Jazz/World

Papírváros a Városháza mögött

2011.04.30. 20:00
Ajánlom
Az egykori Fővárosi Tanácsi Művelődési Házban, a mai Merlinben Szőke Szabolcsék Velence hangjait idézik fel.

Szőke Szabolcs és Váczi Dániel tavaly Papírváros címmel a GyőrFree gondozásában adtak ki először duólemezt, bár több együttesben is közösen zenélnek. Ennek legtöbb darabját a lagúnák városa, Velence ihlette. Duójukhoz Eszes Fruzsina (ének) és Kallai Nóra (Viola Da Gamba) csatlakozik. A nyilvánvaló világzenei indíttatásra így régizenei rétegek rakódnak. A lemez és a koncert címe egyszerre utal valóságos és képzeletbeli városra és a színházi díszletvárosokra is. A lemez számain kívül több Hólyagcirkusz-előadás zenéje is elhangzik majd.

Szőke Szabolcs a kísérletező kedvű magyar világzenei törekvések egyik alapembere, a közelmúltban a Tin-Tin, újabban az Ekter együttesek élén fejti ki ezirányú tevékenységét. Újabban a Merlinben láthatók a Hólyagcirkusz, az ugyancsak általa alapított zeneszínházi csapat különleges, semmihez nem hasonlítható előadásai. Két éve, a hatvanadik születésnapján tartott koncertjén felvétel is készült, amely azóta dupla lemezen is megjelent (Hunnia).

A 38 éves Váczi Dániel szaxofonos ugyanúgy a maga útját járja, mint Szőke, ezen a produkción kívül együtt szerepel Szőkével az Ektarban is. Fontos szólistája a Plastic Septetnek, saját neve alatt triót, és ennek kibővített változataként kvartettet és kvintettet is működtet, mellyel magasra törő, a klasszikus zenére emlékeztető szerzői ambícióit valósítja meg. A szoprán és az alt mellett talán az egyetlen hazai szopranínó szaxofonos.

Papírváros koncert

2011. május 5. 21:00 Merlin Színház

Km.: Eszes Fruzsina (ének, vibraton, gato drum), Kallai Nóra (viola da gamba, viola da gamba soprano, vibraton), Szőke Szabolcs (gadulka, array mbira, aquaphone), Váczi Dániel (alt és sopranino szaxofon, hapi drum, spring drum)

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Így telt Vásáry Tamás 85. születésnapja

A torta egy zongorát mintázott, számtalan zenerajongó köszöntötte, este pedig a Fővárosi Nagycirkusz is meglátogatta. Vásáry Tamás augusztus 11-én ünnepelte a 85. születésnapját.
Jazz/World

Elkészült a Kossuth téri ünnepség és a tűzijáték zenéje

Az István király dicsérete című mű zeneszerzője Szarka Tamás, a Ghymes együttes alapító tagja, szólistaként Miklósa Erika operaénekesnő hallható.
Klasszikus

Ez a francia zenekar iPad-re cseréli a nyomtatott kottákat

Az Orchestre National d’Île-de-France a következő évadtól elfelejtheti a nyomtatott kottákat, 120 muzsikusuk ugyanis iPad-eket kap. De nem ők az egyetlen zenekar, akik lépést tartanak a technológiával.
Zenés színház

Decemberig nem lesz opera az Operában, de azért vannak jó híreink is

Szeptemberben Billy Elliotot játszanak az Erkel Színházban, a társulat vidéken, Székelyföldön, New Yorkban turnézik. Kihirdették a 2019/20-as évadot. Alighanem az Erkel Színház is be fog zárni két évre. Mutatunk néhány fotót az Eiffel Műhelyház és az Ybl-palota felújításáról is.
Színház

Vidéki előadások Budapesten

A Thália Színház szervezésében a Pesti Magyar Színház épületében rendezik meg idén szeptember 3–9. között a népszerű színházi fesztivált, amelyen hét nap alatt nyolc előadás várja majd a közönséget.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Jazz/World videó

A királynő varázsol - Ikonikus pillanatok Aretha Franklin pályájáról

Az augusztus 16-án rákban elhunyt soul királynő személye már életében kultikussá vált, amiről rengeteg videofelvétel is tanúskodik. Ezekből az emlékekből szemezgettünk.
Jazz/World gyász

Elhunyt Aretha Franklin

76 éves korában elhunyt Aretha Franklin, a soul legendás királynője, akinél nyolc éve állapítottak meg rákot.
Jazz/World hír

Elhunyt a Keresztapában is szereplő jazzénekesnő

Morgana Kinget a legtöbben Don Vito feleségeként ismerik a Keresztapában. A Grammy-jelölt jazzénekesnő 87 évesen hunyt el.
Jazz/World ajánló

Ezeket a jazzlemezeket hallgasd meg augusztusban!

Júliusban indult sorozatunkban havonta ajánlunk hallgatásra érdemes lemezeket a frissen megjelent vagy megjelenés előtt álló magyar és külföldi kiadványok közül. Augusztusi válogatásunk már jellemzően az őszi hangulatra készít fel bennünket.
Jazz/World örökség

Kitagadták az örökségből Jean-Michel Jarre-t

Filmzeneszerző édesapja mindent a negyedik feleségére hagyott, Jean-Michel Jarre és féltestvére, Stéphanie azonban nem nyugszanak bele a dologba.