Jazz/World

Pecek3 - aka Adorján, Krisztián, András

2010.02.08. 09:18
Ajánlom
A Lakatos Pecek jazzdinasztia három tagja trióban játszik Budapesten. A tavalyi MüPa Showcase-en bemutatkozott trió átlagéletkora már a huszonkét évet is meghaladja...

A dinasztia legismertebb tagja az öt éve elhunyt Lakatos Pecek Géza dobos. Büszke lehetne unokaöccseire, akik közül már ketten is komolyan letették névjegyüket a jazzéletben.

A trióban a legtapasztaltabb muzsikus a 28 éves dobos Lakatos Pecek András, sokoldalú, kiváló dobos. A zsűri is így gondolta a Magyar Rádióban 2002-ben, amikor a Maloschik Róbert által szervezett tehetségkutató versenyen őt nevezte meg győztesnek. Nem sokkal később a magyar jazz egyik legismertebb és legszínesebb alakjának, Szakcsi Lakatos Béla New Gypsy Jazz zenekarának lett tagja. Ezen a zenekaron kívül is több felvételen hallható a játéka, például Gadó Gábor, Lakatos Tony lemezein és az Örömkoncert  DVD-n. A 2004-es Londoni Jazz Fesztiválon kívül több külföldi turnén is szerepelt már.

Az említett rádiós versenyek sorában 2003-ban a bőgősök voltak soron, Pecek Lakatos Krisztián, András unakatestvére se volt rest, ő is megnyerte a tehetségkutatót. Azóta egyre gyakrabban hívják bőgőzni, újabban már felvételekre és nagy koncertekre is, virtuóz és elegáns szólóban és kíséretben egyaránt, huszonegy éves korát meghazudtoló módon. A trió legkisebb unokatestvérükkel, Adorjánnal lett teljes, aki nem kevésbé tehetséges, inspirált és könnyed mainstream játéka üdén hat, új lendületet hoz. A trió február 12-én a Budapest Jazz Clubban, a Harmónia Jazzműhely rendezvényén vendégeskedik, következő szerdán, 17-én pedig a Columbus Jazzhajón.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Boros Misi: „Minden egyes hangra érdemes odafigyelni”

Nyaralásról, fociról, gyakorlásról kérdeztük Boros Misit, beszélgetésünk során a Bogányi Gergellyel közös Arénakoncert is szóba került.
Színház

Keverni nem csak a fakanállal lehet: Marie Curie nem mindennapi élete

Marie Curie története sok szempontból a századforduló és a 20. század története. A radioaktivitás úttörő kutatójának életét feldolgozó monodráma egy egyedülálló tudós történetét meséli el, akinek volt bátorsága szembemenni a hagyományos női szerepkörrel.
Zenés színház

Peller Károly: „Többet készülünk rá, mint egy gálakoncertre”

Augusztus 3-án és 4-én a budai várban adnak gálakoncertet az Operettszínház művészei. Peller Károly a felkészülés folyamatáról mesélt.
Vizuál

Drótmese – Nézze meg online a fiatal magyar alkotó díjnyertes animációját!

Pataki Szandra stop motion animációja egy drótszálakból felépített világban játszódik, ahol senki sem vonhatja ki magát az egymásnak feszülő erők hatása alól.
Zenés színház

Jonas Kaufmann, Anna Nyetrebko és Erwin Schrott a budapesti mozivásznon

Az Uránia moziban július 19-én és a rákövetkező hetekben operacsillagok koncertfilmjeit láthatja a nagyközönség.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Jazz/World interjú

„Próbálok nem dobosként hozzáállni a zenéléshez”

Gyárfás Attila egy sokat gondolkodó ember benyomását kelti, de a zenében pont ennek ellenkezőjére, a lehető legnagyobb ösztönösségre és szabadságra törekszik. Zenekarával nemrég jelentette meg Cloud Factory című albumát, ennek apropóján kérdeztük zenei vízióiról.
Jazz/World blues

A blues nem más, mint életérzés

Ezt vallja a VI. Óbudai Blues Fesztivál egyik amerikai fellépője, Big Daddy Willson. A július 23. és 27. közötti eseménysorozat idén is a műfaj legfontosabb hagyományaival és a legélesebb kortárs jelenével való találkozást ígéri.
Jazz/World lemez

Ezeket a jazzlemezeket hallgasd meg júliusban!

Új – régóta időszerű – sorozatunkban havonta ajánlunk hallgatásra érdemes lemezeket a frissen megjelent magyar és külföldi kiadványok közül. Az első cikk jogán megengedjük magunknak, hogy az előző hónapok terméséből is válogassunk.
Jazz/World marokkó

Igazi riport egy marokkói popfesztiválról

Essauriában, a Gnawa és Világzene Fesztiválon járt szerzőnk, ahonnan egészen ambivalens érzésekkel távozott.
Jazz/World ajánló

Klezmer színesíti a Vajdahunyadvári Fesztivált

A 27. Vajdahunyadvári Nyári Zenei Fesztivál a hagyományos komolyzenei koncertek mellett idén is otthont ad a klezmer muzsikának. Július 16-án a Sabbathsong Klezmer Band koncertjét élvezhetjük, ezt követően pedig „Mozart est” várja a kikapcsolódni vágyókat.