Jazz/World

Ötször a Holdon

2006.05.03. 00:00
Ajánlom
Ötven éve koncertezik, közel négymillió kilométert utazott, ötször járta meg a Föld és a Hold közötti távolságot. Benkó Sándor még ma is évente kétszázötvenszer lép színpadra vagy kamerák elé; nemrégiben Kossuth-díjat kapott.

Gyerekkorából furcsa emlékeket őriz. Barátaival az akkor még vadregényes Feneketlen-tó környékén, háborús roncsok, ottfelejtett tankok, szanaszét heverő lőszerek között játszott. Hatéves korában, édesanyjától kapott egy hegedűt. Nehezen barátkozott meg a hangszerrel. Csekély lelkesedése végképp lelohadt, mire hóna alatt az "óriási hegedűtokkal", a villamos ütközőjén tujázva elzötyögött a Bocskai útról a Benczúr utcai zeneiskolába.

Tizenöt évesen klarinétozni kezdett, megtanult szaxofonozni is. 1957-ben megalapította a Benkó Dixieland Bandet. Hozzánk is megérkezett a rockőrület - emlékezik. - Nagy, hullámos hajunk volt, csőnadrágban, vastag habtalppal megpatkolt, hegyes, gojzervarrott csukában jártunk, úgy néztünk ki, mint a rajzfilmfigurák.

Eleinte egy Duna-parti könnyűbúvárklubban játszottak, ahová özönlöttek az emberek. A nagy amerikai sztárokat másolták: még testőröket is szerződtettek a bulikra, például a legendás Kozma Pici birkózó olimpiai bajnokot. Benkó Sándor azt mondja: a rock volt a társasági életük, ám a dixieland a szenvedélyük. Végül utóbbi mellett kötelezték el magukat, koncerteztek szerte az országban, utaztak a játékautónál alig nagyobb 500-as Fiatban, egymás és a hangszerek közé préselődve. Három Ki Mit Tud-on indultak, mindannyiszor másodikak lettek.

1971-ben a Benkó Dixieland Band megnyerte a montreux-i dzsesszfesztivált, és egy szép, gömbölyű nemzetközi karrier vette kezdetét. Miközben a műszaki értelmiségiekből álló zenekar szünet nélkül koncertezett, tagjai polgári foglalkozásukat sem adták föl. Benkó Sándor a Műszaki Egyetemen tanított. - Egyszer egy újságíró elhatározta, hogy megfejti, miképpen fér össze mindez - mondja a zenekarvezető. - Megfogadta, hogy egy hétig nem tágít mellőlem, megy, amerre én, csinálja, amit én. Két napig bírta...

Amúgy meg nemigen lehet olyan kérdést feltenni, amelyet az elmúlt fél évszázad során Benkó Sándortól ne kérdeztek volna meg az újságírók. Ő mégis szívesen mesél. Közel négymillió kilométernyi utazásról, sikerekről, megható emlékekről. Ezek egyike, amikor a londoni repülőtéren Al Gray, a Count Basie zenekar sztármuzsikusa a földre tette a kezében tartott csecsemőt, csak azért, hogy odafusson hozzá, és megölelje. Vagy amikor egy bugyborékoló, pöfögő indonéziai tűzhányó tövében ismerték fel a helyi tévések. De szívesen mesél Kohl kancellár báljáról, arról a New Orleans-i klubról, ahol rajtuk kívül fehér ember még nem játszott, és arról is, amikor 1987-ben Reagan amerikai elnök megköszönte nekik, hogy az amerikai dzsesszt ilyen magas színvonalon népszerűsítik szerte a világban.

Talán csak a zenekarvezetés tudományáról nem kérdezi senki. Pedig ötven évig egyben tartani egy zenekart nagyobb művészet, mint nagyszerűen muzsikálni. Azt mondja, mindenekelőtt kitűnő emberekkel kell dolgozni. Másodszor maximálisan ki kell őket szolgálni. Nem az ő dolguk például a koncertek szervezése, az erősítők, hangfalak cipelése, a színpad berendezése, de még a hangszerek megvásárlása sem. Az ő feladatuk a gyakorlás és a tökéletes játék. Benkó Sándor büszke arra, hogy a New Orleans-i utcán gyökerezett muzsikát a világ nagy, klasszikus koncerttermeinek igényes közönsége előtt is sikerre vitték. Számos kitüntetése között a Kossuth-díjnak örül legjobban.

