Jazz/World

Pengetett fraktál húrok

2008.11.27. 00:00
Ajánlom
Különlegesen megkapó látvány és eddig hazai színpadon sohasem hallott térbeli hangzás várható a Millenárison a Fractal Strings december 5-i fellépésén: a multimédiás koncerten Fraktál vizualizáció tanúi lehetünk, miközben olyan kiváló muzsikusok játszanak, mint Michael Manring, Claus Boesser-Ferrari, Szabó Sándor és Major Balázs.

A kizárólag erre a koncertre összeálló nemzetközi csapat tagjainak mindegyike utánozhatatlan egyéniségéről ismert. Zenéjükben modern ritmusokba csomagolt, a jövőt idéző elektronikus atmoszférikus loopokat, a tér kiszámíthatatlan pontján megjelenő dallamokat, meghökkentő ritmus- és harmóniaszöveteket hallhatunk. A kompozíciókban ősi keleti zenék, máshol modern szertartászenék idéződnek fel. Izgalmas kontrasztok jelennek meg, ahol a Kelet a Nyugattal, az ősiség az újjal, a múlt a jövővel ér össze.

A vizualizáció a fraktál-húr-elmélet láttatását elegyíti a színpadi történések élményével és a hangok generálta VJ technika-technológia ötvözésével. A fraktál – mint a ”rész-egésze és az egész-része” élménye – újragondolásának lehetünk részesei ezen az eseményen. A közönség egy nyolccsatornás surround hangtérben helyezkedik el, így a hangi élmény epicentrumában foglal helyet. A látványt három videó-kivetítő és különleges fénytechnika fogja biztosítani. A zene és a látvány birtokba veszi a háromdimenziós teret.

A kaliforniai Michael Manringról sokan úgy tartják, hogy a világ egyetlen szólista basszusgitárosa. Speciális Zon basszusgitárjain az elmúlt két évtizedben jócskán kitolta a basszusgitározás hangzási és játéklehetőségeit. Azon kevesek egyike, akik akár szólóban is képesek egy egész zenekarnyi hangzást megjeleníteni a hangszeren. Claus Boesser-Ferrari a modern kortárs zenei színtér egyik legérdekesebb gitáros alakja. Zenei pályáját egy rock együttesben kezdte, majd az akusztikus gitár felé fordult. Kompozícióiban, játékstílusában és hangzásvilágában is meghökkentően bátor megoldásokat mutat be. Dinamikájára jellemző, hogy néha finom, mint egy tollpihe, néha pedig robban, mint egy gránát.

A sajátos hangzásáról és különleges gitárjairól is ismert Szabó Sándor elsősorban mint modern akusztikus gitáros és hangmérnök szerzett nevet, azonban több mint egy évtizede jelen van a nemzetközi kortárszenei színtéren is. Major Balázs saját korával dacolva nem kizárólag a groove-ok irányába halad, és nem is ragad le a megszokott kísérő funkciókban és stílusokban, hanem metakommunikatív játékmódjában a dob és ütőhangszerei úgy viselkednek a keze alatt, mint egymással kommunikáló lények. Az eredmény pedig egy hihetetlen belső organikus rendet mutató ütőjáték. Megyeri ”Fixelem” László a zenész, VJ (Visual Jockey), újraértelmező hármasának különös manifesztációja. Session-zenész, hangszerdemonstrátor múltjának lenyomata megfigyelhető live mixeinek ritmusában, és a színpadon történő zenei történések sajátos képi megjelenítésében.

(December 05. 20:00 Millenáris Teátrum (Budapest) – Fractal Strings; km.: Michael Manring (basszusgitárok), Claus Boesser-Ferrari (gitárok), Szabó Sándor (6 és 12 húros bariton gitárok, 21 húros guzheng, 24 húros kétnyakú lant), Major Balázs (dob, ütőhangszerek), Megyei „Fixelem” László (vizualizáció))

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Egy egész nap Mozart bűvöletében – Íme a Mozart-nap teljes programja!

