Jazz/World

Pecek3 - aka Adorján, Krisztián, András

2010.02.08. 09:18
Ajánlom
A Lakatos Pecek jazzdinasztia három tagja trióban játszik Budapesten. A tavalyi MüPa Showcase-en bemutatkozott trió átlagéletkora már a huszonkét évet is meghaladja...

A dinasztia legismertebb tagja az öt éve elhunyt Lakatos Pecek Géza dobos. Büszke lehetne unokaöccseire, akik közül már ketten is komolyan letették névjegyüket a jazzéletben.

A trióban a legtapasztaltabb muzsikus a 28 éves dobos Lakatos Pecek András, sokoldalú, kiváló dobos. A zsűri is így gondolta a Magyar Rádióban 2002-ben, amikor a Maloschik Róbert által szervezett tehetségkutató versenyen őt nevezte meg győztesnek. Nem sokkal később a magyar jazz egyik legismertebb és legszínesebb alakjának, Szakcsi Lakatos Béla New Gypsy Jazz zenekarának lett tagja. Ezen a zenekaron kívül is több felvételen hallható a játéka, például Gadó Gábor, Lakatos Tony lemezein és az Örömkoncert  DVD-n. A 2004-es Londoni Jazz Fesztiválon kívül több külföldi turnén is szerepelt már.

Az említett rádiós versenyek sorában 2003-ban a bőgősök voltak soron, Pecek Lakatos Krisztián, András unakatestvére se volt rest, ő is megnyerte a tehetségkutatót. Azóta egyre gyakrabban hívják bőgőzni, újabban már felvételekre és nagy koncertekre is, virtuóz és elegáns szólóban és kíséretben egyaránt, huszonegy éves korát meghazudtoló módon. A trió legkisebb unokatestvérükkel, Adorjánnal lett teljes, aki nem kevésbé tehetséges, inspirált és könnyed mainstream játéka üdén hat, új lendületet hoz. A trió február 12-én a Budapest Jazz Clubban, a Harmónia Jazzműhely rendezvényén vendégeskedik, következő szerdán, 17-én pedig a Columbus Jazzhajón.

Programkereső

Legnépszerűbb

Könyv

Pakold meg magad könyvekkel a Líra raktárában pár száz forintért!

Mi már tudjuk az igazi könyvmolyok szombati programját. Raktárvásár lesz a Lírában.
Könyv

Családi találkozót rendeznek Petőfi rokonai Kiskunfélegyházán

Igen, jól olvasta a címet! Míg egyesek a költő sírjának felkutatásával vannak elfoglalva, mások az élőkre koncentrálnak és családi találkozót hirdettek, amelyen eddig állítólag 66 utód jelezte a részvételét.
Klasszikus

Öt éves lett a Virtuózok, így ünnepelnek

Jubileumi ünnepi hangversenyen lépnek fel a Virtuózok klasszikus zenei tehetségkutató műsor elmúlt öt évének legtehetségesebb résztvevői december 30-án a Müpában.
Tánc

Száz éve született Margot Fonteyn, aki Nurejevvel karöltve forradalmasította a balettet

1919. május 18-án született Margot Fonteyn, a brit Royal Ballet prímabalerinája, akit egy Nurejevvel közös előadása után 89-szer tapsolt vissza a közönség, és aki börtönben is ült.
Zenés színház

„A Csárdáskirálynő a Monarchia egyik utolsó sóhajtása”

Könnyű beleszeretni Kálmán Imre édes melódiáiba és ezekbe a furcsa figurákba – véli Vidnyánszky Attila rendező. A Nemzeti Színház vezérigazgatója korábban többször vitt színre operát, mégis a júliusi margitszigeti Csárdáskirálynő lesz az első operettrendezése.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Jazz/World interjú

„Ha beburkolózom a zenébe, sosem vagyok egyedül”

Winand Gábor About me című új szólólemezén bemutatja mindazt, ami ő maga: énekes, zongorista, fuvolista és szerelmes ember, amennyiben társa, Elsa Valle is helyet kapott a lemezen.
Jazz/World hír

Halmos Béla-díjakat kaptak a legkiválóbb népzenészek

A Táncház Napján, május 11-én adták át az elismeréseket: a Halmos Béla vándordíjat Csonka Ferenc vajdasági prímás kapta, a Halmos Béla emlékérmet Havasréti Pálnak, a Téka együttes bőgősének ítélte oda a kuratórium.
Jazz/World kult50

TársasJáték - Fekete Kovács Kornél és Molnár Áron noÁr a Kult50-ben

Humorról, játékosságról, a közösség felhajtó erejéről és persze a jazz-ről beszélget Fekete Kovács Kornél, a Modern Art Ochestra vezetője és Molnár Áron noÁr a Kult50 kamerái előtt.
Jazz/World ajánló

Tom Waits állandó gitárosa koncertezik Budapesten

Marc Ribot, az introvertált irónia mestere, aki az extremitás felfedezésére is vállalkozik, és nem riad vissza attól, hogy a szépség mellé a csúfat is odaállítsa, május 17-én ad koncertet a BMC-ben.
Jazz/World magazin

Gyönyörű zene született Frida Kahlo ihletésére

Melissa Aldana, az egyik legismertebb női szaxofonos Frida Kahlo és a latin művészek előtt tiszteleg új, május 24-én megjelenő lemezével, amelynek első száma már hallható cikkünkben.