Jazz/World

Palya Bea kortárs táncdalai

2010.03.14. 00:54
Ajánlom
Néhány hónappal azután, hogy Palya Bea énekesnő az Egyszálénekkel, egy szál egyedül is el tudta bűvölni a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem közönségét, vadonatúj, immár kollektív produkcióját is itt mutatja be: egyénileg feldolgozott táncdalokat és slágereket ad elő.

Palya Bea sokoldalú, csodálatos előadóművész. Az Adieu Les Complexes és az Egyszálének sikercédék után most egy új, igazán különleges albummal ajándékozza meg közönségét, amely a táncdalfesztiválok korát, a hetvenes éveket idézi, de egyáltalán nem szokásos módon, erre utal a lemez címe is: Én leszek a játékszered!   

Ő maga így foglalta össze az alkotói folyamatot, amely ugyancsak egy MüPa-fellépéssel indult: „A régi idők dalainak ötlete a tavalyi táncdalfesztivál-koncerteken jött elő bennem. Énekeltem a dalok első sorait taxiban, barátoknak, családi összejöveteleken, és mindenki azonnal továbbénekelte, a szüleimet különösen szép volt látni, amint felvillantak egy-egy dal hallatán. A nosztalgikus retró-hangulat átérzése közben azt is láttam, hogy ez a dalkincs városi népzene: közösen énekelhető, ismert dalok, mégis mindenki a maga történetét hallja bele.

Én is gátlástalanul kísérleteztem hát, játszadoztam a dalokkal, megnéztem, hogyan is vonatkoznak rám, hogyan tudom megtölteni őket én tartalommal. Ebben Gryllus Samu zeneszerző volt társam. A hangzás legtöbbször népzenei világokat idéz, de sok más zenei hatás is ért minket, ez is hallható az anyagon. Olyan régi dalok szerepelnek az Én leszek a játékszered c. új albumon saját stílusban, mint például az Add már Uram az esőt, a Megáll az idő, a Késő bánat, Most már utánam a vízözön, vagy a Nem akarok mindenáron férjhez menni."

Bár szerepelnek a Sony Musicnál mejelent lemezen és a koncerten külföldi számok is, főleg magyar énekesektől válogatták össze a sokféle stílust és felfogást képviselő dalokat. A koncerten, amelyet a Budapesti Tavaszi Fesztivál rendez, a Honvéd Férfikar mellett Palya több régi zenésztársa is színpadra lép: például Szokolay Dongó Balázs és Dés András, de a társszerzőnek tekinthető Gryllus Sámuel például Tömösközi László (Amadinda) ütőire és Rohmann Ditta csellóművész hangszerére is írt szólamot. 

2010. március 23. 19:30 Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem
Palya Bea lemezbemutató koncertje
Közreműködik: Szokolay Dongó Balázs - szaxofon, kaval, furulya, duda, Dés András - etnikus ütőhangszerek, Bolya Mátyás - koboz, citera, Barvich Iván - kaval, tárogató, Tömösközi László - klasszikus ütőhangszerek, Rohmann Ditta - cselló, Mazura János - tuba, Barcza Horváth József - nagybőgő, Bizják Gábor - szárnykürt, a Honvéd Férfikar és sokan mások

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Rosszkedvű? – Vígjátékok karantén idejére

Nem a valóság elől menekülünk, egyszerűen csak szeretnénk egy kicsit jobban érezni magunkat. Ezért nézünk vígjátékokat és ezért ajánljuk őket. Szubjektív filmajánlónkban az HBO Go klasszikus és közelmúltbeli vígjátékaiból válogattunk.
Plusz

Hatezer műsort tesz közzé ingyenesen az MTVA

A NAVA, a Rádióarchívum és az M3 is ingyenessé tette tartalmainak egy részét, hogy komolyzene, hangoskönyvek, tévéfilmek és sorozatok által biztosítsák az igényes otthoni szórakozást.
Klasszikus

Elhunyt Krzysztof Penderecki lengyel zeneszerző

Nyolcvanhat éves korában, hosszú és súlyos betegség után vasárnap elhunyt Krzysztof Penderecki neves lengyel zeneszerző, a kortárs zene kiemelkedő alakja - közölte a lengyel sajtó.
Színház

Molnár Piroska: „A színházak nem köthetnek ki végleg az online térben”

A Kossuth-díjas színművész, a Nemzet Színésze azt mondja, hogy most is minden nap körbetelefonálják egymást Pogány Judittal és Csomós Marival, ki hogy van. Bizakodnak. Molnár Piroska arról is beszél, hogy ez a rendkívüli helyzet komoly lelki és szellemi erőpróba is, egy mentális maraton, ezért óvatosan kell bánnunk az energiáinkkal. Ő türelmes, de azért már nagyon hiányoznak neki a kollégák.
Színház

A Színházi világnapon indult az Ülj mellém! beszélgetéssorozat

A kultúra és a sport tehetségeit ülteti egy asztal mellé Fodor Annamária színművész és a Molnár Andrea táncművész új online beszélgetéssorozata. Az Ülj mellém! első adásában Udvaros Dorottya, Miklós Edit és Bercsényi Péter beszélgetnek. 

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Jazz/World videó

A járvány alatt is dolgozókért szól a Neked írom a dalt különleges verziója - Videó!

A dal szerzője, Presser Gábor mellett olyan művészek énekelnek együtt, mint Zorán vagy Charlie - összesen negyvenhárman köszönik meg az egészségügyiben vagy kereskedelemben dolgozók és a tanárok munkáját.
Jazz/World fonó

Elitcsapatban Lajkó Félix a VOLOSI közös lemeze

Egyetlen magyar kiadású albumként az elmúlt öt év legjobb ötven lemeze közé került Lajkó Félix & VOLOSI közös lemeze a világ legelismertebb világzenei szaklapja, a londoni székhelyű SONGLINES listáján.
Jazz/World online közvetítés

„A zene lelki táplálék” – Erkélykoncertek a Hagyományok Házában minden délben

A Hagyományok Háza minden délben koncertsorozattal jelentkezik a Corvin téri székházának teraszáról. Az eseménysorozat április 22-éig a Hagyományok Háza Facebook oldalán követhető.
Jazz/World magazin

A Hungarian FolkEmbassy & Barátai népzenével és régizenével a magyar–lengyel barátságról

A magyar-lengyel barátság napján, március 23-án látott napvilágot a Hungarian FolkEmbassy & Barátai új lemeze, amelyet Budapesten és Varsóban vettek fel 2019 telén.
Jazz/World gyász

Elhunyt Manu Dibango jazz-szaxofonos

A fúziós jazz legendás alakjának halálát az új koronavírushoz köthető tüdőgyulladás okozta. 86 éves volt.