Jazz/World

Ötéves a Zeneakadémia népzenész képzése

2012.06.12. 17:17
Ajánlom
A jubileum alkalmából konferenciát, kiállítást és hangversenyt rendeznek június 13-15 között.

"Az a teremtő közeg, amelyben a népzene hosszú évszázadokon keresztül formálódott, megszűnőben van a magyar nyelvterületen. Amióta - civil kezdeményezésre - a népzene városi környezetbe került, egyre többen művelik és érdeklődnek iránta, azonban korábban a magyar népzenei revival irányzatnak nélkülöznie kellett az oktatási rendszer támaszát. A Zeneakadémián indított felsőfokú gyakorlati hangszeres és énekes népzenészképzés hosszabb távon biztosíthatja a megfelelő - zenészgenerációkon és kulturális közegeken átívelő - tanítást-tanulást, hogy a komolyzenéhez, vagy a jazzhez hasonlóan létrejöjjenek a népzene megszólaltatásának minőségi mércéi. Ehhez elengedhetetlen a népzenei oktatás teljes rendszerének (alsó-, közép- és felsőfok) kiépülése és összehangolt működése" - írják a szervezők a rendezvénysorozat műsorfüzetében.

A 3 éves alap- és 2 éves tanári mesterképzésen öt szakirány közül választhatnak a jelentkezők, a gyakorlati oktatásban a népzenei életből jól ismert személyek vesznek részt: Árendás Péter, Balogh Kálmán, Balogh Sándor, Borbély Mihály, Csávás Attila, Doór Róbert, Eredics Gábor, Halmos Béla, Jánosi András, Juhász Zoltán, Kobzos Kiss Tamás, Ökrös Csaba, Sebő Ferenc, Vakler Anna. Néptáncot Farkas Zoltán Batyu oktat. A képzés elméleti hátterét - könyvtár, médiatár - a MTA Zenetudományi Intézete és a Hagyományok Háza biztosítja, szakembereik - Felföldi László, Ferenczi Ilona, Pávai István, Richter Pál, Tari Lujza, Sándor Ildikó és Sípos János - pedig az elméleti tárgyak oktatását látják el.

A háromnapos rendezvénysorozat menetrendje:

2012. június 13.

MTA BTK Zenetudományi Intézet

10:00-17:30 Ünnepi konferencia a zeneakadémia népzene tanszékének jubileuma alkalmából: a népművészet területeinek oktatási rendszerünkben elfoglalt helye, lehetőségei

Előadók: Hoffmann Rózsa, Ember Csaba, Vakler Anna, Szurmayné Hortobágyi Gyöngyvér, Beszprémy Katalin, Mohay Tamás, Richter Pál

18.00 Hommage à Kodály Zoltán

Kodály Zoltán: Marosszéki táncok - Zongorán előadja: Balog József zongoraművész, a népzenei forrásokat előadja a Liszt Akadémia Népzene Együttes

2012. június 14.

MTA BTK Zenetudományi Intézet

10:00-16:00 "Peculiar Instruments and Ensembles of Musical Folklore" - nemzetközi etnomuzikológiai szimpózium

Résztvevő előadók: Grozdana Marosević - Horvátország, Colin Quigley - Írország, Tari Lujza, Brauer-Benke József - Magyarország, Anon Egeland - Norvégia, Marian Lupascu - Románia, Rastko Jakovljević - Szerbia, Bernard Garaj - Szlovákia

Budavári Önkormányzat Aulája

19.00 A Zeneakadémia BA végzős népzeneszakos hallgatóinak ünnepi diplomakoncertje

2012. június 15.

