Jazz/World

Pengetett fraktál húrok

2008.11.27. 00:00
Ajánlom
Különlegesen megkapó látvány és eddig hazai színpadon sohasem hallott térbeli hangzás várható a Millenárison a Fractal Strings december 5-i fellépésén: a multimédiás koncerten Fraktál vizualizáció tanúi lehetünk, miközben olyan kiváló muzsikusok játszanak, mint Michael Manring, Claus Boesser-Ferrari, Szabó Sándor és Major Balázs.

A kizárólag erre a koncertre összeálló nemzetközi csapat tagjainak mindegyike utánozhatatlan egyéniségéről ismert. Zenéjükben modern ritmusokba csomagolt, a jövőt idéző elektronikus atmoszférikus loopokat, a tér kiszámíthatatlan pontján megjelenő dallamokat, meghökkentő ritmus- és harmóniaszöveteket hallhatunk. A kompozíciókban ősi keleti zenék, máshol modern szertartászenék idéződnek fel. Izgalmas kontrasztok jelennek meg, ahol a Kelet a Nyugattal, az ősiség az újjal, a múlt a jövővel ér össze.

A vizualizáció a fraktál-húr-elmélet láttatását elegyíti a színpadi történések élményével és a hangok generálta VJ technika-technológia ötvözésével. A fraktál – mint a ”rész-egésze és az egész-része” élménye – újragondolásának lehetünk részesei ezen az eseményen. A közönség egy nyolccsatornás surround hangtérben helyezkedik el, így a hangi élmény epicentrumában foglal helyet. A látványt három videó-kivetítő és különleges fénytechnika fogja biztosítani. A zene és a látvány birtokba veszi a háromdimenziós teret.

A kaliforniai Michael Manringról sokan úgy tartják, hogy a világ egyetlen szólista basszusgitárosa. Speciális Zon basszusgitárjain az elmúlt két évtizedben jócskán kitolta a basszusgitározás hangzási és játéklehetőségeit. Azon kevesek egyike, akik akár szólóban is képesek egy egész zenekarnyi hangzást megjeleníteni a hangszeren. Claus Boesser-Ferrari a modern kortárs zenei színtér egyik legérdekesebb gitáros alakja. Zenei pályáját egy rock együttesben kezdte, majd az akusztikus gitár felé fordult. Kompozícióiban, játékstílusában és hangzásvilágában is meghökkentően bátor megoldásokat mutat be. Dinamikájára jellemző, hogy néha finom, mint egy tollpihe, néha pedig robban, mint egy gránát.

A sajátos hangzásáról és különleges gitárjairól is ismert Szabó Sándor elsősorban mint modern akusztikus gitáros és hangmérnök szerzett nevet, azonban több mint egy évtizede jelen van a nemzetközi kortárszenei színtéren is. Major Balázs saját korával dacolva nem kizárólag a groove-ok irányába halad, és nem is ragad le a megszokott kísérő funkciókban és stílusokban, hanem metakommunikatív játékmódjában a dob és ütőhangszerei úgy viselkednek a keze alatt, mint egymással kommunikáló lények. Az eredmény pedig egy hihetetlen belső organikus rendet mutató ütőjáték. Megyeri ”Fixelem” László a zenész, VJ (Visual Jockey), újraértelmező hármasának különös manifesztációja. Session-zenész, hangszerdemonstrátor múltjának lenyomata megfigyelhető live mixeinek ritmusában, és a színpadon történő zenei történések sajátos képi megjelenítésében.