A Concerto Budapest élőben közvetíti a 3+1 koncertből és egy exkluzív körkapcsolásból álló nagyszabású Mozart-napját. A nap sztárszólistája Angela Hewitt. Egy újonnan felfedezett mű, a D-dúr Allegro is elhangzik.
Plusz

Anthony Hopkins… ááá, ehhez már nem lehet mit hozzátenni!

A hazai sajtón is végigsöpört a 83 éves angol színészlegenda legújabb videója. Nézze meg, hányféleképp találtak rajta fogást az egyes orgánumok. Szubjektív sajtószemle
Vizuál

Klausztrofób kollázs az emberi diszfunkcióról – Fliegauf Bence új filmje a Berlinalén debütált

Fliegauf Bence Rengeteg – Mindenhol látlak című filmjét a Berlinale harmadik napján láthattuk. Soha nincs könnyű dolga annak a rendezőnek, aki egy sikeres epizódfilm folytatására adja a fejét, ugyanis mindenki az elsőhöz fogja mérni az újat. Nem tettek másként a kritikusok sem. A filmről megjelent véleményekből válogattunk.
Vizuál

Hiába fest jobban Szűz Mária a restaurálás után, a tulajdonos reklamál

Ez már nem az, akit ismert és szeretett, állítja, miután egy restaurátor szebb küllemet varázsolt a szobrának. Akár bíróság elé is kerülhet az ügy. Inverz „bundás Krisztus”-eset Lengyelországból.
Vizuál

Mindkét magyar film Ezüst Medvét nyert Berlinben

Mindkét magyar filmet, Nagy Dénes Természetes fény és Fliegauf Bence Rengeteg című alkotását is díjazták a 71. Berlini Filmfesztiválon. Míg Nagy Dénes a legjobb rendezőnek járó trófeát vehette át, addig Kizlinger Lilla a Legjobb Mellékszereplő díját nyerte el a Rengetegben nyújtott alakításáért.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Jazz/World felhívás

Küldd el saját műalkotásod, és szerepelj Csukás István-videoklipben!

Csukás István 85 éve, április 2-án született és tavaly február 24-én hunyt el. Személyének, alkotásainak, életművének tiszteletére e két időpont közötti hónapban a Bettika duóval közösen alkotói felhívást tesz közzé a Lóvasút Kulturális és Rendezvényközpont – ezúttal felnőtteknek!
Jazz/World interjú

A zene szép, komoly játék – interjú Dresch Mihállyal

Traktoron nem szól a blues, de a csendben előjön az ének. Dresch Mihályt többszörösen díjazta a Fonó közönsége, ez alkalommal beszélgettünk vele. Arról, hogy mit jelent a népzene, és miben osztozik a jazzel, és arról, hogy miért férhet meg több dudás egy csárdában.
Jazz/World klippremier

Klippremier: „Árkon-bokron” átívelő dal a Shinterztől WaTáig

Egy angolszász király által építtetett földsánc ihlette a Shinterz zenekar Varga Tamás WaTa-val közös remixét, a Dyke-ot. A trió már biztosan ott lesz idén a Művészetek Völgyében.
Jazz/World klippremier

Rózsák között ébredt egy szakállas bácsi

És nem is csak rózsákból állt az ágya, hanem mindenféle virágból. Lenyűgöző klip készült Pátkai Rozina új dalához.
Jazz/World hír

Dresch Mihály az idei Fonó-díjak nagy nyertese

Vasárnap este az online térben nézhette meg a közönség az első Fonó-díj átadóját. Tizenegy kategóriában osztották ki a díjakat a legjobbnak ítélt művészeknek, lemezeknek és programsorozatoknak, valamint átadtak egy életműdíjat is, amelyet a közönség szavazatai alapján Dresch Mihálynak ítélt oda a zsűri.