Jazz/World

Ötös lüktetéssel a világ tetejére

2020.12.06. 10:00
Ajánlom
Az ötvenes években sokak számára ő volt a jazz. Dave Brubeck sok szabályt megtört, slágert írt ötnegyedben, és felvirágoztatta a cool jazzt. Nem mellesleg: száz éve született.

David Warren Brubeck a kaliforniai Concordban született 1920. december 6-án, apja marhatenyésztő, anyja Angliában tanult, képzett zongoraművész volt. Már négyévesen zeneórákat vett anyjától, de ezek tizenkét éves korában egy időre véget értek, mert a család egy farmra költözött és elkezdődött Dave „cowboy-élete”. Felsőfokú tanulmányai kezdetén még állatorvos akart lenni, hogy hazatérve apja mellett dolgozzon, a tandíjat úgy teremtette elő, hogy éjszakai bárokban lépett fel. Egyik tanára aztán azt tanácsolta neki, mivel az esze úgyis a zenén jár, inkább iratkozzon át a konzervatóriumba, amit ő örömest meg is tett. Itt némi zavart okozott, hogy még nem tudott blattolni (ismeretlen darab kottáját elsőre lejátszani), de olyannyira tehetséges volt, hogy lediplomázhatott, csak azt kellett megígérnie, soha nem tanít zongorát.

A második világháború alatt besorozták, alakulata ott volt az 1944. június 6-i normandiai partraszállásnál is, de már Brubeck nélkül. Pár nappal korábban ugyanis zongorajátékával szórakoztatta bajtársait, és az esten jelen lévő tábornok kiemelte alegységéből, hogy egy kvartett tagjaként mutathassa meg tudását. Németország felszabadításában már részt vett, a győzelem napja Regensburgban köszöntött rá.

Leszerelése után Darius Milhaud francia zeneszerzőnél kompozíciót tanult az oaklandi Mills College-ban, s néhány órát Arnold Schönbergtől is vett. 1947-ben megalakította nyolctagú zenekarát, amely hamarosan trióra szűkült, és több kedvezően fogadott lemezt adott ki.

Sokat merített a klasszikus zenéből, művészetére nagy hatással volt Bach, Beethoven és Chopin, a jazz műfajából pedig mások mellett Duke Ellington, Art Tatum és Errol Garner.

Miután a zongorista 1951-ben majdnem végzetes balesetet szenvedett, kvartettet alapított, triója Paul Desmond szaxofonossal, oktettje egykori tagjával egészült ki. A zenekar másfél évtizedes fennállása alatt zajos kritikai és közönségsiket aratott, s olyan legendákkal játszott együtt, mint Duke Ellington, Ella Fitzgerald, Charlie Parker, Dizzy Gillespie, Stan Getz. Legnagyobb sikerük Desmond szerzeménye, a Take Five volt, amely a poplistákat is megjárta. Népszerűségüket mutatja, hogy Brubeck fotója 1954-ben – Louis Armstrong után a második dzsesszmuzsikusként – az amerikai Time magazin címlapjára is felkerült.

1958-ban indultak először nemzetközi turnéra, a külügyminisztérium által szponzorált, nem titkoltan az amerikai imázst építő körúton Lengyelországban, Indiában, Törökországban, Srí Lankán, Afganisztánban, Pakisztánban, Iránban és Irakban jártak. Az út nemcsak az ottani közönségre, hanem a zenészre is nagy hatással volt, megismerkedett ugyanis a különböző poliritmikus népzenékkel (ez azt jelenti, hogy a többszólamú muzsikában egyszerre többféle ritmus hallható), amely alapjában változtatta meg zenei gondolkodását. Ennek bizonyítéka az egy évvel később kiadott Time Out című albumon hallható Blue Rondo a la Turk és a Take Five, amely Brubeck védjegye lett. A Time Out első jazzlemezként lépte túl az egymillió eladott példányt, s ma is minden idők egyik legnagyobb példányszámban elkelt albuma a műfajban.

Dave Brubeck egy török utcazenésztől származó ötlettel forradalmasította a jazzt

Kapcsolódó

Dave Brubeck egy török utcazenésztől származó ötlettel forradalmasította a jazzt

Dave Brubecket propagandacéllal elküldték Európába, hogy ott mutassa be az amerikai jazzt, de ahelyett, hogy ott megváltotta volna a világot, őt váltották meg, ugyanis olyan inspirációkat kapott, amivel gyakorlatilag forradalmasította a műfajt.

Brubeck több mint hat évtizedig lépett fel együtteseivel, 1997-ben és 2003-ban Budapesten is járt. Különböző formációival rendszeres résztvevője volt a legrangosabb fesztiváloknak, s száznál több lemeze jelent meg. Hat gyermeke közül négy is a zenei pályát választotta, több alkalommal koncerteztek vagy vettek fel lemezt együtt. A zongorista számos amerikai elnök előtt játszott, komoly rangot szerzett magának komponistaként is. A jazz műfaján kívül írt balettzenét, musicalt (The Real Ambassadors címmel például Louis Armstrong számára), oratóriumot, kantátákat, tévé- és filmzenét, vonósnégyest, kamarazenét, zenekari műveket, s Steinbeck nyomán egy minioperát is.

