Jazz/World

Pálma-ág a jazzklubnak

2010.01.04. 14:59
Ajánlom
Talán hozzám hasonlóan más is furcsállkodva vette először észre, hogy milyen ötletből lett a Budapest Jazz Club lógója: a Kisfaludi Strobl Zsigmond-féle Szabadság-szobor a feje fölé nem pálmát tart, hanem szaxofont. De a második születésnapon már a pálma is jár a klubnak a sok örömteli pillanatért.

A BJC ugyanabban az épületben működik, mint ahol a Petőfi-kör az '56-os forradalom szellemi előkészítésében döntő szerepet játszott vitáit tartotta. A termeket 2008 januárja óta a klub vezetői otthonosabbá tették, sokat költöttek a technikára is. Üdítő változatasság, hogy a színpad nem füstös pincében van, és a nagyteremben nem lehet dohányozni. Bár a tipikus XIX. századi palota falai között a zenekaroknak nem olyan könnyű „befűteni", azért a második születésnapi koncert alkalmából érdemes visszatekinteni, kiknek sikerült ez a leginkább.

Miközben a magyar élvonalbeli jazzegyüttesek egymásnak adták a nagykapu kilincsét az első évben, a brit trombitás, Gerard Presencer volt az egyik első világsztár külföldről. Ő, és az ugyancsak brit Byron Wallen abban az együttműködésben vettek részt, amely a londoni 606-os jazzklubbal zajlik. Ennek és a pénteki Harmónia-műhely koncerteknek Pallai Péter a fáradhatatlan szervezője. Neki és néhány megszállottnak lassan sikerül elérnie, hogy már nem csak egyirányú utca vezet nyugatról a magyar pódiumokra. Egyre több magyar jazzelőadó jut el a jazz európai fellegváraiba, például éppen Londonba. Persze ehhez az is kell, hogy itthon ilyen színvonalú klubok működjenek, és főleg hosszú távra tervezzenek. Például Jim Mullen talált a kandalló melletti csigalépcsőn nagyon gyorsan „haza": az egyéni hangú brit gitárost Cseke Gáborék kísérték akkora  rutinnal, mintha nem lett volna köztük egy generáció, meg az egykori elzártság máig érezhető hatása. Dave Douglas tavaly őszi fellépése pedig újabb mérföldkövet jelentett a két éves úton.   

A nemzetközi vérkeringésbe való bekapcsolódás ideális formája, amikor egy-egy szólista magyar zenekarral kerül szorosabb kapcsolatba, nem csak egy estére. Mint például Joey Calderazzo, a lenyűgöző amerikai zongorista, aki a Transform Quintettel évek óta fellép, és a klubban éppen a Mezzo számára készített tévéfelvételt. Alig várjuk, hogy a Dresch Quartet, a Borbély Műhely, a Balázs Elemér Group, a Free Style Chamber Orchestra és Oláh Kálmán Szextettjének Múzeum utcai fellépését viszontláthassuk a francia zenei csatornán.

Ugyancsak ünnepnapnak számítanak a kisebb és nagyobb fesztiválok kapcsolt rendezvényei a klubban, a MOL Budapest Jazzfesztivál, a magyar, továbbá az osztrák nemzeti jazzünnepek, és a Szigetre kitelepült BJC-színpad, amelyek biztosan elérnek olyan közönségréteget is, amelyik nem jár hétköznap jazklubba. Ami viszont elképzelhetetlen jam session nélkül. Az, hogy az éjszakai örömzenélés rendszeressé vált, amelybe (szinte) bárki becsatlakozhat, ahogy ambíciózus muzsikusok teljes odaadással mutatják meg a jazz egyik legélvezetesebb oldalát, igazán magasra emelte a magyarországi jazzklubok között a BJC-t.2010. Január 8. 21:00 Két éves a Budapest Jazz Club -  Születésnapi buli a Harmónia Jazzműhely estjén. Fellép a Szakcsi Lakatos Béla trió. A koncertet követő jam session-re jelezte jövetelét: Ávéd János, Bolla Gábor, Borbély Mihály, Dresch Mihály, Emilio, Fábián Juli, Fekete-Kovács Kornél, Gyémánt Bálint, Jeszenszky György, Kollmann Gábor, Mohay András, Oláh Dezső, Oláh Kálmán, Oláh 'Tzumó' Árpád, Pecek Lakatos András, Pecek Lakatos Krisztián valamint Szőke Nikoletta és barátai.

