Jazz/World

Pannon freskó a Magyar Kultúra Napján

2008.01.16. 00:00
Ajánlom
Január 22-én a már javában tartó farsangi időszak hangulatát erősítve a Magyar Állami Népi Együttes tánckarneváljával minden korosztálynak felhőtlen szórakozást ígér.

A Sebő Ferenc zenéjére Mihályi Gábor által koreografált mű az őseinktől örökölt nyelven mondja el az emberi érzelmek, a szerelem és halál fenséges harcait a születés, a beteljesülés, az elmúlás és a félelmetes haláltánc allegóriájaként a Tavasz, a Nyár, az Ősz és a Tél karakteres színeiben.

A karneváli keretjátékon belül mint egy ásatás freskótöredékeit illesztjük össze az évezredek örökölt formáit, kincseit, vagyis a történelmi múlt elevenedik meg, élő hagyományaink által inspirálva. Így például közismert dallamaink, táncaink különféle etnikai karaktereket felöltve mutatják európai összetartozásunkat. A látványos táncvízió hol sodró, hol lírai jelenetei felidézik az európai és benne a magyar kultúra világunkat formáló hatását. A kialakuló kép egyszerre új és ismerős, átélhető és megélhető.

Az elmúlt években sikeresen játszott produkciót 2007-ben átdolgozták az alkotók, és ebben a formában kerül színpadra a Magyar Kultúra Napján is.

(2008. január 22. - Hagyományok Háza (Budapest) 19:00 - Pannon freskó - a Magyar Állami Népi Együttes előadása)

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Száz ólomkatonát cserélt egy vetítőgépre és az egész élete megváltozott

70 film, öt feleség, kilenc gyerek. A 100 éve született Ingmar Bergman titkát próbálják megfejteni hozzátartozók, munkatársak, kutatók, köztük a rendező egykori asszisztense, a magyar származású Katinka Faragó a legendás svédről készült dokumentumfilmben.
Jazz/World

Ezeket a jazzlemezeket hallgasd meg júliusban!

Új – régóta időszerű – sorozatunkban havonta ajánlunk hallgatásra érdemes lemezeket a frissen megjelent magyar és külföldi kiadványok közül. Az első cikk jogán megengedjük magunknak, hogy az előző hónapok terméséből is válogassunk.
Vizuál

Kiállítják Freud titkos gyűrűit

Az osztrák neurológus és pszichiáter a megajándékozotthoz kötődő mitológiai alakot vésetett az ékszerbe, amelyet csak a kiválasztottaknak ajándékozott.
Zenés színház

Dolhai Attila: „Egészséges versengés van bennünk”

Hagyomány és újítás jegyében rendezik meg hatodik alkalommal a nagy sikerű Palotakoncerteket a budai Vár gyönyörű díszletében. Bemutatjuk a húsz szólistát: elsőként az Operettszínház jól ismert és szeretett bonvivánját, Dolhai Attilát kérdeztük.
Klasszikus

Mozart zenéje enyhíti az epilepszia tüneteit

Egy friss kutatás szerint öt perc Mozart-muzsika is hozzájárulhat a betegek jobb közérzetéhez. Mindez azért is fontos, mert nem mindenkinek segítenek a drága gyógyszerek.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Jazz/World interjú

„Próbálok nem dobosként hozzáállni a zenéléshez”

Gyárfás Attila egy sokat gondolkodó ember benyomását kelti, de a zenében pont ennek ellenkezőjére, a lehető legnagyobb ösztönösségre és szabadságra törekszik. Zenekarával nemrég jelentette meg Cloud Factory című albumát, ennek apropóján kérdeztük zenei vízióiról.
Jazz/World blues

A blues nem más, mint életérzés

Ezt vallja a VI. Óbudai Blues Fesztivál egyik amerikai fellépője, Big Daddy Willson. A július 23. és 27. közötti eseménysorozat idén is a műfaj legfontosabb hagyományaival és a legélesebb kortárs jelenével való találkozást ígéri.
Jazz/World lemez

Ezeket a jazzlemezeket hallgasd meg júliusban!

Új – régóta időszerű – sorozatunkban havonta ajánlunk hallgatásra érdemes lemezeket a frissen megjelent magyar és külföldi kiadványok közül. Az első cikk jogán megengedjük magunknak, hogy az előző hónapok terméséből is válogassunk.
Jazz/World marokkó

Igazi riport egy marokkói popfesztiválról

Essauriában, a Gnawa és Világzene Fesztiválon járt szerzőnk, ahonnan egészen ambivalens érzésekkel távozott.
Jazz/World ajánló

Klezmer színesíti a Vajdahunyadvári Fesztivált

A 27. Vajdahunyadvári Nyári Zenei Fesztivál a hagyományos komolyzenei koncertek mellett idén is otthont ad a klezmer muzsikának. Július 16-án a Sabbathsong Klezmer Band koncertjét élvezhetjük, ezt követően pedig „Mozart est” várja a kikapcsolódni vágyókat.