Jazz/World

Ötös lüktetéssel a világ tetejére

2020.12.06. 10:00
Ajánlom
Az ötvenes években sokak számára ő volt a jazz. Dave Brubeck sok szabályt megtört, slágert írt ötnegyedben, és felvirágoztatta a cool jazzt. Nem mellesleg: száz éve született.

David Warren Brubeck a kaliforniai Concordban született 1920. december 6-án, apja marhatenyésztő, anyja Angliában tanult, képzett zongoraművész volt. Már négyévesen zeneórákat vett anyjától, de ezek tizenkét éves korában egy időre véget értek, mert a család egy farmra költözött és elkezdődött Dave „cowboy-élete”. Felsőfokú tanulmányai kezdetén még állatorvos akart lenni, hogy hazatérve apja mellett dolgozzon, a tandíjat úgy teremtette elő, hogy éjszakai bárokban lépett fel. Egyik tanára aztán azt tanácsolta neki, mivel az esze úgyis a zenén jár, inkább iratkozzon át a konzervatóriumba, amit ő örömest meg is tett. Itt némi zavart okozott, hogy még nem tudott blattolni (ismeretlen darab kottáját elsőre lejátszani), de olyannyira tehetséges volt, hogy lediplomázhatott, csak azt kellett megígérnie, soha nem tanít zongorát.

A második világháború alatt besorozták, alakulata ott volt az 1944. június 6-i normandiai partraszállásnál is, de már Brubeck nélkül. Pár nappal korábban ugyanis zongorajátékával szórakoztatta bajtársait, és az esten jelen lévő tábornok kiemelte alegységéből, hogy egy kvartett tagjaként mutathassa meg tudását. Németország felszabadításában már részt vett, a győzelem napja Regensburgban köszöntött rá.

Leszerelése után Darius Milhaud francia zeneszerzőnél kompozíciót tanult az oaklandi Mills College-ban, s néhány órát Arnold Schönbergtől is vett. 1947-ben megalakította nyolctagú zenekarát, amely hamarosan trióra szűkült, és több kedvezően fogadott lemezt adott ki.

Sokat merített a klasszikus zenéből, művészetére nagy hatással volt Bach, Beethoven és Chopin, a jazz műfajából pedig mások mellett Duke Ellington, Art Tatum és Errol Garner.

Miután a zongorista 1951-ben majdnem végzetes balesetet szenvedett, kvartettet alapított, triója Paul Desmond szaxofonossal, oktettje egykori tagjával egészült ki. A zenekar másfél évtizedes fennállása alatt zajos kritikai és közönségsiket aratott, s olyan legendákkal játszott együtt, mint Duke Ellington, Ella Fitzgerald, Charlie Parker, Dizzy Gillespie, Stan Getz. Legnagyobb sikerük Desmond szerzeménye, a Take Five volt, amely a poplistákat is megjárta. Népszerűségüket mutatja, hogy Brubeck fotója 1954-ben – Louis Armstrong után a második dzsesszmuzsikusként – az amerikai Time magazin címlapjára is felkerült.

1958-ban indultak először nemzetközi turnéra, a külügyminisztérium által szponzorált, nem titkoltan az amerikai imázst építő körúton Lengyelországban, Indiában, Törökországban, Srí Lankán, Afganisztánban, Pakisztánban, Iránban és Irakban jártak. Az út nemcsak az ottani közönségre, hanem a zenészre is nagy hatással volt, megismerkedett ugyanis a különböző poliritmikus népzenékkel (ez azt jelenti, hogy a többszólamú muzsikában egyszerre többféle ritmus hallható), amely alapjában változtatta meg zenei gondolkodását. Ennek bizonyítéka az egy évvel később kiadott Time Out című albumon hallható Blue Rondo a la Turk és a Take Five, amely Brubeck védjegye lett. A Time Out első jazzlemezként lépte túl az egymillió eladott példányt, s ma is minden idők egyik legnagyobb példányszámban elkelt albuma a műfajban.

Dave Brubeck egy török utcazenésztől származó ötlettel forradalmasította a jazzt

Kapcsolódó

Dave Brubeck egy török utcazenésztől származó ötlettel forradalmasította a jazzt

Dave Brubecket propagandacéllal elküldték Európába, hogy ott mutassa be az amerikai jazzt, de ahelyett, hogy ott megváltotta volna a világot, őt váltották meg, ugyanis olyan inspirációkat kapott, amivel gyakorlatilag forradalmasította a műfajt.

Brubeck több mint hat évtizedig lépett fel együtteseivel, 1997-ben és 2003-ban Budapesten is járt. Különböző formációival rendszeres résztvevője volt a legrangosabb fesztiváloknak, s száznál több lemeze jelent meg. Hat gyermeke közül négy is a zenei pályát választotta, több alkalommal koncerteztek vagy vettek fel lemezt együtt. A zongorista számos amerikai elnök előtt játszott, komoly rangot szerzett magának komponistaként is. A jazz műfaján kívül írt balettzenét, musicalt (The Real Ambassadors címmel például Louis Armstrong számára), oratóriumot, kantátákat, tévé- és filmzenét, vonósnégyest, kamarazenét, zenekari műveket, s Steinbeck nyomán egy minioperát is.

Számos díjat kapott, 1994-ben a legmagasabb amerikai művészeti kitüntetésnek számító National Medal of Arts elismeréssel, 1996-ban Grammy-életműdíjjal tüntették ki, 2009-ben átvehette a Kennedy Központ-díját, csillaga díszíti a hollywoodi hírességek sétányát, s egy aszteroidát is elneveztek róla. 2000-ben feleségével létrehozta a Brubeck Intézetet tehetséges muzsikusok támogatására, 2010-ben életéről dokumentumfilmet forgattak, amelynek egyik producere a jazzrajongó Clint Eastwood volt.