Folyosógaléria, Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Népzene Tanszék

10.00-12.30 A Liszt Népzenei Diákakadémia projektelőadásai

14.00 A Zenakadémia Népzene tanszékének öt éve - Kiállításmegnyitó

Közreműködnek: a Népzene Tanszék hallgatói

14.30 „Előttem az utódom" A Zeneművészeti Szakközépiskolák III. Országos Népzenei Versenye győztes növendékei és Népzene Tanszék hallgatói muzsikálnak. A műsort szerkesztette és vezeti: Zsikó Zoltán

MTVA Magyar Rádió 22-es stúdió

18.00 Ünnepi hangverseny

Közreműködnek a Zeneakadémia Népzene Tanszékének tanárai, mesterszakos hallgatói és magyar nyelvterület meghívott népzenei adatközlői, kszöntőt mond: Richter Pál tanszékvezető

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Koltai Katalin feltalált egy új eszközt a gitárhoz, hogy el tudja játszani Bartók műveit is

De nemcsak Bartók, hanem a 20-21. századi zene egészen új repertoárja tárul fel Koltai Katalin új találmányának, az egyhúros kapodaszternek köszönhetően.
Vizuál

Elzavarták a Szent Márk térről a festményeit áruló Banksy-t

A Biennále miatt május eleje óta az egész művészvilág Velencére figyel, mégis mindenki elsiklott az ismert street artist felbukkanása felett. Pontosabban elsétált mellette, ahogy ez a most posztolt videójából kiderül.
Tánc

A videó, ami után soha többé nem mondod azt, hogy a balett unalmas

A Hongkong Balett alapításának 40. évfordulójára készült videó minden balettal kapcsolatos negatív sztereotípiával leszámol.
Vizuál

13 éves magyar fiú nyert díjat Cannes-ban

Százados Ábel mobiltelefonnal forgatott kisfilmjéért nyerte el a Legígéretesebb Fiatal Filmes díját a rangos francia filmfesztiválon.
Színház

Tiltakozik a Kritikus Céh az állami támogatások elosztása miatt, veszélyben az Átrium

A Katona és az Örkény Színház nem ad be pályázatot idén az NKA-hoz új produkció létrehozására, hogy ezzel segítse a független és befogadó színházak pénzhez jutását. Közben a Színházi Kritikusok Céhe arról ír, mind a szakma, mind a közönség lehetőségei kárt szenved a pénzosztók döntése nyomán. - CIKKÜNK FRISSÜLT!

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Jazz/World ajánló

Ülj föl a balatoni jazzhullámokra! – Jön az első Babel Jazz Fesztivál

A Babel Sound világzenei fesztivál szervezői ezúttal a jazz műfaján belül teremtik meg azokat az ünnepi találkozásokat, amik immár a Babel védjegyét jelentik. Május 27. és 29. között Budapesten, május 30-tól június 1-ig pedig Balatonbogláron várnak az izgalmas hazai és külföldi együttesek.
Jazz/World ZSIMÜ 2019

A gothic metál egyik legnépszerűbb énekesnője a Zsidó Művészeti Napokon

Izgalmas zenei fúzióval érkezik az idei Zsidó Művészeti Napokra Moran Magal izraeli származású énekesnő.
Jazz/World interjú

„Aki azért lépi át ajtaja küszöbét, hogy a maga igazát bizonyítsa, könnyen pórul jár”

Berecz András mesemondó, énekes ezúttal a szövevényes görög mitológia labirintusában és a görög népdalokban keresi az igazságot, test és lélek harmóniáját. Síp és lant - Tisztelet Arisztotelésznek című estje május 26-án látható a Nemzeti Színházban. Interjú.
Jazz/World kritika

Omara, a napfény hangja

Omara Portuondo, a Buena Vista Social Club egykori dívája valószínűleg utolsó koncertjét adta Budapesten május 18-án és 19-én, amin beteljesítette az összes Kubáról alkotott pozitív előítéletünket: napfényt hozott az esős budapesti vasárnapba.
Jazz/World ajánló

Zeneünnep - Pop, swing, klezmer

Szűcs Gabi, Falusi Mariann és Váczi Eszter közös koncertje június 1-jén,19 órától látható a MOMkult Színháztermében, a Zsidó Művészeti Napok keretében.