Számos díjat kapott, 1994-ben a legmagasabb amerikai művészeti kitüntetésnek számító National Medal of Arts elismeréssel, 1996-ban Grammy-életműdíjjal tüntették ki, 2009-ben átvehette a Kennedy Központ-díját, csillaga díszíti a hollywoodi hírességek sétányát, s egy aszteroidát is elneveztek róla. 2000-ben feleségével létrehozta a Brubeck Intézetet tehetséges muzsikusok támogatására, 2010-ben életéről dokumentumfilmet forgattak, amelynek egyik producere a jazzrajongó Clint Eastwood volt.

Dave Brubeck 2012. december 5-én halt meg, egy nappal 92. születésnapja előtt. Születésének centenáriuma alkalmából adták ki utolsó szólófelvételeit, a Lullabies című albumon gyermekdalok, népszerű klasszikus darabok meghitt feldolgozásai hallhatók.

Hallanod kell ezt az egyedi hangszerelésű Take Five-ot!

Kapcsolódó

Hallanod kell ezt az egyedi hangszerelésű Take Five-ot!

Már csak azért is, mert Dave Brubeck szerint minden idők legizgalmasabb Take Five-feldolgozása a pakisztáni Sachal Studio Orchestra orientális verziója.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Zenés színház

Már elérhető a 2025-ös Budapesti Wagner-napok programja

A nürnbergi mesterdalnokokkal, a Tannhäuserrel és Bryn Terfel estjével várja a közönséget a Müpa Wagner-fesztiválja, amelyet a jövő évadban június 6. és 29. között rendeznek meg.
Vizuál

Amerikai thriller nyerte az Arany Pálmát

Sean Baker amerikai független rendező Anora című filmjével érdemelte ki a világ legrangosabb filmfesztiváljának a fődíját. Mutatjuk a gála legnagyobb nyerteseit.
Plusz

A Balatonnál sem kell nélkülöznünk a kulturális programokat – itt a Kultkikötő idei műsora

Mintegy kétszáz program, többek között színházi előadás, koncert, kiállítás, templomséta és családi program várja az érdeklődőket a Kultkikötőben a Balaton négy településén május végétől augusztus végéig.
Vizuál

Megérkezett az első előzetes Herendi Gábor új filmjéhez

A magyar színjátszás számos kiválóságával készül a Kincsem és a Valami Amerika rendezőjének legújabb, közvetlen állami támogatás nélkül megvalósuló romantikus komédiája. Cikkünkben már látható a film első hivatalos előzetese!
Klasszikus

Száz év muzsikája szólal meg a magyar klasszikus zene napján

A Zeneakadémia és a Nemzeti Filharmonikusok a magyar klasszikus zene napján Kocsis Zoltán emléke, valamint a hazai komolyzene és annak alkotói előtt tisztelegnek.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Jazz/World veszprém

Snétberger Ferenc triplázik a VeszprémFesten!

Különleges zenei élménnyel várja nézőit a VeszprémFest. A prémium zenei fesztivál 2024-ben Snétberger Ferenc Kossuth-, Liszt Ferenc- és Prima díjas gitáros művészetéből ad három napon át metszetet a fesztivál exkluzív koncerthelyszínén, a Jezsuita Templomkertben.
Jazz/World ajánló

Alerant Szeparé – új támogatási forma a Budapest Jazz Clubban

A klubot tizenötödik éve havi rendszerességgel szponzoráló, egyéb meghatározó társadalmi innovációt is életre hívó Alerant Zrt. soron kívüli támogatásáról biztosította a BJC vezetőségét.
Jazz/World interjú

Ha uralod a csöndet, a tiéd lehet – beszélgetés João Camarero brazil gitárművésszel

João Camarero rendkívül kellemes beszélgetőpartner és hihetetlenül kifinomult játékú előadóművész, akiből a világ legtermészetesebb módján árad a zene. A brazil gitárművésszel a budapesti fellépését megelőző napon beszélgettünk.
Jazz/World kritika

Testvérek közt is jó – beszámoló a Wooten Brothers budapesti koncertjéről

A JazzFest Budapest keretében adott koncertet a Wooten Brothers május 15-én az Erkel Színházban, ahol telt ház fogadta őket. Mohai Szabolcs és Várkonyi Judit írta meg benyomásait a látottakról.
Jazz/World ajánló

Fedél nélkül – Simon Kornél zenekara ad koncertet a 6SZÍN-ben

Simon Kornél és Tótváradi Zsolt szerzőpáros együttese, a Boughris május 30-án tartja meg bemutatkozó estjét a terézvárosi játszóhelyen. A zenekar átmenetet képez a Pink Floyd és John Mayer stílusa között.