Jazz/World

Pandit Hariprasad Chaurasia koncertje a Trafóban

2006.03.30. 00:00
Ajánlom
A fuvolaművész Az indiai zene nagymesterei koncertsorozat keretében lép fel április 29-én a Trafóban.

Pandit Hariprasad Chaurasia India egyik legősibb hangszerének, a bambuszfuvolának, hagyományos nevén, a bansuri (banszuri) legnevesebb előadója. 1938-ban született Allahabadban. Apja tradicionális birkózó volt, aki fiát is birkózónak szánta, ezért az ifjú Harinak titokban kellett zeneleckéket vennie. Először vokális zenét tanult, majd Pandit Bholanath vezetésével megismerkedett a bansurival. Később a legendás Annapurna Dévi (a múlt század legnagyobb guruja, Baba Alauddin Khan leányának) tanítványa lett.

30 éves korában már szólókoncertet adott a londoni Royal Albert Hallban, ahol Yehudi Menuhin méltatta meleg szavakkal az ifjú művész játékát. Bombayben létrehozta saját iskoláját, a hagyományos módon, vagyis a ’mester házában lakó tanítványok’ közösségét, a Brindavan Gurukult, ahol nemcsak indiai, de számos nyugati tanítvány is élvezi Pandit Hariprasad Chaurasia ragyogó személyiségét és zeneszeretetét. Számos hazai és nemzetközi kitüntetés után 2000-ben megkapta a Padmavibhusan címet, ami a legmagasabb indiai állami kitüntetés, melyet még élő művész megkaphat.

Valahol a régmúlt időkben maga Krishna, a földre szállt isten bűvölte el bambuszfuvola-játékával a közönséget. Ma Hariprasad Chaurasia teszi ezt. Soha korábban nem volt olyan bansuri játékos, aki ennyire élethűen tudta volna megszólaltatni az indiai klasszikus zenére jellemző énekhang technikákat a fuvolán.

Indián kívül számos zenei-kísérleti projektben vett részt. Játszott John Mclaughlin nemrég nálunk járt Shakti nevű zenekarával és más dzsessz és komolyzenei formációkkal. Hariprasad Chaurasia az indiai klasszikus zene utazó nagykövete, a Rotterdams Conservatory Indiai Klasszikus Zenei Tanszékének vezetője. Évente számtalan koncertet adva épít hidat a kultúrák közé.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

10 érdekesség a ma 75 éves Marton Éváról

Június 18-án ünnepli hetvenötödik születésnapját Marton Éva Kossuth-díjas operaénekes, a Magyar Szent István-rend birtokosa, a Corvin-lánc kitüntetettje, a nemzet művésze.
Zenés színház

Díjakkal ismerte el művészei munkáját az Operaház

A 2017/18-es évad zárásaként a Csillagóra Gálaesten az intézmény legrangosabb kitüntetéseit adták át, először jutalmazva Balett- és Énekkari Kamaraművészt is.
Zenés színház

Spontán, közös énekléssel zárult a miskolci operafesztivál

Dupla gálakoncerttel, utcabállal, remek hangulatban ért véget tegnap este a 18. Bartók Plusz. A friss Kossuth-díjas Sümegi Eszter még meg is énekeltette a Miskolci Nemzeti Színház közönségét.
Klasszikus

Ha kottát nyomtatsz egy pólóra, legalább csináld jól

Valami nagyon nem a kotta szerint alakult az Amazonon.
Vizuál

Száz év magyar plakátjai a Magyar Nemzeti Múzeumban

Sör és vetőmag plakátok, színházi és politikai hirdetések is megtalálhatóak a Tolongó idők című időszaki kiállításon.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Jazz/World

Gyönyörű örmény népdalfeldolgozással jelentkezik az Antal Gábor Trió

Nem sokkal a megalakulásuk után máris nemzetközi versenyről hozta el a fődíjat a trió, akiknek örmény népzenéből ihletett új szerzeménye most a Fidelión debütál. Cikkünkben a zenekar történetéről és terveikről is mesélnek.
Jazz/World interjú

„Rockopera, csak nem rock és nem opera”

Izgalmas programzenei kísérletbe fogott a Premecz Mátyás Hammond orgonista vezette, idén 10 éves Kéknyúl Band: a bűnügyi filmek világát idézik meg a Müpa színpadán június 20-án, olyan vendégszólistákkal, mint Palya Bea és Sena. Erről kérdeztük Premecz Mátyást.
Jazz/World quincy jones

Andreas Varady nem akar iskolába menni

A magyar származású, csodagyerekként felfedezett gitáros a leghíresebb jazzmagazin, a Downbeat címlapján szereplő cikkben mondja el, miért nem akar a legjobb jazziskolákban továbbtanulni.
Jazz/World lukács miklós

Lukács Miklóssal lép fel Charles Lloyd Budapesten

A tervezettől eltérő helyszínen, a RAM Colosseumban lesz a világhírű amerikai jazzszaxofonos, Charles Lloyd és formációja, a Marvels budapesti koncertje július 1-jén.
Jazz/World ajánló

90 évesen is a legjobbak között a BJC-be látogató Lee Konitz

A Világsztárok a Budapest Jazz Clubban sorozat következő vendége az idén 90 éves Lee Konitz, aki a jazz történetének élő legendája és egyben krónikása.