Jazz/World

Pajtatulajdonosok és fesztiválszervezők találkoztak a Magyar Zene Házában

2022.11.22. 10:35
Ajánlom
Kihívásokkal teli időszak következik a kultúrában és az élet minden területén, kérdés azonban, hogy milyen programok lehetnek életképesek. Ezzel a felvetéssel indult a Magyar Fesztivál Szövetség és a Pajtakult által szervezett kétnapos konferencia az elmúlt napokban a Magyar Zene Házában.

Az alábbi cikk szponzorált tartalom, nem a Fidelio szerkesztőségének tagjai írták.

A kultúraközvetítés dimenziói címmel megrendezett eseményen mintegy 150 pajtatulajdonos, közösségi tereket működtető szakember és fesztiválszervező vett részt az egész Kárpát-medencéből. A program egyik vezérfonala az elmúlt hónapokban életre hívott Kárpát-medencei Kultúrpajta és Tündérkert hálózat bemutatása volt, amely az idén egyéves komplex Pajtakult szakmai kedeményezésből nőtte ki magát. Ennek eredményeképpen a jövőben

mintegy 100 pajta és tündérkert fog hálózatba kapcsolódni Kárpát-medence-szerte,

egymás munkáját támogatva, a program során közösségépítésben gondolkodva.

Az eseményt a Magyar Fesztivál Szövetség felkérésére Batta András, a Magyar Zene Háza ügyvezető igazgatója nyitotta meg, kiemelve, hogy a Magyar Zene Háza maga is egy szuperpajta olyan értelemben, hogy a természet ölén fekszik, és nyitott közösségi tér bárki számára. Vincze Máté, a Kulturális és Innovációs Minisztérium közgyűjteményekért és kulturális fejlesztésekért felelős helyettes államtitkára köszöntőjében elmondta, „amikor a múltunkhoz térünk vissza, és a múltunkban olyan gyökereket találunk, mint amilyenekből a pajtamozgalom kinőtt, akkor elmondhatjuk: nemcsak múltunk, hanem jövőnk is van; majd bejelentette, hogy Csák János kultúráért és innovációért felelős miniszter elfogadta a Kárpát-medencei Kultúrpajta- és Tündérkert-program védnöki tisztségét Demeter Szilárd, a Magyar Géniusz Program, valamint a Magyar Kultúráért Alapítvány kuratóriumának elnöke és Bús Balázs, a Nemzeti Kulturális Alap alelnöke kezdeményezésére.

KelemenLaszloSandorCeciliafotoHYPEstab-100904.jpg

Kelemen László és Sándor Cecília a konferencián (Fotó/Forrás: HYPE Stáb / Fonó Budai Zeneház)

A konferencia házigazdája, Mezei Dániel ezt követően Kelemen Lászlót, az Erdélyi Hagyományok Háza Alapítvány elnökét kérdezte, aki elmondta, hogy Erdély-szerte üresek a korábbi gazdasági épületek, csűrök, de a pajtamozgalom még nem kezdődött el olyan értelemben, mint Magyarországon.  Sándor Cecília kulturális antropológus, a Kultúrpajta- és Tündérkert-hálózat szakmai vezetője felidézte, hogy a Petőfi Kulturális Ügynökség és a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával elindult egy gyűjtőmunka, amelynek során a Pajtakult Horváth László vezetésével elkezdte a helyszínek feltérképezését. Az idei évben az NKA egy átfogó Kárpát-medencei hálózat kiépítésére vállalkozott, melyhez csatlakozott a Fonó, a Hagyományok Háza és az Erdélyi Hagyományok Háza.

A program nemzetegységben gondolkodik, és a hagyományörökítő szándék jegyében a kultúrpajták mellett a tündérkereteket is felöleli. A hálózat egy közösség,

a kulturális örökségünk mellett hitet valló pajta- és tündérkertgazdáknak a közössége.

Szarvas József Kossuth-díjas színművész a viszáki kultúrpajta és tündérkert alapítója az őshonos fajták védelmére és terjesztésének szükségességére hívta fel a figyelmet. Paár Julcsi és Laposa Julcsi, a Pajtakult nagykövetei emlékeztettek, hogy a kicsiben, helyben való gondolkodás és az egymás támogatása alapvetővé válik. A szakemberek egyetértettek abban, hogy az alulról való építkezés kulcskérdés a közösségépítésben és ebben a programban is, amelyben több mint 100 helyszín fog összekapcsolódni a jövőben egymás munkáját támogatva.

