Jazz/World

Palya Bea kortárs táncdalai

2010.03.14. 00:54
Ajánlom
Néhány hónappal azután, hogy Palya Bea énekesnő az Egyszálénekkel, egy szál egyedül is el tudta bűvölni a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem közönségét, vadonatúj, immár kollektív produkcióját is itt mutatja be: egyénileg feldolgozott táncdalokat és slágereket ad elő.

Palya Bea sokoldalú, csodálatos előadóművész. Az Adieu Les Complexes és az Egyszálének sikercédék után most egy új, igazán különleges albummal ajándékozza meg közönségét, amely a táncdalfesztiválok korát, a hetvenes éveket idézi, de egyáltalán nem szokásos módon, erre utal a lemez címe is: Én leszek a játékszered!   

Ő maga így foglalta össze az alkotói folyamatot, amely ugyancsak egy MüPa-fellépéssel indult: „A régi idők dalainak ötlete a tavalyi táncdalfesztivál-koncerteken jött elő bennem. Énekeltem a dalok első sorait taxiban, barátoknak, családi összejöveteleken, és mindenki azonnal továbbénekelte, a szüleimet különösen szép volt látni, amint felvillantak egy-egy dal hallatán. A nosztalgikus retró-hangulat átérzése közben azt is láttam, hogy ez a dalkincs városi népzene: közösen énekelhető, ismert dalok, mégis mindenki a maga történetét hallja bele.

Én is gátlástalanul kísérleteztem hát, játszadoztam a dalokkal, megnéztem, hogyan is vonatkoznak rám, hogyan tudom megtölteni őket én tartalommal. Ebben Gryllus Samu zeneszerző volt társam. A hangzás legtöbbször népzenei világokat idéz, de sok más zenei hatás is ért minket, ez is hallható az anyagon. Olyan régi dalok szerepelnek az Én leszek a játékszered c. új albumon saját stílusban, mint például az Add már Uram az esőt, a Megáll az idő, a Késő bánat, Most már utánam a vízözön, vagy a Nem akarok mindenáron férjhez menni."

Bár szerepelnek a Sony Musicnál mejelent lemezen és a koncerten külföldi számok is, főleg magyar énekesektől válogatták össze a sokféle stílust és felfogást képviselő dalokat. A koncerten, amelyet a Budapesti Tavaszi Fesztivál rendez, a Honvéd Férfikar mellett Palya több régi zenésztársa is színpadra lép: például Szokolay Dongó Balázs és Dés András, de a társszerzőnek tekinthető Gryllus Sámuel például Tömösközi László (Amadinda) ütőire és Rohmann Ditta csellóművész hangszerére is írt szólamot. 

2010. március 23. 19:30 Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem
Palya Bea lemezbemutató koncertje
Közreműködik: Szokolay Dongó Balázs - szaxofon, kaval, furulya, duda, Dés András - etnikus ütőhangszerek, Bolya Mátyás - koboz, citera, Barvich Iván - kaval, tárogató, Tömösközi László - klasszikus ütőhangszerek, Rohmann Ditta - cselló, Mazura János - tuba, Barcza Horváth József - nagybőgő, Bizják Gábor - szárnykürt, a Honvéd Férfikar és sokan mások

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Öt éves lett a Virtuózok, így ünnepelnek

Jubileumi ünnepi hangversenyen lépnek fel a Virtuózok klasszikus zenei tehetségkutató műsor elmúlt öt évének legtehetségesebb résztvevői december 30-án a Müpában.
Tánc

Száz éve született Margot Fonteyn, aki Nurejevvel karöltve forradalmasította a balettet

1919. május 18-án született Margot Fonteyn, a brit Royal Ballet prímabalerinája, akit egy Nurejevvel közös előadása után 89-szer tapsolt vissza a közönség, és aki börtönben is ült.
Zenés színház

„A Csárdáskirálynő a Monarchia egyik utolsó sóhajtása”

Könnyű beleszeretni Kálmán Imre édes melódiáiba és ezekbe a furcsa figurákba – véli Vidnyánszky Attila rendező. A Nemzeti Színház vezérigazgatója korábban többször vitt színre operát, mégis a júliusi margitszigeti Csárdáskirálynő lesz az első operettrendezése.
Plusz

Alinda ezúttal Ónodi Esztert kérdezte

Folytatódik a heti rendszerességgel jelentkező portréinterjú széria, melyben Veiszer Alinda kérdezi a Zsidó Művészeti Napok művészeit. Ónodi Eszterrel kitértek arra is, hogy a népszerű színésznő lehetett volna zenész is, sőt szóba került, milyen a “rocker”, az “ufó” és a”libapásztor” Eszter.
Zenés színház

Ingyenes szabadtéri előadással ünnepli fennállása 150. évfordulóját a Bécsi Operaház

Az előadások mellett szintén premierekkel és kiállításokkal várja az intézmény az operabarátokat május 25-én és 26-án.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Jazz/World interjú

„Ha beburkolózom a zenébe, sosem vagyok egyedül”

Winand Gábor About me című új szólólemezén bemutatja mindazt, ami ő maga: énekes, zongorista, fuvolista és szerelmes ember, amennyiben társa, Elsa Valle is helyet kapott a lemezen.
Jazz/World hír

Halmos Béla-díjakat kaptak a legkiválóbb népzenészek

A Táncház Napján, május 11-én adták át az elismeréseket: a Halmos Béla vándordíjat Csonka Ferenc vajdasági prímás kapta, a Halmos Béla emlékérmet Havasréti Pálnak, a Téka együttes bőgősének ítélte oda a kuratórium.
Jazz/World kult50

TársasJáték - Fekete Kovács Kornél és Molnár Áron noÁr a Kult50-ben

Humorról, játékosságról, a közösség felhajtó erejéről és persze a jazz-ről beszélget Fekete Kovács Kornél, a Modern Art Ochestra vezetője és Molnár Áron noÁr a Kult50 kamerái előtt.
Jazz/World ajánló

Tom Waits állandó gitárosa koncertezik Budapesten

Marc Ribot, az introvertált irónia mestere, aki az extremitás felfedezésére is vállalkozik, és nem riad vissza attól, hogy a szépség mellé a csúfat is odaállítsa, május 17-én ad koncertet a BMC-ben.
Jazz/World magazin

Gyönyörű zene született Frida Kahlo ihletésére

Melissa Aldana, az egyik legismertebb női szaxofonos Frida Kahlo és a latin művészek előtt tiszteleg új, május 24-én megjelenő lemezével, amelynek első száma már hallható cikkünkben.