Jazz/World

Pálma-ág a jazzklubnak

2010.01.04. 14:59
Ajánlom
Talán hozzám hasonlóan más is furcsállkodva vette először észre, hogy milyen ötletből lett a Budapest Jazz Club lógója: a Kisfaludi Strobl Zsigmond-féle Szabadság-szobor a feje fölé nem pálmát tart, hanem szaxofont. De a második születésnapon már a pálma is jár a klubnak a sok örömteli pillanatért.

A BJC ugyanabban az épületben működik, mint ahol a Petőfi-kör az '56-os forradalom szellemi előkészítésében döntő szerepet játszott vitáit tartotta. A termeket 2008 januárja óta a klub vezetői otthonosabbá tették, sokat költöttek a technikára is. Üdítő változatasság, hogy a színpad nem füstös pincében van, és a nagyteremben nem lehet dohányozni. Bár a tipikus XIX. századi palota falai között a zenekaroknak nem olyan könnyű „befűteni", azért a második születésnapi koncert alkalmából érdemes visszatekinteni, kiknek sikerült ez a leginkább.

Miközben a magyar élvonalbeli jazzegyüttesek egymásnak adták a nagykapu kilincsét az első évben, a brit trombitás, Gerard Presencer volt az egyik első világsztár külföldről. Ő, és az ugyancsak brit Byron Wallen abban az együttműködésben vettek részt, amely a londoni 606-os jazzklubbal zajlik. Ennek és a pénteki Harmónia-műhely koncerteknek Pallai Péter a fáradhatatlan szervezője. Neki és néhány megszállottnak lassan sikerül elérnie, hogy már nem csak egyirányú utca vezet nyugatról a magyar pódiumokra. Egyre több magyar jazzelőadó jut el a jazz európai fellegváraiba, például éppen Londonba. Persze ehhez az is kell, hogy itthon ilyen színvonalú klubok működjenek, és főleg hosszú távra tervezzenek. Például Jim Mullen talált a kandalló melletti csigalépcsőn nagyon gyorsan „haza": az egyéni hangú brit gitárost Cseke Gáborék kísérték akkora  rutinnal, mintha nem lett volna köztük egy generáció, meg az egykori elzártság máig érezhető hatása. Dave Douglas tavaly őszi fellépése pedig újabb mérföldkövet jelentett a két éves úton.   

A nemzetközi vérkeringésbe való bekapcsolódás ideális formája, amikor egy-egy szólista magyar zenekarral kerül szorosabb kapcsolatba, nem csak egy estére. Mint például Joey Calderazzo, a lenyűgöző amerikai zongorista, aki a Transform Quintettel évek óta fellép, és a klubban éppen a Mezzo számára készített tévéfelvételt. Alig várjuk, hogy a Dresch Quartet, a Borbély Műhely, a Balázs Elemér Group, a Free Style Chamber Orchestra és Oláh Kálmán Szextettjének Múzeum utcai fellépését viszontláthassuk a francia zenei csatornán.

Ugyancsak ünnepnapnak számítanak a kisebb és nagyobb fesztiválok kapcsolt rendezvényei a klubban, a MOL Budapest Jazzfesztivál, a magyar, továbbá az osztrák nemzeti jazzünnepek, és a Szigetre kitelepült BJC-színpad, amelyek biztosan elérnek olyan közönségréteget is, amelyik nem jár hétköznap jazklubba. Ami viszont elképzelhetetlen jam session nélkül. Az, hogy az éjszakai örömzenélés rendszeressé vált, amelybe (szinte) bárki becsatlakozhat, ahogy ambíciózus muzsikusok teljes odaadással mutatják meg a jazz egyik legélvezetesebb oldalát, igazán magasra emelte a magyarországi jazzklubok között a BJC-t.2010. Január 8. 21:00 Két éves a Budapest Jazz Club -  Születésnapi buli a Harmónia Jazzműhely estjén. Fellép a Szakcsi Lakatos Béla trió. A koncertet követő jam session-re jelezte jövetelét: Ávéd János, Bolla Gábor, Borbély Mihály, Dresch Mihály, Emilio, Fábián Juli, Fekete-Kovács Kornél, Gyémánt Bálint, Jeszenszky György, Kollmann Gábor, Mohay András, Oláh Dezső, Oláh Kálmán, Oláh 'Tzumó' Árpád, Pecek Lakatos András, Pecek Lakatos Krisztián valamint Szőke Nikoletta és barátai.

Megosztás

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Miklósa Erika az örökbefogadásról mesélt: Nagyon vártuk ezt a kislányt!

Az operaénekesnő és férje, Csiszár Zsolt a Családvarázs sorozatban mesélt arról, hogy milyen kockázatot jelentett egy olyan csecsemőt magukhoz venni, aki halva született.
Klasszikus

Fáy Miklós: „Nem a zenekar, nem a komponista, hanem maga a szimfónia a főszereplő"

Fáy Miklós hónapról hónapra programokat, könyveket, lemezeket ajánl nyomtatott magazinunk Menjél már című rovatában. Az augusztusi szám tartalmából.
Könyv

Nyáry Krisztián: Nem a politika, hanem az olvasó fogja eldönteni, milyen könyvet vesz a kezébe

A Líra Könyv Zrt. kreatív igazgatója szerint hiába erőlködnek a jobboldali, kormánypárti ideológusok, nem lehet az olvasók nélkül lecserélni az irodalmi kánont. És végső soron nem számít az író politikai beállítottsága, csak az, hogy milyen szöveget írt.
Klasszikus

Előkerült még egy hangfelvétel, amelyen Rahmanyinov játszik Rahmanyinovot

A Szimfonikus táncok című művének zenekari próbái idején a zeneszerző a zongorához ült, hogy demonstrálja, hogyan képzeli a darabot. Ennek a felvétele jelent most meg.
Könyv

950 személy számára állítottak ki igazolást arról, hogy Arany János rokona

Nem várt fordulat az Arany-kutatásban: az egyházi anyagkönyvek vizsgálata alapján akár 2000 élő rokona is lehet a költőnek, igaz, mind oldalági.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Jazz/World hír

Elhunyt a Keresztapában is szereplő jazzénekesnő

Morgana Kinget a legtöbben Don Vito feleségeként ismerik a Keresztapában. A Grammy-jelölt jazzénekesnő 87 évesen hunyt el.
Jazz/World ajánló

Ezeket a jazzlemezeket hallgasd meg augusztusban!

Júliusban indult sorozatunkban havonta ajánlunk hallgatásra érdemes lemezeket a frissen megjelent vagy megjelenés előtt álló magyar és külföldi kiadványok közül. Augusztusi válogatásunk már jellemzően az őszi hangulatra készít fel bennünket.
Jazz/World örökség

Kitagadták az örökségből Jean-Michel Jarre-t

Filmzeneszerző édesapja mindent a negyedik feleségére hagyott, Jean-Michel Jarre és féltestvére, Stéphanie azonban nem nyugszanak bele a dologba.
Jazz/World ünnep

Elkészült a Kossuth téri ünnepség és a tűzijáték zenéje

Az István király dicsérete című mű zeneszerzője Szarka Tamás, a Ghymes együttes alapító tagja, szólistaként Miklósa Erika operaénekesnő hallható.
Jazz/World söndörgő együttes

Szentendrén látható először együtt hazánkban a Söndörgő és az Amsterdam Klezmer Band

Varázslatos zenei szikraként érkezik a szentendrei MűvészetMalomba augusztus 17-én a Söndörgő és az Amsterdam Klezmer Band.