Jazz/World

Pillanatfelvétel 1250 órában

2011.04.13. 17:02
Ajánlom
Befejeződik a világon egyedülálló Jövőnk Öröksége projekt: elkészült az 50 CD-ből álló Új Pátria sorozat az EGT/Norvég Finanszírozási Mechanizmusok támogatásával. Az Új Pátria sorozat egy-egy példányát 400 európai könyvtár és szervezet kapja meg, így minden eddiginél könnyebben kutatható, megismerhető lesz a Kárpát-medence hangszeres népzenéje. A gyűjtésről a CD-k egyik szerkesztőjét, Agócs Gergelyt kérdeztük.

- Miért különleges ez a cd-sorozat?

- A nemzetközi etnomuzikológia jelenlegi ismeretei szerint ez a sorozat a világon egyedülálló abban a tekintetben, hogy soha ilyen rövid idő alatt, ennyire koncentráltan, ilyen nagy mennyiségű adatot, ilyen szakavatott gárda segítségével még nem rögzítettek. Természetesen voltak gyűjtések szerte Európában, de azok többnyire a helyszínen történtek, ami behatárolja a gyűjthető anyag mennyiségét például azért, mert a gyűjtő a legritkább esetben tud egy-egy helyszínen napokat eltölteni. Ráadásul ezeknek a gyűjtéseknek általában évtizedekben mérhető a kifutása - a lengyel rádió lemezsorozatához például az 1950-es években kezdték felvenni az anyagokat, a kiadás még a 90-es években is tartott, így viszont nem összehasonlíthatóak a felvételek, hiszen akár negyven év is eltelhetett közöttük. Az Utolsó Óra 1250 órányi anyagát négy és fél év alatt rögzítettük, vagyis ez a gyűjtemény a hozzá hasonló méretű kollekciókhoz képest pillanatfelvételnek számít. Ezért hihetetlenül értékes ez az anyag nemzetközi viszonylatban is.
Fontosnak tartom kiemelni azt is, hogy Európában sok olyan vállalkozás volt már, amelyik egy-egy közösség, régió, ország vagy nyelvterület monográfiáját eredményezte, de arra, hogy a hagyományos kultúra valamely ágának értékeit areálisan (vagyis nyelvhatárok fölött átívelő módon) vizsgálták, kevés példa akad.

- Milyen a sorozat szakmai visszhangja?

- A hazai kollégák körében egyértelműen pozitív, a környező országokban pedig nemegyszer csodálkoznak, hogy a lemezeken színtiszta szlovák, vagy épp román zene is hallható, a hozzájuk tartozó leírásokból pedig nem olvasható ki semmilyen „birodalmi elv". Számukra szokatlan, hogy felvállaltuk az ő népzenéjük értékeit, a kulturális hasonlóságot is. Nekünk viszont Bartók Béla, vagy Lajtha László szellemében ez természetes. De más előképeket is említhetnék, ilyen munka Vargyas Lajos A magyar népballada és Európa című monográfiája, vagy Martin György A magyar körtánc és európai rokonsága című könyve, amelyek a vizsgált jelenséget szélesebb, a nyelvi-etnikai összefüggéseken is túlmutató földrajzi-történeti keretekben mutatják be. Minket sem csak a területi kiterjedés érdekelt, hanem az is, hogy milyenek a történeti összefüggések: a vonós zenefolklórt, illetve a népi vonószenekart állítottuk középpontba, amely nem más, mint az európai kései barokk vonós zenei formációk folklorizált változata. Ez kizárólag a Kárpát-medence területén, illetve két kisebb, szomszédos régióban, a goráloknál és a morváknál tudott a mindennapok szerves részévé válni.
A sorozat tehát számos aspektusból érdekes lehet a kutatók, de a „hétköznapi" érdeklődők számára is.

- Akik egész Európában hozzájuthatnak a kiadványhoz, hiszen 400 sorozatot európai könyvtárak, szakmai intézmények kapnak meg. Hol tart ez a munka?

