Jazz/World

Példaképére, Shirley Hornra emlékezik Szőke Nikoletta

2006.11.25. 00:00
Ajánlom
A világ egyik legrangosabb fesztiválján, Montreux-ben győztes és idén vendégművészként meghívott kitűnő jazz énekesnőnk a tavaly elhunyt világhírű amerikai énekesnőre és zongoristára emlékezik december 1-jei koncertjének első felében. Az est második felében Michel Legrand számokat ad elő a Jazzclusive trióval és Oláh Szabolccsal.

Szőke Nikolettáról elég sokan tudják, hogy csak az érettségi után kezdett el énekelni, s üstökös pályafutásában jelentős szerepe volt a véletleneknek. Énektanárját, Winand Gábort a nagybőgős Barcza Horváth József például egy koncerten mutatta be neki. Még nem énekelt négy éve, amikor jelentkezett a Montreux Jazz Festival 2005-ös Shure Montreux Jazz Voice Competiton versenyére, amelyen már az is nagy sikernek számított, hogy bejutott a nyolc középdöntős közé. De ha már ott volt, elhozta az aranyérmet. Na meg a közönségdíjat.

A komoly presztízst jelentő győzelmet követően 2006 januárjában meghívták a jazzoktatási világszövetség konferenciájára, amely azzal járt, hogy két New York-i helyszínen is énekelhetett a zalaegerszegi jazz énekesnő. Fellépett a Hilton New York-ban és a zeneszerző, trombitás Wynton Marsalis által vezetett Jazz at Lincoln Centerben (a klub 2004-ben alakult a Lincoln Centeren belül, ennek zeneigazgatója a kilencszeres Grammy-díjas Marsalis).

A Raiffeisen Jazz Klub koncertjén Szőke Nikoletta társai azok, akikkel kezdettől is játszott, vagyis Szakcsi Lakatos Róbert triója. Szakcsi Lakatos Róbert egyébként szintén Montreux-i nyertes, 2001-ben győzött a szólózongora kategóriában. A Jazzclusive másik két tagja, Barcza Horváth József nagybőgős egy időben tagja volt a Gustav Mahler Ifjúsági Zenekarnak, majd a Budapesti Fesztiválzenekarnak is, de olyan jazz zenészekkel is játszott már, mint Frank London és Jack DeJohnette, míg Mohay Andrást rendre a hazai meghatározó zenekarok hívják dobolni, s épp a sorozat legutóbbi koncertjén is a fellépők között volt, a Bacsó Kristóf 4 nevű formáció tagjaként.

Az est vendégszólistája a gitáros Oláh Szabolcs. A fiatalember nyert már díjat, mint hangszerelő, s 2006-ban a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma által kiírt Lakatos Ablakos Dezső jazz előadóművészi ösztöndíjas.

(2006. december 01. 19:30, IBS Színpad - Raiffeisen Jazz Klub: Szőke Nikoletta (ének) és a Jazzclusive koncertje; km.: Szakcsi Lakatos Róbert (zongora), Barcza Horváth József (nagybőgő), Mohay András (dob) és az est vendégszólistája: Oláh Szabolcs (gitár)

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

10 érdekesség a ma 75 éves Marton Éváról

Június 18-án ünnepli hetvenötödik születésnapját Marton Éva Kossuth-díjas operaénekes, a Magyar Szent István-rend birtokosa, a Corvin-lánc kitüntetettje, a nemzet művésze.
Zenés színház

Díjakkal ismerte el művészei munkáját az Operaház

A 2017/18-es évad zárásaként a Csillagóra Gálaesten az intézmény legrangosabb kitüntetéseit adták át, először jutalmazva Balett- és Énekkari Kamaraművészt is.
Zenés színház

Spontán, közös énekléssel zárult a miskolci operafesztivál

Dupla gálakoncerttel, utcabállal, remek hangulatban ért véget tegnap este a 18. Bartók Plusz. A friss Kossuth-díjas Sümegi Eszter még meg is énekeltette a Miskolci Nemzeti Színház közönségét.
Klasszikus

Ha kottát nyomtatsz egy pólóra, legalább csináld jól

Valami nagyon nem a kotta szerint alakult az Amazonon.
Vizuál

Száz év magyar plakátjai a Magyar Nemzeti Múzeumban

Sör és vetőmag plakátok, színházi és politikai hirdetések is megtalálhatóak a Tolongó idők című időszaki kiállításon.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Jazz/World

Gyönyörű örmény népdalfeldolgozással jelentkezik az Antal Gábor Trió

Nem sokkal a megalakulásuk után máris nemzetközi versenyről hozta el a fődíjat a trió, akiknek örmény népzenéből ihletett új szerzeménye most a Fidelión debütál. Cikkünkben a zenekar történetéről és terveikről is mesélnek.
Jazz/World interjú

„Rockopera, csak nem rock és nem opera”

Izgalmas programzenei kísérletbe fogott a Premecz Mátyás Hammond orgonista vezette, idén 10 éves Kéknyúl Band: a bűnügyi filmek világát idézik meg a Müpa színpadán június 20-án, olyan vendégszólistákkal, mint Palya Bea és Sena. Erről kérdeztük Premecz Mátyást.
Jazz/World quincy jones

Andreas Varady nem akar iskolába menni

A magyar származású, csodagyerekként felfedezett gitáros a leghíresebb jazzmagazin, a Downbeat címlapján szereplő cikkben mondja el, miért nem akar a legjobb jazziskolákban továbbtanulni.
Jazz/World lukács miklós

Lukács Miklóssal lép fel Charles Lloyd Budapesten

A tervezettől eltérő helyszínen, a RAM Colosseumban lesz a világhírű amerikai jazzszaxofonos, Charles Lloyd és formációja, a Marvels budapesti koncertje július 1-jén.
Jazz/World ajánló

90 évesen is a legjobbak között a BJC-be látogató Lee Konitz

A Világsztárok a Budapest Jazz Clubban sorozat következő vendége az idén 90 éves Lee Konitz, aki a jazz történetének élő legendája és egyben krónikása.