(December 05. 20:00 Millenáris Teátrum (Budapest) – Fractal Strings; km.: Michael Manring (basszusgitárok), Claus Boesser-Ferrari (gitárok), Szabó Sándor (6 és 12 húros bariton gitárok, 21 húros guzheng, 24 húros kétnyakú lant), Major Balázs (dob, ütőhangszerek), Megyei „Fixelem” László (vizualizáció))

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Klasszikus

Sörösüvegekből zenét csiholni – interjú Balogh Máté zeneszerzővel

A Renewable Music – V4 Composers for Sustainability elnevezésű projekt a fenntarthatóság témájában ösztönzi párbeszédre és cselekvésre a nemzetközi klasszikus zenei közösséget. A kezdeményezésben részt vevő egyik zeneszerzővel, Balogh Mátéval beszélgettünk.
Színház

Szász Júlia és Horváth Lajos Ottó a Centrál Színházban tér vissza a színpadra

A Nemzeti Színházban tavaly súlyos balesetet szenvedett színművészek apa-lánya párost alakítanak a Centrál Színház következő évadában. A Puskás Tamás rendezte előadás egy híres film adaptációja lesz. 
Klasszikus

Neves régizenei együttessel készített lemezt Daragó Zoltán

A fiatal kontratenor Bach-áriákat felvonultató lemeze Christophe Rousset vezényletével és a Les Talens Lyriques közreműködésével szeptemberben jelenik meg az Aparté Kiadónál.
Könyv

Pernye és fű – ősszel érkezik Závada Pál új regénye

Október 8-án a Magvető Kiadó gondozásában jelenik meg a Kossuth-díjas író legújabb regénye, amelynek története és karakterei ugyan fiktívek, ám a benne szereplő interjúk valóságosak – azokat Sipos András rendezővel készítették Statárium című, 1989-es filmjükhöz.
Plusz

Az utolsó szerelem mítosza

Az első szerelem minden líra egyik fő toposza, sőt népdaloktól regényekig, a first love az igazi, mert mindenkit érdeklő, lángba boritó téma. Azon gondolkozom, hogy miért nincs az elsőnek párja, azaz miért nincs igazi irodalma, lírai lenyomata az utolsó szerelemnek, ennek a fellobbanó érzelmi viharnak? Almási Miklós írása.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Jazz/World ajánló

Kultúrák találkozása – LURA margitszigeti koncertje előtt mesélt

A Lisszabonban született, zöld-foki szigeteki származású, vibráló hangú énekesnő, LURA, fesztiválok, szabadtéri színpadok, európai és amerikai klubok visszatérő vendége, aki hamisíthatatlan előadásmódjával ragadja magával közönségét.
Jazz/World hír

Október 6-áig pályázhatnak a fiatal tehetségek a Jazz Showcase-re

Tizennyolcadik alkalommal hirdeti meg tehetségbörzéjét a Müpa, amelynek célja a hazai alkotó- és előadó-művészeti színtér feltörekvő tehetségeinek felkutatása és felkarolása.
Jazz/World interjú

Engedd, hogy a dolgok megtörténjenek veled! – születésnapi beszélgetés Horgas Eszterrel

„Úgy érzem, másképp fuvolázom. Mást gondolok minden egyes hangról, mint korábban” – vallotta meg interjúnkban Horgas Eszter, aki A nő arcai címmel ad koncertet – Koós Réka társaságában – augusztus 2-án, a Városmajori Szabadtéri Színpadon.
Jazz/World ajánló

Életöröm és vérpezsdítő muzsika – jön a 3. Nemzetközi Cigány Dal Napja

Idén augusztus 8-án –a legendás észak-macedón énekes, Esma Redžepova születésnapján – harmadik alkalommal rendezik meg a Nemzetközi Cigány Dal Napját. Az eseménysorozatban ezúttal már hat ország tizenöt helyszíne vesz részt.
Jazz/World interjú

„A zene lényege a töltekezés” – beszélgetés Weisz Gábor jazzszaxofonossal

A koronavírus idején asztalosnak állt, de az állandóan zsongó kereskedelmi rádió elkergette a műhelyből. Szerencsére Weisz Gábor ismét a szaxofonjával keresi a kenyerét. Számos formációban játszik, egyre sikeresebb, és már pontosan tudja, hogy a zene nem csak technikai tudásból áll.