Jazz/World

Ötszáznál kevesebben már bulizhatunk!

2020.06.18. 11:20
Ajánlom
Folytatódik a veszélyhelyzet megszűnése utáni enyhülés a kultúrára vonatkozó szabályokban is. A zenés- táncos rendezvényeknél már 500 fő a limit, a mozik, színházak és múzeumok pedig várják a működésükhöz szükséges pontosításokat.

"A zárt helyen vagy a nem zárt helyen tartott zenés, táncos rendezvény – függetlenül annak nyilvános vagy nem nyilvános, valamint alkalmi vagy rendszeres jellegétől –

abban az esetben tartható meg, ha a rendezvény helyszínén a jelenlévők létszáma (beleértve az ott foglalkoztatott személyeket) egy időben nem haladja meg az 500 főt."

- hangzik a koronavírus-járvány miatti veszélyhelyzet megszűnéséről szóló kormányrendelet. Az Index számolt be arról, hogy a szerda éjjel kiadott jogszabály további enyhítéseket vezetett be a korábbi lehetőségekhez képest, amikor még csak azt engedélyezték, hogy vendéglátóhelyeken szóljon élő zene.

A rendelet a zeneipart érintő jelenlegi legsúlyosabb korlátozást megszünteti, azonban az ennél jóval nagyobb tömegeket megmozgató nagy nyári fesztiválok sorsa továbbra is kérdéses. A legnagyobb rendezvények közül több, például a Sziget és a Volt nem kockáztatott és lemondták az idei eseményeket, vannak kisebb fesztiválok, mint az EFOTT, Orfű vagy a SZIN, amelyek még reménykednek benne, hogy a korábban kihirdetett, augusztus 15-ig tartó rendezvénytilalmat a kormány feloldja és augusztus utolsó hétvégéjére még beférnek az események. 

A mozik, színházak és múzeumok is folyamatosan figyelemmel kísérik a közzétett jogszabályokat, ugyanis ezekben a szektorokban a nyitás pontos feltételeiről nincsenek még információk. 

Bár a mozik, színházak, múzeumok és más kulturális intézmények számára lehetővé tette a kormány a veszélyhelyzet megszüntetése után az újranyitást, annak részleteiről - a maximális nézőszámról, az egészségügyi intézkedésekről, stb - meglehetősen szűkszavúak szól a rendelet: 

86. § A rendezvények helyszínén való tartózkodásra a Kormány rendeletében különös szabályokat állapíthat meg.

Az Index értesülései szerint az Emberi Erőforrások Minisztériuma a mai nap folyamán, június 18-án teszi közzé az erre vonatkozó rendeletet. Amennyiben ez megtörténik, cikkünket frissítjük a részletekkel.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

A nomádok földjén - Chloé Zhao történelmet ír

A fiatal kínai-amerikai rendezőnő rekordok sorát dönti meg harmadik játékfilmjével, A nomádok földjével. Április végén az is kiderül, hogy hat jelölésből hányat vált díjra az Oscar versenyében. Bemutatjuk Chloé Zhaót.
Jazz/World

„Szíven üt, hogy EP már soha többé nem ülhet itt” – Interjú Lukács Miklós cimbalomművésszel

Esterházy Péter születésnapján, április 14-én az E(gy)P(ercesek) – Esterházy-fragmentumok című online produkcióval tiszteleg a Katona József Színház az író emléke előtt. EP írásai Máté Gábor hangján szólalnak meg, játszótársa Lukács Miklós cimbalomművész.
Könyv

Egyedülálló vers- és regényadatbázist hoztak létre az ELTE kutatói

A különleges gyűjtemény a szerzői jogi védelem alatt már nem álló, a Magyar Elektronikus Könyvtár állományában megtalálható magyar műveket listázza és elemzi nyelvi jellemzőik alapján.
Könyv

Kortárs írók kedvenc EP-idézetei lepték el Óbudát

Köztéri plakátokkal, 40 hazai író, költő kedvenc EP-idézetével, korábban nem publikált fotókkal és felolvasással ünnepli a harmadik kerület Esterházy Péter születésnapját.
Vizuál

Dokumentumfilm-sorozat készül Fekete István életéről

A film alkotói az író szülőfalujából indulva mutatják be Fekete István életének legfontosabb színhelyeit, történészek, kutatók és szakértők segítségével elevenítve fel egy kivételes írói pálya legfontosabb és legérdekesebb mozzanatait.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Jazz/World ajánló

Prince egykori zenésze is a Müpa Home fellépői között

Három egyedülálló online koncertpremiert kínál április 16-17-én és 30-án a Müpa Home. Tzumo Árpád zenekara, a Solati Music és a Blahalouisiana mellett látható lesz a basszusgitár dán ikonja, Ida Nielsen koncertje is.
Jazz/World interjú

„Szíven üt, hogy EP már soha többé nem ülhet itt” – Interjú Lukács Miklós cimbalomművésszel

Esterházy Péter születésnapján, április 14-én az E(gy)P(ercesek) – Esterházy-fragmentumok című online produkcióval tiszteleg a Katona József Színház az író emléke előtt. EP írásai Máté Gábor hangján szólalnak meg, játszótársa Lukács Miklós cimbalomművész.
Jazz/World interjú

Vers és elektronika a költészet napján – páros interjú Pátkai Rozinával és Fenyvesi Mártonnal

Elektronika teszi emlékezetessé Pátkai Rozina új lemezén a magyar verseket. Elektronikai eszközökre Fenyvesi Mártonnak is szüksége van, aki az utóbbi időben hangmérnökként és producerként legalább annyit dolgozott, mint gitárosként. Az életben egy párt alkotnak, kézenfekvő volt, hogy együtt ültetjük őket mikrofon elé.
Jazz/World pályázat

Támogatást nyújt a zeneipari háttérmunkásoknak a Fábián Juli Emlékalapítvány

A Fábián Juli Emlékalapítvány ismét pályázatot ír ki a koronavírus-járvány, az elmaradt koncertek, rendezvények és a tervezhetetlen szakmai jövő miatt nehéz helyzetbe került zeneipari háttérmunkások számára.
Jazz/World videó

A Nagymező utcáról énekel Bolyki Sára

Nagymező utca címmel jelent meg a két fiatal jazz-zenész – Bolyki Sára és Bolyki Tamás – első közös dala, amelyben felidézik a Bartók Konziban töltött éveket.