Jazz/World

Ötös lüktetéssel a világ tetejére

2020.12.06. 10:00
Ajánlom
Az ötvenes években sokak számára ő volt a jazz. Dave Brubeck sok szabályt megtört, slágert írt ötnegyedben, és felvirágoztatta a cool jazzt. Nem mellesleg: száz éve született.

David Warren Brubeck a kaliforniai Concordban született 1920. december 6-án, apja marhatenyésztő, anyja Angliában tanult, képzett zongoraművész volt. Már négyévesen zeneórákat vett anyjától, de ezek tizenkét éves korában egy időre véget értek, mert a család egy farmra költözött és elkezdődött Dave „cowboy-élete”. Felsőfokú tanulmányai kezdetén még állatorvos akart lenni, hogy hazatérve apja mellett dolgozzon, a tandíjat úgy teremtette elő, hogy éjszakai bárokban lépett fel. Egyik tanára aztán azt tanácsolta neki, mivel az esze úgyis a zenén jár, inkább iratkozzon át a konzervatóriumba, amit ő örömest meg is tett. Itt némi zavart okozott, hogy még nem tudott blattolni (ismeretlen darab kottáját elsőre lejátszani), de olyannyira tehetséges volt, hogy lediplomázhatott, csak azt kellett megígérnie, soha nem tanít zongorát.

A második világháború alatt besorozták, alakulata ott volt az 1944. június 6-i normandiai partraszállásnál is, de már Brubeck nélkül. Pár nappal korábban ugyanis zongorajátékával szórakoztatta bajtársait, és az esten jelen lévő tábornok kiemelte alegységéből, hogy egy kvartett tagjaként mutathassa meg tudását. Németország felszabadításában már részt vett, a győzelem napja Regensburgban köszöntött rá.

Leszerelése után Darius Milhaud francia zeneszerzőnél kompozíciót tanult az oaklandi Mills College-ban, s néhány órát Arnold Schönbergtől is vett. 1947-ben megalakította nyolctagú zenekarát, amely hamarosan trióra szűkült, és több kedvezően fogadott lemezt adott ki.

Sokat merített a klasszikus zenéből, művészetére nagy hatással volt Bach, Beethoven és Chopin, a jazz műfajából pedig mások mellett Duke Ellington, Art Tatum és Errol Garner.

Miután a zongorista 1951-ben majdnem végzetes balesetet szenvedett, kvartettet alapított, triója Paul Desmond szaxofonossal, oktettje egykori tagjával egészült ki. A zenekar másfél évtizedes fennállása alatt zajos kritikai és közönségsiket aratott, s olyan legendákkal játszott együtt, mint Duke Ellington, Ella Fitzgerald, Charlie Parker, Dizzy Gillespie, Stan Getz. Legnagyobb sikerük Desmond szerzeménye, a Take Five volt, amely a poplistákat is megjárta. Népszerűségüket mutatja, hogy Brubeck fotója 1954-ben – Louis Armstrong után a második dzsesszmuzsikusként – az amerikai Time magazin címlapjára is felkerült.

1958-ban indultak először nemzetközi turnéra, a külügyminisztérium által szponzorált, nem titkoltan az amerikai imázst építő körúton Lengyelországban, Indiában, Törökországban, Srí Lankán, Afganisztánban, Pakisztánban, Iránban és Irakban jártak. Az út nemcsak az ottani közönségre, hanem a zenészre is nagy hatással volt, megismerkedett ugyanis a különböző poliritmikus népzenékkel (ez azt jelenti, hogy a többszólamú muzsikában egyszerre többféle ritmus hallható), amely alapjában változtatta meg zenei gondolkodását. Ennek bizonyítéka az egy évvel később kiadott Time Out című albumon hallható Blue Rondo a la Turk és a Take Five, amely Brubeck védjegye lett. A Time Out első jazzlemezként lépte túl az egymillió eladott példányt, s ma is minden idők egyik legnagyobb példányszámban elkelt albuma a műfajban.

Dave Brubeck egy török utcazenésztől származó ötlettel forradalmasította a jazzt

Kapcsolódó

Dave Brubeck egy török utcazenésztől származó ötlettel forradalmasította a jazzt

Dave Brubecket propagandacéllal elküldték Európába, hogy ott mutassa be az amerikai jazzt, de ahelyett, hogy ott megváltotta volna a világot, őt váltották meg, ugyanis olyan inspirációkat kapott, amivel gyakorlatilag forradalmasította a műfajt.

Brubeck több mint hat évtizedig lépett fel együtteseivel, 1997-ben és 2003-ban Budapesten is járt. Különböző formációival rendszeres résztvevője volt a legrangosabb fesztiváloknak, s száznál több lemeze jelent meg. Hat gyermeke közül négy is a zenei pályát választotta, több alkalommal koncerteztek vagy vettek fel lemezt együtt. A zongorista számos amerikai elnök előtt játszott, komoly rangot szerzett magának komponistaként is. A jazz műfaján kívül írt balettzenét, musicalt (The Real Ambassadors címmel például Louis Armstrong számára), oratóriumot, kantátákat, tévé- és filmzenét, vonósnégyest, kamarazenét, zenekari műveket, s Steinbeck nyomán egy minioperát is.