A Magyar Televízió megrendelésére a dzsessz történetére épülő, a műfaj környékét is bebarangoló 24 részes sorozatot írt. A felvételek öt éve készülnek, alapjuk a Benkó Dixieland Band és vendégei által évente tartott, alkalmanként négy-öt órás koncert. Az utolsóra éppen a napokban, május 6-án kerül sor a Budapest Kongresszusi Központban. Végül egy elképesztő hír: a zenekar alapításának ötvenedik évfordulóját ünneplő, jövő májusban, a Budapest Sportcsarnokban tartandó koncertre már fogynak a jegyek.

Azt mondják, a rock örök.

Hát a dixieland?

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Aki a lányok miatt képezte magát – 85 éves Woody Allen

Az Annie Hall és még számtalan fanyar humorú film alkotója, Woody Allen december 1-jén ünnepli nyolcvanötödik születésnapját.
Vizuál

Vásároljon bérletet, mentse meg a Cirko Mozit!

A Cirko-Gejzír Mozi közönsége segítségét kérni, és egy olyan bérletet kínál, amely onnantól érvényes, amikor a tulajdonosa használni kezdi. De nagy segítség számukra, ha már most megveszi.
Zenés színház

75 éves a színpad és a filmvászon koronázatlan királynője, Bette Midler

December 1-jén ünnepli hetvenötödik születésnapját Bette Midler amerikai színésznő, énekesnő, aki több mint fél évszázados karrierje alatt négy Grammy-díjat, négy Golden Globe-díjat, három Emmy-díjat, két Tony-díjat vehetett át, emellett hatszor kapta meg a legjobb komikának járó American Comedy Award kitüntetést.
Zenés színház

A változásra is reflektál Dolhai Attila új lemeze

A Visszatérés CD után két évvel új lemezzel jelentkezik Dolhai Attila. Az előző albummal ellentétben – ahol a színházi élmények egyfajta összefoglalása volt a cél – a színész ezúttal nem mások által megírt szerepek mentén szólal meg, hanem saját szerzeményeit gyűjtötte össze.
Vizuál

Elhunyt moszkvai Puskin Szépművészeti Múzeum volt elnöke

98 éves korában, koronavírus-fertőzésben elhunyt Irina Antonova, a világhírű moszkvai Puskin Szépművészeti Múzeum volt igazgatója, aki 52 év után, 2013-ban vonult vissza az intézmény éléről.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Jazz/World klippremier

Egyedül a hangszerparkban – Négy dal Barabás Lőrinc készülő lemezéről

A Fidelio közönsége hallhatja elsőként Barabás Lőrinc legújabb számait, amik a következő szólólemezen is szerepelnek majd. Hangerőt fel, húszperces koncert következik az egyik legizgalmasabb jazztrombitástól.
Jazz/World fonó

Adventi dalokkal készülnek az ünnepre – Elindult a Fonó online sorozata

November 29-én útjára indult a Fonó online sorozata, melybe hétről hétre bárki bekapcsolódhat. Kubinyi Júlia népdalénekes, a Fonó népzenei művészeti vezetője adventi énekeket tanít vasárnaponként az érdeklődőknek, december 2-án pedig Gyimesi est várja a közönséget a virtuális Fonóban.
Jazz/World hír

Három napon át minden a jazz körül forog

A kilenc éve minden évben április 30-án megrendezett Nemzetközi Jazznap (International Jazz Day) magyar eseményeit a koronavírus-járvány miatt elhalasztották, azonban a szervezők most online pótolják az elmaradt koncerteket, amiket három napon keresztül, öt budapesti és egy felvidéki helyszínről közvetítenek.
Jazz/World videoklip

„Lesz még, aki rákérdez a hamisságra?” – Megérkezett Harcsa Veronika és Gyémánt Bálint új klipje

Harcsa Veronika és Gyémánt Bálint úgy döntöttek, hogy a pandémia okán lelassult időben nem egyben adják ki új lemezüket, hanem havonta bemutatnak egy-egy dalt. Íme a legújabb.
Jazz/World interjú

Azt követik, amit Debussy követett – Páros interjú Harcsa Veronikával és Razvaljajeva Anasztáziával

Egy hárfaművész, egy jazzénekes és elektronikus művész – nem szokványos felállás Debussy zenéjéhez. Új lemezük apropóján Harcsa Veronikával és Razvaljajeva Anasztáziával beszélgettünk. Mit tanultak egymástól, mennyiben járnak különböző és párhuzamos ösvényeken?