PajtaKonferencia-6710fotoHYPEstab-101207.jpg

A kultúraközvetítés dimenziói – konferencia a Magyar Zene Házában (Fotó/Forrás: HYPE Stáb / Fonó Budai Zeneház)

A Márta István által vezetett, fesztiválokról szóló beszélgetésben Lovasi András a Fishing on Orfű kapcsán a növekedés korlátairól beszélt, hiszen a fesztivál elérte optimális méretét és hosszát. Mizsei Zoltán a kőszegi Hangzó Város képviseletében elmondta, hogy a fesztivál egyik üzenete az, hogy a helyi közösség tudja, milyen hagyományt kell majd továbbvigyen.

Hegyi Anita, a külföldi magyar kulturális intézetek, a Liszt Intézet nevében elmondta, hogy a magyar kultúra, a magyar művészek véleménye szerint mindenhol megtalálják egymást: mind a 24 országban, ahol jelen vannak, ezt tapasztalják. Rosonczy-Kovács Mihály népzenész, a Nézőpont Intézet külügyi igazgatója szerint zenei anyanyelvünk alkalmas arra, hogy szíveket nyisson meg, organikus módon kapcsolódva az európai kultúrához. Gőz László – aki a BMC fennállása óta közel 350 lemezt adott eddig ki, több mint 70%-ban magyar vonatkozású albumokat –, egy európai gondolkodásmódot szeretne elhinteni, amely átszakít bizonyos határokat anélkül, hogy politikussá válna. A Horváth László által vezetett panelben a résztvevők szerint, amikor falak épülnek kultúrák és országok közé,

a nyelvi akadályokat a zenei kultúra tudja ledönteni.

Az esemény során a jelen levő fesztiválszervezők és pajtatulajdonosok közül jó néhányan megosztották tapasztalatait a résztvevőkkel. Csíki Lóránt felidézte, hogy Turán közösségi összefogásban építették meg a pajtát, egymást segítve. Ribli Ilona csellóművész, a Hangistálló elindítója elmondta, hogy a falu közepén levő elhagyatott istállóépületet használva hoztak létre Nagyegyházán egy működő zenei teret, ahol először kvartettjével kezdett játszani. Pintér Zsolt mesemondó pedig megköszönte, hogy a Pajtakult segítségével minőségi kulturális programokat tudtak elvinni vidékre.

Pajta_00026-101412.jpg

Paár Julcsi és Mezei Dániel a Pajtakult forgatásán (Fotó/Forrás: HYPE Stáb / Fonó Budai Zeneház)

A későbbiekben a program kisebb szekciókban folytatódott. A Pajtakult csapata értékelte a jelenlevő pajtatulajdonosokkal együtt az elmúlt egy év intenzív munkáját. A Pajtakultnak a kulturális finomhangolás a lényege, fontos, hogy frissek maradjunk, és támogatni tudjuk azokat az álmokat, amiket a pajtatulajdonosok közül sokan már ezelőtt 5–10 évvel elkezdtek megvalósítani – nekünk ezeket a törekvéseket kell segítenünk, hogy

minél több álommal lehessen megtölteni ezeket a tereket,

amik a helyi közösséget mozgatják.” – vallja Horváth László, a Pajtakult ötletgazdája és kulturális igazgatója.

A szervezők teret engedtek olyan különleges eseményeknek is, mint az Együtt/Működünk – kártyajáték az értékalapú együttműködések fejlesztésére című workshop, ahol a résztvevők saját csapataik fejlesztésére tanulhattak új technikákat. Az esemény során Borsa Kata, a Magyar Fesztivál Szövetség elnöke által vezetetett panelben részletesen kitértek az NKA kollégiumának meghívott képviselői a támogatásokra, és személyre szabottan is lehetett tanácsot kérni a jelen levő szakemberektől, valamint az NKA munkatársaitól pályázati kérdésekben.

Támogatott tartalom.

