Jazz/World

Peripatetikus post-bop ábránd

2012.05.01. 08:54
Ajánlom
Karosi Júlia szerzőként legalább olyan magas régiókban repül bemutatkozó lemezén, mint énekesnőként – írja ZIPERNOVSZKY KORNÉL. Heti jegyzetében kollégánk egy-egy zenei hírt, eseményt, jelenséget tárgyal E/1-ben, szigorúan a vonal alatt.

Karosi Júlia iszonyú nehéz utat választott.­ Először is azért, mert híres zenészcsaládból származik: édesanyja Pászthy Júlia operaénekes, bátyja is híres orgonista. Az ilyen indulás legalább akkora teher, mint amekkora könnyebbség. A zenész dinasztiákkal kapcsolatos közhelyeket mellőzve most csak azt az epizódot akarom felidézni, amikor Juli egyszer egy Villa Lobos-szerzeményen felvillanyozva szaladt anyjához, aki meglepődve közölte vele, hogy ezt a darabot akkor tanulta, amikor vele volt terhes. Hogy erre Juli milyen arcot vágott? A misztikus kapcsolatnak biztos örült, de a sorsszerűségre mindebből levonható következtetés akár ijesztő is lehet.

Júliában biztosan motoszkál valamennyi ösztönös lázadás is, de nem bálványdöntögető indulattal, inkább tekintélytisztelő, így nyílván intellektuális kihívásként érzékeli, ha valamit másképp érez, ért, gondol, mint a kitaposott úton járók. Stilisztikailag az első lemezen Karosi olyan singer-songwriterként mutatkozik be, aki a jazznek a be-bop korszakban magáévá tett összetettségére épít, miközben olyan generációból származik, amelyiknek a popzene világot teremető figurái David Bowie-tól Joni Mitchellig távoli ősök, és a Nirvana is már rég lefutott dolog, mire elindult.

A CD, melynek megjelenéséről a Fidelio már interjúban is beszámolt, abszolút szerzői lemez, akár még konceptlemeznek is nevezhetnénk, mert a hallgatónak azt kínálja, hogy bejárja az énekesnővel és zenekarával élményei, érzései, életének fontos pillanatai - dalokba átlényegített - szublimációját. Az a nehéz ebben, hogy a szublimációra koncentrál, költészet ez és nem mozi, szerzőként eleve kizár szinte minden harsány elemet. Szigorú alapállásába a ritmusváltás (a címadó Stroller of the City Streets), szokatlan metrum (Spring's First Breath), legfeljebb egy kis melodramatikus szövegmondás (Sketches) fér bele. Énektechnikája ugyanilyen kifinomult és koncepciózus. A szövegek által meghatározott hangulat kicsit túlságosan egységes ("quiet mood", "softly" "whispered words" és hasonlók), a félmosoly és a halk melankólia kifejezései dominálnak; nyilván nem véletlenül mondta a szerző a lemez befejezése előtt egy interjúban, hogy még több dalt akar rá írni dúrban, hogy feldobja vele az addigiakat.

Az olyan kiváló és átgondolt szerzemények, mint Waste Your Time on Love, Land of Purity és az alábbi, a tavasz leheletéről szóló, pompás ad-lib résszel, amelynek videója a cikk végén található, nagyon színesek, de ezek a színek főleg a pasztell árnyalatokban jelennek meg. Mindeközben az motoszkál a fejemben, hogy mit mondana nekünk Karosi Júlia szövegíróként magyarul. Szövegei egy kis rejtőzködést éreztetnek, és számomra azt is, hogy gondolatilag már rég érett a magyar verselésre. A "tavaszi lehelet" vagy talán még a "pazarold a szerelemre az idődet" kitétel is megkockáztatható (márminthogy a közhelyeset, banálist és a nevetségeset elkerülni igyekvő alkotóknak) magyarul, mint ahogy még vállalható cím nem hivatalos magyar fordítása is: Városi kószáló.

A zenekarra rátérve pedig úgy tűnik a produkcióból, hogy négy, lelkileg határozottan rokon alkatú muzsikus alkotja, és ez igen-igen ritka. Nem is csoda, hogy ekkora összetartásra és ilyen céltudatos, sok éves munkára (working band) voltak együtt képesek. A mindig változatos, és elegánsan visszafogott ritmusokat Varga Bendegúz hozza, a több fúvós mellett is fontos alkotótársként szereplő Horváth Balázs bőgőzik. Balázs Tamás zongoristát pedig már akkor kérték fel, hogy csatlakozzon, amikor még csak érlelődött a zenei világ, és ehhez kerestek partnert - Magyarországon ez elég ritka. Balázs a Corea által továbbfejlesztett evansi harmonizációt követi, és ismeri a legújabb, Jarrett nyomán továbblépő stilisztikai vívmányokat is, de levegősen harmonizál és ritmikájában ez említetteteknél sokkal maiabb groove-okat preferálja.

A kreatív Karosi-kvartett intenzív lemeze valóban lenyomatát adja a felkészülés és a pályára lépés nehéz korszakának és megnyitja az újabb, talán játékosabb út előtt a kaput. Kitartást kívánok nekik, hogy messze jussanak rajta!

Juli sokoldalú tehetsége kezdettől fogva nyilvánvaló volt, szavalt és verselt, zenélt és énekelt, azután országos középiskolai versenyen lett helyezett - filozófiából. A bölcsészkart filozófia-esztétika szakon végezte el, csak közben mindig ott volt a zene. Azóta - kiemelt ösztöndíjjal - énekesként diplomát szerzett a jazz tanszéken.