Megosztás

Programkereső

Legnépszerűbb

Tánc

Száz éve született Margot Fonteyn, aki Nurejevvel karöltve forradalmasította a balettet

1919. május 18-án született Margot Fonteyn, a brit Royal Ballet prímabalerinája, akit egy Nurejevvel közös előadása után 89-szer tapsolt vissza a közönség, és aki börtönben is ült.
Klasszikus

Öt éves lett a Virtuózok, így ünnepelnek

Jubileumi ünnepi hangversenyen lépnek fel a Virtuózok klasszikus zenei tehetségkutató műsor elmúlt öt évének legtehetségesebb résztvevői december 30-án a Müpában.
Könyv

Szabó Magda személyes pillanatai

Szabó Magda minden művében az emberi lélek titkait kutatta állhatatosan. Most azonban az ő titkai tárulhatnak fel ebben a különleges fényképalbumban, amelynek lapjain az írónő egész élete megelevenedik. Galéria
Zenés színház

„A Csárdáskirálynő a Monarchia egyik utolsó sóhajtása”

Könnyű beleszeretni Kálmán Imre édes melódiáiba és ezekbe a furcsa figurákba – véli Vidnyánszky Attila rendező. A Nemzeti Színház vezérigazgatója korábban többször vitt színre operát, mégis a júliusi margitszigeti Csárdáskirálynő lesz az első operettrendezése.
Plusz

Alinda ezúttal Ónodi Esztert kérdezte

Folytatódik a heti rendszerességgel jelentkező portréinterjú széria, melyben Veiszer Alinda kérdezi a Zsidó Művészeti Napok művészeit. Ónodi Eszterrel kitértek arra is, hogy a népszerű színésznő lehetett volna zenész is, sőt szóba került, milyen a “rocker”, az “ufó” és a”libapásztor” Eszter.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Jazz/World ajánló

„A zene egy lelki húron való pendülés” – Film készült a 100 Tagú Cigányzenekarról

Halász Glória Alla Zingara című dokumentumfilmje a világhírű 100 Tagú Cigányzenekar történetén keresztül mesél a zene falakat ledöntő, egységet kovácsoló és felemelő erejéről.
Jazz/World ajánló

Ha szereted a Nagy Gatsby-t, ez a koncert neked szól

Gájer Bálint és Szűcs Gabi swingénekesek visszareptetnek a ’20-as évek fülledt, dekadens világába június 13-án a Kobuci Kertben.
Jazz/World interjú

„Ha beburkolózom a zenébe, sosem vagyok egyedül”

Winand Gábor About me című új szólólemezén bemutatja mindazt, ami ő maga: énekes, zongorista, fuvolista és szerelmes ember, amennyiben társa, Elsa Valle is helyet kapott a lemezen.
Jazz/World hír

Halmos Béla-díjakat kaptak a legkiválóbb népzenészek

A Táncház Napján, május 11-én adták át az elismeréseket: a Halmos Béla vándordíjat Csonka Ferenc vajdasági prímás kapta, a Halmos Béla emlékérmet Havasréti Pálnak, a Téka együttes bőgősének ítélte oda a kuratórium.
Jazz/World kult50

TársasJáték - Fekete Kovács Kornél és Molnár Áron noÁr a Kult50-ben

Humorról, játékosságról, a közösség felhajtó erejéről és persze a jazz-ről beszélget Fekete Kovács Kornél, a Modern Art Ochestra vezetője és Molnár Áron noÁr a Kult50 kamerái előtt.