Dave Brubeck 2012. december 5-én halt meg, egy nappal 92. születésnapja előtt. Születésének centenáriuma alkalmából adták ki utolsó szólófelvételeit, a Lullabies című albumon gyermekdalok, népszerű klasszikus darabok meghitt feldolgozásai hallhatók.

Hallanod kell ezt az egyedi hangszerelésű Take Five-ot!

Kapcsolódó

Hallanod kell ezt az egyedi hangszerelésű Take Five-ot!

Már csak azért is, mert Dave Brubeck szerint minden idők legizgalmasabb Take Five-feldolgozása a pakisztáni Sachal Studio Orchestra orientális verziója.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Elhunyt Magyar Gábor gordonkaművész

Életének 60. évében, 2021. február 23-án súlyos betegség után elhunyt Magyar Gábor, az Opera Zenekar gordonkaművésze.
Klasszikus

Ők részesülnek állami zenei ösztöndíjban

Idén 23 fiatal részesül állami zenei ösztöndíjba: Fischer Annie zenei előadóművészeti ösztöndíjban tizenhárman, Kodály Zoltán zenei alkotói ösztöndíjban heten, Lakatos Ablakos Dezső dzsessz-előadóművészeti ösztöndíjban hárman.
Könyv

Nem véleményezheti az új érettségi vizsgamodellt a Magyartanárok Egyesülete

Növekszik a magolandó anyag mennyisége az új érettségi vizsgamodellben, az olvasás öröme helyett a „műcímek bemagolása” lesz a cél a Magyartanárok Egyesülete szerint. Hiába mondanák el a véleményüket, nem kaptak erre lehetőséget.
Színház

Ingyenes stream-előadásként láthatók a Magyar Színház jelenetíró pályázatának döntősei

A Pesti Magyar Színház 2020 novemberében jelenetíró pályázatot hirdetett, melynek témája a karantén utáni élet volt. A beérkezett 193 pályamű közül a legjobb 7 bemutatkozási lehetőséget is kap, melyet az érdeklődők a színház Facebook-oldalán és honlapján ingyenesen megtekinthetnek.
Vizuál

Itt nézheti meg a Természetes fény első előzetesét!

Megérkezett a Závada Pál regényéből készült film első előzetese. Nagy Dénes filmje a Berlinale versenyprogramjában is szerepel. Egy II. világháborús alakulatról szól, amely a keleti fronton teljesít szolgálatot.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Jazz/World hír

Az üveghegyen túl – Új nagylemezt készített a Free Style Chamber Orchestra

Az album azokat a népzenei- és jazz elemeket ötvöző dalokat tartalmazza, melyeket a zenekar a járványügyi korlátozások miatt őszre halasztott, ingyenes ifjúsági koncertsorozatán fogja játszani. A lemezbemutató koncert a tervek szerint április 12-én lesz a Budapest Jazz Clubban.
Jazz/World ajánló

Egy teljes hét zene és együttlét: Fonó Selection

Ebben az időszakban még fontosabb az egymásra figyelés, a beszélgetés, a másik szempontjainak megértése, a támogatás. A Fonó Selection sorozata idén erről szól. Hétfőtől kezdve minden reggel 8 órakor podcastban beszélgetnek a szakma részvevői, művészek, intézményvezetők, újságírók a piac szereplőit mozgató kérdésekről, esténként pedig duó formációban különleges művészek találkozásaira kerülhet sor, így együtt lép fel Dresch Mihály és Tóth Viktor, Bede Péter és Unger Balázs, Kacsó Hanga és Szabó Dániel, Szokolay Dongó Balázs és Fábri Géza, Varga Veronika és Réti Benedek, ifj Szerényi Béla és Fekete Márton. A hét vasárnap a Fonó 25 díj átadásával zárul, amely a közönség és a szakmai zsűri szavazatai alapján állt össze, tíz kategóriában díjazzák az alkotókat. A Fonó Selection tartalmai ingyenesen érhetők el a Fonó YouTube- és Facebook-csatornáján.
Jazz/World magazin

Chick Corea – Hogyan kezdjünk ismerkedni a legendás billentyűs zenéjével?

Összeszedtünk tíz felvételt – stúdiólemezeket és élő felvételeket egyaránt –, amelyek remekül bevezetnek Chick Corea világába, ha még nem ismered a művészetét. Azok számára pedig, akik ismerik már az életművet, lehetőséget teremtünk az emlékezésre.
Jazz/World felhívás

Jelentkezőket vár a Snétberger Zenei Tehetség Központ

Elindult a jelentkezés a Snétberger Zenei Tehetség Központ 11. évfolyamára. Az idén jubileumát ünneplő Snétberger Program keretén belül hatvan hátrányos helyzetű, elsősorban roma származású fiatal kezdheti meg tanulmányait júniusban a felsőörsi központban. Online formában, április 30-ig várják a bemutatkozó videókat.
Jazz/World magazin

Több dalt adtak ki a zenészek tavaly, a koronavírus alatt, mint a korábbi években

A kifizetett jogdíjak fele – 4,74 milliárd forint – jutott hazai dalok, zeneművek alkotóinak. 2020-ban 15 468 magyar zenei szerző részesült jogdíjban és rekordszámú új dal született. A pandémiás helyzet miatt megnőtt a jogdíjak jelentősége, ugyanakkor az Artisjus tavalyi bevételei már 17,7 százalékkal csökkentek, ezen belül az élőzenei jogdíjbevételek a felére zuhantak – tette közé friss zeneipari statisztikáit a szerzői egyesület.