A zene az éltető közege, ezt az interjúi alapján is van okom feltételezni. Ebben a közegben minden azon múlik, hogy eredeti, legbelső önmagát hogyan tudja megmutatni - miközben, ezt gyanítom, nem jellemző rá a mindenkit félretoló érvényesülni, sem a szerepelni akarás. Tudná ezt akkor is, ha történetesen nem mélyült volna el az esztétikum mibenlétének és ismérveinek tanulmányozásában. Így aztán a szillogizmus, amelynek másik premisszája Karosi kreativitása, nem összegezhető másképp, minthogy saját számaiból állítja össze bemutatkozó lemezét, és nem lép rá a standardek kínálta útra. Amit eddig kiadott a kezéből, abból meg az is kiderült, hogy erősen maximalista.

Volna itt még egy következtetés. A jazz nyelve az angol, az énekelt jazznek Magyarországon a tánczenével érintkező hagyományai vannak, amit - azt hiszem - gondosan el akart kerülni. Egy kezemen meg tudom számolni, hogy hány magyar jazzénekes van, aki azon értelmességi (!) színvonalon tudott magyarul énekelni, amit Juli megcélzott. Köztük is elévülhetetlen érdemei vannak Berki Tamásnak, Juli egyik tanárának a Zeneakadémián. Tehát Karosi Júlia úgy oldja meg a képletet, hogy megírja az egész lemezt dalostul, angol szövegestül. Embertelenül nehéz, több éves feladat. Nem csak előadóként kell megtalálja saját útját, hanem szerzőként is - a KJ Kvartettre, a dolgozózenekarra még visszatérek. Karosi egyébként otthon van a "hot"-ban is, íme így sütött meg és tálalt fel egy forró standardet (Yesterdays) a Budapest Jazz Club közönségének a tavalyi Magyar Jazz Ünnepén:

Programkereső

Legolvasottabb

Plusz

A felújított Rumbach utcai zsinagóga a Zsidó Kulturális Fesztivál új helyszíne

„Éljük át újra!” - mottóval öt helyszínen, több mint húsz programot kínál a Zsidó Kulturális Fesztivál augusztus 22. és 30. között Budapesten. A fesztivál új helyszíne a felújított Rumbach Sebestyén utcai zsinagóga lesz.
Vizuál

Pazar Vaszary-válogatás a Kieselbach Galéria nyári tárlatán

Vaszary Jánostól nyolc kiváló olajfestmény és több jelentős grafika is látható a Kieselbach Galéria A legnagyobbak - Főművek és fontos képek Munkácsytól Kondorig címmel nyílt reprezentatív nyári tárlatán.
Könyv

„Digitális boomot várok” – beszélgetés Rózsa Dáviddal, az Országos Széchényi Könyvtár főigazgatójával

Az OSZK új főigazgatója tavaly márciusban lépett hivatalba, azóta felgyorsultak a digitalizációs folyamatok a nemzeti könyvtárban. Erről, és az augusztus elején nyíló, Babits Mihály és Török Sophie több mint 6600 dokumentumból álló levelezését feldolgozó adatbázisról is kérdeztük Rózsa Dávidot. 
Klasszikus

Klasszikus zene szólt „a magyar Salzburgban” - Beszámoló Tatáról

Egy hete ért véget Tatán a Klassz a pARTon fesztivál, a Cimbora Alapítvány rendezvényét támogatta és második alkalommal fogadta be a város. A szervezőket nemcsak a kisváros festői Öreg-tavának szépsége vonzotta Tatára, hanem a város múltja is, hiszen itt is, mint minden Esterházy-birtokon a zenének is fontos szerepe volt. A tatai Esterházyak is igen sokat tettek a helyi zenei élet fellendüléséért, a kastély történeti múltja és a kortárs zenei élet így mára összeért.
Klasszikus

Olasz, spanyol turnén járt a Fesztiválzenekar

Olaszországban és Spanyolországban játszott óriási sikerrel a Budapesti Fesztiválzenekar július végén. A turné utolsó állomásán, az újabb lezárások előtti utolsó pillanatban, Kodály zenéje szólt az Adán Martín Auditórium fantasztikus épületében.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Jazz/World ajánló

Világhírű mesterpáros a Várkert Bazár színpadán

Augusztus 1-én a Zenélő Budapest nyári évadának második nagykoncertjén Tony Lakatos és Szakcsi Lakatos Béla kápráztatja el a jazz zene rajongóit.
Jazz/World lemez

Jazz, punk attitűddel: itt a Barabás Lőrinc Quartet új lemeze!

A világ nyitott tér a játékra a Barabás Lőrinc Quartet új lemezén, amelyet nem utolsósorban Miles Davis fúziós hangja ihletett. Hallgassa meg az Open című album dalait!
Jazz/World interjú

Kizökkenés a mából – Megjelent Orbán Bori első albuma

A Kaláka Kiadó gondozásában látott napvilágot Orbán Bori első lemeze Ma chanson címmel. Az album készüléséről, terveiről és vágyairól faggattuk a fiatal énekesnőt.
Jazz/World ajánló

Sztárprodukciók a Vajdahunyadvárban

A Budapest Bár és a 100 Tagú Cigányzenekar koncertjeivel zárul a 29. Vajdahunyadvári Nyári Zenei Fesztivál, amely idén összesen 8 koncerttel örvendeztette meg a közönséget.
Jazz/World ajánló

Nyári jazz meglepetés a Müpa videócsatornáján

Újranézhetők az idei Jazz Showcase felfedezettjeinek koncertjei, péntektől kezdve három héten át minden pénteken két koncertfelvételt tesz elérhetővé a Müpa videómegosztó felületén.