Jazz/World

Pillanatfelvétel 1250 órában

2011.04.13. 17:02
Ajánlom
Befejeződik a világon egyedülálló Jövőnk Öröksége projekt: elkészült az 50 CD-ből álló Új Pátria sorozat az EGT/Norvég Finanszírozási Mechanizmusok támogatásával. Az Új Pátria sorozat egy-egy példányát 400 európai könyvtár és szervezet kapja meg, így minden eddiginél könnyebben kutatható, megismerhető lesz a Kárpát-medence hangszeres népzenéje. A gyűjtésről a CD-k egyik szerkesztőjét, Agócs Gergelyt kérdeztük.

- Miért különleges ez a cd-sorozat?

- A nemzetközi etnomuzikológia jelenlegi ismeretei szerint ez a sorozat a világon egyedülálló abban a tekintetben, hogy soha ilyen rövid idő alatt, ennyire koncentráltan, ilyen nagy mennyiségű adatot, ilyen szakavatott gárda segítségével még nem rögzítettek. Természetesen voltak gyűjtések szerte Európában, de azok többnyire a helyszínen történtek, ami behatárolja a gyűjthető anyag mennyiségét például azért, mert a gyűjtő a legritkább esetben tud egy-egy helyszínen napokat eltölteni. Ráadásul ezeknek a gyűjtéseknek általában évtizedekben mérhető a kifutása - a lengyel rádió lemezsorozatához például az 1950-es években kezdték felvenni az anyagokat, a kiadás még a 90-es években is tartott, így viszont nem összehasonlíthatóak a felvételek, hiszen akár negyven év is eltelhetett közöttük. Az Utolsó Óra 1250 órányi anyagát négy és fél év alatt rögzítettük, vagyis ez a gyűjtemény a hozzá hasonló méretű kollekciókhoz képest pillanatfelvételnek számít. Ezért hihetetlenül értékes ez az anyag nemzetközi viszonylatban is.
Fontosnak tartom kiemelni azt is, hogy Európában sok olyan vállalkozás volt már, amelyik egy-egy közösség, régió, ország vagy nyelvterület monográfiáját eredményezte, de arra, hogy a hagyományos kultúra valamely ágának értékeit areálisan (vagyis nyelvhatárok fölött átívelő módon) vizsgálták, kevés példa akad.

- Milyen a sorozat szakmai visszhangja?

- A hazai kollégák körében egyértelműen pozitív, a környező országokban pedig nemegyszer csodálkoznak, hogy a lemezeken színtiszta szlovák, vagy épp román zene is hallható, a hozzájuk tartozó leírásokból pedig nem olvasható ki semmilyen „birodalmi elv". Számukra szokatlan, hogy felvállaltuk az ő népzenéjük értékeit, a kulturális hasonlóságot is. Nekünk viszont Bartók Béla, vagy Lajtha László szellemében ez természetes. De más előképeket is említhetnék, ilyen munka Vargyas Lajos A magyar népballada és Európa című monográfiája, vagy Martin György A magyar körtánc és európai rokonsága című könyve, amelyek a vizsgált jelenséget szélesebb, a nyelvi-etnikai összefüggéseken is túlmutató földrajzi-történeti keretekben mutatják be. Minket sem csak a területi kiterjedés érdekelt, hanem az is, hogy milyenek a történeti összefüggések: a vonós zenefolklórt, illetve a népi vonószenekart állítottuk középpontba, amely nem más, mint az európai kései barokk vonós zenei formációk folklorizált változata. Ez kizárólag a Kárpát-medence területén, illetve két kisebb, szomszédos régióban, a goráloknál és a morváknál tudott a mindennapok szerves részévé válni.
A sorozat tehát számos aspektusból érdekes lehet a kutatók, de a „hétköznapi" érdeklődők számára is.

- Akik egész Európában hozzájuthatnak a kiadványhoz, hiszen 400 sorozatot európai könyvtárak, szakmai intézmények kapnak meg. Hol tart ez a munka?

