Jazz/World

Pásztornap a Fonóban

2022.03.23. 12:25
Ajánlom
A pásztorság utolsó utáni képviselői még ma is terelik a jószágot, és végzik a juhászat, gulyás- vagy csikósmesterség körüli temérdek teendőt. Őket ünnepli a Fonó március 26-án, ahogy kell: birkapörkölttel, előadásokkal, dallal és tánccal, no és hajnalig tartó mulatsággal.

A pásztorság államiságunk előtti mesterségünk, amelynek utolsó utáni képviselői még ma is terelik a jószágot, és végzik el a juhászat, gulyás- vagy csikósmesterség körüli temérdek teendőt. A pásztorok a külső hatásoktól való elszigeteltségük miatt a magyar népi kultúra legfontosabb megőrzői, kútfői voltak. Hitviláguk, iparművészetük, muzsikájuk, énekeik, táncuk kultúránk legértékesebb részét őrzi, írásbeliségünk előtti emlékezet kel életre bennük. A Fonóban már hagyományos Pásztornapra – amely az elmúlt években sajnos az ismert okokból többször elmaradt - azok a nagy tudású pásztorok kaptak meghívást, akik énekben, táncban, valamilyen hangszerjátékban, vagy más mesterségben kiemelkedőek. 

Ismét jönnek a pásztor-mesterek a Fonóba, nem marad el az ének és tánc mellett a birkafőzés sem. 

Pasztornap2018fotoLaskovityErvin-055125.jpg

Pásztornap a Fonóban, 2018 (Fotó/Forrás: Laskovity Ervin / Fonó)

Berecz István, a Fonó népzenei művészeti igazgatója így ajánlja a programot: „Programunk során a Hungarikummá nyilvánított karcagi birkapörkölt készítését is bemutatjuk, aki jól viselkedik, meg is ízlelheti. A Karcagi Birkafőző Fesztiválon évek óta az első helyet elnyerő Csontos György juhász és fiai készítik ezt a pompás étket, ősi hagyomány szerint a fejet is belefőzve. Énektanulás és tánctanulás, beszélgetések követik egymást, az estet gálaműsor zárja, ahol felvonultatjuk a legjobb énekes pásztorok mellett a színpadi táncosok pásztortáncok iránt legelkötelezettebb csapatát.

A muzsikát szintén sokat-próbált, fekete-öves zenészek szolgáltatják, olyanok akik nem riadnak vissza egy-két fenyegető juhászkampótól a színpadon sem: Halmos Attila ‘Csiga’, Patyi Zoli, Mester László ‘Pintyő’, Zimber Ferenc, Pandák Viktor és ifj. Szerényi Béla, valamint Papp László szűrszabó,

aki kiváló ismerője a pásztorénekeknek. Egy gyönyörű színpadi produkció, amelyben ennek a legendás, letűnő félben lévő móriczi világnak az alakjai, az ő szilajságuk, ugyanakkor méltóságuk mutatkozik meg, ezáltal a magyar kultúra színe-java, esszenciája.” 

 

Pásztornap

14.00 - Birkafőzés 3 rend Csontossal - Csontos György juhász, valamint fiai: Csontos György, Csontos Péter és hangolódás a zenekarral: Halmos Attila ‘Csiga’, Patyi Zoltán, Mester László ‘Pintyő’

14.30 - Páva klub: Gencsi Zoltán, Hortobágy alpolgármestere előadása: Híresek, örökösök, velünk élők - előadás a Hortobágy Örökös pásztorairól

15.00 - Dr. Molnár Zsolt, etnoökológus, Ökológiai Kutatóközpont - Magyarok tippanja, mongolok botuulja: pásztorok tudománya egy botanikus szemével

15.30 - Páva klub: Beszélgetés bakonyi pásztorvendégeinkkel- beszélgetést vezeti: Szabó Csaba

16.15 - Dalolás és daltanulás Bartalos János bakonyi juhásszal, közreműködik Pásztor Dominik furulyán, dudán

16.30 - Páva klub: Beszélgetés hortobágyi pásztorvendégeinkkel - beszélgetést vezeti Bácsi István, Gencsi Zoltán és Papp László

