Jazz/World

Palya Bea Psychéjén egyszerre sír és nevet majd a közönség

2008.03.19. 00:00
Ajánlom
Április 9-én a Művészetek Palotájában is bemutatja Palya Bea Weöres Sándor Psyché című alkotása nyomán készült produkcióját. Játsszon a Fidelióval és nyerjen két jegyet a koncertre!

Egy hajdani költőnő versei egy nagyon is mai előadóművésztől. Palya Bea korunk fiatal énekeseinek egyik legsokoldalúbbja. Zenéjében mindig is meghatározóak voltak a tradicionális elemek, de a koncerteken, a saját szövegekben egyre inkább egy személyes, meglepő intimitású világ tárul elénk. Ezen kettősség jegyében turnézik Palya Bea most is országszerte a Költészet Napja alkalmából. 2008. április 9-én Budapesten, a Művészetek Palotája Bartók Béla Hangversenytermében is bemutatja legújabb produkcióját Weöres Sándor Psyché című művét. Pontosabban annak "palyabeás" zenés változatát.

A kortárs műben felismerhetően megjelennek a Psyché korára jellemző zenei dallamok, a szövegek ihlette és Weöreshez oly közel álló népzenei motívumok, illetve a zenészek által "hozott" jazzes, improvizatív elemek.

Az április 9-ei koncert – s persze a teljes turné – műsora kiegészül prózai részekkel, amelyeket Gálffi László színművész ad elő. A produkció dinamizmusát tehát a szöveg-zene váltakozása adja, hol rövidebbre, hol hosszabbra nyújtva a zenei blokkokat attól függően, hogy éppen hol tartunk Psyché életében, költői korszakában.

A koncerten a Lantos Zoltán hegedűművésszel kiegészített Palya Bea Quintet tagjai járulnak még hozzá a fantasztikus produkcióhoz. Palya Bea szerint "nagy falat" a Psyché, de a nézők sokat fognak nevetni és sírni.

Kérdésünk: Ki rendezte az ugyancsak Weöres Sándor Psyché című verses regénye alapján készült filmet? (Kérjük, válaszát ne foglalja mondatba! A váalsz mezőbe csak a helyes válasz betűjelét írja!)

a) Bódy Gábor
b) Bereményi Géza
c) Xantus János

Ha a helyes választ az alábbi időpontig elküldi nekünk, sorsoláson vesz részt, amelyen két szerencsés megfejtőnk két jegyet nyer az estre.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

A legendák köztünk élnek – Búcsú Orczi Géza előadóművésztől

Az Artisjus-díjas ütő- és pengetős hangszeres művész április 9-én, 65 éves korában hunyt el. Orczi Géza hangszerkészítő mesterként és restaurátorként is tevékenykedett, halálával kifejezhetetlen űrt hagy maga után.
Könyv

Szállj költemény – Kortárs költemények, katonás színészek előadásában

A Katona öt színművésze, Ónodi Eszter, Pálmai Anna, Rezes Judit, Tasnádi Bence és Vizi Dávid mondják el kedvenc kortárs költőik egy-egy versét a költészet napja alkalmából.
Színház

Egy olasz művész életre kelti a szobrokat – így nézhetett ki az egyik legismertebb ókori drámaíró

Az ókor nagy költői és énekmondói ma már csak fehér márványszobrokról és stilizált képekről néznek vissza ránk üveges szemmel, és elképzelni is nehéz, hogy egykor ők is homlokráncoló, keményen dolgozó, vagy éppen kocsmákban mulatozó, élvezeteket hajszoló emberek voltak.
Vizuál

A nomádok földjén - Chloé Zhao történelmet ír

A fiatal kínai-amerikai rendezőnő rekordok sorát dönti meg harmadik játékfilmjével, A nomádok földjével. Április végén az is kiderül, hogy hat jelölésből hányat vált díjra az Oscar versenyében. Bemutatjuk Chloé Zhaót.
Vizuál

A nomádok földje kapta a BAFTA fődíjait

Chloe Zhao drámája hét díjra volt esélyes a Brit Film- és Televíziós Művészeti Akadémia (BAFTA) vasárnap esti londoni díjkiosztóján, amelyből négyet el is hozott.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Jazz/World interjú

„Szíven üt, hogy EP már soha többé nem ülhet itt” – Interjú Lukács Miklós cimbalomművésszel

Esterházy Péter születésnapján, április 14-én az E(gy)P(ercesek) – Esterházy-fragmentumok című online produkcióval tiszteleg a Katona József Színház az író emléke előtt. EP írásai Máté Gábor hangján szólalnak meg, játszótársa Lukács Miklós cimbalomművész.
Jazz/World interjú

Vers és elektronika a költészet napján – páros interjú Pátkai Rozinával és Fenyvesi Mártonnal

Elektronika teszi emlékezetessé Pátkai Rozina új lemezén a magyar verseket. Elektronikai eszközökre Fenyvesi Mártonnak is szüksége van, aki az utóbbi időben hangmérnökként és producerként legalább annyit dolgozott, mint gitárosként. Az életben egy párt alkotnak, kézenfekvő volt, hogy együtt ültetjük őket mikrofon elé.
Jazz/World pályázat

Támogatást nyújt a zeneipari háttérmunkásoknak a Fábián Juli Emlékalapítvány

A Fábián Juli Emlékalapítvány ismét pályázatot ír ki a koronavírus-járvány, az elmaradt koncertek, rendezvények és a tervezhetetlen szakmai jövő miatt nehéz helyzetbe került zeneipari háttérmunkások számára.
Jazz/World videó

A Nagymező utcáról énekel Bolyki Sára

Nagymező utca címmel jelent meg a két fiatal jazz-zenész – Bolyki Sára és Bolyki Tamás – első közös dala, amelyben felidézik a Bartók Konziban töltött éveket.
Jazz/World fonó

Rangos magyar lemezdíjra jelölték a Fonó öt lemezét

Legjobbak közé került a Balázs Elemér Group, a Cimbaliband, a Besh o droM, a Dalinda és az Ötödik Évszak lemeze a Fonogram-díjak idei jelöltjeinek listáján.