- Nem is volt olyan könnyű megtalálni azokat az intézményeket, amelyekben ezt az anyagot a maga valós szakmai, illetve eszmei értékén tudják kezelni. Nekünk ugyanis fontos, hogy munkánk gyümölcsei értő kezekbe kerüljenek. Ma Európában sokféle intézményben zajlik a népzenével kapcsolatos feltáró vagy elemző tevékenység. Mi ezek közül igyekeztünk kiválasztani azokat, amelyekben látható a fogékonyság a számunkra oly fontos kulturális összefüggések meglátására, illetve láttatására. Emellett az is fontos volt, hogy lássuk, az adott intézményben nem csak mondjuk Indokína és Óceánia hagyományos zenei kultúrájával foglalkoznak, hanem a mi, közép-európai térségünk zenefolklórja iránt is érdeklődnek. A térképet és ezzel együtt az adományozásra szánt kontingenst három részre osztottuk. Magyarországon és a szomszédos, Kárpát-medencei területeken 250 csomagot szándékozunk szétosztani, míg a maradék 150-et az egyéb európai országok különféle intézményeinek szánjuk, Portugáliától kezdve Oroszországig. A szomszédos országok kijelölt intézményeinek, civil szervezetinek 70-80 százalékához már eljuttattuk az adományokat, jelenleg a magyarországi és európai címlisták véglegesítésén dolgozunk, de a kézbesítés párhuzamosan már ezekbe az irányokba is megindult.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Rosszkedvű? – Vígjátékok karantén idejére

Nem a valóság elől menekülünk, egyszerűen csak szeretnénk egy kicsit jobban érezni magunkat. Ezért nézünk vígjátékokat és ezért ajánljuk őket. Szubjektív filmajánlónkban az HBO Go klasszikus és közelmúltbeli vígjátékaiból válogattunk.
Plusz

Hatezer műsort tesz közzé ingyenesen az MTVA

A NAVA, a Rádióarchívum és az M3 is ingyenessé tette tartalmainak egy részét, hogy komolyzene, hangoskönyvek, tévéfilmek és sorozatok által biztosítsák az igényes otthoni szórakozást.
Klasszikus

Elhunyt Peskó Zoltán világhírű magyar karmester

83 évesen, hosszas betegség után március 31-én elhunyt Peskó Zoltán - tájékoztatta lapunkat a művész családja.
Klasszikus

Ha ennek vége, első dolgom találkozni a zenekarommal

Fischer Iván, a Budapesti Fesztiválzenekar alapító karmestere azt mondja, hozott a járványhelyzet jót is a rossz mellett. De vannak dolgok, amelyek ne maradjanak így. Például, hogy nem találkozhat a zenekarával.
Színház

Molnár Piroska: „A színházak nem köthetnek ki végleg az online térben”

A Kossuth-díjas színművész, a Nemzet Színésze azt mondja, hogy most is minden nap körbetelefonálják egymást Pogány Judittal és Csomós Marival, ki hogy van. Bizakodnak. Molnár Piroska arról is beszél, hogy ez a rendkívüli helyzet komoly lelki és szellemi erőpróba is, egy mentális maraton, ezért óvatosan kell bánnunk az energiáinkkal. Ő türelmes, de azért már nagyon hiányoznak neki a kollégák.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Jazz/World videó

A járvány alatt is dolgozókért szól a Neked írom a dalt különleges verziója - Videó!

A dal szerzője, Presser Gábor mellett olyan művészek énekelnek együtt, mint Zorán vagy Charlie - összesen negyvenhárman köszönik meg az egészségügyiben vagy kereskedelemben dolgozók és a tanárok munkáját.
Jazz/World fonó

Elitcsapatban Lajkó Félix a VOLOSI közös lemeze

Egyetlen magyar kiadású albumként az elmúlt öt év legjobb ötven lemeze közé került Lajkó Félix & VOLOSI közös lemeze a világ legelismertebb világzenei szaklapja, a londoni székhelyű SONGLINES listáján.
Jazz/World online közvetítés

„A zene lelki táplálék” – Erkélykoncertek a Hagyományok Házában minden délben

A Hagyományok Háza minden délben koncertsorozattal jelentkezik a Corvin téri székházának teraszáról. Az eseménysorozat április 22-éig a Hagyományok Háza Facebook oldalán követhető.
Jazz/World magazin

A Hungarian FolkEmbassy & Barátai népzenével és régizenével a magyar–lengyel barátságról

A magyar-lengyel barátság napján, március 23-án látott napvilágot a Hungarian FolkEmbassy & Barátai új lemeze, amelyet Budapesten és Varsóban vettek fel 2019 telén.
Jazz/World gyász

Elhunyt Manu Dibango jazz-szaxofonos

A fúziós jazz legendás alakjának halálát az új koronavírushoz köthető tüdőgyulladás okozta. 86 éves volt.