- Nem is volt olyan könnyű megtalálni azokat az intézményeket, amelyekben ezt az anyagot a maga valós szakmai, illetve eszmei értékén tudják kezelni. Nekünk ugyanis fontos, hogy munkánk gyümölcsei értő kezekbe kerüljenek. Ma Európában sokféle intézményben zajlik a népzenével kapcsolatos feltáró vagy elemző tevékenység. Mi ezek közül igyekeztünk kiválasztani azokat, amelyekben látható a fogékonyság a számunkra oly fontos kulturális összefüggések meglátására, illetve láttatására. Emellett az is fontos volt, hogy lássuk, az adott intézményben nem csak mondjuk Indokína és Óceánia hagyományos zenei kultúrájával foglalkoznak, hanem a mi, közép-európai térségünk zenefolklórja iránt is érdeklődnek. A térképet és ezzel együtt az adományozásra szánt kontingenst három részre osztottuk. Magyarországon és a szomszédos, Kárpát-medencei területeken 250 csomagot szándékozunk szétosztani, míg a maradék 150-et az egyéb európai országok különféle intézményeinek szánjuk, Portugáliától kezdve Oroszországig. A szomszédos országok kijelölt intézményeinek, civil szervezetinek 70-80 százalékához már eljuttattuk az adományokat, jelenleg a magyarországi és európai címlisták véglegesítésén dolgozunk, de a kézbesítés párhuzamosan már ezekbe az irányokba is megindult.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

A 94 éves Kurtág György Mozartot játszik – VIDEÓ

Feleségének, Mártának tett ígéretét teljesíti be azzal, hogy február 19-én előadja Mozart F-dúr szonátáját a BMC-ben.
Zenés színház

Apukák, korhelyek, Alberich, gonosz vagy borvirágos pasik

Nem is igazi basszus, inkább bariton, mondja magáról. De nem is ez a lényeg, hanem az, hogy a legjelentősebb operajátszó helyekre hívják. Pünkösdkor például Salzburgba, de az alábbi beszélgetéshez is Párizsba telefonáltunk. Márciusban A Mester és Margarita premierjén láthatjuk színpadon.
Zenés színház

Vitray Tamás Händel-operában lép színpadra

Nem mindennapi operabemutatóval készül idei évadára a Szegedi Szabadtéri. Händel vígoperai jellegű művében, az Agrippinában Mester Viktória és Ludovik Kendi mellett Vitray Tamás is színpadra lép.
Klasszikus

Richter, Ojsztrah és Rosztropovics közös Beethoven-felvétele, ami borzalmasan sikerült

Maga Richter is azt mondta rá, nem hajlandó vállalni, de nem volt mit tenni, az EMI klasszikus zenei supergroup-ot álmodott magának.
Zenés színház

Az operavilág Angelina Jolie-ja az Erkel Színház színpadán

Először lép fel Magyarországon a világhírű grúz szoprán 2020. február 22-én, az Opera ünnepi műsorának sztárvendégeként. Az est programjában, amely több műrészlettel is utal az intézmény aktuális Keresztény Évadának tematikájára, az Opera együttesei és szólistái is közreműködnek.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Jazz/World ajánló

Szakcsi Lakatos Béla és Müller Péter Sziámi koncertje – Csodavárás a Ludwig Múzeumban

Különleges élményben lehet része a Ludwig Múzeum február 22-i programján résztvevőknek. 16 órától Waliczky Tamás: Képzelt kamerák című kiállításában tart kurátori tárlatvezetést Szegedy-Maszák Zsuzsanna, majd 17.30-tól Szakcsi Lakatos Béla és Müller Péter Sziámi közös koncertje következik, amely az improvizáció világának eddig ismeretlen, egyedi rétegébe hívja a hallgatókat.
Jazz/World ajánló

A jazz nagyágyúi érkeznek a Müpába

A jazz élő legendái, Roy Ayers, Lee Ritenour, Dave Grusin, Kamasi Washington és Wynton Marsalis érkeznek a Müpa Jazztavasz sorozatába.
Jazz/World ajánló

Új szenzációk és nagy visszatérők a 2020-as Szigeten

A napokban nyilvánosságra hozta első 80 idei fellépőjének névsorát a Sziget. A teljesség igénye nélkül kicsipegettük belőle a szívünknek legkedvesebb tízet. Akiket szerintünk botorság lenne kihagyni.
Jazz/World portré

Genesis-szel és anélkül: Peter Gabriel a feltűnő jelmezektől a filmzenékig

A Genesis együttes első énekese, aki szólóban is mindent elért, amit ebben a szakmában el lehet. Peter Gabriel február 13-án ünnepli hetvenedik születésnapját.
Jazz/World ajánló

Hallotta már élőben a VOLOSI-t?

A Fonó meghívására érkezik Budapestre a lengyel világzene egyik vezető formációja, a VOLOSI, akik a 2017-es, Katowiczeban megrendezett WOMEX-en (World Music Expon) felléptek a nyitókoncert programjában is.