Jazz/World

Pengetett fraktál húrok

2008.11.27. 00:00
Ajánlom
Különlegesen megkapó látvány és eddig hazai színpadon sohasem hallott térbeli hangzás várható a Millenárison a Fractal Strings december 5-i fellépésén: a multimédiás koncerten Fraktál vizualizáció tanúi lehetünk, miközben olyan kiváló muzsikusok játszanak, mint Michael Manring, Claus Boesser-Ferrari, Szabó Sándor és Major Balázs.

A kizárólag erre a koncertre összeálló nemzetközi csapat tagjainak mindegyike utánozhatatlan egyéniségéről ismert. Zenéjükben modern ritmusokba csomagolt, a jövőt idéző elektronikus atmoszférikus loopokat, a tér kiszámíthatatlan pontján megjelenő dallamokat, meghökkentő ritmus- és harmóniaszöveteket hallhatunk. A kompozíciókban ősi keleti zenék, máshol modern szertartászenék idéződnek fel. Izgalmas kontrasztok jelennek meg, ahol a Kelet a Nyugattal, az ősiség az újjal, a múlt a jövővel ér össze.

A vizualizáció a fraktál-húr-elmélet láttatását elegyíti a színpadi történések élményével és a hangok generálta VJ technika-technológia ötvözésével. A fraktál – mint a ”rész-egésze és az egész-része” élménye – újragondolásának lehetünk részesei ezen az eseményen. A közönség egy nyolccsatornás surround hangtérben helyezkedik el, így a hangi élmény epicentrumában foglal helyet. A látványt három videó-kivetítő és különleges fénytechnika fogja biztosítani. A zene és a látvány birtokba veszi a háromdimenziós teret.

A kaliforniai Michael Manringról sokan úgy tartják, hogy a világ egyetlen szólista basszusgitárosa. Speciális Zon basszusgitárjain az elmúlt két évtizedben jócskán kitolta a basszusgitározás hangzási és játéklehetőségeit. Azon kevesek egyike, akik akár szólóban is képesek egy egész zenekarnyi hangzást megjeleníteni a hangszeren. Claus Boesser-Ferrari a modern kortárs zenei színtér egyik legérdekesebb gitáros alakja. Zenei pályáját egy rock együttesben kezdte, majd az akusztikus gitár felé fordult. Kompozícióiban, játékstílusában és hangzásvilágában is meghökkentően bátor megoldásokat mutat be. Dinamikájára jellemző, hogy néha finom, mint egy tollpihe, néha pedig robban, mint egy gránát.

A sajátos hangzásáról és különleges gitárjairól is ismert Szabó Sándor elsősorban mint modern akusztikus gitáros és hangmérnök szerzett nevet, azonban több mint egy évtizede jelen van a nemzetközi kortárszenei színtéren is. Major Balázs saját korával dacolva nem kizárólag a groove-ok irányába halad, és nem is ragad le a megszokott kísérő funkciókban és stílusokban, hanem metakommunikatív játékmódjában a dob és ütőhangszerei úgy viselkednek a keze alatt, mint egymással kommunikáló lények. Az eredmény pedig egy hihetetlen belső organikus rendet mutató ütőjáték. Megyeri ”Fixelem” László a zenész, VJ (Visual Jockey), újraértelmező hármasának különös manifesztációja. Session-zenész, hangszerdemonstrátor múltjának lenyomata megfigyelhető live mixeinek ritmusában, és a színpadon történő zenei történések sajátos képi megjelenítésében.

(December 05. 20:00 Millenáris Teátrum (Budapest) – Fractal Strings; km.: Michael Manring (basszusgitárok), Claus Boesser-Ferrari (gitárok), Szabó Sándor (6 és 12 húros bariton gitárok, 21 húros guzheng, 24 húros kétnyakú lant), Major Balázs (dob, ütőhangszerek), Megyei „Fixelem” László (vizualizáció))

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Elmaradnak a Billy Elliot előadásai

Tizenöt előadás marad el a két éve futó Billy Elliotból. A közelmúltban kormányközeli oldalról kritizált musicalnek egy ezernyolcszáz férőhelyes színházat kellene megtöltenie gyakran naponta kétszer.
Vizuál

Amit ne hagyjon ki a Múzeumok Éjszakáján

Hasznos tudnivalók és szerkesztőségünk tagjainak tippjei.
Színház

Működik a kémia Vecsei H. Miklós és Mészáros Blanka között

Megkezdődtek a Szegedi Szabadtéri Játékok új Shakespeare-bemutatójának, a Rómeó és Júlia próbái Hegedűs D. Géza vezetésével.
Klasszikus

Kiállítás nyílik Bősze Ádám antikváriumának kottagyűjteményéből

Sopronban, az Ünnepi Hetek Alkalmából nyílik meg Bősze Ádám Zenei Antikváriumának kiállítása, amely a két háború közötti különleges kottacímlapjait mutatja meg az érdeklődőknek.
Zenés színház

Lőrinczy György: Ezen az úton mennék tovább

Az Operettszínház főigazgatója büszke arra, hogy sokszínű intézményt vezethet és újfajta közönséget vonz a színházuk. A kultura.hu-nak adott interjúban azt is bejelentette, újra pályázik a vezetői pozícióra.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Jazz/World

Gyönyörű örmény népdalfeldolgozással jelentkezik az Antal Gábor Trió

Nem sokkal a megalakulásuk után máris nemzetközi versenyről hozta el a fődíjat a trió, akiknek örmény népzenéből ihletett új szerzeménye most a Fidelión debütál. Cikkünkben a zenekar történetéről és terveikről is mesélnek.
Jazz/World interjú

„Rockopera, csak nem rock és nem opera”

Izgalmas programzenei kísérletbe fogott a Premecz Mátyás Hammond orgonista vezette, idén 10 éves Kéknyúl Band: a bűnügyi filmek világát idézik meg a Müpa színpadán június 20-án, olyan vendégszólistákkal, mint Palya Bea és Sena. Erről kérdeztük Premecz Mátyást.
Jazz/World quincy jones

Andreas Varady nem akar iskolába menni

A magyar származású, csodagyerekként felfedezett gitáros a leghíresebb jazzmagazin, a Downbeat címlapján szereplő cikkben mondja el, miért nem akar a legjobb jazziskolákban továbbtanulni.
Jazz/World lukács miklós

Lukács Miklóssal lép fel Charles Lloyd Budapesten

A tervezettől eltérő helyszínen, a RAM Colosseumban lesz a világhírű amerikai jazzszaxofonos, Charles Lloyd és formációja, a Marvels budapesti koncertje július 1-jén.
Jazz/World ajánló

90 évesen is a legjobbak között a BJC-be látogató Lee Konitz

A Világsztárok a Budapest Jazz Clubban sorozat következő vendége az idén 90 éves Lee Konitz, aki a jazz történetének élő legendája és egyben krónikása.