Jazz/World

Ötéves a Zeneakadémia népzenész képzése

2012.06.12. 17:17
Ajánlom
A jubileum alkalmából konferenciát, kiállítást és hangversenyt rendeznek június 13-15 között.

"Az a teremtő közeg, amelyben a népzene hosszú évszázadokon keresztül formálódott, megszűnőben van a magyar nyelvterületen. Amióta - civil kezdeményezésre - a népzene városi környezetbe került, egyre többen művelik és érdeklődnek iránta, azonban korábban a magyar népzenei revival irányzatnak nélkülöznie kellett az oktatási rendszer támaszát. A Zeneakadémián indított felsőfokú gyakorlati hangszeres és énekes népzenészképzés hosszabb távon biztosíthatja a megfelelő - zenészgenerációkon és kulturális közegeken átívelő - tanítást-tanulást, hogy a komolyzenéhez, vagy a jazzhez hasonlóan létrejöjjenek a népzene megszólaltatásának minőségi mércéi. Ehhez elengedhetetlen a népzenei oktatás teljes rendszerének (alsó-, közép- és felsőfok) kiépülése és összehangolt működése" - írják a szervezők a rendezvénysorozat műsorfüzetében.

A 3 éves alap- és 2 éves tanári mesterképzésen öt szakirány közül választhatnak a jelentkezők, a gyakorlati oktatásban a népzenei életből jól ismert személyek vesznek részt: Árendás Péter, Balogh Kálmán, Balogh Sándor, Borbély Mihály, Csávás Attila, Doór Róbert, Eredics Gábor, Halmos Béla, Jánosi András, Juhász Zoltán, Kobzos Kiss Tamás, Ökrös Csaba, Sebő Ferenc, Vakler Anna. Néptáncot Farkas Zoltán Batyu oktat. A képzés elméleti hátterét - könyvtár, médiatár - a MTA Zenetudományi Intézete és a Hagyományok Háza biztosítja, szakembereik - Felföldi László, Ferenczi Ilona, Pávai István, Richter Pál, Tari Lujza, Sándor Ildikó és Sípos János - pedig az elméleti tárgyak oktatását látják el.

A háromnapos rendezvénysorozat menetrendje:

2012. június 13.

MTA BTK Zenetudományi Intézet

10:00-17:30 Ünnepi konferencia a zeneakadémia népzene tanszékének jubileuma alkalmából: a népművészet területeinek oktatási rendszerünkben elfoglalt helye, lehetőségei

Előadók: Hoffmann Rózsa, Ember Csaba, Vakler Anna, Szurmayné Hortobágyi Gyöngyvér, Beszprémy Katalin, Mohay Tamás, Richter Pál

18.00 Hommage à Kodály Zoltán

Kodály Zoltán: Marosszéki táncok - Zongorán előadja: Balog József zongoraművész, a népzenei forrásokat előadja a Liszt Akadémia Népzene Együttes

2012. június 14.

MTA BTK Zenetudományi Intézet

10:00-16:00 "Peculiar Instruments and Ensembles of Musical Folklore" - nemzetközi etnomuzikológiai szimpózium

Résztvevő előadók: Grozdana Marosević - Horvátország, Colin Quigley - Írország, Tari Lujza, Brauer-Benke József - Magyarország, Anon Egeland - Norvégia, Marian Lupascu - Románia, Rastko Jakovljević - Szerbia, Bernard Garaj - Szlovákia

Budavári Önkormányzat Aulája

19.00 A Zeneakadémia BA végzős népzeneszakos hallgatóinak ünnepi diplomakoncertje

2012. június 15.

Folyosógaléria, Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Népzene Tanszék

10.00-12.30 A Liszt Népzenei Diákakadémia projektelőadásai

14.00 A Zenakadémia Népzene tanszékének öt éve - Kiállításmegnyitó

Közreműködnek: a Népzene Tanszék hallgatói

14.30 „Előttem az utódom" A Zeneművészeti Szakközépiskolák III. Országos Népzenei Versenye győztes növendékei és Népzene Tanszék hallgatói muzsikálnak. A műsort szerkesztette és vezeti: Zsikó Zoltán

MTVA Magyar Rádió 22-es stúdió

18.00 Ünnepi hangverseny

Közreműködnek a Zeneakadémia Népzene Tanszékének tanárai, mesterszakos hallgatói és magyar nyelvterület meghívott népzenei adatközlői, kszöntőt mond: Richter Pál tanszékvezető

Programkereső

Legnépszerűbb

Tánc

25 éve halt meg Róna Viktor, aki még Nurejevvel is jó barátságot ápolt

Adottságai egyáltalán nem predesztinálták a balettművész-pályára, szorgalmának köszönhetően mégis világhírnévre tett szert az 1994. január 15-én elhunyt Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas balettművész, aki Rudolf Nurejev pályájának is meghatározó alakja volt.
Plusz

Ilyet még nem hallottál: hódít a mongol torokének metál

Nem a hörgős metálról van szó, hanem tradicionális mongol hangszereken és énektechnikával előadott heavy metálról, aminek hirtelen rengeteg rajongója akadt világszerte.
Klasszikus

Gyönyörű Bach-klipet forgatott Yo-Yo Ma

A világ 36 helyszínére viszi el Yo-Yo Ma Bach-csellószvitjeit. Íme a projekt lenyűgöző első klipje.
Klasszikus

Ez az első élvonalbeli vonósnégyes, amelyben többségben vannak a nők

Az Artemis Quartetből kilépett két tag, nők érkeztek a helyükre. Ilyenkor felvetődik a kérdés: miért a férfiak uralják a kamarazenét?
Klasszikus

Az Óbudai Danubia mutathatja be Kurtág György operáját itthon

Előreláthatóan 2020-ban. Jövőbeli terveiről tájékoztatta a sajtót Óbuda 25 éves zenekara.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Jazz/World

Még Mohay András játéka is hallható a MAO most megjelenő lemezén

Régi és új felvételekből, kortárs zeneszerzők műveiből áll a Modern Art Orchestra (MAO) új lemeze, amit vasárnap a Budapest Music Center nagytermében mutatnak be Szilágyi Kinga hárfaművész, Borbély Mihály szaxofonos és Gőz László harsonaművész közreműködésével.
Jazz/World irodalom

Írók, akiknek szövegeiben ott lüktet a jazz

A jazz és az irodalom keveredéséből igazi varázsital jön létre, ha avatott kezek keverik. Olyan prózaírókat gyűjtöttünk össze, akik a jazz és az irodalom iránti szenvedélyüket igazi esszenciába oltották.
Jazz/World hír

Ő itt Django Reinhardt unokája, és hamarosan magyar romazenészekkel játszik

A legendás cigány jazzgitáros, Django Reinhardt unokája, Dotschy Reinhardt énekes is fellép az Európai Roma Fesztiválzenekarral február 10-én a Müpában.
Jazz/World hír

Herbie Hancock nevét viseli ezentúl a Thelonius Monk Intézet

2019. január elseje óta a fúziós jazz élő legendájának nevét viseli az intézmény.
Jazz/World interjú

Andreas Shaerer: „Hagyom magam oda sodródni, ahol az igazi varázslat történik”

Sokak szerint az egyik leginnovatívabb és legbátrabb európai, férfi jazzénekes az ECHO-díjas svájci Andreas Schaerer. A hangvirtuóz január 12-én az Opus Jazz Clubban játszik Kalle Kalima finn gitárossal, aki szerinte hozzá hasonlóan egy igazi punk zenész.