Jazz/World

Pajtától a palotáig – kétnapos konferencia a kultúrafogyasztás új színtereiről

2022.04.12. 10:00
Ajánlom
Április 19-20-án szervezi közös szakmai konferenciáját a PajtaKult program és a Magyar Fesztivál Szövetség. A Hagyományok Háza biztosít inspiratív közeget a szakmai találkozáshoz, amelynek fő kérdése az épített örökség és a kultúra kapcsolata, a kulturális élet helyszínei a pajtától a palotáig.

A kétnapos konferencia első napja mindenki előtt nyitott. A szakmai programra a Magyar Fesztivál Szövetség tagsága mellett szeretettel várják a pajtatulajdonosokat, fesztiválszervezőket, az épített örökség megőrzésében és ápolásában elhivatott szakmai és laikus érdeklődőket egyaránt.

A konferencián az épületek kulturális funkciónak megújulási nehézségeit és lehetőségeit járják körbe, elsősorban a későbbi használat szempontjai szerint.

Építész, néprajzkutató, gasztronómiai szakember és a kultúra számtalan területének művelője között zajlik majd a diskurzus a fellépő művésztől a fesztiválszervezőn át az épületeket üzemeltető intézményvezetőkig és a kultúra működését finanszírozó és támogatásán keresztül azt alakító politikusokig.

ullespusztaszinhaz-093611.jpg

Pusztaszínház, Üllés (Fotó/Forrás: Fonó Budai Zeneház)

Beszélgetéseket szerveznek a pajtákról, azok megújulásáról, a fesztiválok és az épített örökség kapcsolódásáról és a működés alapját adó pályázati lehetőségekről. A konferenciaprogram mellett gasztronómiai élményekben és közös hajókirándulásban is része lehet annak, aki csatlakozik a szakmai programhoz.

Az esemény első napján bemutatkozik a PajtaKult csapata; a résztvevők megismerhetik a küldetésüket, a pajtákban és más, például régi ipari épületekben rejlő lehetőségeket kulturális, közösségi, gasztronómiai és építészeti szempontból. Az érdeklődők a Magyar Fesztivál Szövetség aktualitásairól, kultúrpolitikáról, a régi terekben szerveződő fesztiválokról és a hozzájuk kapcsolódó pályázati lehetőségekről hallgathatnak beszélgetéseket.

kamasztanchaz-094101.jpg

Kamasz táncház a Fonóban (Fotó/Forrás: Fonó Budai Zeneház)

Az eseményt a Magyar Fesztivál Szövetség, a PajtaKult és Fonó Budai Zeneház munkatársai közösen álmodták és valósítják meg a Hype-stáb koordinációjával, a Hagyományok Háza által biztosított csodálatos helyszínen.

Az első nap ízeiért Novotny Antal, a veresegyházi Katlan Tóni Kultúrkonyha megálmodója felel. A tartalmas napot egy közös hajókázással zárjuk a Dunán.

A konferencia második napján tartja tagjainak éves közgyűlését a Magyar Fesztivál Szövetség, ezzel párhuzamosan a PajtaKult programhoz kapcsolódva építészetről, illetve a magyarországi pajtákról esik majd szó.

Szeptemberben indult és azóta mintegy száz pajtát fog össze a Pajtakult komplex értékmentő és értékteremtő projekt, amely összefüggésszerűen gondolkodik a hazánkban és a teljes Kárpát-medence területén levő pajtaépületek közösségi és kulturális hasznosításáról.

A zenei szakemberek, művészek, építészek, kommunikációs szakértők által életre hívott Pajtakult összefogja mindazon törekvéseket és szintetizálja mindazokat a tapasztalatokat, amelyek ez irányban az elmúlt években egymástól függetlenül elindultak a különböző helyszíneken.

Az építészeti innováció magával hordozza, húzza, alakítja a közösségek mindennapjait is, a Pajtakult pedig előrevetíti azokat a jó megoldásokat, amelyek a közösségeket felszabadultabb, kulturáltabb együttléthez segíthetik,

legyen az oktatás, szabadidő, kultúra vagy más közösségi találkozás”, vélik a szakemberek.

pajtatol-094241.jpg

Pajtától a palotáig – a kétnapos konferencia meghívója (Fotó/Forrás: Fonó Budai Zeneház)

Pajtától a palotáig

Április 19-20.

Hagyományok Háza

Részvétel az első, nyilvános napon: 13.000 Ft, amelyben tartalmazza:

– részvételt a konferencián

– a veresegyházi Katlan Tóni Kultúrkonyha ebédjét

– közös hajókázást.