17.30 - Dalolás és daltanulás Németi János juhásszal és Csinos Molnár Imre gulyással

18.00 - Birkavacsora

20.00 - Pásztorünnep- színpadi műsor, közreműködnek pásztorvendégeink a Bakonyból, a Kunságból, a Hortobágyról és a Felvidékről

21.30- Pásztormulatság hajnalig

Közreműködnek: 

Táncosok: Appelshoffer János, Hajdú Flórián, Juhász Bence Zsombor, Juhász Sándor, Kádár Ignác, Kovács Gábor, Kovács Norbert ‘Cimbi’, Kupec Zsolt, Lajkó Levente, Szabó Csaba, Szappanos Tamás, Végső Miklós

Zenekar: Agócs Gergely- tárogató, duda, Halmos Attila ‘Csiga’, Patyi Zoltán – hegedű, Mester László ‘Pintyő’- kontrák, Pandák Viktor- nagybőgő, Zimber Ferenc- cimbalom, ifj. Szerényi Béla - tárogató, furulyák

Meghívott pásztorok Felvidékről, Nagykunságból, Bakonyból és Hortobágyról:
Bastyúr István juhász, Szilice - Felvidék
Csontos György juhász és fiai, Karcag

Bakonyi juhászok: Bartalos János, Dávid László, Dávid János, Elbert Márton gulyás, Juhász Imre, Kankó József, Konkoly József, Konkoly Csaba, Lákics Ferenc, Mészáros Imre, Györke Károly

Pásztorok a Hortobágyról: Bordás János csikós, Balmazújváros, Bordás Ádám csikós, Balmazújváros, Csinos Molnár Imre gulyás, Hortobágy, Kosina Péter gulyás számadó, Balmazújváros- Darassa puszta, Kosina Péter csikós, Balmazújváros- Darassa puszta, Kordás János csikós, Balmazújváros, Loncsák Lehel juhász, Hortobágy, Loncsák János juhász, Hortobágy, Németi János juhász, Balmazújváros, ifj. Németi János juhász, Balmazújváros, Sáfián László juhász, Hajdúsámson, Sáfián Lászlóné Ibolya, Hajdúsámson, Sáfián Lajos juhász, Hajdúsámson

Március 26., 14:00-00:00

Fonó Budai Zeneház

A program a Fonó és Nomád Nemzedék Kft. együttműködésében valósul meg. Részletek és jegyek itt »» 

 

Fejléckép: Pásztornap a Fonóban, 2018 (Fotó / Forrás: Lastovity Ervin / Fonó)

 

Támogatott tartalom.

Fonó Budai Zeneház

Budapest folkfőváros, ahol összegyűlik a Kárpát-medence színes zenei világa és a mezőségi muzsikák, a balkáni fúvósok, vagy a roma közösségek zenéje békésen megfér egymás mellett. Ennek a színes zenei világnak az egyik első számú központja a Fonó, amely az újbudai Sztregova utcában olyan, mint egy városi falu: napról napra megtöltik a táncházak, a kötetlen örömzenélős közösségek, a világzenei- és a jazzkoncertek, teret adva a kísérletezésnek, az új utaknak épp úgy, mint bemutatva a nagy neveket, ápolva jelentős életműveket.

Itt próbál, találkozik, kávézik, sörözik a nép-, világ és jazz muzsika színe-java, ha betérsz, nagy eséllyel találkozol valakivel, akit ismersz, színpadról, vagy azon kívül. Kiadóként a kelet-közép-európai piac első számú képviselője a Fonó, a WOMEX a Top Label listán a régió egyetlen szereplőjeként jegyzi. Itt rögzítették az ezredforduló legnagyobb népzenei gyűjtését, az Utolsó Órát, amelynek gyűjteménye a mai napig meghatározó anyag a népzenészek számára.

A Fonó igazi zeneház, fészek, istálló, ahol tisztelik a régit és bátran adnak teret a gyökereinkből kinövő új zenei gondolatoknak, ahol az idős erdélyi hagyományőrzők épp úgy visszatérő vendégei a háznak, mint Dresch Mihály, Ferenczi György, vagy Harcsa Veronika.

