Jazz/World

Paco el Maestro

2010.03.22. 23:18
Ajánlom
A modern flamenco gitározás legnagyobb alakja, Paco De Lucía március 27-én adott koncertet Debrecenben, a Tavaszi Fesztiválon, majd másnap a Budapesti Tavaszi Fesztiválon, a Müpában.

A hatvanhárom éves gitáros apja is ezt a mesterséget űzte szülőfalujában, a dél-spanyolországi Algecirasban. Első rádiós szereplésére tizenegy évesen került sor, fivérei közül többen is zenészek lettek. Ezért is nehezen hihető, hogy De Lucía állítólag nem nagyon bajlódik a kottával, ha nem muszáj, elképesztő technikájára és a végtelenségig megbízható hallására hagyatkozik inkább. Ez csak egyszer jelentett gondot pályáján, az 1991-es Concerto de Aranjuez, a híres Roddrigo-versenymű felvételénél, de ekkor egy asszisztenssel dolgozott, és végül ebből is sikeres felvételt készített, ahogy a Wikipédián olvasható. Különösen nagy gondot fordított a pontos ritmizálásra. Rodrigo mindenesetre nagyon nagy elismeréssel nyilatkozott a De Lucía intepretációjáról.

Az igazi világhírt a Larry Corryell-lel (akit később Al di Meola váltott) és John McLaughlinnal alakított gitártrió hozta el számára ezelőtt harminc évvel. A három virtuózra azt szokták mondani, hogy ha valamit nem tudnak, akkor az csak egy dolog lehet: lassan játszani. Ez a szerzemény az 1986-os szólólemezének is címadó darabja lett. Budapesti koncertjén is, mint hagyományosan, ez volt a pompás szólókkal teletűzdelt ráadásszám.Az egyik bejegyzés példás tömörséggel foglalja össze, hogy mi az egyetlen lehetséges következtetés a felvétel hallatán: Paco el Maestro, szabadon visszaadva: éljen a mester! 

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Karinthy Vera: „Felelősséggel dolgozom a színház jövőéért”

A Karinthy Színház alapítójának lánya lapunknak úgy nyilatkozott, jelenleg tárgyalások folynak a színház jövőjéről, a támogatások lehetőségeiről.
Színház

„Praktikusan nekem is távoznom kell” – Megszólalt a Karinthy Színház egyik ügyvezetője

A produkciós vezetői feladatokat is ellátó Kerekes-Katz Petra, a Karinhty Színházat működtető kft. egyik tulajdonosa a szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményében azt írja, a korábbi művészeti vezetőhöz, Földes Eszterhez hasonlóan, „praktikusan” neki is távoznia kell.
Zenés színház

„Maradj otthon, hallgass zenét” – Dalposta Kolonits Klárától és Dinyés Dánieltől

Az operavilág meghatározó művészházaspárja, Kolonits Klára énekesnő és Dinyés Dániel karmester dalpostát indított a közösségi médiában, mert a zene nem némulhat el világjárvány idején sem. A mai epizódot nálunk, a Fidelio olvasói is meghallgathatják.
Klasszikus

Rohmann Ditta: Úgy teszünk, mintha normális életet élnénk

A Művészi szabadság című sorozatban Rohmann Ditta csellóművészt is megkérdeztük, mivel tölti az időt a járványhelyzet alatt. Természetesen ő sem unatkozik, sőt, hangfelvételt is küldött nekünk.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Jazz/World fonó

Elitcsapatban Lajkó Félix a VOLOSI közös lemeze

Egyetlen magyar kiadású albumként az elmúlt öt év legjobb ötven lemeze közé került Lajkó Félix & VOLOSI közös lemeze a világ legelismertebb világzenei szaklapja, a londoni székhelyű SONGLINES listáján.
Jazz/World online közvetítés

„A zene lelki táplálék” – Erkélykoncertek a Hagyományok Házában minden délben

A Hagyományok Háza minden délben koncertsorozattal jelentkezik a Corvin téri székházának teraszáról. Az eseménysorozat április 22-éig a Hagyományok Háza Facebook oldalán követhető.
Jazz/World magazin

A Hungarian FolkEmbassy & Barátai népzenével és régizenével a magyar–lengyel barátságról

A magyar-lengyel barátság napján, március 23-án látott napvilágot a Hungarian FolkEmbassy & Barátai új lemeze, amelyet Budapesten és Varsóban vettek fel 2019 telén.
Jazz/World gyász

Elhunyt Manu Dibango jazz-szaxofonos

A fúziós jazz legendás alakjának halálát az új koronavírushoz köthető tüdőgyulladás okozta. 86 éves volt.
Jazz/World interjú

Dés László: „Építsük meg saját piramisainkat!"

Új sorozatunkban a koronavírus-járvány miatt otthon rekedt művészeknek teszünk fel kérdéseket. Elsőként Dés Lászlót kérdeztük arról, hogy mivel tölti az idejét, hogy bírja a bezártságot, és mit tanácsol a következő hetekre.