Jazz/World

Papírváros a Városháza mögött

2011.04.30. 20:00
Ajánlom
Az egykori Fővárosi Tanácsi Művelődési Házban, a mai Merlinben Szőke Szabolcsék Velence hangjait idézik fel.

Szőke Szabolcs és Váczi Dániel tavaly Papírváros címmel a GyőrFree gondozásában adtak ki először duólemezt, bár több együttesben is közösen zenélnek. Ennek legtöbb darabját a lagúnák városa, Velence ihlette. Duójukhoz Eszes Fruzsina (ének) és Kallai Nóra (Viola Da Gamba) csatlakozik. A nyilvánvaló világzenei indíttatásra így régizenei rétegek rakódnak. A lemez és a koncert címe egyszerre utal valóságos és képzeletbeli városra és a színházi díszletvárosokra is. A lemez számain kívül több Hólyagcirkusz-előadás zenéje is elhangzik majd.

Szőke Szabolcs a kísérletező kedvű magyar világzenei törekvések egyik alapembere, a közelmúltban a Tin-Tin, újabban az Ekter együttesek élén fejti ki ezirányú tevékenységét. Újabban a Merlinben láthatók a Hólyagcirkusz, az ugyancsak általa alapított zeneszínházi csapat különleges, semmihez nem hasonlítható előadásai. Két éve, a hatvanadik születésnapján tartott koncertjén felvétel is készült, amely azóta dupla lemezen is megjelent (Hunnia).

A 38 éves Váczi Dániel szaxofonos ugyanúgy a maga útját járja, mint Szőke, ezen a produkción kívül együtt szerepel Szőkével az Ektarban is. Fontos szólistája a Plastic Septetnek, saját neve alatt triót, és ennek kibővített változataként kvartettet és kvintettet is működtet, mellyel magasra törő, a klasszikus zenére emlékeztető szerzői ambícióit valósítja meg. A szoprán és az alt mellett talán az egyetlen hazai szopranínó szaxofonos.

Papírváros koncert

2011. május 5. 21:00 Merlin Színház

Km.: Eszes Fruzsina (ének, vibraton, gato drum), Kallai Nóra (viola da gamba, viola da gamba soprano, vibraton), Szőke Szabolcs (gadulka, array mbira, aquaphone), Váczi Dániel (alt és sopranino szaxofon, hapi drum, spring drum)

Programkereső

Legolvasottabb

Színház

Híd, ami összeköt: a tehetség – új tagokat avatott a Halhatatlanok Társulata

„Jó egészséget kívánok mindenkinek, pályatársaimnak remek előadásokat és boldogságot, boldogságot, boldogságot” – tolmácsolta Lázár Kati szavait Jordán Tamás szeptember 18-án a Budapesti Operettszínház előtti Halhatatlanok sétányán, ahol nyolc művész csatlakozott a Halhatatlanok Társulatához.
Színház

Vidnyánszky válasza Wilsonnak: „Sajnálom, hogy egyoldalúan tájékozódott”

A Nemzeti Színház igazgatója azután reagált, hogy a MITEM fesztiválra meghívott rendező, Robert Wilson közleményben tudatta, előadása után járó honoráriuma felét a FreeSZFE egyesületnek ajánlja fel.
Vizuál

„Nála nincs fölösleges mondat” – Pályatársai köszöntik Mészáros Mártát

Szeptember 19-én ünnepli 90. születésnapját Mészáros Márta filmrendező, akit ez alkalomból pályatársai, barátai, tisztelői köszöntenek a Fidelióban.
Klasszikus

68 éves korában elhunyt Ligeti András

A Kossuth-díjas karmester, hegedűművész súlyos betegség következtében, váratlanul hunyt el, tudatta családja.
Vizuál

Küldetés teljesítve – Lenyűgöző filmek sorát kínálta az idei CineFest 

Kilenc film. Ennyi fért abba a három napba, amelyet Miskolcon tölthettünk a CineFest Filmfesztivál vendégeként. Bár a versenyprogramnak csupán a töredékét láttuk, mégis varázslatos filmek emlékeit őrizzük magunkban - köztük a fődíjas és a közönségdíjas alkotásokét is. Fesztiválbeszámoló.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Jazz/World hír

„Fúvom az énekem” - a Hajdu Klára Quartet új lemezre készül

A következő év elején jelenik meg a Hajdu Klára jazz díva legújabb lemeze, amelynek zenei világa az énekesnő gyerekkori zenei élményeiből és a magyar népdalkincsből építkezik.
Jazz/World gyász

68 éves korában elhunyt Póka Egon basszusgitáros

A zenész olyan legendás zenekarokban játszott, mint a Hobo Blues Band vagy a P. Mobil.
Jazz/World gyász

92 éves korában elhunyt Soós Tibor bárzongorista

A legendás zenész haláláról szóló hírt a Spinoza tette közzé, ahol tizenöt éven át játszott.
Jazz/World ajánló

Időutazás a Žagarral – látványos koncertshow a Margitszigeten!

A zenekar fennállásának 20. jubileuma apropóján újra együtt zenél az öttagú csapat szeptember 17-én, a Margitszigeti Színház szezonzáróján.
Jazz/World ajánló

Christian Sands Trio a BJC-ben

Christian Sands a fiatal generáció egyik legkiemelkedőbb billentyűse, aki egyaránt diktálja kortársai számára a tempót a jazz zene és a divat terén.