Legolvasottabb

Klasszikus

Lemondta a Putyin-párti zongoraművész, Valentina Lisitsa fellépését a Margitszigeti Színház

Az intézmény a művész politikai szerepvállalása miatt döntött úgy, hogy megválik tőle, miután az ukrán nagykövetségtől tudomást szerzett a mariupoli megszállókat éltető koncertjéről.
Plusz

A kultúra fogalmát a lehető legtágabban értelmezi a kultúráért és innovációért felelős miniszterjelölt

Csák János a kinevezése előtti meghallgatáson elmondta, az új minisztérium maga is innovációnak tekinthető. A miniszterjelölt kinevezését a bizottság 1 ellenszavazat és 1 tartózkodás mellett 11 szavazattal támogatta.
Színház

„A minőség összeköt” – kihirdette idei programjait a Városmajori Szabadtéri Színpad

A fennállásának 100. évfordulóját ünneplő Városmajori Szabadtéri Színpad minden eddiginél gazdagabb programkínálattal várja az érdeklődőket szeptember közepéig. A színházi előadások mellett koncertek, kiállítások, filmvetítések, családi események és tematikus séták is várják a látogatókat.
Zenés színház

Bretz Gábor kapta a Székely Mihály-emlékplakettet

Az Operaház egykori legendás énekesének emlékére létrehozott díjat egy arra érdemes énekesnek adják át, művészi és emberi magatartásának elismerésére. Idén a világszerte ismert basszbaritonra esett a választás.
Vizuál

Fődíjas lett a Külön falka Olaszországban

Kis Hajni szívszorító és felemelő apa-lánya kapcsolatról szóló mozifilmje a közönségdíjat és a legjobb férfi főszereplő díját is elnyerte a Riviera Nemzetközi Filmfesztiválon, az olaszországi Sestri Levantéban.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Jazz/World ajánló

Dél-amerikai gyökerű kortárs zene Emiliano Sampaio-val és a Modern Art Orchestrával az Opusban

Mivé válhat a vírusszerűen terjeszkedő hangsor? Hát jazzé! Már 42 ország 486 szerzője csatlakozott Fekete-Kovács Kornél kezdeményezéséhez: a Modern Art Orchestra Art of Virus #10 koncert házigazdája Subicz Gábor trombitás, meghívott vendége Emiliano Sampaio lesz május 26-án az Opus Jazz Clubban.
Jazz/World ajánló

Csak betyárosan: lemezbemutatót és turnézáró koncertet és táncházat tart a Góbé a Fonóban

Online már korábban megjelent, fizikai formájában tavasszal jött ki a Góbé Élem című lemeze, az első nagylemez, amelyet a zenekar megújult felállásában jelentetett meg. A csapat május 28-án turnézáró koncertet, lemezbemutatót tart a Fonóban, amit egy táncházzal fejelnek meg.
Jazz/World gyász

79 éves korában elhunyt Vangelis

A világhírű görög zeneszerző május 17-én, kedden halt meg egy franciaországi kórházban – adta hírül a Telex. Legismertebb művei közé tartozik a Tűzszekerek, a Szárnyas fejvadász és az 1492 – A Paradicsom meghódítása című filmekhez komponált zenéi.
Jazz/World hír

Fischl Mónika menti meg a Zsidó Művészeti Napok nyitókoncertjét

A Zsidó Művészeti Napok május 19-i nyitókoncertjén Miklósa Erika megbetegedése miatt Fischl Mónika lép színpadra Tóth Vera mellett a Müpában Oláh Kálmán: The Michael Legrand Songbook című estjén, amelyet Bereczki Zoltán rendezett.
Jazz/World ajánló

Felhőtlen hétvége a Pilis szívében: Szelávi! Fesztivál

Gyereknapi programok, koncertek és irodalmi előadások, workshopok és sok-sok természet! Íme a május végi Szeláví! Fesztivál felhozatala május 27. és 29. között, Pilisborosjenő határában.