Fejléckép: A kultúraközvetítés dimenziói című konferencia a Magyar Zene Házában (Fotó/Forrás: HYPE Stáb / Fonó Budai Zeneház)

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Klasszikus

Szerb győzelem, magyar második hely a Bartók Világversenyen

A 24 éves Veljko Nenadić kapta az első díjat a 2022-ben komponistáknak meghirdetett megmérettetés gálaestjén, műve szerepel majd a jövő évi, hegedűsöknek szóló forduló választható darabjai között is. A második díjat Thomas Kornél kapta.
Vizuál

Ifjúsági nagydíjat nyert Tallinnban Szakonyi Noémi Veronika filmje

A nyílt örökbefogadás témáját dolgozza fel a Hat hét című film, amely a tallinni zsűri indoklása szerint sikeresen megtalálta a fiatalság hangját, a rendező munkája pedig elképesztően empatikus. További két magyar alkotást is méltattak a rangos Észak-Európai seregszemlén.
Plusz

Elhunyt Irene Cara, a Flashdance Oscar-díjas énekes-dalszerzője

63 éves korában elhunyt Irene Cara, a Flashdance című film Oscar-díjas énekes-dalszerzője – számolt be róla a BBC News.Az amerikai színésznő és énekesnő az 1980-ban bemutatott Fame című film főcímdalával is sikert aratott, de sokan ismerték meg a Flashdance című produkció dalszerző-énekeseként is.
Vizuál

„Mindig rólunk van szó” – Hegedűs D. Géza a Néprajzi Múzeum kiállításáról

Európa egyik legkorszerűbb múzeumépülete, az idén felavatott Néprajzi Múzeum első, időszaki kiállítása a Megérkeztünk című tárlat. A legelső, 19. századi gyűjtésektől a legújabb szerzeményekig Hegedűs D. Géza színművész „kalauzolja” a látogatókat audio idegenvezetés formájában.
Klasszikus

Andrés Orozco-Estrada lép fel a Budapesti Fesztiválzenekarral

A zeneirodalom egyik legnépszerűbb zongoraversenye és szimfóniája, valamint egy varázslatos nyitány is felcsendül a Budapesti Fesztiválzenekar és a kolumbiai sztárkarmester, Andrés Orozco-Estrada decemberi koncertjein.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Jazz/World ajánló

Ünnepváró forgatag a Hagyományok Házában

Karácsonyhoz közeledve ünnepi díszbe öltözik a Hagyományok Háza, ahol december 9. és 11. között adventi élményhétvégére hívják az érdeklődőket. Ünnepváró forgatagjukban többek között koncertek, bábelőadások, ringató, színpadi műsorok, mese, gyerektáncház, múzeumpedagógiai foglalkozások várják a családokat.
Jazz/World ajánló

Macskák között forgatta új klipjét a Fenyves Quartet

A zenekar novemberben megjelenő új, negyedik nagylemezükkel ünnepli ötödik születésnapját november 30-án az Opus Jazz Clubban.
Jazz/World ajánló

Pajtatulajdonosok és fesztiválszervezők találkoztak a Magyar Zene Házában

Kihívásokkal teli időszak következik a kultúrában és az élet minden területén, kérdés azonban, hogy milyen programok lehetnek életképesek. Ezzel a felvetéssel indult a Magyar Fesztivál Szövetség és a Pajtakult által szervezett kétnapos konferencia az elmúlt napokban a Magyar Zene Házában.
Jazz/World ajánló

Új időpontban a 100 Tagú Cigányzenekar ünnepi koncertje

2023. április 23-án tartja meg az eredetileg januárra tervezett Arénás koncertjét a 100 Tagú Cigányzenekar. A szervezők a zenekarral és a helyszínnel egyetértésben, az emelkedő energiaárak miatt döntöttek a halasztás mellett. így az esemény a fűtési szezonon kívüli időpontban lesz megtartva.
Jazz/World ajánló

Az LGT dalaiból ad koncertet a Csík Zenekar a Kongresszusi Központban

December 28-án óévbúcsúztató koncert keretében hallhatják az érdeklődők a Csík Zenekar LGT-dalokból született feldolgozásait, Presser Gábor és Karácsony János közreműködésével. A Budapesti Kongresszusi Központban A dal a miénk című album kompozíciói csendülnek fel.