Jazz/World

Ötvenöt éves és ördögi

2010.04.06. 13:46
Ajánlom
A Fesztivál Színházban teltház előtt, nagy sikerrel szerepelt a magyar tánc- és népzenei hagyományőrzés pozsonyi fellegvárának számító Ifjú Szívek együttes, alapításuk 55. évfordulója alkalmából. VIDEÓVAL

A jubiláló Tavaszi Fesztivál több évfordulónak is helyt adott a program összeállításakor, így a nem kerek évszámot ünneplőknek is, de a pozsonyi vendégjátékhoz, hiszen olyan magas színvonalú volt, nem is kellett volna efféle ürügy. A Hégli Dusán vezette társulat a Kárpát-medence változatos zenei világát és tánckultúráját viszi színpadra kimagasló sikerrel. Nemcsak Szlovákiában és Magyarországon lépnek fel, az utóbbi években turnéztak többek között Ausztráliában, az USÁ-ban, Kanadában, Svájcban, Svédországban, Olaszországban is. Repertoárjukon a műfajok és stílusok széles skálája szerepel, egyedi színpadi- és látványtechnikával, igényes rendezéssel, egyéni koreográfiával. A Müpa-beli előadáson a kiváló zenekari játékot, a felszabadult és precízen kidolgozott mozdulatsorokat egyéb vizuális élmények tarkították: a színpad hátsó falán lévő hatalmas kivetítőn olykor-olykor szellemes írások, régi korok, valamint zenészek és táncolók képei jelentek meg, természetesen a vászon előtt zajló eseményekbe beágyazva, azokat alátámasztva, színesítve.

A pozsonyiak nem mindennapi műsorát három nagyobb részre lehet bontani, tematika, művelődéstörténeti korok, hangzásvilág és a hozzá kapcsolódó táncmotívumok alapján. Az első tétel többnyire a középkor erkölcsös szellemiségébe kalauzolja a nézőket, illetve bemutatja, hogy az addigi körtáncot miként váltják fel lassanként az egyéni és páros táncok is. A merev és szigorú erkölcsi szabályok az „ördög művének" tekintettek minden olyan tettet, magatartásformát és mozdulatot, amelyek kicsit is elrugaszkodtak az addig megszokott kötöttségektől, és felszabadultabb érzelmi megnyilvánulásokról tettek tanúbizonyságot. A háttérképek, a zenéhez idomuló, állandóan mozgásban lévő misztikus fények fokozták a tánclépésekben amúgy is benne rejlő ördögi és szent minőségek kettősségét.

A második rész egy pillanatra sem hagyta nyugodni a közönséget, hiszen hol egy barokk kastély díszes termében találta magát, hol a szlovák, morva, székely, gyimesi csángó, román népek eltérő dallam- és ritmusvilágába csöppentek. Rövid időn belül fantasztikus körképet kapott a közönség az említett tájak folklórjából, hihetetlen bonyolult, páratlan ütemű melódiákkal; lassú és gyors részek egymásutánjával; a hegedű, brácsa, nagybőgő, cimbalom alkotta pazar zenekarral; a műzenei szemelvények népi környezetbe való átrakásával. Mindezekhez pedig kifinomult, látványos, fürge, kidolgozott tánclépések kapcsolódtak. A különböző népviseletek fokozták a hiteles bemutatót, a szóló és páros táncokat pedig kitörő taps követte.

Az előadás befejező szakaszához érve pedig a nemzeti romantika korszaka elevenedett meg, igen változatos tánclépésekkel, énekekkel, a különféle tempójú, karakterű verbunkos és csárdás vidám hangjai pedig ragyogó hangulatot varázsoltak a koncertterembe. A szűnni nem akaró, ráadást követelő taps jelezte az értékeket képviselő, hagyományokat őrző, igényesen megszerkesztett, koreografált műsoruk fogadtatását.

Az alábbi videón az Ördög tánca „in statu nascendi" látható.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Koltai Katalin feltalált egy új eszközt a gitárhoz, hogy el tudja játszani Bartók műveit is

De nemcsak Bartók, hanem a 20-21. századi zene egészen új repertoárja tárul fel Koltai Katalin új találmányának, az egyhúros kapodaszternek köszönhetően.
Vizuál

Elzavarták a Szent Márk térről a festményeit áruló Banksy-t

A Biennále miatt május eleje óta az egész művészvilág Velencére figyel, mégis mindenki elsiklott az ismert street artist felbukkanása felett. Pontosabban elsétált mellette, ahogy ez a most posztolt videójából kiderül.
Vizuál

13 éves magyar fiú nyert díjat Cannes-ban

Százados Ábel mobiltelefonnal forgatott kisfilmjéért nyerte el a Legígéretesebb Fiatal Filmes díját a rangos francia filmfesztiválon.
Tánc

„Ha valaki harisnyában is férfi tud maradni, az igazán férfi”

Balázsi Gergő Ármin, a Magyar Nemzeti Balett szólistája kapta a Tánc Világnapján Az évad legjobb férfi balettművésze-díjat. Ennek apropóján kérdeztük őt hivatásról, szerepálmokról, stresszkezelésről.
Színház

Tiltakozik a Kritikus Céh az állami támogatások elosztása miatt, veszélyben az Átrium

A Katona és az Örkény Színház nem ad be pályázatot idén az NKA-hoz új produkció létrehozására, hogy ezzel segítse a független és befogadó színházak pénzhez jutását. Közben a Színházi Kritikusok Céhe arról ír, mind a szakma, mind a közönség lehetőségei kárt szenved a pénzosztók döntése nyomán. - CIKKÜNK FRISSÜLT!

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Jazz/World ajánló

Ülj föl a balatoni jazzhullámokra! – Jön az első Babel Jazz Fesztivál

A Babel Sound világzenei fesztivál szervezői ezúttal a jazz műfaján belül teremtik meg azokat az ünnepi találkozásokat, amik immár a Babel védjegyét jelentik. Május 27. és 29. között Budapesten, május 30-tól június 1-ig pedig Balatonbogláron várnak az izgalmas hazai és külföldi együttesek.
Jazz/World ZSIMÜ 2019

A gothic metál egyik legnépszerűbb énekesnője a Zsidó Művészeti Napokon

Izgalmas zenei fúzióval érkezik az idei Zsidó Művészeti Napokra Moran Magal izraeli származású énekesnő.
Jazz/World interjú

„Aki azért lépi át ajtaja küszöbét, hogy a maga igazát bizonyítsa, könnyen pórul jár”

Berecz András mesemondó, énekes ezúttal a szövevényes görög mitológia labirintusában és a görög népdalokban keresi az igazságot, test és lélek harmóniáját. Síp és lant - Tisztelet Arisztotelésznek című estje május 26-án látható a Nemzeti Színházban. Interjú.
Jazz/World kritika

Omara, a napfény hangja

Omara Portuondo, a Buena Vista Social Club egykori dívája valószínűleg utolsó koncertjét adta Budapesten május 18-án és 19-én, amin beteljesítette az összes Kubáról alkotott pozitív előítéletünket: napfényt hozott az esős budapesti vasárnapba.
Jazz/World ajánló

Zeneünnep - Pop, swing, klezmer

Szűcs Gabi, Falusi Mariann és Váczi Eszter közös koncertje június 1-jén,19 órától látható a MOMkult Színháztermében, a Zsidó Művészeti Napok keretében.