Jazz/World

Pajtától a palotáig – kétnapos konferencia a kultúrafogyasztás új színtereiről

2022.04.12. 10:00
Ajánlom
Április 19-20-án szervezi közös szakmai konferenciáját a PajtaKult program és a Magyar Fesztivál Szövetség. A Hagyományok Háza biztosít inspiratív közeget a szakmai találkozáshoz, amelynek fő kérdése az épített örökség és a kultúra kapcsolata, a kulturális élet helyszínei a pajtától a palotáig.

A kétnapos konferencia első napja mindenki előtt nyitott. A szakmai programra a Magyar Fesztivál Szövetség tagsága mellett szeretettel várják a pajtatulajdonosokat, fesztiválszervezőket, az épített örökség megőrzésében és ápolásában elhivatott szakmai és laikus érdeklődőket egyaránt.

A konferencián az épületek kulturális funkciónak megújulási nehézségeit és lehetőségeit járják körbe, elsősorban a későbbi használat szempontjai szerint.

Építész, néprajzkutató, gasztronómiai szakember és a kultúra számtalan területének művelője között zajlik majd a diskurzus a fellépő művésztől a fesztiválszervezőn át az épületeket üzemeltető intézményvezetőkig és a kultúra működését finanszírozó és támogatásán keresztül azt alakító politikusokig.

ullespusztaszinhaz-093611.jpg

Pusztaszínház, Üllés (Fotó/Forrás: Fonó Budai Zeneház)

Beszélgetéseket szerveznek a pajtákról, azok megújulásáról, a fesztiválok és az épített örökség kapcsolódásáról és a működés alapját adó pályázati lehetőségekről. A konferenciaprogram mellett gasztronómiai élményekben és közös hajókirándulásban is része lehet annak, aki csatlakozik a szakmai programhoz.

Az esemény első napján bemutatkozik a PajtaKult csapata; a résztvevők megismerhetik a küldetésüket, a pajtákban és más, például régi ipari épületekben rejlő lehetőségeket kulturális, közösségi, gasztronómiai és építészeti szempontból. Az érdeklődők a Magyar Fesztivál Szövetség aktualitásairól, kultúrpolitikáról, a régi terekben szerveződő fesztiválokról és a hozzájuk kapcsolódó pályázati lehetőségekről hallgathatnak beszélgetéseket.

kamasztanchaz-094101.jpg

Kamasz táncház a Fonóban (Fotó/Forrás: Fonó Budai Zeneház)

Az eseményt a Magyar Fesztivál Szövetség, a PajtaKult és Fonó Budai Zeneház munkatársai közösen álmodták és valósítják meg a Hype-stáb koordinációjával, a Hagyományok Háza által biztosított csodálatos helyszínen.

Az első nap ízeiért Novotny Antal, a veresegyházi Katlan Tóni Kultúrkonyha megálmodója felel. A tartalmas napot egy közös hajókázással zárjuk a Dunán.

A konferencia második napján tartja tagjainak éves közgyűlését a Magyar Fesztivál Szövetség, ezzel párhuzamosan a PajtaKult programhoz kapcsolódva építészetről, illetve a magyarországi pajtákról esik majd szó.

Szeptemberben indult és azóta mintegy száz pajtát fog össze a Pajtakult komplex értékmentő és értékteremtő projekt, amely összefüggésszerűen gondolkodik a hazánkban és a teljes Kárpát-medence területén levő pajtaépületek közösségi és kulturális hasznosításáról.

A zenei szakemberek, művészek, építészek, kommunikációs szakértők által életre hívott Pajtakult összefogja mindazon törekvéseket és szintetizálja mindazokat a tapasztalatokat, amelyek ez irányban az elmúlt években egymástól függetlenül elindultak a különböző helyszíneken.

Az építészeti innováció magával hordozza, húzza, alakítja a közösségek mindennapjait is, a Pajtakult pedig előrevetíti azokat a jó megoldásokat, amelyek a közösségeket felszabadultabb, kulturáltabb együttléthez segíthetik,

legyen az oktatás, szabadidő, kultúra vagy más közösségi találkozás”, vélik a szakemberek.

pajtatol-094241.jpg

Pajtától a palotáig – a kétnapos konferencia meghívója (Fotó/Forrás: Fonó Budai Zeneház)

Pajtától a palotáig

Április 19-20.

Hagyományok Háza

Részvétel az első, nyilvános napon: 13.000 Ft, amelyben tartalmazza:

– részvételt a konferencián

– a veresegyházi Katlan Tóni Kultúrkonyha ebédjét

– közös hajókázást.

A jegyek itt érhetők el.

A második napra a pajtatulajdonosokat és a Fesztiválszövetség tagjait várják.

Fonó Budai Zeneház

Fonó Facebook

Videócsatornák a YouTube-n itt és itt.

Támogatott tartalom.

Fejléckép: Skanzen, Szentendre (forrás: Fonó Budai Zeneház)

Már 100 pajtát fog össze a Pajtakult – hamarosan nyílik az első Pajtapékség

Kapcsolódó

Már 100 pajtát fog össze a Pajtakult – hamarosan nyílik az első Pajtapékség

Február 10-én az Orfűi Malmoknál megnyílik az ország első Pajtapéksége, február 11-én pedig a mezőkövesdi Táncpajtába látogat a Pajtakult stábja.

Fonó Budai Zeneház

Budapest folkfőváros, ahol összegyűlik a Kárpát-medence színes zenei világa és a mezőségi muzsikák, a balkáni fúvósok, vagy a roma közösségek zenéje békésen megfér egymás mellett. Ennek a színes zenei világnak az egyik első számú központja a Fonó, amely az újbudai Sztregova utcában olyan, mint egy városi falu: napról napra megtöltik a táncházak, a kötetlen örömzenélős közösségek, a világzenei- és a jazzkoncertek, teret adva a kísérletezésnek, az új utaknak épp úgy, mint bemutatva a nagy neveket, ápolva jelentős életműveket.