A jegyek itt érhetők el.

A második napra a pajtatulajdonosokat és a Fesztiválszövetség tagjait várják.

Fonó Budai Zeneház

Fonó Facebook

Videócsatornák a YouTube-n itt és itt.

Támogatott tartalom.

Fejléckép: Skanzen, Szentendre (forrás: Fonó Budai Zeneház)

Már 100 pajtát fog össze a Pajtakult – hamarosan nyílik az első Pajtapékség

Kapcsolódó

Már 100 pajtát fog össze a Pajtakult – hamarosan nyílik az első Pajtapékség

Február 10-én az Orfűi Malmoknál megnyílik az ország első Pajtapéksége, február 11-én pedig a mezőkövesdi Táncpajtába látogat a Pajtakult stábja.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Plusz

Ők az idei Prima Primissima-jelöltek

A korábbi éveket jelentősen meghaladó számú jelölés érkezett az idei Prima Primissima díjra. A tudomány, művészet, sport, oktatás és ismeretterjesztés terén kiemelkedő munkássággal bíró jelölteknek odaítélt elismerést december elején adják át a Müpában.
Zenés színház

Ismét díjazta a legjobb előadásokat az Opernwelt

Idén is összegyűjtötte az évad legjobb művészi produkcióit a rangos német operamagazin, az Opernwelt. A legjobb operajátszó intézmény hetedik alkalommal a Frankfurti Opera lett.
Plusz

Riccardo Muti, Daniel Harding, Philippe Jaroussky, Diana Damrau – 2024-ben is sztárok érkeznek a Müpába

Bővül a Müpa 2023/24-es évadának programja: nemcsak Riccardo Muti és a Chicagói Szimfonikusok, Maria João Pires és Daniel Harding, Philippe Jaroussky, Francesco Corti és a Freiburgi Barokk Zenekar érkezik, de fellép a bluegrasslegenda Béla Fleck is.
Könyv

Könyvfóliázás: vesszőhiba miatt nyerhet pert a Líra

Minden jel szerint nem követett el jogsértést a Líra Kereskedelmi Kft., amikor homoszexualitást tartalmazó könyveket árusított az ifjúsági részlegen, az érintett rendelet ugyanis egy fogalmazási hiba miatt nem azt jelenti, amit a jogalkotó vélhetőleg mondani szeretett volna.
Jazz/World

Ezekre az albumokra esküszik a fúziós zene nagyágyúja, Gary Husband

A Fidelio és a JazzFest Budapest közös sorozatának legújabb részében a nemzetközi hírű dobos, zongorista és billentyűs, Gary Husband kedvenceibe hallgathatunk bele.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Jazz/World magazin

Ezekre az albumokra esküszik a fúziós zene nagyágyúja, Gary Husband

A Fidelio és a JazzFest Budapest közös sorozatának legújabb részében a nemzetközi hírű dobos, zongorista és billentyűs, Gary Husband kedvenceibe hallgathatunk bele.
Jazz/World hír

Koncert közben lett rosszul Al di Meola

A 69 éves művészt bukaresti koncertjéről kellett sürgősen kórházba szállítani. Sajtóértesülések szerint szívinfarktust szenvedett, és sztentbeültetést kellett végrehajtani rajta.
Jazz/World ajánló

Kortársai, barátai emlékeznek az egy éve elhunyt Szakcsi Lakatos Bélára a BJC-ben

A legnagyobb formátumú jazz-zongoristára, Szakcsi Lakatos Bélára emlékeznek halálának évfordulóján, 2023. október 2-án kortársai és barátai a Budapest Jazz Clubban.
Jazz/World ajánló

Végtelen jazz a Fonóban – az Újbuda Jazz Fesztiválon

Idén tizennyolcadik alkalommal várja az érdeklődőket az Újbuda Jazz Fesztivál, amelynek célja, hogy a műfaj aktuális és kurrens képviselőit mutassa be a közönségnek, a klasszikusoktól az új kísérletekig, az idei év kiemelkedő újdonságaival együtt.
Jazz/World videó

Vidám, életigenlő a cappella – megjelent a Voice Drops együttes legfrissebb dala, a Szalmaszál

A Csernus Szilvi, illetve a Kárász Eszter–Bata István szerzőpáros alkotó elméjéből született lírai mű, a Szalmaszál az öröm szalmaszála, a dal pedig a boldogság húrjait pengeti.