Jazz/World

Paco el Maestro

2010.03.22. 23:18
Ajánlom
A modern flamenco gitározás legnagyobb alakja, Paco De Lucía március 27-én adott koncertet Debrecenben, a Tavaszi Fesztiválon, majd másnap a Budapesti Tavaszi Fesztiválon, a Müpában.

A hatvanhárom éves gitáros apja is ezt a mesterséget űzte szülőfalujában, a dél-spanyolországi Algecirasban. Első rádiós szereplésére tizenegy évesen került sor, fivérei közül többen is zenészek lettek. Ezért is nehezen hihető, hogy De Lucía állítólag nem nagyon bajlódik a kottával, ha nem muszáj, elképesztő technikájára és a végtelenségig megbízható hallására hagyatkozik inkább. Ez csak egyszer jelentett gondot pályáján, az 1991-es Concerto de Aranjuez, a híres Roddrigo-versenymű felvételénél, de ekkor egy asszisztenssel dolgozott, és végül ebből is sikeres felvételt készített, ahogy a Wikipédián olvasható. Különösen nagy gondot fordított a pontos ritmizálásra. Rodrigo mindenesetre nagyon nagy elismeréssel nyilatkozott a De Lucía intepretációjáról.

Az igazi világhírt a Larry Corryell-lel (akit később Al di Meola váltott) és John McLaughlinnal alakított gitártrió hozta el számára ezelőtt harminc évvel. A három virtuózra azt szokták mondani, hogy ha valamit nem tudnak, akkor az csak egy dolog lehet: lassan játszani. Ez a szerzemény az 1986-os szólólemezének is címadó darabja lett. Budapesti koncertjén is, mint hagyományosan, ez volt a pompás szólókkal teletűzdelt ráadásszám.Az egyik bejegyzés példás tömörséggel foglalja össze, hogy mi az egyetlen lehetséges következtetés a felvétel hallatán: Paco el Maestro, szabadon visszaadva: éljen a mester! 

Programkereső

Legnépszerűbb

Tánc

Száz éve született Margot Fonteyn, aki Nurejevvel karöltve forradalmasította a balettet

1919. május 18-án született Margot Fonteyn, a brit Royal Ballet prímabalerinája, akit egy Nurejevvel közös előadása után 89-szer tapsolt vissza a közönség, és aki börtönben is ült.
Klasszikus

Öt éves lett a Virtuózok, így ünnepelnek

Jubileumi ünnepi hangversenyen lépnek fel a Virtuózok klasszikus zenei tehetségkutató műsor elmúlt öt évének legtehetségesebb résztvevői december 30-án a Müpában.
Könyv

Szabó Magda személyes pillanatai

Szabó Magda minden művében az emberi lélek titkait kutatta állhatatosan. Most azonban az ő titkai tárulhatnak fel ebben a különleges fényképalbumban, amelynek lapjain az írónő egész élete megelevenedik. Galéria
Zenés színház

„A Csárdáskirálynő a Monarchia egyik utolsó sóhajtása”

Könnyű beleszeretni Kálmán Imre édes melódiáiba és ezekbe a furcsa figurákba – véli Vidnyánszky Attila rendező. A Nemzeti Színház vezérigazgatója korábban többször vitt színre operát, mégis a júliusi margitszigeti Csárdáskirálynő lesz az első operettrendezése.
Plusz

Alinda ezúttal Ónodi Esztert kérdezte

Folytatódik a heti rendszerességgel jelentkező portréinterjú széria, melyben Veiszer Alinda kérdezi a Zsidó Művészeti Napok művészeit. Ónodi Eszterrel kitértek arra is, hogy a népszerű színésznő lehetett volna zenész is, sőt szóba került, milyen a “rocker”, az “ufó” és a”libapásztor” Eszter.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Jazz/World ajánló

„A zene egy lelki húron való pendülés” – Film készült a 100 Tagú Cigányzenekarról

Halász Glória Alla Zingara című dokumentumfilmje a világhírű 100 Tagú Cigányzenekar történetén keresztül mesél a zene falakat ledöntő, egységet kovácsoló és felemelő erejéről.
Jazz/World ajánló

Ha szereted a Nagy Gatsby-t, ez a koncert neked szól

Gájer Bálint és Szűcs Gabi swingénekesek visszareptetnek a ’20-as évek fülledt, dekadens világába június 13-án a Kobuci Kertben.
Jazz/World interjú

„Ha beburkolózom a zenébe, sosem vagyok egyedül”

Winand Gábor About me című új szólólemezén bemutatja mindazt, ami ő maga: énekes, zongorista, fuvolista és szerelmes ember, amennyiben társa, Elsa Valle is helyet kapott a lemezen.
Jazz/World hír

Halmos Béla-díjakat kaptak a legkiválóbb népzenészek

A Táncház Napján, május 11-én adták át az elismeréseket: a Halmos Béla vándordíjat Csonka Ferenc vajdasági prímás kapta, a Halmos Béla emlékérmet Havasréti Pálnak, a Téka együttes bőgősének ítélte oda a kuratórium.
Jazz/World kult50

TársasJáték - Fekete Kovács Kornél és Molnár Áron noÁr a Kult50-ben

Humorról, játékosságról, a közösség felhajtó erejéről és persze a jazz-ről beszélget Fekete Kovács Kornél, a Modern Art Ochestra vezetője és Molnár Áron noÁr a Kult50 kamerái előtt.