Jazz/World

Ötszáznál kevesebben már bulizhatunk!

2020.06.18. 11:20
Ajánlom
Folytatódik a veszélyhelyzet megszűnése utáni enyhülés a kultúrára vonatkozó szabályokban is. A zenés- táncos rendezvényeknél már 500 fő a limit, a mozik, színházak és múzeumok pedig várják a működésükhöz szükséges pontosításokat.

"A zárt helyen vagy a nem zárt helyen tartott zenés, táncos rendezvény – függetlenül annak nyilvános vagy nem nyilvános, valamint alkalmi vagy rendszeres jellegétől –

abban az esetben tartható meg, ha a rendezvény helyszínén a jelenlévők létszáma (beleértve az ott foglalkoztatott személyeket) egy időben nem haladja meg az 500 főt."

- hangzik a koronavírus-járvány miatti veszélyhelyzet megszűnéséről szóló kormányrendelet. Az Index számolt be arról, hogy a szerda éjjel kiadott jogszabály további enyhítéseket vezetett be a korábbi lehetőségekhez képest, amikor még csak azt engedélyezték, hogy vendéglátóhelyeken szóljon élő zene.

A rendelet a zeneipart érintő jelenlegi legsúlyosabb korlátozást megszünteti, azonban az ennél jóval nagyobb tömegeket megmozgató nagy nyári fesztiválok sorsa továbbra is kérdéses. A legnagyobb rendezvények közül több, például a Sziget és a Volt nem kockáztatott és lemondták az idei eseményeket, vannak kisebb fesztiválok, mint az EFOTT, Orfű vagy a SZIN, amelyek még reménykednek benne, hogy a korábban kihirdetett, augusztus 15-ig tartó rendezvénytilalmat a kormány feloldja és augusztus utolsó hétvégéjére még beférnek az események. 

A mozik, színházak és múzeumok is folyamatosan figyelemmel kísérik a közzétett jogszabályokat, ugyanis ezekben a szektorokban a nyitás pontos feltételeiről nincsenek még információk. 

Bár a mozik, színházak, múzeumok és más kulturális intézmények számára lehetővé tette a kormány a veszélyhelyzet megszüntetése után az újranyitást, annak részleteiről - a maximális nézőszámról, az egészségügyi intézkedésekről, stb - meglehetősen szűkszavúak szól a rendelet: 

86. § A rendezvények helyszínén való tartózkodásra a Kormány rendeletében különös szabályokat állapíthat meg.

Az Index értesülései szerint az Emberi Erőforrások Minisztériuma a mai nap folyamán, június 18-án teszi közzé az erre vonatkozó rendeletet. Amennyiben ez megtörténik, cikkünket frissítjük a részletekkel.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Újabb nyílt levél az SZFE modellváltásáról szóló törvény kapcsán

Több mint hetven színész, rendező, színházi művész támogatta aláírásával a Színművészeti Egyetem modellváltását lehetővé tevő törvényt.
Színház

Megszavazta az Országgyűlés az SZFE modellváltását

Az Országgyűlés július 3-án döntött a Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes által benyújtott törvényjavaslatról.
Színház

Szabó Magda: Régimódi történet – online közvetítés

A Tasnádi Csaba által rendezett történet visszarepít a múltba, ahol hasonló problémákkal küzdöttek Szabó Magda hősei, mint a mostaniak, csak szebb ruhákban.
Vizuál

Dürer kora a Szépművészeti Múzeumban

A múzeum saját Grafikai Gyűjteményéből szemezgetett a kiállítás anyagának összeállításakor. Dürer munkái mellett a mester műhelyének tehetséges alkotóitól is láthatóak metszetek és rajzok a kamaratárlaton.
Klasszikus

Vasárnap kezdődik a 7. Budavári Bach-fesztivál

A Budavári Evangélikus Templomban rendezik meg július 5-17. között Magyarország első Bach-fesztiválját, kizárólag historikus, barokk hangszerek megszólalásával.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Jazz/World magazin

KÉP-regény: Buller a Pubban

A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezúttal egy felettébb szokatlan sajtótájékoztatót idéz fel.
Jazz/World hír

Segítséget kérnek a válság miatt a brit zenészek a kormánytól

Paul McCartney, Ed Sheeran és a Rolling Stones 1500 további zenésszel együtt azt kéri, hogy a kormány adjon támogatást az élő zenei rendezvények életben tartásához.
Jazz/World ajánló

Koncert Vaksötétben – zongora és énekhang fények nélkül

A Bodor Tibor Kulturális Egyesület a mögöttünk álló nehéz hónapok után újra, immáron hetedszer szervez Vaksötét koncertet, hogy a kikapcsolódásra és a zenére vágyó közönséget invitálhassa meg egy különleges estére.
Jazz/World lemez

Bob Dylan a legidősebb élő zenész, aki új dalokkal került a brit slágerlista élére

Új, Rough and Rowdy Ways című lemezével nyolc év után tér vissza Bob Dylan. A hetvenkilenc éves zenész albumáért rajong a kritika.
Jazz/World hír

Itt nézheted vissza a Fonó oktatóvideóit

A karanténhelyzet bevezetésének első heteiben indította el a Fonó online oktatásait Kubinyi Júlia és Berecz István vezetésével.