakorlati hangszeres és énekes népzenészképzés hosszabb távon biztosíthatja a megfelelő - zenészgenerációkon és kulturális közegeken átívelő - tanítást-tanulást, hogy a komolyzenéhez, vagy a jazzhez hasonlóan létrejöjjenek a népzene megszólaltatásának minőségi mércéi. Ehhez elengedhetetlen a népzenei oktatás teljes rendszerének (alsó-, közép- és felsőfok) kiépülése és összehangolt működése" - írják a szervezők a rendezvénysorozat műsorfüzetében.

A 3 éves alap- és 2 éves tanári mesterképzésen öt szakirány közül választhatnak a jelentkezők, a gyakorlati oktatásban a népzenei életből jól ismert személyek vesznek részt: Árendás Péter, Balogh Kálmán, Balogh Sándor, Borbély Mihály, Csávás Attila, Doór Róbert, Eredics Gábor, Halmos Béla, Jánosi András, Juhász Zoltán, Kobzos Kiss Tamás, Ökrös Csaba, Sebő Ferenc, Vakler Anna. Néptáncot Farkas Zoltán Batyu oktat. A képzés elméleti hátterét - könyvtár, médiatár - a MTA Zenetudományi Intézete és a Hagyományok Háza biztosítja, szakembereik - Felföldi László, Ferenczi Ilona, Pávai István, Richter Pál, Tari Lujza, Sándor Ildikó és Sípos János - pedig az elméleti tárgyak oktatását látják el.

A háromnapos rendezvénysorozat menetrendje:

2012. június 13.

MTA BTK Zenetudományi Intézet

10:00-17:30 Ünnepi konferencia a zeneakadémia népzene tanszékének jubileuma alkalmából: a népművészet területeinek oktatási rendszerünkben elfoglalt helye, lehetőségei

Előadók: Hoffmann Rózsa, Ember Csaba, Vakler Anna, Szurmayné Hortobágyi Gyöngyvér, Beszprémy Katalin, Mohay Tamás, Richter Pál

18.00 Hommage à Kodály Zoltán

Kodály Zoltán: Marosszéki táncok - Zongorán előadja: Balog József zongoraművész, a népzenei forrásokat előadja a Liszt Akadémia Népzene Együttes

2012. június 14.

MTA BTK Zenetudományi Intézet

10:00-16:00 "Peculiar Instruments and Ensembles of Musical Folklore" - nemzetközi etnomuzikológiai szimpózium

Résztvevő előadók: Grozdana Marosević - Horvátország, Colin Quigley - Írország, Tari Lujza, Brauer-Benke József - Magyarország, Anon Egeland - Norvégia, Marian Lupascu - Románia, Rastko Jakovljević - Szerbia, Bernard Garaj - Szlovákia

Budavári Önkormányzat Aulája

19.00 A Zeneakadémia BA végzős népzeneszakos hallgatóinak ünnepi diplomakoncertje

2012. június 15.

Folyosógaléria, Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Népzene Tanszék

10.00-12.30 A Liszt Népzenei Diákakadémia projektelőadásai

14.00 A Zenakadémia Népzene tanszékének öt éve - Kiállításmegnyitó

Közreműködnek: a Népzene Tanszék hallgatói

14.30 „Előttem az utódom" A Zeneművészeti Szakközépiskolák III. Országos Népzenei Versenye győztes növendékei és Népzene Tanszék hallgatói muzsikálnak. A műsort szerkesztette és vezeti: Zsikó Zoltán

MTVA Magyar Rádió 22-es stúdió

18.00 Ünnepi hangverseny

Közreműködnek a Zeneakadémia Népzene Tanszékének tanárai, mesterszakos hallgatói és magyar nyelvterület meghívott népzenei adatközlői, kszöntőt mond: Richter Pál tanszékvezető

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Elmezavara miatt nem ítélik el a zongoraművész volt feleségét, aki megölte két gyermeküket

 Egy texasi bíró hétfőn elmezavara miatt nem találta bűnösnek két kislányuk meggyilkolásában Vagyim Holodenko ukrán zongoraművész volt feleségét.
Zenés színház

Kalocsai Zsuzsa: „A szívünk-lelkünk benne van”

Kalocsai Zsuzsa született díva, igazi primadonna, aki nem csak csodás hangjának, hanem belső eleganciájának, királynői megjelenésének köszönhetően érdemelte ki a Budapesti Operettszínház közönségének szeretetét.
Klasszikus

Bolhás kutyus vette el a színpadot a hegedűművész Quentin Tarantinótól

A szégyentelen Blöki dörgölőzött, hempergőzött, vakarózott, és a füle botját sem mozdította a zenére. Most ez a szakasza van az évnek.
Klasszikus

Boros Misi: „Minden egyes hangra érdemes odafigyelni”

Nyaralásról, fociról, gyakorlásról kérdeztük Boros Misit, beszélgetésünk során a Bogányi Gergellyel közös Arénakoncert is szóba került.
Vizuál

Kiállítják az első bécsi női fényképész századeleji portréit

Művészek, arisztokraták és más hírességek a század elejéről Klimttől Picassóig a Madame d'Ora néven dolgozó Dora Kallmus fotográfiáin a bécsi Leopold múzeumban.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Jazz/World interjú

„Próbálok nem dobosként hozzáállni a zenéléshez”

Gyárfás Attila egy sokat gondolkodó ember benyomását kelti, de a zenében pont ennek ellenkezőjére, a lehető legnagyobb ösztönösségre és szabadságra törekszik. Zenekarával nemrég jelentette meg Cloud Factory című albumát, ennek apropóján kérdeztük zenei vízióiról.
Jazz/World blues

A blues nem más, mint életérzés

Ezt vallja a VI. Óbudai Blues Fesztivál egyik amerikai fellépője, Big Daddy Willson. A július 23. és 27. közötti eseménysorozat idén is a műfaj legfontosabb hagyományaival és a legélesebb kortárs jelenével való találkozást ígéri.
Jazz/World lemez

Ezeket a jazzlemezeket hallgasd meg júliusban!

Új – régóta időszerű – sorozatunkban havonta ajánlunk hallgatásra érdemes lemezeket a frissen megjelent magyar és külföldi kiadványok közül. Az első cikk jogán megengedjük magunknak, hogy az előző hónapok terméséből is válogassunk.
Jazz/World marokkó

Igazi riport egy marokkói popfesztiválról

Essauriában, a Gnawa és Világzene Fesztiválon járt szerzőnk, ahonnan egészen ambivalens érzésekkel távozott.
Jazz/World ajánló

Klezmer színesíti a Vajdahunyadvári Fesztivált

A 27. Vajdahunyadvári Nyári Zenei Fesztivál a hagyományos komolyzenei koncertek mellett idén is otthont ad a klezmer muzsikának. Július 16-án a Sabbathsong Klezmer Band koncertjét élvezhetjük, ezt követően pedig „Mozart est” várja a kikapcsolódni vágyókat.