Itt próbál, találkozik, kávézik, sörözik a nép-, világ és jazz muzsika színe-java, ha betérsz, nagy eséllyel találkozol valakivel, akit ismersz, színpadról, vagy azon kívül. Kiadóként a kelet-közép-európai piac első számú képviselője a Fonó, a WOMEX a Top Label listán a régió egyetlen szereplőjeként jegyzi. Itt rögzítették az ezredforduló legnagyobb népzenei gyűjtését, az Utolsó Órát, amelynek gyűjteménye a mai napig meghatározó anyag a népzenészek számára.

A Fonó igazi zeneház, fészek, istálló, ahol tisztelik a régit és bátran adnak teret a gyökereinkből kinövő új zenei gondolatoknak, ahol az idős erdélyi hagyományőrzők épp úgy visszatérő vendégei a háznak, mint Dresch Mihály, Ferenczi György, vagy Harcsa Veronika.

Legolvasottabb

Színház

„Napfény a dörzspapíron” – Szakácsi Sándor, a nyughatatlan lélek

Szakácsi Sándort, bár már gyerekkorában nagy jövőt jósoltak neki a színészi pályán, kisebb korában gúnyolták iskolatársai, felnőttként pedig alkoholproblémákkal küzdött, magát La Mancha lovagjának, szélmalomharcosnak nevezte. Saját bevallása szerint a szerepeiből merített erőt a folytatáshoz.
Jazz/World

Csak betyárosan: lemezbemutatót és turnézáró koncertet és táncházat tart a Góbé a Fonóban

Online már korábban megjelent, fizikai formájában tavasszal jött ki a Góbé Élem című lemeze, az első nagylemez, amelyet a zenekar megújult felállásában jelentetett meg. A csapat május 28-án turnézáró koncertet, lemezbemutatót tart a Fonóban, amit egy táncházzal fejelnek meg.
Klasszikus

Ne féltsük a kortárs zenét!

Maratoni hosszúságú diplomakoncerten mutatkoztak be május 6-án este a Zeneakadémia harmadéves zeneszerzés és alkalmazott zeneszerzés szakos hallgatói. A rendkívül gazdag és sokszínű programban számos stílus és műfaj szerepelt.
Színház

Kiss Mari visszatér Szombathelyre

Kihirdette jubileumi, 15. évadának új előadásait a szombathelyi Weöres Sándor Színház: 10 bemutatót tartanak a következő szezonban. Új tagokkal is bővül a társulat: Mari Dorottya és Domonkos Zsolt mellett újra az alkotógárdát erősíti majd a teátrum egyik alapítótagja, Kiss Mari.
Zenés színház

„Csipike történetén keresztül nekünk is megadatik az önmagunkra találás lehetősége” – beszélgetés Molnár Levente operaénekessel

Csipikének, a fontoskodó, de jószándékú törpének kalandos történetei számos gyermek és felnőtt szívét meghódították már. Fodor Sándor meséje a Coopera gondozásában hamarosan egy családi opera formájában elevenedik majd meg. A készülő mű ötletgazdájával és művészeti vezetőjével, Molnár Levente Liszt Ferenc-díjas operaénekessel beszélgettünk egyebek mellett arról, milyen fejlődésen megy keresztül a történet során, és mi mindenre tanít meg bennünket is ez az erdélyi gyerekek és felnőttek körében egyaránt ismert és kedvelt kis mesehős.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Jazz/World ajánló

Dél-amerikai gyökerű kortárs zene Emiliano Sampaio-val és a Modern Art Orchestrával az Opusban

Mivé válhat a vírusszerűen terjeszkedő hangsor? Hát jazzé! Már 42 ország 486 szerzője csatlakozott Fekete-Kovács Kornél kezdeményezéséhez: a Modern Art Orchestra Art of Virus #10 koncert házigazdája Subicz Gábor trombitás, meghívott vendége Emiliano Sampaio lesz május 26-án az Opus Jazz Clubban.
Jazz/World ajánló

Csak betyárosan: lemezbemutatót és turnézáró koncertet és táncházat tart a Góbé a Fonóban

Online már korábban megjelent, fizikai formájában tavasszal jött ki a Góbé Élem című lemeze, az első nagylemez, amelyet a zenekar megújult felállásában jelentetett meg. A csapat május 28-án turnézáró koncertet, lemezbemutatót tart a Fonóban, amit egy táncházzal fejelnek meg.
Jazz/World gyász

79 éves korában elhunyt Vangelis

A világhírű görög zeneszerző május 17-én, kedden halt meg egy franciaországi kórházban – adta hírül a Telex. Legismertebb művei közé tartozik a Tűzszekerek, a Szárnyas fejvadász és az 1492 – A Paradicsom meghódítása című filmekhez komponált zenéi.
Jazz/World hír

Fischl Mónika menti meg a Zsidó Művészeti Napok nyitókoncertjét

A Zsidó Művészeti Napok május 19-i nyitókoncertjén Miklósa Erika megbetegedése miatt Fischl Mónika lép színpadra Tóth Vera mellett a Müpában Oláh Kálmán: The Michael Legrand Songbook című estjén, amelyet Bereczki Zoltán rendezett.
Jazz/World ajánló

Felhőtlen hétvége a Pilis szívében: Szelávi! Fesztivál

Gyereknapi programok, koncertek és irodalmi előadások, workshopok és sok-sok természet! Íme a május végi Szeláví! Fesztivál felhozatala május 27. és 29. között, Pilisborosjenő határában.