Jazz/World

Pecek3 - aka Adorján, Krisztián, András

2010.02.08. 09:18
Ajánlom
A Lakatos Pecek jazzdinasztia három tagja trióban játszik Budapesten. A tavalyi MüPa Showcase-en bemutatkozott trió átlagéletkora már a huszonkét évet is meghaladja...

A dinasztia legismertebb tagja az öt éve elhunyt Lakatos Pecek Géza dobos. Büszke lehetne unokaöccseire, akik közül már ketten is komolyan letették névjegyüket a jazzéletben.

A trióban a legtapasztaltabb muzsikus a 28 éves dobos Lakatos Pecek András, sokoldalú, kiváló dobos. A zsűri is így gondolta a Magyar Rádióban 2002-ben, amikor a Maloschik Róbert által szervezett tehetségkutató versenyen őt nevezte meg győztesnek. Nem sokkal később a magyar jazz egyik legismertebb és legszínesebb alakjának, Szakcsi Lakatos Béla New Gypsy Jazz zenekarának lett tagja. Ezen a zenekaron kívül is több felvételen hallható a játéka, például Gadó Gábor, Lakatos Tony lemezein és az Örömkoncert  DVD-n. A 2004-es Londoni Jazz Fesztiválon kívül több külföldi turnén is szerepelt már.

Az említett rádiós versenyek sorában 2003-ban a bőgősök voltak soron, Pecek Lakatos Krisztián, András unakatestvére se volt rest, ő is megnyerte a tehetségkutatót. Azóta egyre gyakrabban hívják bőgőzni, újabban már felvételekre és nagy koncertekre is, virtuóz és elegáns szólóban és kíséretben egyaránt, huszonegy éves korát meghazudtoló módon. A trió legkisebb unokatestvérükkel, Adorjánnal lett teljes, aki nem kevésbé tehetséges, inspirált és könnyed mainstream játéka üdén hat, új lendületet hoz. A trió február 12-én a Budapest Jazz Clubban, a Harmónia Jazzműhely rendezvényén vendégeskedik, következő szerdán, 17-én pedig a Columbus Jazzhajón.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Karinthy Vera: „Felelősséggel dolgozom a színház jövőéért”

A Karinthy Színház alapítójának lánya lapunknak úgy nyilatkozott, jelenleg tárgyalások folynak a színház jövőjéről, a támogatások lehetőségeiről.
Színház

„Praktikusan nekem is távoznom kell” – Megszólalt a Karinthy Színház egyik ügyvezetője

A produkciós vezetői feladatokat is ellátó Kerekes-Katz Petra, a Karinhty Színházat működtető kft. egyik tulajdonosa a szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményében azt írja, a korábbi művészeti vezetőhöz, Földes Eszterhez hasonlóan, „praktikusan” neki is távoznia kell.
Zenés színház

„Maradj otthon, hallgass zenét” – Dalposta Kolonits Klárától és Dinyés Dánieltől

Az operavilág meghatározó művészházaspárja, Kolonits Klára énekesnő és Dinyés Dániel karmester dalpostát indított a közösségi médiában, mert a zene nem némulhat el világjárvány idején sem. A mai epizódot nálunk, a Fidelio olvasói is meghallgathatják.
Klasszikus

Rohmann Ditta: Úgy teszünk, mintha normális életet élnénk

A Művészi szabadság című sorozatban Rohmann Ditta csellóművészt is megkérdeztük, mivel tölti az időt a járványhelyzet alatt. Természetesen ő sem unatkozik, sőt, hangfelvételt is küldött nekünk.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Jazz/World fonó

Elitcsapatban Lajkó Félix a VOLOSI közös lemeze

Egyetlen magyar kiadású albumként az elmúlt öt év legjobb ötven lemeze közé került Lajkó Félix & VOLOSI közös lemeze a világ legelismertebb világzenei szaklapja, a londoni székhelyű SONGLINES listáján.
Jazz/World online közvetítés

„A zene lelki táplálék” – Erkélykoncertek a Hagyományok Házában minden délben

A Hagyományok Háza minden délben koncertsorozattal jelentkezik a Corvin téri székházának teraszáról. Az eseménysorozat április 22-éig a Hagyományok Háza Facebook oldalán követhető.
Jazz/World magazin

A Hungarian FolkEmbassy & Barátai népzenével és régizenével a magyar–lengyel barátságról

A magyar-lengyel barátság napján, március 23-án látott napvilágot a Hungarian FolkEmbassy & Barátai új lemeze, amelyet Budapesten és Varsóban vettek fel 2019 telén.
Jazz/World gyász

Elhunyt Manu Dibango jazz-szaxofonos

A fúziós jazz legendás alakjának halálát az új koronavírushoz köthető tüdőgyulladás okozta. 86 éves volt.
Jazz/World interjú

Dés László: „Építsük meg saját piramisainkat!"

Új sorozatunkban a koronavírus-járvány miatt otthon rekedt művészeknek teszünk fel kérdéseket. Elsőként Dés Lászlót kérdeztük arról, hogy mivel tölti az idejét, hogy bírja a bezártságot, és mit tanácsol a következő hetekre.