Számos díjat kapott, 1994-ben a legmagasabb amerikai művészeti kitüntetésnek számító National Medal of Arts elismeréssel, 1996-ban Grammy-életműdíjjal tüntették ki, 2009-ben átvehette a Kennedy Központ-díját, csillaga díszíti a hollywoodi hírességek sétányát, s egy aszteroidát is elneveztek róla. 2000-ben feleségével létrehozta a Brubeck Intézetet tehetséges muzsikusok támogatására, 2010-ben életéről dokumentumfilmet forgattak, amelynek egyik producere a jazzrajongó Clint Eastwood volt.

Dave Brubeck 2012. december 5-én halt meg, egy nappal 92. születésnapja előtt. Születésének centenáriuma alkalmából adták ki utolsó szólófelvételeit, a Lullabies című albumon gyermekdalok, népszerű klasszikus darabok meghitt feldolgozásai hallhatók.

Hallanod kell ezt az egyedi hangszerelésű Take Five-ot!

Kapcsolódó

Hallanod kell ezt az egyedi hangszerelésű Take Five-ot!

Már csak azért is, mert Dave Brubeck szerint minden idők legizgalmasabb Take Five-feldolgozása a pakisztáni Sachal Studio Orchestra orientális verziója.

Programkereső

Legolvasottabb

Színház

Ők az idei Junior Prima Díjasok színház- és filmművészet kategóriában

„Senki sem születik egyedülálló művésznek, hanem a családjának, környezetének és nem utolsósorban persze önmaga kitartó, kemény munkájának köszönhetően válhat azzá” – vallja Vida József, a Takarékbank elnök-vezérigazgatója, aki a szeptember 14-i díjátadó ünnepségen hat fiatal művésznek adta át a színház- és filmművészet kategória pénzjutalommal is járó Junior Prima Díját.
Színház

A sudár mosonmagyaróvári naiva – Rujder Vivien portréja

A budapesti Katona József Színház fiatal művésze Junior Prima Díjat vehetett át szeptember 14-én. A Takarékbank Zrt. támogatásával megvalósuló díjátadón Rudolf Péter, a Vígszínház igazgatója méltatta Rujder Vivien tehetségét.
Színház

Ragyogó és huncut angyal – Mentes Júlia Virginia portréja

Zenésszínész-osztályában végzett, de nem zenés színészként gondol magára. Alakításai a szakma nagyjait is meggyőzik, tehetségét szeptember 14-én a Takarékbank Zrt. által támogatott Junior Prima Díjjal ismerték el.
Színház

Szívesen látják el szerepekkel – Gyöngyösi Zoltán portréja

A Vígszínház művészének szakmai szempontból igazán jól indult az évad: másfél hete komoly színészi helyzetben bizonyíthatott, amikor a Szerelmek városa főszerepében lépett színpadra, kiváló teljesítménnyel, szeptember 14-én pedig Junior Prima Díjat vehetett át a Takarékbank Zrt. jóvoltából. Az elismerést Máté Gábor, a Katona József Színház igazgatója adta át.
Színház

Kíváncsian villanó, világos szempár – Rózsa Krisztián portréja

Mohácsi János nem visz színre olyan darabot a Miskolci Nemzeti Színházban, amelyben Rózsa Krisztián ne kapna szerepet – nem véletlenül. A fiatal színművész tehetségét a Takarékbank Zrt. támogatásával Junior Prima Díjjal ismerték el szeptember 14-én.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Jazz/World gyász

68 éves korában elhunyt Póka Egon basszusgitáros

A zenész olyan legendás zenekarokban játszott, mint a Hobo Blues Band vagy a P. Mobil.
Jazz/World gyász

92 éves korában elhunyt Soós Tibor bárzongorista

A legendás zenész haláláról szóló hírt a Spinoza tette közzé, ahol tizenöt éven át játszott.
Jazz/World ajánló

Időutazás a Žagarral – látványos koncertshow a Margitszigeten!

A zenekar fennállásának 20. jubileuma apropóján újra együtt zenél az öttagú csapat szeptember 17-én, a Margitszigeti Színház szezonzáróján.
Jazz/World ajánló

Christian Sands Trio a BJC-ben

Christian Sands a fiatal generáció egyik legkiemelkedőbb billentyűse, aki egyaránt diktálja kortársai számára a tempót a jazz zene és a divat terén.
Jazz/World ajánló

Válogatott zenékkel vár a Fonó Selection

„Ezek azok a produkciók, amik megmozgattak minket, amik formáltak, amik meghatározták, mit gondolunk magunkról, vagy mit gondolnak rólunk, a magyar zenéről külföldön. Ha nincs sok időd koncertre járni, de szeretnél képben lenni, mire felfigyel most a közönség, a szakma és a sajtó, gyere el a Fonó Selectionre és képbe hozunk! Ha ismered a résztvevő zenekarokat, akkor úgyis itt leszel.” – írják a szervezők.